Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Σεπ-2023 08:15

  Ποιες λοιμώξεις μπορούν να προκληθούν από τα νεκρά ζώα

  Νεκρα ζωα στη Λαρισα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Σοφίας Κωστάρα

  Σε υγειονομική "βόμβα" μετατρέπονται τα νερά και τα νεκρά ζώα στη Θεσσαλία, ενώ είναι μεγάλος ο κίνδυνος για λοιμώξεις και για μούχλα μετά την κακοκαιρία Daniel.

  Το τελευταίο 24ωρο έχουμε 51 νέα περιστατικά γαστρεντερίτιδας, με επτά ασθενείς να νοσηλεύονται και 62 νέες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού με 15 άτομα να παραμένουν στο νοσοκομείο. Στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας αναφέρθηκαν δύο ύποπτα περιστατικά για λεπτοσπείρωση, με τον έλεγχο να συνεχίζεται. Πολλές είναι και οι δερματικές μολύνσεις στους κατοίκους των περιοχών αυτών από τα νερά.

  Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζεται στα χιλιάδες νεκρά ζώα που περιμένουν την υγειονομική ταφή τους. Εκατοντάδες κουφάρια ζώων βρίσκονται ακόμα και μέσα σε σπίτια, καθώς παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

  Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα, αφού τα μολυσμένα λιμνάζοντα νερά δημιουργούν αφόρητη δυσοσμία στα χωριά της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι πλέον ορατός, δεδομένου κάποια από τα νεκρά ζώα βρίσκονται ανάμεσα και σε άλλα που παραμένουν ζωντανά.

  Τα προβλήματα της υγειονομικής ταφής

  "Μέχρι σήμερα η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία του αντίστοιχου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ της Λάρισας", σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

  Τι μπορεί να προκαλέσει η αποσύνθεση των νεκρών ζώων

  Σχετικά με τις λοιμώξεις που μπορούνε να προκληθούν από την αποσύνθεση των νεκρών οικόσιτων και κτηνοτροφικών ζώων σε αυτή την φάση στις πλημμυρισμένες περιοχές:

  "Η διαδικασία της αποσύνθεσης δεν "γεννάει" μικρόβια που δεν είχαν τα ζώα όσο ήταν εν ζωή. Δεν υπάρχει παρθενογένεση μικροβίων! Δεν περιμένουμε δηλαδή η αποσύνθεση να προκαλέσει κάποιο εξωτικό νόσημα, καθώς τα κτηνοτροφικά ζώα θα έπρεπε να είναι ελεγμένα και ελεύθερα τέτοιων υψηλά παθογόνων μικροοργανισμών", λέει ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. 

  "Η χολέρα δεν υπάρχει στην Ελλάδα και δεν προκαλείται από αποσύνθεση ζώων. Ο τύφος προκαλείται από ψύλλους που έχουν μολυνθεί από τρωκτικά.

  Συνεπώς, το βασικό νόσημα που μας απασχολεί είναι οι γαστρεντερίτιδες από τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων που ήταν στο έντερο αυτών των ζώων, για τις οποίες θα πρέπει να έρθουμε σε άμεση επαφή με τα ζώα αυτά ή το νερό-λάσπες που τα περιβάλλει.

  Κίνδυνος, ωστόσο δημιουργείται αν προσελκύονται τρωκτικά στα πτώματα των ζώων, καθώς τα τρωκτικά μπορεί να είναι φορείς νόσων όπως λεπτοσπείρωση. Θεωρητικά όμως ο πληθυσμός των τρωκτικών έχει μειωθεί λόγω της πλημμύρας οπότε δεν αναμένουμε άμεσα προβλήματα αν ολοκληρωθεί η αποκομιδή των ζώων εντός 10-15 ημερών", σύμφωνα με όσα λέει ο καθηγητής.

  Η λεπτοσπείρωση (επίσης γνωστή ως πυρετός των αγρών, νόσος των ποντικών και πυρετός των βάλτων μεταξύ άλλων ονομασιών) είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σπειροειδούς μορφής Spirochaetae, το οποίο ονομάζεται λεπτόσπειρα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι μη ορατά ή ήπιας μορφής, όπως πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι και πυρετός, ή βαριάς μορφής, με πνευμονική αιμορραγία, αίμα από τους πνεύμονες ή μηνιγγίτιδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:49 29/09

  Μικρή αύξηση της αναλογικής νοσηρότητας γαστρεντερίτιδας και λοίμωξης του αναπνευστικού στις πληγείσες περιοχές

  Το τελευταίο 24ωρο έχουν προσέλθει στα ΤΕΠ των μονάδων υγείας 1.272 πολίτες, εκ των οποίων 32 έχουν καταγραφεί με λοίμωξη του γαστρεντερικού και 86 με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

  08:53 29/09

  Μικρότερες των αρχικών εκτιμήσεων οι ζημιές στα φωτοβολταϊκά της Θεσσαλίας

  Έως 240 πάρκα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

  08:49 29/09

  Σύγκριση ύψους βροχής για τις κακοκαιρίες Daniel και Elias

  Τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν μεγαλύτερα στη Θεσσαλία, ενώ στην Εύβοια τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias ήταν μεγαλύτερα.

  13:26 28/09

  Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συστήνεται Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Περιφέρειας Θεσσαλίας

  Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της σφοδρής κακοκαιρίας "Daniel" που έπληξε περιοχές της Θεσσαλίας.

  20:33 27/09

  Motor Oil: Δωρεά πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία και νοσοκομεία στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

  Συγκεκριμένα ο Όμιλος προχωρά σε δωρεά πετρελαίου θέρμανσης με εκτιμώμενο κόστος άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ

  18:56 27/09

  Θεσσαλία: Πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, υπό διερεύνηση δεκαεφτά

  Συνολικά έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο 1219 προσελεύσεις στα ΤΕΠ των μονάδων υγείας.

  17:18 27/09

  Χρ. Σταικούραs: Στο ΥΜΕ η αρμοδιότητα αποκατάστασης των οδικών δικτύων και των σχολείων της Θεσσαλίας

  Το σχέδιο δράσης και τις άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία "Daniel" σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα, παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

  16:48 26/09

  Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Μέτρα ανακούφισης των δημοτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία "Daniel"

  Μεταξύ άλλων προβλέπονται μηδενικά τιμολόγια ύδρευσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κυκλώνα "Daniel" για ένα έτος.

  13:17 25/09

  Δωρεά από την ΕΥΡΗΚΑ για τους πλημμυροπαθείς

  Η ΕΥΡΗΚΑ παρέδωσε 12.000 τεμάχια προϊόντων AROXOL για την αντιμετώπιση της αύξησης των εντόμων την οποία προβλέπουν οι ειδικοί, εξαιτίας των υδάτων που λιμνάζουν στην περιοχή.

  12:42 25/09

  Λιβύη - Πλημμύρες στη Ντέρνα: Προφυλάκιση οκτώ αξιωματούχων για τη θανατηφόρα κατάρρευση των φραγμάτων

  O ανώτατος εισαγγελέας της Λιβύης δηλώνει ότι διέταξε την κράτηση οκτώ νυν και πρώην αξιωματούχων εν αναμονή της έρευνάς του σχετικά με την κατάρρευση των δύο φραγμάτων.

  09:40 23/09

  Κακοκαιρία Daniel: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ

  Στόχος η ολική αναβάθμιση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα.

  08:30 23/09

  Μικρή η διαθεσιμότητα ακινήτων στις πληγείσες περιοχές

  ​Μικρή είναι η διαθεσιμότητα ακινήτων στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.