Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 13-Ιαν-2023 09:48

    ΠΟΥ: Αξιολόγηση του κινδύνου από τη νέα υποπαραλλαγή Κράκεν

    ΠΟΥ: Αξιολόγηση του κινδύνου από τη νέα υποπαραλλαγή Κράκεν
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η υποπαραλλαγή Κράκεν του κορονοϊού έχει έρθει ήδη στην Ελλάδα και μάλλον εδώ και καιρό όπως δείχνουν τα αποτελέσματα από τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις που έδειξαν ότι έχουν ήδη βρεθεί έξι κρούσματα της Κράκεν, και μάλιστα τρία από αυτά προέκυψαν κατόπιν αναδρομικού ελέγχου των δειγμάτων της υπο-παραλλαγής XBB των προηγούμενων εβδομάδων. Πόσο όμως πρέπει να μας ανησυχεί αυτό;

    Η Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ για την εξέλιξη του ιού (TAG-VE) συνεδρίασε στις 5 Ιανουαρίου 2023 για να συζητήσει τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που προκαλείται από την λοίμωξη με την υποπαραλλαγή XBB.1.5 του στελέχους Όμικρον του SARS-COV-2 και για να αξιολογήσει τον κίνδυνο για την υγεία.

    Μεγάλη εξάπλωση

    Η υποπαραλλαγή Όμικρον XBB.1.5 είναι υποπαραλλαγή της XBB, η οποία είναι ανασυνδυασμός των δύο υποπαραλλαγών του ΒΑ.2. Από τις 22 Οκτωβρίου 2022 έως και τις 11 Ιανουαρίου 2023, 5288 αλληλουχίες της υποπαραλλαγής Όμικρον XBB1.5 αναφέρθηκαν σε 38 χώρες. Το 82,2% αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το 8,1% στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 2,2% στην Δανία. Με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής και τις πρώιμες εκτιμήσεις του ρυθμού ανάπτυξής της κυρίως στις ΗΠΑ, η XBB.1.5 θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα. 

    Μας προστατεύουν τα αντισώματα;

    Όσον αφορά στην αντισωματική διαφυγή, ο ΠΟΥ σημείωσε ότι μαζί με τις υποπαραλλαγές BQ.1, οι υποπαραλλαγές XBB είναι οι πιο ανθεκτικές στα αντισώματα μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιώντας ψευδοτυπικές δοκιμασίες εξουδετέρωσης του ιού, η XBB.1.5 αποδεικνύεται ότι έχει εξίσου υψηλή ανοσολογική διαφυγή με την XBB.1.

    Τα δεδομένα αυτά αναδεικνύουν ότι οι οροί από άτομα που είχαν νοσήσει από τις υποπαραλλαγές BA.1, BA.5 ή BF.7 και είχαν λάβει 3 ή 4 δόσεις εμβολίου mRNA (Pfizer-BioNTech ή Moderna)) δεν επάγουν υψηλούς τίτλους εξουδετέρωσης έναντι της XBB.1.5. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι σοβαρής νόσησης ή θανάτου από τη νέα υποπαραλλαγή. Επιπρόσθετα, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η XBB.1.5 δεν φέρει καμία μετάλλαξη που είναι γνωστό να σχετίζεται με πιθανή αλλαγή των δεδομένων ως προς την σοβαρότητα. 

    Τέλος, ο ΠΟΥ προσθέτει ότι η ταχεία αξιολόγηση του κινδύνου βασίζεται στα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία και θα αναθεωρείται τακτικά όσο θα προστίθενται νέα στοιχεία και δεδομένα από περισσότερες χώρες. 

    Τα τελευταία αυτά δεδομένα συνόψισαν για εμάς οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Πάνος Μαλανδράκης. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    12:07 24/03

    Πολλαπλή σκλήρυνση: Μπορεί το ελαιόλαδο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών;

    Κρητικό λάδι συμμετείχε σε κλινική μελέτη σε ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

    12:00 24/03

    ΠΟΥ: Ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται στην Ευρώπη

    Έπειτα από δύο δεκαετίες συνεχούς υποχώρησης, ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη.

    10:08 24/03

    Κορονοϊός στην εγκυμοσύνη: Οι πιθανές συνέπειες στο έμβρυο

    Ο κορονοϊός κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα αρσενικά βρέφη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    08:46 24/03

    Τεστ κοπώσεως: Ερωτήσεις και απαντήσεις

    Ο καρδιολόγος μπορεί να συστήσει για πολλούς λόγους ένα τεστ κόπωσης, όπως για να ελέγξει ένα στοιχείο που βρήκε στην κλινική εξέταση ή επειδή κάποιος γυμνάζεται έντονα.

    16:29 23/03

    Μείωση της θετικότητας για τον SARS-CoV2, αύξηση για την γρίπη - 75 θάνατοι από covid-19

    Η εξέλιξη στο πεδίο των ιώσεων στη χώρα μας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.

    11:53 23/03

    Υπέρταση: Ο απρόσμενος παράγοντας που μας... ανεβάζει την πίεση

    Ο θόρυβος είναι εκνευριστικός για τους περισσότερους από εμάς. Νέα έρευνα τον συνδέει με την πιθανότατα υπέρτασης.

    11:25 23/03

    Μάρτιος, μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Πολλαπλό Μυέλωμα

    Για το πολλαπλό μυέλωμα, είναι αρκετές οι θεραπευτικές επιλογές, και είναι σημαντικό να προσαρμόζονται ανάλογα με την κατάσταση υγείας του κάθε ασθενή.

    09:05 23/03

    Δωρεάν επισκέψεις σε διαιτολόγους - Ποιοι τις δικαιούνται και πότε ξεκινά το πρόγραμμα

    Το πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης της Παχυσαρκίας Ενηλίκων αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

    08:29 23/03

    Η παρουσία της Puma στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

    Την Κυριακή 19 Μαρτίου, οι τρεις αθλητές της PUMA, Παναγιώτης Καραΐσκος, Γιώργος Σταμούλης και Παναγιώτης Πετρουλάκης, διακρίθηκαν για άλλη μία φορά στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

    09:55 22/03

    Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ

    Για πρώτη φορά το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας απονέμει ύψιστη διάκριση σε ιατρικό ιδιωτικό φορέα για την κοινωνική του προσφορά.

    16:05 21/03

    Έρευνα: Ένας "άγνωστος" παράγοντας παχυσαρκίας

    Τα κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες με παχυσαρκία μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο να αποκτήσουν το ίδιο υψηλό σωματικό λίπος, επισημαίνει νέα έρευνα.

    12:33 21/03

    Nέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας: Οι βασικοί άξονες δράσης

    Βασικός στόχος του νέου Δ.Σ. είναι η εξωστρέφεια της εταιρείας και η περαιτέρω διεύρυνση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των κοινωνικών δράσεων.

    10:00 21/03

    Βουβωνοκήλη: Τι έχει αλλάξει στην αντιμετώπισή της

    Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή κήλης στην περιοχή της κοιλιάς.

    09:30 21/03

    Καρκίνος του πνεύμονα: Πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να γνωρίζουμε

    Συχνά συνδέουμε τον καρκίνο του πνεύμονα με συμπτώματα όπως βήχα, αιμόπτυση και δύσπνοια, υπάρχουν όμως κι άλλα πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να έχουμε υπόψη μας.

    13:55 20/03

    4 μετρήσεις για υγιή καρδιά – που μπορούμε να κάνουμε όλοι

    Κάποιες απλές και καθημερινές καταστάσεις και συνήθειες θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς.

    10:16 20/03

    H διεγχειρητική παραθορμόνη ως δίχτυ ασφαλείας στην παραθυρεοειδεκτομή

    Πώς η μέτρηση της παραθορμόνης κατά την διάρκεια του χειρουργείου αυξάνει θεαματικά τα ποσοστά ίασης σε κάθε περίπτωση.