Ο γόρδιος δεσμός με τις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων

Πέμπτη, 23-Ιαν-2025 07:30

Ο γόρδιος δεσμός με τις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Σχέδιο τριών σημείων έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Υγείας προκειμένου να εξαλειφθούν οι ουρές των ασθενών με χρόνιες και σοβαρές νόσους έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και την ταχύτερη εξυπηρέτηση τους, μετά το περιστατικό που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στο φαρμακείο των Αμπελοκήπων, όταν κανένας από τους τρεις φαρμακοποιούς δεν ήταν στη θέση του στις 08:00, με συνέπεια αυτό να παραμείνει κλειστό και να χρειαστεί η προσωπική παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και… ενός κλειδαρά, ώστε να δοθούν τα φάρμακα σε όσους περίμεναν.

Η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και στόχος της Αριστοτέλους είναι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να έχουν φανεί αποτελέσματα.

Σημειώνεται πως μετά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε καταρχάς η πρόσληψη με μπλοκ παροχής υπηρεσιών 20 φαρμακοποιών, μέσα στα επόμενα 24ωρα, που θα ενισχύσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που έχουν πρόβλημα. Δεύτερον μετακινούνται σε άλλους κόμβους τα φάρμακα 1Α που είναι για νοσοκομειακή χρήση, ώστε να μην συμπίπτουν οι εκτελέσεις αυτών των συνταγών που είναι μαζικές με τον κόσμο  που περιμένει στην ουρά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η κίνηση αυτή θα μειώσει την καθημερινή κίνηση στα μεγάλα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ κατά 10%. Τρίτον, για κάποιες συνταγές από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής, θα υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν σε ιδιωτικά φαρμακεία, όμως αυτό θα γίνει σε επόμενο χρόνο, αφού συζητηθεί ποια από τα ακριβά φάρμακα θα μπορούσαν να δίνονται από αυτά. 

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως εντός δεκαπενθημέρου θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία. 

Ο υπουργός Υγείας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει η διανομή των ακριβών φαρμάκων στα φαρμακεία. "Σε αυτό το μοντέλο δεν μπορούμε να επιστρέψουμε. Υπάρχουν φάρμακα που κάνει η δόση 300.000 ευρώ, υπάρχουν άλλα που κάνουν το κουτί 2.000 ευρώ, 6.000 ευρώ, 15.000 ευρώ. Επειδή το κέρδος ήταν πάρα πολύ μεγάλο, γιατί καταλαβαίνεις ότι σε μία προμήθεια φαρμάκου 3% αν το φάρμακο κάνει 50.000 ευρώ, είναι από ένα κουτί 15.000 κέρδος στο φαρμακείο ή στον ενδιάμεσο που θα το έγραφε, τον γιατρό εκείνη την εποχή, όλο αυτό είχε δημιουργήσει μια τεράστια σπατάλη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και που σκεφτόμαστε, είναι να βρούμε ένα όριο αξίας. Γιατί στα φάρμακα υψηλού κόστος υπάρχουν φάρμακα 300.000 ευρώ και 50.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, αλλά υπάρχουν και φάρμακα 100 ευρώ, 200 ευρώ, φάρμακα 80 ευρώ" ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Τα παραπάνω μέτρα έρχονται ενώ οι ουρές σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, από τα οποία χορηγούνται φάρμακα σε καρκινοπαθείς και ασθενείς με σοβαρές και χρόνιες νόσους, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού, οδηγούσαν σε αναμονές έως και δύο ωρών, ειδικά σε περιόδους πριν αργίες. Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα της κατ’ οίκον διανομής των ακριβών φαρμάκων, το οποίο από πέρσι ήταν σε πιλοτική λειτουργία, αναμένεται να επεκταθεί. Ειδικότερα, το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε 2.000 ασθενείς σε μηνιαία βάση και αφορά σε ασθενείς με κυστική ίνωση, με νόσο του κινητικού νευρώνα και με μεσογειακή αναιμία. Στόχος του ΕΟΠΥΥ ήταν η αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον σε περίπου 110.000-120.000 ασθενείς σε όλη τη χώρα και για όλα ανεξαιρέτως τα νοσήματα να ξεκινήσει από το Μάρτιο.