Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Ιουν-2023 09:43

  Πατρότητα πάνω από τα 40: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών και τις εγκύους

  163296175
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αν και οι άνδρες μπορούν να τεκνοποιήσουν ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία, ίσως αυτό να μην είναι και η πιο σωστή επιλογή για την υγεία του εμβρύου, όπως προειδοποιούν οι γιατροί και έχουν δείξει αρκετές έρευνες.

  Η περίπτωση του 82χρονου θρύλου του Χόλιγουντ Αλ Πατσίνο, που περιμένει το τέταρτο παιδί του από την 29χρονη σύντροφό του Νουρ Αλφάλα, επαναφέρει στην επικαιρότητα το ζήτημα της πατρότητας σε μεγάλη ηλικία, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το NBC news.

  Όπως τονίζει, έρευνες που δημοσιεύτηκαν κατά την τελευταία δεκαετία δείχνουν ότι τα μωρά από άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα ή να αναπτύξουν γενετικές ανωμαλίες, μέχρι και ορισμένους τύπου καρκίνου ή νευροαναπτυξιακές διαταραχές, αν και ο συνολικός κίνδυνος είναι ακόμα χαμηλός.

  Η ιατρική κοινότητα δεν έχει καταλήξει στον ορισμό της λεγόμενης "προχωρημένης πατρικής ηλικίας", αλλά η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία και η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής συνιστούν οι γιατροί να ενημερώνουν τους άνδρες άνω των 40 ετών για τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία των απογόνων τους.

  "Οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν ότι και αυτοί διανύουν τον ίδιο κύκλο αναπαραγωγικής γήρανσης με τις γυναίκες, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εμμηνόπαυση", δήλωσε η Δρ Gloria Bachmann, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson των ΗΠΑ.

  Μια μελέτη το 2019 έδειξε ότι η ηλικία του πατέρα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μωρά που γεννιούνται από πατέρες μεγαλύτερης ηλικίας είχαν αυξημένο κίνδυνο σχιστίας χείλους ή υπερώας, καρδιακών επιπλοκών, αυτισμού, σχιζοφρένειας και διπολικής διαταραχής. Πρόσθετες έρευνες δείχνουν ότι η προχωρημένη πατρική ηλικία σχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο παιδιατρικού μη Hodgkin λεμφώματος.

  Το 2018, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από πατέρες άνω των 45 ετών είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιληπτικές κρίσεις και 14% περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα σε σύγκριση με μωρά που γεννήθηκαν από πατέρες ηλικίας 25 έως 34 ετών.

  Αυτή η μελέτη υπογράμμιζε επίσης έναν κίνδυνο για τις εγκύους: Οι σύντροφοι των ανδρών ηλικίας 45 ετών και άνω είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης από εκείνες των ανδρών ηλικίας 25 έως 34 ετών.

  Ο Δρ Michael Eisenberg, συγγραφέας αυτής της μελέτης και καθηγητής Ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ ανέφερε ότι οι άνδρες, κατά μέσο όρο, συσσωρεύουν περίπου δύο μεταλλάξεις στο DNA του σπέρματός τους κάθε χρόνο, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών αυξάνονται καθώς αυτοί γερνούν.

  Οι έρευνες δείχνουν πως οι άνδρες παράγουν με τον ίδιο ρυθμό σπερματοζωάρια από την εφηβεία μέχρι το θάνατό τους (περίπου 1.000 σπερματοζωάρια σε κάθε χτύπο της καρδιάς τους).

  Η ποιότητα όμως των σπερματοζωαρίων αλλάζει μετά τα σαράντα. Η μορφολογία και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων συνήθως παρουσιάζει προβλήματα, με αποτέλεσμα να γονιμοποιούν πιο δύσκολα το ωάριο. Επιπλέον, καθώς ο άνδρας μεγαλώνει, είναι πιο πιθανό το σπέρμα του να περιέχει DNA που παρουσιάζει γενετικές ανωμαλίες, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να αποκτήσει ένα υγιές μωρό. Αν και τα ωάρια έχουν ένα μηχανισμό που επιδιορθώνει το κατεστραμμένο DNA του σπερματοζωαρίου, όσο μεγαλύτερη είναι η σύντροφος, τόσο λιγότερο αποτελεσματικός είναι αυτός ο μηχανισμός.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:34 26/09

  Εξετάσεις αίματος μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τους ασθενείς με long Covid

  Οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένους βιοδείκτες αίματος που μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τους ασθενείς με long Covid.

  08:27 26/09

  Έρευνα Χάρβαρντ: Μύθοι και πραγματικότητες για το πρωινό

  Η έρευνα αλλάζει τα "δεδομένα" που πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

  08:48 23/09

  Ποια είναι η πάθηση που αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης από SARS-CoV-2;

  Ποιοι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

  07:31 22/09

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα παραλλαγή BA.2.86 "Pirola"

  Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ούτε υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια. Εκτιμάται όμως ότι θα δυσκολέψει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να την αναγνωρίσει.

  08:09 21/09

  Ενεργός και υγιής γήρανση: Δύο νέες έννοιες που θα πρέπει να συνηθίσουν οι κοινωνίες

  Η "ενεργός γήρανση" αποτελεί διαδικασία, κατά την οποία οι δυνατότητες υγείας, συμμετοχής και ασφάλειας βελτιστοποιούνται, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων κατά τη γήρανση.

  10:42 20/09

  Ιατρική της Εργασίας: 38 χρόνια ζωής

  Η καθιέρωση της ειδικότητας της ιατρικής της εργασίας και η υποχρεωτική απασχόληση ιατρών εργασίας στις επιχειρήσεις άνω των πενήντα ατόμων, έχουν κλείσει τριάντα οχτώ χρόνια ζωής.

  09:41 20/09

  Οι ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

  Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό "Journal of Investigative Dermatology".

  08:30 20/09

  Ιός Δυτικού Νείλου: Πώς εκδηλώνεται, οι περιοχές υψηλού κινδύνου

  Ο πληθυσμός των κουνουπιών αυξάνεται εξαιτίας του μεγάλου όγκου στάσιμου νερού.

  13:18 19/09

  Η σωματική δραστηριότητα νωρίς το πρωί επηρεάζει τη διαχείριση του βάρους

  Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρωινές ώρες, από τις 7 έως τις 9 π.μ., φαίνεται ότι είναι η πιο ευνοϊκή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

  11:52 19/09

  Ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι η μοναδική εξάρτηση που "χτυπάει" ηλικίες ακόμη και κάτω των 12 ετών

  Οι ψυχίατροι μίλησαν για τα σημάδια που ανησυχούν και αφορούν σε όλες τις εξαρτήσεις - εμμονές.

  08:27 19/09

  Υπουργείο Υγείας: Τα στοχευμένα μέτρα για τη Θεσσαλία

  Για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας μιλούν οι ειδικοί.

  15:03 18/09

  Υπ. Υγείας: Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τους πληγέντες της Θεσσαλίας

  Παρέχει εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη σε κάθε άνθρωπο, που έχει επηρεαστεί είτε άμεσα είτε έμμεσα από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία

  08:15 18/09

  Ποιες λοιμώξεις μπορούν να προκληθούν από τα νεκρά ζώα

  Σε υγειονομική "βόμβα" μετατρέπονται τα νερά και τα νεκρά ζώα στη Θεσσαλία.

  09:25 16/09

  Γιατί το φθινόπωρο έχουμε περισσότερους πονοκεφάλους;

  Το άγχος επηρεάζει επίσης τους πονοκεφάλους.

  20:46 14/09

  Οι βαρύτερες μορφές Covid-19 συνδέονται πιθανότατα με γενετική προδιάθεση, σύμφωνα με νέα ιταλική έρευνα

  Τι διαπιστώνει έρευνα του ιταλικού επιστημονικού ινστιτούτου Μάριο Νέγκρι.