Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Μαρ-2023 10:00

  Βουβωνοκήλη: Τι έχει αλλάξει στην αντιμετώπισή της

  Βουβωνοκήλη: Τι έχει αλλάξει στην αντιμετώπισή της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS, Master Surgeon στη Χειρουργική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος, Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής και Κέντρου Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών (SRC accredited) του Νοσοκομείου Metropolitan General και Πιστοποιημένος Ρομποτικός Χειρουργός 

  Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης που μπορεί να παρουσιαστεί στην περιοχή της κοιλιάς. Το βασικό αίτιό της είναι η πρόπτωση σπλάχνων ή λιπώδους ιστού έξω από το κοιλιακό τοίχωμα, μέσα από ένα αδύναμο σημείο στην βουβωνική περιοχή.

  Τα πιθανά αίτια της βουβωνοκήλης

  Όπως είπαμε, η βουβωνοκήλη είναι η πιο συχνή μορφή κήλης. Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που κάνουν πιο πιθανό να μας απασχολήσει αυτό το πρόβλημα υγείας; Ο σημαντικότερος παράγοντας που οδηγεί στην εξασθένηση του κοιλιακού τοιχώματος και επιτρέπει την προβολή του σπλάχνου, είναι η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης έχει συσχετιστεί με τα ακόλουθα:

  • Άσκηση πίεσης στους κοιλιακούς μυς όπως για παράδειγμα όταν σηκώνουμε ένα βαρύ αντικείμενο, όταν κάνουμε βαριά χειρωνακτική εργασία,  σε περίπτωση δυσκοιλιότητα ή σε έντονο βήχα.
  • Χρόνιος βήχας
  • Παχυσαρκία
  • Εγκυμοσύνη
  • Ασκίτης (συσσώρευση υγρού στην κοιλιά)
  • Υπερτροφία προστάτη

  Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών με βουβωνοκήλη που δεν ταυτίζονται με τίποτα από τα παραπάνω. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σημαντικό ρόλο παίζει η γενετική προδιάθεση του ατόμου σε συνδυασμό με καθημερινές συνήθεις που μπορεί να συμβάλουν στη χαλάρωση του εσωτερικού κοιλιακού τοιχώματος, όπως το κάπνισμα.

  Τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης

  Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της βουβωνοκήλης είναι μια διόγκωση στην περιοχή της βουβωνικής χώρας που μπορεί να συνοδεύεται από πόνο ή δυσφορία, ιδιαίτερα όταν σκύβουμε ή βήχουμε. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν βουβωνοκήλη είναι η ευαισθησία στο σημείο και η αίσθηση βάρους ή πίεσης. Υπάρχουν όμως και ορισμένες εξαιρέσεις, όπου η βουβωνοκήλη είναι ασυμπτωματική και ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια κάποιας άλλης εξέτασης.

  Είναι σημαντικό για οποιοδήποτε σύμπτωμα που σας προβληματίζει, όπως ένα "εξόγκωμα" που ψηλαφείτε, πόνο ή αίσθημα βάρους να μιλήσετε με το γιατρό σας.

  Αντιμετώπιση βουβωνοκήλης: Τι έχει αλλάξει με τις σύγχρονες μεθόδους

  Η βουβωνοκήλη από μόνη της δεν χαρακτηρίζεται ως επείγον ιατρικό περιστατικό, είναι όμως σημαντική η έγκαιρη αντιμετώπισή της από το χειρουργό καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές -έως και απειλητικές για τη ζωή- επιπλοκές. 

  Σήμερα, η αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης είναι πιο εύκολη από ποτέ και οι σύγχρονοι τρόποι δράσης του χειρουργού εξασφαλίζουν πολλά οφέλη για τον ασθενή. Ανάμεσά τους:

  • Αποφυγή του πόνου και της νοσηλείας
  • Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητά του
  • Αποκατάσταση της κήλης με ελαχιστοποίηση του κινδύνου υποτροπής

   

  Οι νέες τεχνικές για τη βουβωνοκήλη

  Τα παραπάνω οφέλη εξασφαλίζονται χάρη στις σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

  Ενδοσκοπική Χειρουργική Τεχνική TEP

  Η Ενδοσκοπική Χειρουργική αποκατάσταση TEP αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης. Σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι διενεργείται εντελώς εξωπεριτοναϊκά (χωρίς επαφή με τα σπλάγνχα της κοιλίας), είναι ανώδυνη και έχει συσχετιστεί με ελάχιστο ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών και υποτροπή της κήλης. Η επέμβαση επιτυγχάνεται μέσω 3 μικροτομών από τις οποίες πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες χειρουργικές διαδικασίες. Στη συνέχεια τοποθετείται το ειδικό πλέγμα το οποίο θωρακίζει το κοιλιακό τοίχωμα και αποτρέπει την επανεμφάνιση της κήλης.

  Ρομποτική Χειρουργική Τεχνική

  Πρόκειται για μια νέα τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας η οποία έρχεται να ενσωματώσει τη ρομποτική τεχνολογία στις χειρουργικές επεμβάσεις. Κατά τη διάρκεια της ρομποτικής επέμβασης ο Χειρουργός βρίσκεται μπροστά από μια ειδική κονσόλα. Από εκεί παρακολουθεί μέσω της ειδικής τρισδιάστατης κάμερας σε πραγματικό χρόνο και με εξαιρετική λεπτομέρεια το χειρουργικό πεδίο. Ο Χειρουργός διενεργεί την επέμβαση με τη βοήθεια των ρομποτικών βραχιόνων, οι οποίοι εκτελούν τις εντολές του με απόλυτη ακρίβεια. Η μέθοδος εκμηδενίζει την απώλεια αίματος, ελαχιστοποιεί το χειρουργικό τραύμα, τον μετεγχειρητικό πόνο και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές. Παράλληλα επιτρέπει την ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητά του, επιτρέποντάς του να μην ‘’ξεφύγει’’ από το καθημερινό του πρόγραμμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:00 17/05

  Ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει την πιο "υγιεινή" κουζίνα;

  Εάν βιαστείτε να απαντήσετε "η Ελλάδα", η παρακάτω έρευνα θα σας φανεί ενδιαφέρουσα – και αποκαλυπτική.

  10:29 17/05

  Θεραπευτική Ιστιοπλοΐα από την Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

  Η ιστιοπλοΐα φαίνεται πως αποτελεί ένα μέσο για τις θεραπευτικές τεχνικές ψυχικής ενδυνάμωσης και σωματικής ευεξίας για τους ασθενείς.

  08:25 17/05

  Πολύ αισιόδοξα νέα για τις σοβαρές ρήξεις του ώμου

  Νέα εποχή στην αποκατάσταση του υπερακανθίου μυός, με βιολογική ενίσχυση από τοπικό αυτόλογο μόσχευμα.

  08:15 17/05

  Η εκπαίδευση στη χειρουργική

  Το "εργαλείο" για την βελτίωση των αποτελεσμάτων των χειρουργικών επεμβάσεων.

  12:00 16/05

  Έχετε δερματικές αλλεργίες: Τα δύο λαχανικά που μπορεί να περιορίσουν τα συμπτώματα

  Θρεπτικές ουσίες σε λαχανικά βρέθηκαν ότι μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα των δερματικών αλλεργιών, βρήκε νέα έρευνα.

  09:31 16/05

  ΕΚΠΑ: Κέντρο αναφοράς για την διάγνωση και αντιμετώπιση της αμυλοείδωσης στην Ελλάδα

  Αναγνώριση της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων με πεδίο την Αμυλοείδωση.

  08:45 16/05

  Μάιος: Μέτρησε την πίεσή σου!

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, οι ειδικοί έχουν ορίσει τον Μάιο ως Μήνα Μέτρησης.

  08:14 16/05

  Spetsathlon 2023: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 9η διοργάνωση

  Για 9η συνεχή χρονιά και έχοντας κερδίσει χιλιάδες οπαδούς, το Spetsathlon επέστρεψε το τριήμερο 12-14 Μαΐου στο νησί των Σπετσών.

  08:10 16/05

  Η METRO στηρίζει το θεσμό της οικογένειας και τους ανθρώπους της

  Με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες της Μητέρας στις 14 Μαΐου και του Πατέρα στις 18 Ιουνίου, η METRO σχεδίασε και υλοποιεί μία κίνηση με μεγάλη σημασία και με υψηλό συμβολισμό, υποστηρίζοντας το σωματείο...

  08:00 16/05

  Η σημασία του καλού ύπνου για την υγεία μας

  Μελέτες ανά τον κόσμο αποδεικνύουν συνεχώς την αξία του σωστού ύπνου, ποιοτικά και ποσοτικά, για όλο το φάσμα της υγείας μας, σωματικά και ψυχολογικά.

  13:40 15/05

  Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναζόμαστε;

  Υπάρχουν οι πρωινοί και οι βραδινοί τύποι στην άσκηση. Είναι όμως κάποια ώρα της ημέρας καλύτερη επιλογή για να κάνουμε την προπόνησή μας;

  12:31 15/05

  Dport Services: Μία ξεχωριστή Family Day

  Η Dport Family Day είχε και άλλες εκπλήξεις όπως η παρουσία σε αυτή του γνωστού θρύλου της Εθνικής ομάδας μπάσκετ και αρχηγού του Ολυμπιακού, Γιώργου Πρίντεζη.

  10:47 15/05

  Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Έλληνες ερευνητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπισή τους

  Οι ερευνητές καλούνται να χαρτογραφήσουν τους μηχανισμούς που οδηγούν στην ανοσολογική βλάβη σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στην βιολογία και την...

  08:24 15/05

  Δωρεάν ενημερωτική εκδήλωση για τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

  Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα περισσότερα από 30.000 άτομα ζουν με Ελκώδη Κολίτιδα ή Νόσο Crohn, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

  07:55 15/05

  Εκπαίδευση επιστημόνων στις τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών από την Advanced Hair Clinics στο Λος Άντζελες

  Στις Η.Π.Α. ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά συνέδρια ιατρών.

  12:39 12/05

  Βασιλιάς Κάρολος: Καλές συνήθειες που τον διατηρούν υγιή

  Στη στέψη του λίγες ημέρες νωρίτερα, ο βασιλιάς -πλέον- Κάρολος εμφανίστηκε ευθυτενής και υγιής. Κατά καιρούς έχει αποκαλύψει τις συνήθειές του που συμβάλουν στην καλή υγεία και ευεξία.