Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Σεπ-2023 09:25

  Γιατί το φθινόπωρο έχουμε περισσότερους πονοκεφάλους;

  180088321
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Σοφίας Κωστάρα

  Η αλλαγή των εποχών εισάγει πολλούς νέους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν πρόσθετες κρίσεις ημικρανίας και πονοκεφάλου, όπως ο ψυχρότερος καιρός, οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση και τα επίπεδα υγρασίας, ο άνεμος και τα αλλεργιογόνα. Για όσους έχουν προηγούμενο ιστορικό συνεχούς πόνου στο κεφάλι, αυτές οι φυσικές αλλαγές στο περιβάλλον δημιουργούν μια ανεπιθύμητη μετάβαση που μπορεί εύκολα να επισκιάσει την ομορφιά των φθινοπωρινών μηνών.

  Επιστροφή στη ρουτίνα και σας ανησυχεί που έχετε αρχίσει και παρατηρείτε αυξημένη συχνότητα πονοκεφάλων. Εάν έχετε αρχίσει να παρατηρείτε αύξηση στους πονοκεφάλους σας καθώς ο καιρός γίνεται πιο δροσερός, δεν είστε οι μόνοι. Συμβαίνει πολύ συχνά, πολλοί άνθρωποι να αντιμετωπίζουν το φθινόπωρο περισσότερους πονοκεφάλους απ’ ό,τι σε άλλες περιόδους του έτους. Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε αυτούς τους επιπλέον πονοκεφάλους το φθινόπωρο.

  Η αλλαγή της βαρομετρικής πίεσης - που ονομάζεται επίσης ατμοσφαιρική πίεση - είναι ένα πιθανό έναυσμα για άτομα με ημικρανία. Η βαρομετρική πίεση παρουσιάζει αλλαγές καθώς αλλάζουν οι εποχές και αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να πυροδοτήσουν μια "επίθεση" πονοκεφάλων.

  "Το κεφάλι μας αποτελείται από θύλακες αέρα που ονομάζουμε ιγμόρεια. Συνήθως, αυτοί οι θύλακες αέρα βρίσκονται σε ισορροπία με την ατμοσφαιρική πίεση", λέει ο Dr. Armand, καθηγητής στη Νέα Υόρκη. "Όταν υπάρχει μια αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση, δημιουργείται μια αλλαγή, κάτι σαν μια μετατόπιση, μεταξύ αυτού που βιώνετε στο κεφάλι σας και αυτού που συμβαίνει στον αέρα". Αυτή η απότομη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ημικρανία.

  Ποιους μήνες έχουμε περισσότερα συμπτώματα

  Μελέτες δείχνουν ότι, από τους μήνες Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο, οι άνθρωποι γενικά βιώνουν περισσότερο κάθε τύπο κεφαλαλγίας. Μια μελέτη δείχνει ότι οι κρίσεις ημικρανίας είναι πολύ πιο συχνές -τουλάχιστον στους ενήλικες- κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου από ό,τι τις άλλες εποχές. Αυτό σημαίνει ότι το φθινόπωρο είναι η τέλεια στιγμή για να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις ημικρανίες σας ή άλλους επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, μας λέει ο Δρ. Μιχαήλ Κ. Βικελής, Νευρολόγος, MSc, PhD, Επιστημονικός Σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος.

  Γιατί το φθινόπωρο;

  Οι αλλαγές του καιρού μπορεί να ευθύνονται για αυτή την αύξηση σε κάθε είδους πονοκέφαλο. Όσοι υποφέρουν από αθροιστικούς πονοκεφάλους είναι επίσης πιο πιθανό να τους εμφανίσουν το φθινόπωρο και μια μελέτη έδειξε σύνδεση μεταξύ των αλλαγών της θερμοκρασίας και τέτοιων πονοκεφάλων, πιθανότατα όταν ο καιρός αλλάζει από κρύο σε ζέστη. Προφανώς το να παραμείνετε ζεστοί κατά τη διάρκεια του κρύου και να παρακολουθείτε τα ερεθίσματα για να ξέρετε τι να περιμένετε και πότε να το περιμένετε γίνεται πιο κρίσιμο όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.

  Οι αλλεργίες συμβάλλουν στους πονοκεφάλους

  Με το φθινόπωρο έρχονται χειρότερες αλλεργίες για πολλούς εποχιακούς αλλεργικούς. Μερικοί αλλεργικοί εμφανίζουν επίσης πονοκεφάλους ή και ημικρανίες. Μια μελέτη δείχνει ότι το 50% των πασχόντων από αλλεργίες μπορεί επίσης να πάσχουν από ημικρανίες. Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν έχετε αλλεργίες και σοβαρούς πονοκεφάλους, καθώς αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί συχνά να διαγνωστούν λανθασμένα ως πονοκέφαλοι απο ιγμορίτιδα αντί για ημικρανίες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε έτοιμα τα φάρμακα για την αλλεργία σας για να αποτρέψετε τις εξάρσεις των χειρότερων αλλεργικών συμπτωμάτων σας, τονίζει ο δρ Βικελής.

  Η λιγότερη έκθεση στον ήλιο είναι μία από τις αιτίες

  Καθώς η θερμοκρασία χαμηλώνει, έχουμε την τάση να μένουμε περισσότερο μέσα στο σπίτι μας. Λιγότερη έκθεση στον ήλιο σημαίνει λιγότερη βιταμίνη D. Ορισμένες έρευνες δείχνουν έναν σαφή παραλληλισμό μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και της αύξησης της συχνότητας των πονοκεφάλων, επομένως υπάρχει πιθανότητα αυτά τα δύο να σχετίζονται άμεσα. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν πάρετε συμπληρώματα, αλλά το να βγαίνετε έξω, να απολαμβάνετε τον ήλιο θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τους πονοκεφάλους.

  Το άγχος επηρεάζει επίσης τους πονοκεφάλους

  Είτε επιστρέφετε στο σχολείο είτε ο φόρτος εργασίας σας αυξάνεται, όσο περισσότερο άγχος έχετε και όσο λιγότερο κοιμάστε, μπορεί να είναι η αιτία που προκαλείται πονοκέφαλος. Οι διακοπές ή οι γιορτές είναι επίσης επιβαρυντικοί παράγοντες για τη παρουσία πονοκεφάλων.

  Πώς να αποτρέψεις και να διαχειριστείς τα ερεθίσματα εποχικού πονοκεφάλου

  Δεν υπάρχει καμία διαφυγή από τις εποχικές αλλαγές του καιρού, καθώς ακόμη και οι περιοχές με τα πιο σταθερά κλίματα παρουσιάζουν κάποια μετατόπιση της βαρομετρικής πίεσης τους φθινοπωρινούς μήνες. Ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι πάσχοντες από πονοκέφαλο είναι να κρατούν ένα ημερολόγιο πονοκεφάλου για να παρακολουθούν και να προσδιορίζουν την αιτία των συμπτωμάτων τους.

  Το ημερολόγιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις ακόλουθες λεπτομέρειες:

  Ημερομηνία, ώρα έναρξης και ώρα λήξης

  Ένταση κεφαλαλγίας με το 1 να αντιπροσωπεύει λίγο έως καθόλου πόνο και το 10 να αντιπροσωπεύει βασανιστικό πόνο

  Συμπτώματα που εμφανίζονται πριν από την έναρξη του πονοκεφάλου, όπως φώτα που αναβοσβήνουν ή κυματιστές γραμμές

  Έναυσμα όπως η παρουσία σε μια δυνατή συγκέντρωση, άγχος ή αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο φαγητό

  Λήψη φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένης της δοσολογίας

  Ο βαθμός ανακούφισης που λαμβάνεις από τη φαρμακευτική αγωγή - να κυμαίνεται από κανένα έως πλήρης.

  Το φθινόπωρο είναι επίσης μια συνηθισμένη εποχή του χρόνου για να κολλήσεις κρυολόγημα ή τη γρίπη. Πρόκειται για εξαιρετικά μεταδοτικούς ιούς που μπορούν να κάνουν τη ζωή άθλια για κάποιον που υποφέρει ήδη από ημικρανίες ή αθροιστικούς πονοκεφάλους. Το κατάλληλο ντύσιμο για τις καιρικές συνθήκες, η χρήση απολυμαντικών χεριών και η αποφυγή των ατόμων που είναι άρρωστα, μπορούν να συμβάλουν πολύ στο να παραμείνεις καλά το φθινόπωρο, όταν ο κίνδυνος ιώσεων δεν είναι ακόμα μεγάλος.

  Όσοι υποφέρουν από πονοκεφάλους θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν την αλλαγή της εποχής. Ο γιατρός μπορεί να εξετάσει το ημερολόγιο πονοκεφάλου του ασθενούς και να συνταγογραφήσει φάρμακα που μπορεί να αποτρέψουν ή να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα. Αφού εντοπίσουν τα μεταβαλλόμενα καιρικά μοτίβα ως έναυσμα, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν άμεσα διαθέσιμο το φάρμακο για λήψη με το πρώτο σημάδι οποιουδήποτε τύπου κεφαλαλγίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:41 02/10

  Καμπανάκι Μ. Παγώνη για κορονοϊό: Αύξηση 14% στα κρούσματα - Τι είπε για τα αντιγριπικά εμβόλια

  "Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με μάσκες και αντισηπτικά".

  08:21 30/09

  Το νέο "αντίστροφο εμβόλιο" φαίνεται ότι μπορεί να θεραπεύσει τη σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα

  Το λεγόμενο "αντίστροφο εμβόλιο", το οποίο έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής μόνο σε ποντίκια, αφαιρεί τη μνήμη ενός μορίου από το ανοσοποιητικό σύστημα.

  12:50 29/09

  Στήθος μάρμαρο - Καρδιά… ατσάλι!

  Η Ιατρική Επιστήμη έχει να παρατάξει ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο από επαναστατικές θεραπείες για την υγεία της καρδιάς.

  12:49 29/09

  Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική: Επιδιόρθωση καρδιακών προβλημάτων από την… "κλειδαρότρυπα"

  Ο Δρ. Αντώνιος Πίτσης, παραθέτει τα μοναδικά πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής.

  12:48 29/09

  Διαδερμική επεμβατική θεραπεία: Αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας με ένα… τσίμπημα

  Συνέντευξη με τον Δρ. Βλάση Νινιό, Επεμβατικό Καρδιολόγο, Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

  12:47 29/09

  Υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

  Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής, επεμβατικός ηλεκτροφυσιολόγος εξηγεί τι είναι οι υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες και τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπισή τους.

  12:42 29/09

  Κατάλυση: Η θεραπεία – "ασπίδα" κατά των αρρυθμιών της καρδιάς

  Ο καρδιολόγος – αρρυθμιολόγος, Δρ. Απόστολος Κατσίβας, αναλύει τα πλεονεκτήματα της μεθόδου.

  12:40 29/09

  Ο δεκάλογος της υγιούς καρδιάς

  Δέκα απλές συμβουλές για την υγεία της καρδιάς.

  09:04 29/09

  Μελέτη εξηγεί πώς η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου

  Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται διαδικτυακά στο περιοδικό "Nature Cardiovascular Research".

  08:23 29/09

  Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Πώς θα πάρουμε στα χέρια μας την υγεία της

  Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για όλους μας να σταματήσουμε για λίγο αυτό που κάνουμε και να ασχοληθούμε με τη φροντίδα της καρδιάς μας.

  10:13 28/09

  Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου εντός 5 ημερών

  Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας "Neurology".

  10:11 28/09

  Festival Alzheimer 2023: Άνοια, Πριν και Μετά

  Από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ 2023.

  08:07 28/09

  Πώς η γιόγκα βοηθά τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

  Η αρχαία πρακτική που βοηθά το πνεύμα και το σώμα, φαίνεται, σύμφωνα με την έρευνα, ότι έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιακή λειτουργία.