Η διατροφή που θα σας βοηθήσει ενάντια στα συμπτώματα της long COVID
Σάββατο, 14-Οκτ-2023 09:32
Της Σοφίας Κωστάρα
Η Long Covid είναι μια κλινική κατάσταση με κύριο χαρακτηριστικό την αποτυχία του ασθενή να επιστρέψει στην κατάσταση υγείας που είχε πριν την λοίμωξη. Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε εκτίθεται στον ιό με τα συμπτώματα να εμφανίζονται έως και 3 μήνες μετά την έκθεση και να συνεχίζονται ή να αναπτύσσονται νέα που διαρκούν για τουλάχιστον 2 μήνες χωρίς κάποια άλλη εξήγηση.
Ο κορονοϊός βλάπτει και άλλα όργανα και ιστούς εκτός από τον πνεύμονα. Σε αυτά περιλαμβάνεται η καρδιά, το ήπαρ, το έντερο και το Κεντρικό Νευρικό Συστήμα. Η σαρκοπενία, η μυϊκή αδυναμία, η δύσπνοια, η αλλαγή οσμής γεύσης και ο υποσιτισμός είναι τα πιο κοινά συμπτώματα. Υπάρχουν όμως περισσότερα από 200 διαφορετικά συμπτώματα που έχουν αναφερθεί και επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Μερικά από αυτά είναι πονοκέφαλος, πόνος στο στομάχι, άστατος κύκλος έμμηνου ρύσεως, προβλήματα στον ύπνο, δυσκολία συγκέντρωσης, ζάλη, προβλήματα ύπνου, πονόλαιμος, υψηλή θερμοκρασία κ.λ.π.
Η παρατεταμένη αλλοίωση της μικροχλωρίδας του εντέρου συμβάλει στην εμφάνιση νευρολογικών και αναπνευστικών συμπτωμάτων (άξονας εντέρου-εγκεφάλου και εντέρου-πνεύμονα).
Ο υποσιτισμός εμφανίζεται στο 50% των νοσηλευόμενων ασθενών λόγω:
- Βλάβης του εντέρου
- Ανορεξίας που προκαλείται από φλεγμονή
- Δυσγευσία και ανοσμία
Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 10-20% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από την COVID μπορεί να αναπτύξουν τέτοια συμπτώματα. Περισσότερα από 17 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν βιώσει συμπτώματα Long Covid.
Μια ομάδα μελετητών από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι ίσως να βρήκε μια πιθανή λύση στο πρόβλημα: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει, μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα είναι πιθανό να προσφέρει ανακούφιση σε όσους παλεύουν με την επίμονη ασθένεια.
Διατροφή για Ανακούφιση Συμπτωμάτων
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του συνδρόμου, μας λέει η Στέλλα Μορφογιάννη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Συστατικά των τροφών με ποικίλες επιδράσεις συμβάλουν τόσο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά και στην σωματική και ψυχική ευεξία. Τα στοιχεία για την διατροφική διαχείριση ασθενών με σύνδρομο Long Covid είναι λιγοστά αλλά δείχνουν την μεσογειακή διατροφή να υπερέχει έναντι άλλων μοντέλων διατροφής. Τα ευεργετικά της αποτελέσματα οφείλονται στις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες που συμβάλλουν σε μια υγιή εντερική χλωρίδα και συνολικότερη σωματική και ψυχική υγεία.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής;
- Υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφών (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους κι ελιές).
- Μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (τυριά και γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά).
- Αυγά όχι περισσότερα από τέσσερα την εβδομάδα.
- Μέτρια κατανάλωση ψαριών.
- Χαμηλή κατανάλωση γλυκών και κόκκινου κρέατος.
- Μέτρια πρόσληψη αλκοόλ κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
- Κύρια πηγή λίπους το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
5 συμβουλές για να τα εντάξετε στη Διατροφή σας
- Καθημερινή κατανάλωση φυτικών τροφών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ξηροί καρποί),
- Κύρια πηγή λίπους το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
- Μέτρια κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης και λίπους (κατά προτίμηση ψάρια και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά),
- Περιορισμός κατανάλωσης γλυκών κι επεξεργασμένων τροφίμων,
- Ενυδάτωση. Είναι επίσης σημαντική στην ανάρρωση με τις συστάσεις να αναφέρουν ως ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα 30 ml/kg βάρους νερού ή άλλων ροφημάτων, χυμού φρούτων, τσάι κ.λ.π.