Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Μαρ-2023 10:16

  H διεγχειρητική παραθορμόνη ως δίχτυ ασφαλείας στην παραθυρεοειδεκτομή

  H διεγχειρητική παραθορμόνη ως δίχτυ ασφαλείας στην παραθυρεοειδεκτομή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τον Κυριάκο Βαμβακίδη, Χειρουργό Ενδοκρινών Αδένων, διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν www.drvamvakidis.gr 

  Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοεδισμός είναι μια νόσος που οφείλεται στη διόγκωση ενός από τους τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες που υπάρχουν γύρω από τον θυρεοειδή – ένα πρόβλημα που εμφανίζεται στο 80% των ασθενών, προκαλώντας σοβαρές βλάβες στο μυοσκελετικό σύστημα, στους νεφρούς αλλά και στην ψυχική σφαίρα. Στο υπόλοιπο –και καθόλου ευκαταφρόνητο– ποσοστό (20%), η νόσος εντοπίζεται σε περισσότερους του ενός παθολογικούς παραθυρεοειδείς αδένες.

  Ωστόσο, οι εξετάσεις πρώτης γραμμής (υπερηχογράφημα και σπινθηρογράφημα) δεν μπορούν να εντοπίσουν πάντα όλους τους παθολογικούς παραθυρεοειδείς αδένες, συνεπώς δεν είναι δυνατό πάντα να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός παθολογικών παραθυρεοειδών αδένων που πρέπει να αφαιρεθούν. Έτσι, συχνά ο χειρουργός αφαιρεί ένα αδένωμα παραθυρεοειδούς που επιβεβαιώνεται με την ταχεία βιοψία από τον παθολογοανατόμο, θεωρώντας ότι θεράπευσε τον ασθενή. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και άλλος παθολογικός παραθυρεοειδής αδένας που δεν αφαιρείται, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται μετεγχειρητικά ότι ο ασθενής πρέπει να ξαναχειρουργηθεί.

  Γι’ αυτό, η πιο ασφαλής λύση είναι η διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης, που μπορεί να γίνει στον χώρο του χειρουργείου με ειδικούς αναλυτές μέσα σε 8 λεπτά κατά τη διάρκεια της επέμβασης, λαμβάνοντας αρχικά περιφερικό αίμα αμέσως αφού κοιμηθεί ο ασθενής.

  Αυτή αποτελεί την βασική τιμή, ενώ 10 λεπτά μετά την αφαίρεση του αδενώματος λαμβάνεται εκ νέου περιφερικό αίμα ώστε να προσδιοριστεί ταχέως η παραθορμόνη:
  • Αν αυτή παρουσιάσει πτώση πάνω από το 50% της αρχικής τιμής, ο χειρουργός γνωρίζει ότι δεν υπάρχει άλλος παθολογικός παραθυρεοειδής αδένας και ολοκληρώνει την επέμβαση.
  • Αν όμως η παραθορμόνη δεν παρουσιάσει την προαναφερόμενη πτώση και παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα, τότε συνεχίζεται η διερεύνηση για έτερο παθολογικό παραθυρεοειδή μέχρι να αφαιρεθεί και αυτός.

  Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης αποτελεί δίχτυ ασφαλείας αποφυγής παραμονής παθολογικού παραθυροειδούς, οδηγώντας στην οριστική ίαση της νόσου.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Τελευταία άρθρα

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:00 17/05

  Ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει την πιο "υγιεινή" κουζίνα;

  Εάν βιαστείτε να απαντήσετε "η Ελλάδα", η παρακάτω έρευνα θα σας φανεί ενδιαφέρουσα – και αποκαλυπτική.

  10:29 17/05

  Θεραπευτική Ιστιοπλοΐα από την Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

  Η ιστιοπλοΐα φαίνεται πως αποτελεί ένα μέσο για τις θεραπευτικές τεχνικές ψυχικής ενδυνάμωσης και σωματικής ευεξίας για τους ασθενείς.

  08:25 17/05

  Πολύ αισιόδοξα νέα για τις σοβαρές ρήξεις του ώμου

  Νέα εποχή στην αποκατάσταση του υπερακανθίου μυός, με βιολογική ενίσχυση από τοπικό αυτόλογο μόσχευμα.

  08:15 17/05

  Η εκπαίδευση στη χειρουργική

  Το "εργαλείο" για την βελτίωση των αποτελεσμάτων των χειρουργικών επεμβάσεων.

  12:00 16/05

  Έχετε δερματικές αλλεργίες: Τα δύο λαχανικά που μπορεί να περιορίσουν τα συμπτώματα

  Θρεπτικές ουσίες σε λαχανικά βρέθηκαν ότι μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα των δερματικών αλλεργιών, βρήκε νέα έρευνα.

  09:31 16/05

  ΕΚΠΑ: Κέντρο αναφοράς για την διάγνωση και αντιμετώπιση της αμυλοείδωσης στην Ελλάδα

  Αναγνώριση της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων με πεδίο την Αμυλοείδωση.

  08:45 16/05

  Μάιος: Μέτρησε την πίεσή σου!

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, οι ειδικοί έχουν ορίσει τον Μάιο ως Μήνα Μέτρησης.

  08:14 16/05

  Spetsathlon 2023: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 9η διοργάνωση

  Για 9η συνεχή χρονιά και έχοντας κερδίσει χιλιάδες οπαδούς, το Spetsathlon επέστρεψε το τριήμερο 12-14 Μαΐου στο νησί των Σπετσών.

  08:10 16/05

  Η METRO στηρίζει το θεσμό της οικογένειας και τους ανθρώπους της

  Με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες της Μητέρας στις 14 Μαΐου και του Πατέρα στις 18 Ιουνίου, η METRO σχεδίασε και υλοποιεί μία κίνηση με μεγάλη σημασία και με υψηλό συμβολισμό, υποστηρίζοντας το σωματείο...

  08:00 16/05

  Η σημασία του καλού ύπνου για την υγεία μας

  Μελέτες ανά τον κόσμο αποδεικνύουν συνεχώς την αξία του σωστού ύπνου, ποιοτικά και ποσοτικά, για όλο το φάσμα της υγείας μας, σωματικά και ψυχολογικά.

  13:40 15/05

  Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναζόμαστε;

  Υπάρχουν οι πρωινοί και οι βραδινοί τύποι στην άσκηση. Είναι όμως κάποια ώρα της ημέρας καλύτερη επιλογή για να κάνουμε την προπόνησή μας;

  12:31 15/05

  Dport Services: Μία ξεχωριστή Family Day

  Η Dport Family Day είχε και άλλες εκπλήξεις όπως η παρουσία σε αυτή του γνωστού θρύλου της Εθνικής ομάδας μπάσκετ και αρχηγού του Ολυμπιακού, Γιώργου Πρίντεζη.

  10:47 15/05

  Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Έλληνες ερευνητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπισή τους

  Οι ερευνητές καλούνται να χαρτογραφήσουν τους μηχανισμούς που οδηγούν στην ανοσολογική βλάβη σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στην βιολογία και την...

  08:24 15/05

  Δωρεάν ενημερωτική εκδήλωση για τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

  Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα περισσότερα από 30.000 άτομα ζουν με Ελκώδη Κολίτιδα ή Νόσο Crohn, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

  07:55 15/05

  Εκπαίδευση επιστημόνων στις τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών από την Advanced Hair Clinics στο Λος Άντζελες

  Στις Η.Π.Α. διεξήχθη στις 28-30 Μαρτίου ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά συνέδρια ιατρών υπό την αιγίδα του διεθνώς γνωστού επιστημονικού φορέα Los Angeles Hair Restoration Courses (LAHRC).

  12:39 12/05

  Βασιλιάς Κάρολος: Καλές συνήθειες που τον διατηρούν υγιή

  Στη στέψη του λίγες ημέρες νωρίτερα, ο βασιλιάς -πλέον- Κάρολος εμφανίστηκε ευθυτενής και υγιής. Κατά καιρούς έχει αποκαλύψει τις συνήθειές του που συμβάλουν στην καλή υγεία και ευεξία.