Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Ιαν-2023 09:20

  Γιατί πονάνε οι αρθρώσεις και τα κόκαλα όταν βρέχει;

  Γιατί πονάνε οι αρθρώσεις και τα κόκαλα όταν βρέχει;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εάν είστε από τους ανθρώπους που νιώθετε κάθε αλλαγή του καιρού, υγρασία και βροχή στα κόκαλα και τις αρθρώσεις σας, ίσως σας καθησυχάσει το γεγονός ότι δεν είστε ο μόνος. Πολλοί από εμάς νιώθουμε πόνο στις αρθρώσεις και τα κόκαλα όταν βρέχει ή όταν αλλάζει η θερμοκρασία. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

  Η ιατρική επιστήμη δεν έχει τεκμηριώσει ακόμη μια απάντηση και μία σύνδεση αιτίας και αποτελέσματος ανάμεσα στον καιρό και τους πόνους στις αρθρώσεις, παρότι πολλοί άνθρωποι όχι μόνο βιώνουν αυτό τον πόνο αλλά μπορούν και να… προβλέψουν μια αλλαγή του καιρού από τις ενοχλήσεις στο σώμα τους. Μία θεωρία για το τι συμβαίνει είναι ότι οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση -που συμβαίνουν καθώς αλλάζουν τα καιρικά συστήματα- πυροδοτούν αυτές τις ενοχλήσεις στις αρθρώσεις. Η χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση γύρω από το σώμα μπορεί να επιτρέπει στους μυς, τους τένοντες και άλλους ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις να επεκτείνονται, ασκώντας τους πίεση και οδηγώντας πιθανώς σε πόνο. 

  Μία άλλη πιθανή αιτία είναι ότι αυτά που κάνουμε όταν έχει κρύο και υγρασία μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο ή τη δυσκαμψία στις αρθρώσεις, όπως για παράδειγμα μπορεί να καθόμαστε περισσότερη ώρα στον καναπέ αντί να κάνουμε εξωτερικές εργασίες. Επίσης, καθώς περιμένουμε ότι θα έχουμε ενοχλήσεις όταν αλλάζει ο καιρός, μπορεί απλά να είμαστε πιο παρατηρητικοί και να τις εντοπίζουμε περισσότερο απ’ ότι θα κάναμε μια μέρα με καλοκαιρία που μας κρατά απασχολημένους και δραστήριους. 

  Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην πονάνε οι αρθρώσεις 

  Σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική Mayo στις ΗΠΑ, η τακτική φυσική δραστηριότητα και οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν με τους πόνους στις αρθρώσεις. Επίσης, εάν ο πόνος και η δυσκαμψία είναι έντονα καλό είναι να γίνει εκτίμηση από τον γιατρό μας και να μην τα αποδίδουμε στις αλλαγές του καιρού καθώς μπορεί να πρόκειται για την αρχή ενός ρευματικού νοσήματος που με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία δεν θα επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά μας.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:55 22/03

  Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ

  Για πρώτη φορά το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας απονέμει ύψιστη διάκριση σε ιατρικό ιδιωτικό φορέα για την κοινωνική του προσφορά.

  16:05 21/03

  Έρευνα: Ένας "άγνωστος" παράγοντας παχυσαρκίας

  Τα κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες με παχυσαρκία μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο να αποκτήσουν το ίδιο υψηλό σωματικό λίπος, επισημαίνει νέα έρευνα.

  12:33 21/03

  Nέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας: Οι βασικοί άξονες δράσης

  Βασικός στόχος του νέου Δ.Σ. είναι η εξωστρέφεια της εταιρείας και η περαιτέρω διεύρυνση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των κοινωνικών δράσεων.

  10:00 21/03

  Βουβωνοκήλη: Τι έχει αλλάξει στην αντιμετώπισή της

  Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή κήλης στην περιοχή της κοιλιάς.

  09:30 21/03

  Καρκίνος του πνεύμονα: Πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να γνωρίζουμε

  Συχνά συνδέουμε τον καρκίνο του πνεύμονα με συμπτώματα όπως βήχα, αιμόπτυση και δύσπνοια, υπάρχουν όμως κι άλλα πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να έχουμε υπόψη μας.

  13:55 20/03

  4 μετρήσεις για υγιή καρδιά – που μπορούμε να κάνουμε όλοι

  Κάποιες απλές και καθημερινές καταστάσεις και συνήθειες θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς.

  10:16 20/03

  H διεγχειρητική παραθορμόνη ως δίχτυ ασφαλείας στην παραθυρεοειδεκτομή

  Πώς η μέτρηση της παραθορμόνης κατά την διάρκεια του χειρουργείου αυξάνει θεαματικά τα ποσοστά ίασης σε κάθε περίπτωση.

  08:51 20/03

  Ουρολογικός καρκίνος: Δωρεάν εκδήλωση για το κοινό

  Το νεοσύστατο Γραφείο Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας διοργανώνει στις 31 Μαρτίου ενημερωτική εκδήλωση για τους ουρολογικούς καρκίνους.

  16:01 17/03

  Το... επίσημο τέλος της πανδημίας;

  Η Covid-19 φτάνει στο σημείο να γίνει μια νόσος που συνιστά απειλή παρόμοια της εποχικής γρίπης, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

  11:46 17/03

  Η συχνότητα της θυρεοειδικής αυτοανοσίας είναι υψηλότερη σε όσους νόσησαν με COVID-19

  Ίσως η ενεργοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης κατά τη νόσησης από COVID-19 να προκαλεί ή να επισπεύδει την έναρξη θυρεοειδικής αυτοανοσίας σε ορισμένους ασθενείς.

  08:52 17/03

  Χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από νεανικό ρευματικό νόσημα

  Τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα είναι μια ομάδα σπάνιων χρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων που επιμένουν για πολλά χρόνια και συχνά συνεχίζονται μέχρι και την ενήλικη ζωή.

  08:44 17/03

  Η φυματίωση αποτελεί την 2η αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο μετά τη λοίμωξη COVID-19 παγκοσμίως

  To 2021 περίπου 10,6 εκατομμύρια ασθενείς νόσησαν από φυματίωση, με το 10% των ασθενών να είναι παιδιά.

  08:30 17/03

  Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Κομβική η σημασία ενίσχυσης της παραγωγής και επάρκειας των φαρμάκων στην Ευρώπη

  Η ισχυρή παραγωγική βάση φαρμάκων στη χώρα μας, που συνέβαλε στο να μην υπάρξει έλλειψη κατά την πανδημία, χρειάζεται να ενισχυθεί, τονίζει η ΠΕΦ.

  17:18 16/03

  Δράση ευαισθητοποίησης & ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

  Η Servier Hellas τιμά την πενταετή παρουσία της στην Ογκολογία με μία πρωτοβουλία στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης για τον Μπλε Μάρτη.

  16:00 16/03

  Νέα σειρά φυτικών ροφημάτων ΝΟΥΝΟΥ: NOYNOY Φυτικό και NOYNOY BARISTA’S GOLD OAT

  H FrieslandCampina Hellas-ΝΟΥΝΟΥ εισέρχεται δυναμικά στην κατηγορία των φυτικών ροφημάτων στην Ελλάδα και παρουσιάζει τη νέα σειρά ΝΟΥΝΟΥ Φυτικό και NOYNOY BARISTA’S GOLD OAT για την επαγγελματική...