Έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου - Τα νέα δεδομένα

Σάββατο, 01-Μαρ-2025 08:00

Έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου - Τα νέα δεδομένα

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου των γυναικών από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου κατά 17%. Βοηθά επίσης στην υγιή απώλεια βάρους και τη μείωση της παχυσαρκίας, που αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο.

Τώρα, μια νέα μεγάλη μελέτη ρίχνει φως στους τρόπους με τους οποίους η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου — και δεν είναι μόνο μέσω της απώλειας βάρους.

"Η μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος (BMI) ή την κατανομή του λίπους", δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Inmaculada Aguilera-Buenosvinos, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Παμπλόνα της Ισπανίας.

"Αυτό υποδηλώνει ότι άλλοι μηχανισμοί, όπως η μείωση της φλεγμονής, η βελτίωση της μεταβολικής υγείας ή οι αλληλεπιδράσεις της διατροφής με το μικροβίωμα, μπορεί να ευθύνονται για τα προστατευτικά αποτελέσματα", ανέφερε επίσης, όπως μεταδίδει το CNN health.

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε απλές συνταγές, με μεγάλο μέρος κάθε γεύματος να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και σπόρους, με λίγους ξηρούς καρπούς και έντονη έμφαση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Άλλα λίπη, όπως το βούτυρο, καταναλώνονται σπάνια, αν όχι καθόλου, ενώ η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται.

Διατροφικά πλάνα όπως η μεσογειακή διατροφή, είναι γεμάτα φυτικές ίνες, δήλωσε η Lindsey Wohlford, διαιτολόγος στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

"Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού και υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα", είπε. "Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης γεμάτα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, που φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Πρέπει να καταναλώνουμε ποικιλία φυτικών τροφών για να λάβουμε τα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού κινδύνου καρκίνου".

Στη μεσογειακή διατροφή, το κόκκινο κρέας καταναλώνεται με μέτρο. Αντίθετα, συνιστάται η κατανάλωση υγιεινών, λιπαρών ψαριών, πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες σε σύγκριση με τη δυτική διατροφή.

Κάθε διατροφική αλλαγή βοηθά

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, ανέλυσε δεδομένα διατροφής και υγείας από περισσότερα από 450.000 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Τα άτομα που ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή είχαν περίπου 6% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σε σύγκριση με όσους την ακολουθούσαν λιγότερο, διαπίστωσε η μελέτη. Αν και το ποσοστό φαίνεται μικρό, το όφελος είναι σημαντικό σε πληθυσμιακό επίπεδο.

"Ακόμα και μια μικρή μείωση του κινδύνου σε ατομικό επίπεδο μπορεί να μεταφραστεί σε χιλιάδες αποτρέψιμες περιπτώσεις καρκίνου σε επίπεδο πληθυσμού", είπε η Inmaculada Aguilera-Buenosvinos.