Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 17-Μαρ-2023 21:20

    Ενδομητρίωση: 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν και συχνά δεν το γνωρίζουν

    Ενδομητρίωση: 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν και συχνά δεν το γνωρίζουν
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ενδομητρίωση ο Μάρτιος, για μία ασθένεια από την οποία πάσχει 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και συχνά δεν το γνωρίζουν, καθώς τα συμπτώματά της μοιάζουν με εκείνα άλλων γυναικολογικών παθήσεων
     
    Έχει υπολογιστεί ότι μία γυναίκα μπορεί να υποφέρει 7-12 χρόνια από ενδομητρίωση πριν να γίνει η διάγνωση. Ακούγεται αδιανόητο, αλλά αυτό δείχνουν τα στοιχεία.
     
    Με σύνθημα Time to End the Silence! (Ώρα να Σταματήσει η Σιωπή) στόχος είναι να παρακινηθούν οι γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για την ενδομητρίωση, για τα συμπτώματα που νιώθουν, να σταματήσουν να πιστεύουν σε αυτό που έλεγαν παλαιότερα "είναι φυσιολογικό να πονάς όταν έχεις περίοδο ή όταν κάνεις έρωτα". Δεν είναι. 
     
    Πάρα πολύ συχνά οι πόνοι κατά την έμμηνο ρύση ή την διείσδυση, είναι συμπτώματα ενδομητρίωσης και περνούν χρόνια μέχρι να συνειδητοποιήσει η γυναίκα ότι δεν είναι φυσιολογικός ο πόνος, αλλά σημάδια ενδομητρίωσης και να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό που θα κάνει τη διάγνωση και θα προτείνει λύσεις.
     
    Με απλά λόγια, στην ενδομητρίωση, ιστός σαν αυτόν της επένδυσης της μήτρας (του ενδομητρίου) βρίσκεται εκτός αυτής, συνήθως στην πύελο (τη λεκάνη), γύρω από τη μήτρα, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες ή στο περιτόναιο, δημιουργείται φλεγμονή και συνήθως υπάρχει έντονος, πολλές φορές χρόνιος πόνος.

    Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι:

    ·πόνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, αλλά και μετά τη διείσδυση (δυσπαρευνία)
    ·πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου (δυσμηνόρροια)
    · έντονη αιμορραγία κατά την περίοδο
    ·υπογονιμότητα (υπολογίζεται ότι το 40% των υπογόνιμων γυναικών έχουν ενδομητρίωση, είτε λόγω φραγής των σαλπίγγων εξαιτίας της αιμορραγίας και των συμφύσεων είτε επειδή η φλεγμονή της ενδομητρίωσης δημιουργεί προβλήματα στο σπέρμα και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων).
     
    Περίπου 190 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως πάσχουν από ενδομητρίωση. Από αυτές:

    · 1 στις 2 υποφέρει από χρόνιο πόνο. 
    · 7 στις 10 πονούν πολύ στην έμμηνο ρύση,
    · 1 στις 2 είναι υπογόνιμη

    1 στις 4 γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση δεν έχει συμπτώματα 

    Έντονη έρευνα γίνεται τα τελευταία χρόνια και η δυνατότητα που έχουμε αναπτύξει να αναλύουμε γενετικά μεμονωμένα κύτταρα, έδειξε ότι διαφορετικά γονίδια ενεργοποιούνται στα κύτταρα του ενδομητρίου που είναι μέσα στη μήτρα, σε σχέση με αυτά που είναι στις εστίες της ενδομητρίωσης. Αυτό θα επιτρέψει την ανάπτυξη διαγνωστικών εξετάσεων που θα αποκαλύπτουν την ύπαρξη της ενδομητρίωσης χωρίς την ανάγκη λαπαροσκόπησης. Κατ’αυτόν τον τρόπο, περιμένουμε ότι η διάγνωση θα γίνεται έγκαιρα. 
     
    Φροντίστε τον εαυτό σας. Μιλήστε στον γιατρό σας για τα συμπτώματα. Δεν χρειάζεται οι γυναίκες με ενδομητρίωση να περνούν πολλά χρόνια πόνου πριν γίνει η διάγνωση και δοθούν λύσεις.

    Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    10:50 31/03

    1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας διαγιγνώσκονται με ενδομητρίωση

    Το 50% των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση έχουν δυσκολίες σε θέματα αναπαραγωγής

    20:06 29/03

    Μόνο για ηλικιωμένους και ειδικές ομάδες συνιστά αναμνηστικές δόσεις εμβολίων για covid19 o ΠΟΥ

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόση.

    19:11 29/03

    Εκστρατεία ενεργοποίησης των ατόμων που ζουν με ατοπική δερματίτιδα

    "SKIP AD - Κάνε SKIP το βάρος της Ατοπικής Δερματίτιδας".

    17:12 28/03

    Υπέρταση: Πώς μπορεί να επηρεάζει τον εγκέφαλό μας

    Ερευνητές εντόπισαν περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την υψηλή πίεση και σχετίζονται με την άνοια.

    12:20 28/03

    Δωρεάν μαστογραφία: Η διαδικασία βήμα - βήμα

    Οι γυναίκες άνω των 50 ετών δικαιούνται δωρεάν προληπτική μαστογραφία στο πλαίσιο του προγράμματος Φώφη Γεννηματά.

    12:06 28/03

    Πόσες αγκαλιές χρειαζόμαστε καθημερινά;

    Η καθοριστική σημασία της αγκαλιάς αναδεικνύεται με βάση τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

    09:10 28/03

    Το βότανο που μπορεί (μεταξύ άλλων) να ενισχύει την τεστοστερόνη

    Το αγιουρβεδικό βότανο ashwagandha θεωρείται ότι έχει πολλά οφέλη, από την ενίσχυση της αθλητικής επίδοσης μέχρι την αύξηση της γονιμότητας στους άντρες.

    23:59 27/03

    Είναι τα αυγά υγιεινά; Τι απαντά η διαιτολόγος

    Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, είναι σημαντικό να εξετάζουμε τα αυγά όχι μόνο από μόνα τους, αλλά στο πλαίσιο ολόκληρης της διατροφής.

    13:20 27/03

    Ρήξη χιαστού συνδέσμου στο γόνατο: Τα συμπτώματα και η αποκατάσταση

    Μπορεί να έχετε ακούσει για ρήξη χιαστού σε αθλητές, ωστόσο η κατάσταση αυτή μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε – είτε γυμνάζεται είτε όχι.

    09:13 27/03

    Ξεκινούν από σήμερα οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

    Οι δωρεάν εξετάσεις αφορούν γυναίκες από 21 έως 65 ετών και εντάσσονται στο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου "Σπύρος Δοξιάδης".

    09:02 27/03

    4th SGS Family and Pet Festival

    Για 4η χρόνια η Save a Greek Stray (SGS) διοργανώνει το SGS Family and Pet Festival την Κυριακή, 2 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

    08:10 27/03

    Πλατφόρμα ενημέρωσης για τη  Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA) πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά

    Η καλή και έγκυρη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση και εξέλιξη της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας.

    08:04 27/03

    Το νέο τεύχος ΜΑΘΕ ΦΑΕ ΖΗΣΕ των My market, φέρνει τα χρώματα της άνοιξης στις σελίδες του

    Το τεύχος, βρίσκεται ήδη σε όλα τα καταστήματα My market, αλλά και στο eshop, για του e-πελάτες.

    12:07 24/03

    Πολλαπλή σκλήρυνση: Μπορεί το ελαιόλαδο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών;

    Κρητικό λάδι συμμετείχε σε κλινική μελέτη σε ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

    12:00 24/03

    ΠΟΥ: Ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται στην Ευρώπη

    Έπειτα από δύο δεκαετίες συνεχούς υποχώρησης, ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη.