Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 03-Ιουν-2023 09:43

    Πατρότητα πάνω από τα 40: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών και τις εγκύους

    163296175
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Αν και οι άνδρες μπορούν να τεκνοποιήσουν ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία, ίσως αυτό να μην είναι και η πιο σωστή επιλογή για την υγεία του εμβρύου, όπως προειδοποιούν οι γιατροί και έχουν δείξει αρκετές έρευνες.

    Η περίπτωση του 82χρονου θρύλου του Χόλιγουντ Αλ Πατσίνο, που περιμένει το τέταρτο παιδί του από την 29χρονη σύντροφό του Νουρ Αλφάλα, επαναφέρει στην επικαιρότητα το ζήτημα της πατρότητας σε μεγάλη ηλικία, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το NBC news.

    Όπως τονίζει, έρευνες που δημοσιεύτηκαν κατά την τελευταία δεκαετία δείχνουν ότι τα μωρά από άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα ή να αναπτύξουν γενετικές ανωμαλίες, μέχρι και ορισμένους τύπου καρκίνου ή νευροαναπτυξιακές διαταραχές, αν και ο συνολικός κίνδυνος είναι ακόμα χαμηλός.

    Η ιατρική κοινότητα δεν έχει καταλήξει στον ορισμό της λεγόμενης "προχωρημένης πατρικής ηλικίας", αλλά η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία και η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής συνιστούν οι γιατροί να ενημερώνουν τους άνδρες άνω των 40 ετών για τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία των απογόνων τους.

    "Οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν ότι και αυτοί διανύουν τον ίδιο κύκλο αναπαραγωγικής γήρανσης με τις γυναίκες, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εμμηνόπαυση", δήλωσε η Δρ Gloria Bachmann, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson των ΗΠΑ.

    Μια μελέτη το 2019 έδειξε ότι η ηλικία του πατέρα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μωρά που γεννιούνται από πατέρες μεγαλύτερης ηλικίας είχαν αυξημένο κίνδυνο σχιστίας χείλους ή υπερώας, καρδιακών επιπλοκών, αυτισμού, σχιζοφρένειας και διπολικής διαταραχής. Πρόσθετες έρευνες δείχνουν ότι η προχωρημένη πατρική ηλικία σχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο παιδιατρικού μη Hodgkin λεμφώματος.

    Το 2018, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από πατέρες άνω των 45 ετών είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιληπτικές κρίσεις και 14% περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα σε σύγκριση με μωρά που γεννήθηκαν από πατέρες ηλικίας 25 έως 34 ετών.

    Αυτή η μελέτη υπογράμμιζε επίσης έναν κίνδυνο για τις εγκύους: Οι σύντροφοι των ανδρών ηλικίας 45 ετών και άνω είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης από εκείνες των ανδρών ηλικίας 25 έως 34 ετών.

    Ο Δρ Michael Eisenberg, συγγραφέας αυτής της μελέτης και καθηγητής Ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ ανέφερε ότι οι άνδρες, κατά μέσο όρο, συσσωρεύουν περίπου δύο μεταλλάξεις στο DNA του σπέρματός τους κάθε χρόνο, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών αυξάνονται καθώς αυτοί γερνούν.

    Οι έρευνες δείχνουν πως οι άνδρες παράγουν με τον ίδιο ρυθμό σπερματοζωάρια από την εφηβεία μέχρι το θάνατό τους (περίπου 1.000 σπερματοζωάρια σε κάθε χτύπο της καρδιάς τους).

    Η ποιότητα όμως των σπερματοζωαρίων αλλάζει μετά τα σαράντα. Η μορφολογία και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων συνήθως παρουσιάζει προβλήματα, με αποτέλεσμα να γονιμοποιούν πιο δύσκολα το ωάριο. Επιπλέον, καθώς ο άνδρας μεγαλώνει, είναι πιο πιθανό το σπέρμα του να περιέχει DNA που παρουσιάζει γενετικές ανωμαλίες, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να αποκτήσει ένα υγιές μωρό. Αν και τα ωάρια έχουν ένα μηχανισμό που επιδιορθώνει το κατεστραμμένο DNA του σπερματοζωαρίου, όσο μεγαλύτερη είναι η σύντροφος, τόσο λιγότερο αποτελεσματικός είναι αυτός ο μηχανισμός.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    08:21 30/09

    Το νέο "αντίστροφο εμβόλιο" φαίνεται ότι μπορεί να θεραπεύσει τη σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα

    Το λεγόμενο "αντίστροφο εμβόλιο", το οποίο έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής μόνο σε ποντίκια, αφαιρεί τη μνήμη ενός μορίου από το ανοσοποιητικό σύστημα.

    12:50 29/09

    Στήθος μάρμαρο - Καρδιά… ατσάλι!

    Η Ιατρική Επιστήμη έχει να παρατάξει ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο από επαναστατικές θεραπείες για την υγεία της καρδιάς.

    12:49 29/09

    Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική: Επιδιόρθωση καρδιακών προβλημάτων από την… "κλειδαρότρυπα"

    Ο Δρ. Αντώνιος Πίτσης, παραθέτει τα μοναδικά πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής.

    12:48 29/09

    Διαδερμική επεμβατική θεραπεία: Αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας με ένα… τσίμπημα

    Συνέντευξη με τον Δρ. Βλάση Νινιό, Επεμβατικό Καρδιολόγο, Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

    12:47 29/09

    Υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

    Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής, επεμβατικός ηλεκτροφυσιολόγος εξηγεί τι είναι οι υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες και τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπισή τους.

    12:42 29/09

    Κατάλυση: Η θεραπεία – "ασπίδα" κατά των αρρυθμιών της καρδιάς

    Ο καρδιολόγος – αρρυθμιολόγος, Δρ. Απόστολος Κατσίβας, αναλύει τα πλεονεκτήματα της μεθόδου.

    12:40 29/09

    Ο δεκάλογος της υγιούς καρδιάς

    Δέκα απλές συμβουλές για την υγεία της καρδιάς.

    09:04 29/09

    Μελέτη εξηγεί πώς η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου

    Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται διαδικτυακά στο περιοδικό "Nature Cardiovascular Research".

    08:23 29/09

    Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Πώς θα πάρουμε στα χέρια μας την υγεία της

    Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για όλους μας να σταματήσουμε για λίγο αυτό που κάνουμε και να ασχοληθούμε με τη φροντίδα της καρδιάς μας.

    10:13 28/09

    Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου εντός 5 ημερών

    Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας "Neurology".

    10:11 28/09

    Festival Alzheimer 2023: Άνοια, Πριν και Μετά

    Από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ 2023.

    08:07 28/09

    Πώς η γιόγκα βοηθά τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

    Η αρχαία πρακτική που βοηθά το πνεύμα και το σώμα, φαίνεται, σύμφωνα με την έρευνα, ότι έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιακή λειτουργία.

    20:56 27/09

    Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά από το υπουργείο Υγείας

    Δημιουργείται εθνικό δίκτυο 17 μονάδων εγκεφαλικών, με 6 κλίνες ανά μονάδα, το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.

    09:15 27/09

    Μελέτη: Φάρμακο κατά της COVID-19 μπορεί να δημιουργεί μεταλλάξεις του κορονοϊού

    Οι επιστήμονες εντόπισαν ασυνήθιστα "μεταλλαξιακά συμβάντα".