Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 24-Μαρ-2023 10:08

    Κορονοϊός στην εγκυμοσύνη: Οι πιθανές συνέπειες στο έμβρυο

    Κορονοϊός στην εγκυμοσύνη: Οι πιθανές συνέπειες στο έμβρυο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Τα αρσενικά βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες με λοίμωξη από κορονοϊό SARS-CoV-2 κατά την εγκυμοσύνη, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν νευροαναπτυξιακές διαταραχές τους πρώτους δώδεκα μήνες μετά τον τοκετό, σύμφωνα με έρευνα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό "JAMA Network Open".

    Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ άλλων λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυξημένου κινδύνου νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά, όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, αλλά δεν ήταν σαφές εάν μια τέτοια σύνδεση ισχύει με τη μόλυνση με κορονοϊό.

    Οι επιστήμονες εξέτασαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας για 18.355 γεννήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, μεταξύ των οποίων 883 από γυναίκες θετικές στον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από τα παιδιά αυτά το 3% έλαβε νευροαναπτυξιακή διάγνωση κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν εκτέθηκαν στον κορονοϊό ήταν 1,8%. Αφού ελήφθησαν υπόψη η φυλή, η εθνικότητα, ο τύπος νοσοκομείου, η κατάσταση ασφάλισης, η ηλικία της μητέρας και η προωρότητα, η θετικότητα της μητέρας στον κορονοϊό συσχετίστηκε με σχεδόν δύο φορές υψηλότερες πιθανότητες νευροαναπτυξιακής διάγνωσης στα αγόρια κατά τους πρώτους 12 μήνες της ζωής τους. Τέτοια σύνδεση υψηλότερου κινδύνου δεν υπήρξε για τα κορίτσια, ωστόσο.

    Στους 18 μήνες ζωής, οι επιδράσεις ήταν πιο μέτριες στα αγόρια, με τη θετικότητα της μητέρας να συνδέεται με 42% υψηλότερες πιθανότητες νευροαναπτυξιακής διάγνωσης. Πολύ λίγες από τις μητέρες είχαν εμβολιαστεί για να καθοριστεί εάν ο εμβολιασμός άλλαξε τον κίνδυνο.

    Η συνεπικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, 'Αντρεα Έντλοου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικής Βιολογίας και ειδική Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, χαρακτηρίζει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών "δυσανάλογα υψηλό στα αρσενικά βρέφη και συμβατό με τη γνωστή αυξημένη ευαλωτότητα των αγοριών έναντι των προγεννητικών ανεπιθύμητων εκθέσεων". Ωστόσο, ο συνεπικεφαλής συγγραφέας, Ρόι Πέρλις, διευθυντής του Κέντρου Ποσοτικής Υγείας του νοσοκομείου, σημειώνει ότι χρειάζονται ευρύτερες μελέτες και μεγαλύτερη σε διάρκεια παρακολούθηση για να εκτιμηθεί αξιόπιστα ή να αντικρουστεί ο κίνδυνος που παρατηρείται.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    12:00 17/05

    Ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει την πιο "υγιεινή" κουζίνα;

    Εάν βιαστείτε να απαντήσετε "η Ελλάδα", η παρακάτω έρευνα θα σας φανεί ενδιαφέρουσα – και αποκαλυπτική.

    10:29 17/05

    Θεραπευτική Ιστιοπλοΐα από την Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

    Η ιστιοπλοΐα φαίνεται πως αποτελεί ένα μέσο για τις θεραπευτικές τεχνικές ψυχικής ενδυνάμωσης και σωματικής ευεξίας για τους ασθενείς.

    08:25 17/05

    Πολύ αισιόδοξα νέα για τις σοβαρές ρήξεις του ώμου

    Νέα εποχή στην αποκατάσταση του υπερακανθίου μυός, με βιολογική ενίσχυση από τοπικό αυτόλογο μόσχευμα.

    08:15 17/05

    Η εκπαίδευση στη χειρουργική

    Το "εργαλείο" για την βελτίωση των αποτελεσμάτων των χειρουργικών επεμβάσεων.

    12:00 16/05

    Έχετε δερματικές αλλεργίες: Τα δύο λαχανικά που μπορεί να περιορίσουν τα συμπτώματα

    Θρεπτικές ουσίες σε λαχανικά βρέθηκαν ότι μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα των δερματικών αλλεργιών, βρήκε νέα έρευνα.

    09:31 16/05

    ΕΚΠΑ: Κέντρο αναφοράς για την διάγνωση και αντιμετώπιση της αμυλοείδωσης στην Ελλάδα

    Αναγνώριση της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων με πεδίο την Αμυλοείδωση.

    08:45 16/05

    Μάιος: Μέτρησε την πίεσή σου!

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, οι ειδικοί έχουν ορίσει τον Μάιο ως Μήνα Μέτρησης.

    08:14 16/05

    Spetsathlon 2023: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 9η διοργάνωση

    Για 9η συνεχή χρονιά και έχοντας κερδίσει χιλιάδες οπαδούς, το Spetsathlon επέστρεψε το τριήμερο 12-14 Μαΐου στο νησί των Σπετσών.

    08:10 16/05

    Η METRO στηρίζει το θεσμό της οικογένειας και τους ανθρώπους της

    Με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες της Μητέρας στις 14 Μαΐου και του Πατέρα στις 18 Ιουνίου, η METRO σχεδίασε και υλοποιεί μία κίνηση με μεγάλη σημασία και με υψηλό συμβολισμό, υποστηρίζοντας το σωματείο...

    08:00 16/05

    Η σημασία του καλού ύπνου για την υγεία μας

    Μελέτες ανά τον κόσμο αποδεικνύουν συνεχώς την αξία του σωστού ύπνου, ποιοτικά και ποσοτικά, για όλο το φάσμα της υγείας μας, σωματικά και ψυχολογικά.

    13:40 15/05

    Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναζόμαστε;

    Υπάρχουν οι πρωινοί και οι βραδινοί τύποι στην άσκηση. Είναι όμως κάποια ώρα της ημέρας καλύτερη επιλογή για να κάνουμε την προπόνησή μας;

    12:31 15/05

    Dport Services: Μία ξεχωριστή Family Day

    Η Dport Family Day είχε και άλλες εκπλήξεις όπως η παρουσία σε αυτή του γνωστού θρύλου της Εθνικής ομάδας μπάσκετ και αρχηγού του Ολυμπιακού, Γιώργου Πρίντεζη.

    10:47 15/05

    Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Έλληνες ερευνητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπισή τους

    Οι ερευνητές καλούνται να χαρτογραφήσουν τους μηχανισμούς που οδηγούν στην ανοσολογική βλάβη σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στην βιολογία και την...

    08:24 15/05

    Δωρεάν ενημερωτική εκδήλωση για τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

    Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα περισσότερα από 30.000 άτομα ζουν με Ελκώδη Κολίτιδα ή Νόσο Crohn, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

    07:55 15/05

    Εκπαίδευση επιστημόνων στις τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών από την Advanced Hair Clinics στο Λος Άντζελες

    Στις Η.Π.Α. ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά συνέδρια ιατρών.

    12:39 12/05

    Βασιλιάς Κάρολος: Καλές συνήθειες που τον διατηρούν υγιή

    Στη στέψη του λίγες ημέρες νωρίτερα, ο βασιλιάς -πλέον- Κάρολος εμφανίστηκε ευθυτενής και υγιής. Κατά καιρούς έχει αποκαλύψει τις συνήθειές του που συμβάλουν στην καλή υγεία και ευεξία.