Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία
Σάββατο, 30-Αυγ-2025 08:00
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η μείωση της "κακής" χοληστερόλης (LDL) θεωρείται εδώ και χρόνια το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων. Ο λόγος είναι απλός: όταν τα επίπεδά της είναι αυξημένα, η LDL συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργεί πλάκες και μπορεί να μπλοκάρει τη ροή του αίματος. Το αποτέλεσμα; Αυξημένος κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Αντίθετα, η "καλή" χοληστερόλη (HDL) έχει συνδεθεί με προστασία της καρδιάς, επειδή βοηθά στη μεταφορά της περίσσειας χοληστερόλης στο ήπαρ, όπου διασπάται. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η συμβολή της στην υγεία της καρδιάς είναι μικρότερη απ’ όσο πιστεύαμε.
Γιατί η HDL δεν είναι πάντα τόσο "καλή"
Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων. Κάποια από αυτά κάνουν σωστά τη δουλειά τους, απομακρύνοντας χοληστερόλη από το αίμα, ενώ άλλα μπορεί να λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά ή ακόμη και να τη μεταφέρουν με λάθος κατεύθυνση, πίσω στο αίμα, σημειώνεται σε άρθρο της Ιατρικής Σχολής του Harvard.
Αυτό εξηγεί γιατί η αύξηση της HDL με φάρμακα δεν οδήγησε σε καλύτερη καρδιακή υγεία. Σκευάσματα που ανεβάζουν την "καλή" χοληστερόλη έως και 60% δεν μείωσαν τα εμφράγματα ή τα εγκεφαλικά. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι με πολύ υψηλή HDL (πάνω από 80 mg/dL) δεν έχουν απαραίτητα καλύτερη υγεία από όσους έχουν πολύ χαμηλή (κάτω από 30 mg/dL).
Το κλειδί βρίσκεται στην LDL
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που μετράει περισσότερο είναι η μείωση της "κακής" χοληστερόλης. Για όσους έχουν καρδιαγγειακό πρόβλημα ή υψηλό κίνδυνο, ο στόχος είναι κάτω από 70 mg/dL, μερικοί μάλιστα προτείνουν και 55 mg/dL. Για τους υπόλοιπους, τα 100 mg/dL θεωρούνται ικανοποιητικά, αν και όλο και περισσότεροι καρδιολόγοι συστήνουν το <70 mg/dL για όλους.
Η μείωση της LDL μπορεί να επιτευχθεί με:
- ισορροπημένη διατροφή (λιγότερα κορεσμένα λίπη, περισσότερες φυτικές τροφές),
- τακτική άσκηση,
- έλεγχο του βάρους,
- και, όταν χρειάζεται, φαρμακευτική αγωγή με στατίνες.
Τι γίνεται με την "καλή" χοληστερίνη
Τα επίπεδα της "καλής" χοληστερόλης καθορίζονται κυρίως από τη γενετική. Μπορούν να αυξηθούν λίγο με τη γυμναστική και μια υγιεινή διατροφή, όμως η πραγματική προστασία δεν προέρχεται από αυτή την αύξηση, αλλά από το γεγονός ότι οι ίδιες συνήθειες μειώνουν την "κακή" χοληστερόλη.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Jorge Plutzky διευθυντής προληπτικής καρδιολογίας στο Brigham and Women’s Hospital του Harvard: "Μην εστιάζετε τόσο στην HDL. Αυτό που έχει σημασία είναι η LDL. Η διαχείρισή της είναι η κορυφαία προτεραιότητα για την καρδιά σας".
Μην εκπλαγείτε όμως αν ο γιατρός σας εξακολουθήσει να αναφέρεται στην HDL ως "καλή" χοληστερόλη, καθώς η κατανόηση της πολυπλοκότητάς της παραμένει σε εξέλιξη. Προς το παρόν, ο Δρ. Plutzky συμβουλεύει να μην αποσπάστε από τον αριθμό της HDL αλλά να επικεντρώνεστε στην LDL. "Όποιο κι αν είναι το επίπεδο της HDL σας, όλοι οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου σας θα καθορίσουν τον στόχο για την LDL", τονίζει.
Πηγή: TheToc