Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Απρ-2023 08:50

  Η απαραίτητη "προϋπόθεση" για να μειωθούν οι θάνατοι από καρκίνο

  Η απαραίτητη "προϋπόθεση" για να μειωθούν οι θάνατοι από καρκίνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πριν από ένα έτος, στις 2 Φεβρουαρίου του 2022, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν και η Πρώτη Κυρία Δρ. Μπάιντεν επανεκκίνησαν το αντικαρκινικό πρόγραμμα "Cancer Moonshot” και έθεσαν ένα νέο στόχο για τη μείωση των θανάτων από καρκίνο κατά τουλάχιστον 50% στα επόμενα 25 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συνοψίζει τα δεδομένα της πρόσφατης (17/4/23) δημοσίευσης των Meredith S. Shiels και συνεργατών από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NCI) των ΗΠΑ στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Cancer Discovery.

  Οι ερευνητές υπολόγισαν τις τάσεις στους θανάτους από καρκίνο στις ΗΠΑ από το 2000 έως το 2019 για όλους τους καρκίνους και τους έξι κύριους υπότυπους (καρκίνος πνεύμονα, καρκίνος παχέος εντέρου, καρκίνος παγκρέατος, καρκίνος μαστού, καρκίνος προστάτη, και καρκίνος ήπατος). Το ποσοστό των θανάτων από καρκίνο συνολικά μειώθηκε κατά 1,4% ετησίως από το 2000 έως το 2015, και κατά 2,3% ετησίως από το 2016 έως το 2019. Αυτή η διαφορά οφείλεται στη σημαντική μείωση, όσον αφορά στους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα (−4,7%/έτος, 2014-2019). Επιπλέον, συνέβαλαν και οι μειώσεις στους θανάτους από καρκίνο παχέος εντέρου (−2,0%/έτος, 2010-2019) και καρκίνο του μαστού (−1,2%/έτος, 2013-2019). Ωστόσο, οι τάσεις για άλλους τύπους καρκίνου (παγκρέατος, ήπατος) ήταν λιγότερο ελπιδοφόρες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μελέτης, αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση μείωσης των θανάτων από καρκίνο, εκτιμάται ότι οι θάνατοι θα μειωθούν κατά 44% μέχρι το 2047, το οποίο υπολείπεται του στόχου της μείωσης των θανάτων από καρκίνο κατά 50%. Για να επιτευχθεί ο στόχος του "Cancer Moonshot” το ποσοστό θανάτων θα πρέπει να μειώνεται κατά μέσο όρο 2,7% ετησίως έναντι του τρέχοντος 2,3% ετησίως.

  Στόχος: Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο - οι προϋποθέσεις

  Για να επιτευχθεί ο στόχος του "Cancer Moonshot”, η πρόοδος όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου πρέπει να διατηρηθεί ή/και να βελτιωθεί, ενώ απαιτούνται νέες στρατηγικές για τον καρκίνο του προστάτη, του ήπατος, του παγκρέατος και άλλους καρκίνους. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην ανάλυση για τον καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του μαστού, του προστάτη και του ήπατος, επειδή αυτοί οι υπότυποι συμβάλλουν κατά κύριο λόγο στους θανάτους από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι είναι επίσης σημαντικό να προληφθούν θάνατοι από άλλους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων όγκων και παιδιατρικών καρκίνων. 

  Οι ερευνητές εξέτασαν τις ευκαιρίες για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των συνηθέστερων καρκίνων που θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο σε επίπεδο πληθυσμού. Οι δυνατότητες για μείωση των θανάτων από καρκίνο περιλαμβάνουν περαιτέρω μείωση του καπνίσματος τσιγάρων και της χρήσης άλλων προϊόντων καπνού, την αύξηση των ελέγχων μέσω κολονοσκόπησης για την πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου, ευρύτερη χρήση της μαστογραφίας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μεγαλύτερη χρήση εμβολίων έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας και του στοματοφάρυγγα καθώς και την αύξηση της ανίχνευσης και θεραπείας των λοιμώξεων από τους ιούς ηπατίτιδας Β και ηπατίτιδας C για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του ήπατος.

  Επιπλέον, απαιτούνται νέες στρατηγικές για τη μείωση των θανάτων από τον προστάτη, το ήπαρ, το πάγκρεας και άλλους καρκίνους. Σύμφωνα με τη Monica M. Bertagnolli, MD, διευθύντρια των NCI, η επίτευξη μιας μείωσης κατά 50% των θανάτων από καρκίνο σε 25 χρόνια θα είναι αδύνατη χωρίς την αντιμετώπιση των πληθυσμιακών ανισοτήτων στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας κατά του καρκίνου.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Τελευταία άρθρα

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:00 17/05

  Ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει την πιο "υγιεινή" κουζίνα;

  Εάν βιαστείτε να απαντήσετε "η Ελλάδα", η παρακάτω έρευνα θα σας φανεί ενδιαφέρουσα – και αποκαλυπτική.

  10:29 17/05

  Θεραπευτική Ιστιοπλοΐα από την Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

  Η ιστιοπλοΐα φαίνεται πως αποτελεί ένα μέσο για τις θεραπευτικές τεχνικές ψυχικής ενδυνάμωσης και σωματικής ευεξίας για τους ασθενείς.

  08:25 17/05

  Πολύ αισιόδοξα νέα για τις σοβαρές ρήξεις του ώμου

  Νέα εποχή στην αποκατάσταση του υπερακανθίου μυός, με βιολογική ενίσχυση από τοπικό αυτόλογο μόσχευμα.

  08:15 17/05

  Η εκπαίδευση στη χειρουργική

  Το "εργαλείο" για την βελτίωση των αποτελεσμάτων των χειρουργικών επεμβάσεων.

  12:00 16/05

  Έχετε δερματικές αλλεργίες: Τα δύο λαχανικά που μπορεί να περιορίσουν τα συμπτώματα

  Θρεπτικές ουσίες σε λαχανικά βρέθηκαν ότι μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα των δερματικών αλλεργιών, βρήκε νέα έρευνα.

  09:31 16/05

  ΕΚΠΑ: Κέντρο αναφοράς για την διάγνωση και αντιμετώπιση της αμυλοείδωσης στην Ελλάδα

  Αναγνώριση της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων με πεδίο την Αμυλοείδωση.

  08:45 16/05

  Μάιος: Μέτρησε την πίεσή σου!

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, οι ειδικοί έχουν ορίσει τον Μάιο ως Μήνα Μέτρησης.

  08:14 16/05

  Spetsathlon 2023: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 9η διοργάνωση

  Για 9η συνεχή χρονιά και έχοντας κερδίσει χιλιάδες οπαδούς, το Spetsathlon επέστρεψε το τριήμερο 12-14 Μαΐου στο νησί των Σπετσών.

  08:10 16/05

  Η METRO στηρίζει το θεσμό της οικογένειας και τους ανθρώπους της

  Με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες της Μητέρας στις 14 Μαΐου και του Πατέρα στις 18 Ιουνίου, η METRO σχεδίασε και υλοποιεί μία κίνηση με μεγάλη σημασία και με υψηλό συμβολισμό, υποστηρίζοντας το σωματείο...

  08:00 16/05

  Η σημασία του καλού ύπνου για την υγεία μας

  Μελέτες ανά τον κόσμο αποδεικνύουν συνεχώς την αξία του σωστού ύπνου, ποιοτικά και ποσοτικά, για όλο το φάσμα της υγείας μας, σωματικά και ψυχολογικά.

  13:40 15/05

  Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναζόμαστε;

  Υπάρχουν οι πρωινοί και οι βραδινοί τύποι στην άσκηση. Είναι όμως κάποια ώρα της ημέρας καλύτερη επιλογή για να κάνουμε την προπόνησή μας;

  12:31 15/05

  Dport Services: Μία ξεχωριστή Family Day

  Η Dport Family Day είχε και άλλες εκπλήξεις όπως η παρουσία σε αυτή του γνωστού θρύλου της Εθνικής ομάδας μπάσκετ και αρχηγού του Ολυμπιακού, Γιώργου Πρίντεζη.

  10:47 15/05

  Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Έλληνες ερευνητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπισή τους

  Οι ερευνητές καλούνται να χαρτογραφήσουν τους μηχανισμούς που οδηγούν στην ανοσολογική βλάβη σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στην βιολογία και την...

  08:24 15/05

  Δωρεάν ενημερωτική εκδήλωση για τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

  Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα περισσότερα από 30.000 άτομα ζουν με Ελκώδη Κολίτιδα ή Νόσο Crohn, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

  07:55 15/05

  Εκπαίδευση επιστημόνων στις τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών από την Advanced Hair Clinics στο Λος Άντζελες

  Στις Η.Π.Α. διεξήχθη στις 28-30 Μαρτίου ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά συνέδρια ιατρών υπό την αιγίδα του διεθνώς γνωστού επιστημονικού φορέα Los Angeles Hair Restoration Courses (LAHRC).

  12:39 12/05

  Βασιλιάς Κάρολος: Καλές συνήθειες που τον διατηρούν υγιή

  Στη στέψη του λίγες ημέρες νωρίτερα, ο βασιλιάς -πλέον- Κάρολος εμφανίστηκε ευθυτενής και υγιής. Κατά καιρούς έχει αποκαλύψει τις συνήθειές του που συμβάλουν στην καλή υγεία και ευεξία.