Συμμαχία φορέων για την αντιμετώπιση του καρκίνου ως πρώτη προτεραιότητα για τη Δημόσια Υγεία

Πέμπτη, 02-Φεβ-2023 16:00

Συμμαχία φορέων για την αντιμετώπιση του καρκίνου ως πρώτη προτεραιότητα για τη Δημόσια Υγεία

Με δημόσια επιστολή, ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) δίνει στη δημοσιότητα "σχέδιο" την καλύτερη διαχείριση του Καρκίνου. Πρόκειται για κοινές προτάσεις που κατέθεσαν στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Υγείας εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών, της ιατρικής, ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας και ο φαρμακευτικός κλάδος με στόχο την συνέχιση του εθνικού διαλόγου για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο. Οι προτάσεις αποτελούν προϊόν συνεργασίας των φορέων έχοντας ως γνώμονα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών στις βέλτιστες θεραπείες.

"Η Δημόσια Υγεία, η πρόσβαση στην καινοτομία και η προσωποποιημένη φροντίδα των ασθενών αποτελούν κεντρικούς πυλώνες των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (EU beating Cancer Plan) αποτελεί την πρώτη (και ίσως την τελευταία) ολοκληρωμένη ολιστική αντιμετώπιση της νόσου, ξεκινώντας από την πρόληψη και φτάνοντας στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων, αλλά και των φροντιστών τους. Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), ας αποτελέσει αυτή η δράση την αρχή της συνδιαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης, διαχείρισης και καταπολέμησης του καρκίνου, πάντα με επίκεντρο τον ασθενή", αναφέρει ο ΣΦΕΕ. 

Την ανοιχτή επιστολή για την αναγκαιότητα μιας εθνικής ολοκληρωμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση του καρκίνου συνυπογράφουν η Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, ο Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, ο Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ελευθέριος Ζέρβας, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η Αφροδίτη Νόννη, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομίας, ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και η Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και περιλαμβάνει 8 βασικές προτάσεις.