Τρίτη, 30-Μαϊ-2023 09:28
Διατροφή χαμηλή σε φλαβανόλες οδηγεί σε απώλεια μνήμης

Η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες οδηγεί σε απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.
Οι φλαβανόλες είναι θρεπτικά συστατικά γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, που εντοπίζονται σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως το λάχανο, τα σταφύλια, το ροδάκινο, οι ντομάτες, το μαρούλι, το μπρόκολο και τα κρεμμυδάκια.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν με τεστ την πρόσληψη φλαβανόλης και την απώλεια μνήμης, λόγω φυσιολογικής γήρανσης σε 3.500 υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Διαπίστωσαν ότι η αναπλήρωση αυτών των συστατικών διατροφής σε ενήλικες άνω των 60 ετών με ήπια έλλειψη φλαβανόλης βελτίωσε τις επιδόσεις τους σε αυτά τα τεστ. Συγκεκριμένα, οι φλαβανόλες βελτίωσαν τη λειτουργία της οδοντωτής έλικας, μιας συγκεκριμένης περιοχής μέσα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, περιοχή ζωτικής σημασία για την εκμάθηση νέων αναμνήσεων. Ωστόσο, δεν βελτίωσαν τη μνήμη που σχετίζεται με άλλες περιοχές του εγκεφάλου.
Επίσης, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο γηράσκων εγκέφαλος απαιτεί συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη υγεία του, όπως και ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος απαιτεί συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή ανάπτυξή του.
Όπως σημειώνει ο καθηγητής Νευροψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια και ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, Άνταμ Μπρίκμαν, "η βελτίωση μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη που είχαν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλες ήταν σημαντική και εγείρει τη δυνατότητα χρήσης διατροφής ή συμπληρωμάτων πλούσιων σε φλαβανόλες για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους".
ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ
Το λεγόμενο "αντίστροφο εμβόλιο", το οποίο έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής μόνο σε ποντίκια, αφαιρεί τη μνήμη ενός μορίου από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η Ιατρική Επιστήμη έχει να παρατάξει ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο από επαναστατικές θεραπείες για την υγεία της καρδιάς.
Ο Δρ. Αντώνιος Πίτσης, παραθέτει τα μοναδικά πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής.
Συνέντευξη με τον Δρ. Βλάση Νινιό, Επεμβατικό Καρδιολόγο, Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής, επεμβατικός ηλεκτροφυσιολόγος εξηγεί τι είναι οι υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες και τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπισή τους.
Ο καρδιολόγος – αρρυθμιολόγος, Δρ. Απόστολος Κατσίβας, αναλύει τα πλεονεκτήματα της μεθόδου.
Τι θα ισχύσει φέτος.
Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται διαδικτυακά στο περιοδικό "Nature Cardiovascular Research".
Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για όλους μας να σταματήσουμε για λίγο αυτό που κάνουμε και να ασχοληθούμε με τη φροντίδα της καρδιάς μας.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας "Neurology".
Από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ 2023.
Η αρχαία πρακτική που βοηθά το πνεύμα και το σώμα, φαίνεται, σύμφωνα με την έρευνα, ότι έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιακή λειτουργία.
Δημιουργείται εθνικό δίκτυο 17 μονάδων εγκεφαλικών, με 6 κλίνες ανά μονάδα, το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.
Οι επιστήμονες εντόπισαν ασυνήθιστα "μεταλλαξιακά συμβάντα".