Τετάρτη, 04-Ιαν-2023 17:43
AstraZeneca: Η επιστήµη µπορεί, αρκεί να το θέλουµε

Η Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύµβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου μιλά στο Forbes για το φάρμακο και την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες.
"Το βασικότερο συµπέρασµα στο οποίο αβίαστα καταλήγει κάποιος µέσα από την πρωτόγνωρη εµπειρία διαχείρισης της πανδηµίας της COVID-19 είναι ότι η επιστήµη και ειδικότερα η καινοτόµος φαρµακοβιοµηχανία πρωταγωνίστησαν για να αντιµετωπιστούν οι ιατρικές αλλά και οι κοινωνικές συνέπειές της. Φτάσαµε γρηγορότερα από ποτέ στην παρασκευή και τη διάθεση εµβολίων που έσωσαν ζωές. Η AstraZeneca ήταν βασικός πρωταγωνιστής αυτής της επιτυχίας. Έως σήµερα έχουµε προµηθεύσει περισσότερες από 3 δισεκατοµµύρια δόσεις σε ολόκληρο τον κόσµο χωρίς κέρδος. Υπολογίζεται ότι αυτές έσωσαν, µόνο στον πρώτο χρόνο της πανδηµίας, πάνω από 6 εκατοµµύρια ζωές.
Ωστόσο, αν και η εµπειρία ήταν πρωτόγνωρη, η βασική πρόκληση για την αντοχή και τη βιωσιµότητα των συστηµάτων Υγείας δεν ήταν. Η πανδηµία ήρθε και έδρασε καταλυτικά σε µια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, που ήδη προϋπήρχε και εξελισσόταν. Γνωρίζαµε τις κυρίαρχες, στη χώρα µας, παθήσεις, γνωρίζαµε τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσµού, γνωρίζαµε τα ευάλωτα σηµεία του Εθνικού Συστήµατος Υγείας, τις ελλείψεις και τις αδυναµίες του. Γνωρίζαµε ότι παγκοσµίως τα συστήµατα Υγείας είναι ευάλωτα σε τεράστιες προκλήσεις − από την αντιµετώπιση των ασθενειών µέχρι τις συνέπειες της κλιµατικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών. Γνωρίζαµε, όµως, και τον τρόπο να ανταποκριθούµε σε αυτές τις προκλήσεις. Είναι ο ίδιος µε αυτόν που αντιµετωπίσαµε την πανδηµία: Να συνεργαστούµε και να αξιοποιήσουµε τις δυνατότητες που µας δίνει η επιστήµη.
Το παράδειγµα της ψηφιοποίησης των δεδοµένων και της τεχνητής νοηµοσύνης στον τοµέα της Υγείας είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο για να αντιληφθούµε τις δυνατότητες αυτές. Σήµερα οι επιστήµονες ήδη κατανοούν ταχύτερα και καλύτερα τις ασθένειες και συνεπώς αυξάνεται σηµαντικά η δυνατότητα παρασκευής νέων καινοτόµων φαρµάκων και στοχευµένων θεραπειών. Στην AstraZeneca το 70% των νέων δραστικών ουσιών µας έχει προέλθει µε αυτόν τον τρόπο. Και το 90% των νέων µας φαρµάκων θα είναι φάρµακα ακριβείας.
Αυτό, λοιπόν, που καλούµαστε άµεσα να κάνουµε είναι να εξασφαλίσουµε ότι ο κάθε ασθενής θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα θεαµατικά, νέα επιτεύγµατα της επιστήµης και ότι το σύστηµα υγείας µας θα καταστεί ανθεκτικότερο σε έντονους κλυδωνισµούς όπως αυτόν της πανδηµίας. Οι βασικές προϋποθέσεις για να πετύχουµε και τους στόχους αυτούς είναι δύο. Πρώτον, να ενισχύουµε την ίδια την καινοτοµία. Και, δεύτερον, να δηµιουργήσουµε αποτελεσµατικές συνεργασίες µεταξύ όλων των φορέων της υγείας.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα στην παρούσα φάση υστερούµε χαρακτηριστικά. Ενώ έχουν γίνει αρκετά, δεν έχουµε κάνει όλα όσα θα µπορούσαµε − και σίγουρα όχι στον βαθµό που πρέπει, ειδικά στον χώρο του φαρµάκου. Σε µια περίοδο που, παραδόξως, κονδύλια για την υγεία είναι διαθέσιµα, δεν καταφέρνουµε να φανούµε αποτελεσµατικοί. Ούτε στον εξορθολογισµό των φαρµακευτικών δαπανών, ούτε στον έλεγχο της συνταγογράφησης ή την εφαρµογή πρωτοκόλλων, ούτε στην αύξηση της διείσδυσης γενοσήµων µε ταυτόχρονο εξορθολογισµό της τιµής τους κατά τα διεθνή πρότυπα. Ο προϋπολογισµός για το φάρµακο, δε, υποχρηµατοδοτείται συστηµατικά εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς καµία ουσιαστική αξιολόγηση των πραγµατικών αναγκών του ελληνικού πληθυσµού.
Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, η Πολιτεία αρκείται σε µαθηµατικές ασκήσεις επιµερισµού του προϋπολογισµού στις διαφορετικές κατηγορίες, µε αποτέλεσµα να επιβαρύνεται µονόπλευρα και επανειληµµένως ο τοµέας της καινοτοµίας. Η επιβάρυνση στα καινοτόµα φάρµακα αυξάνεται διαρκώς. Από περίπου 49% το 2021, αναµένεται για το 2022 να φτάσει κοντά στο 70% της τιµής τους. Αυτό σηµαίνει ότι το 2021 ένα στα δύο σκευάσµατα διατέθηκε δωρεάν, ενώ για το 2022, 1 στα 3 σκευάσµατα αναµένεται να πληρωθεί.
Εντέλει, δεν είναι µόνο η βιωσιµότητα της καινοτόµου βιοµηχανίας που απειλείται. Είναι η ίδια η πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες.
Ένα από τα βασικότερα συµπεράσµατα της πανδηµίας είναι η, εκ νέου, διαπίστωση ότι στον κλάδο της Υγείας απαιτούνται άµεσα λύσεις σε παγκόσµιες προκλήσεις, την ώρα που τα εγχώρια συστήµατα υγείας έχουν τοπικά χαρακτηριστικά. Για να καταλήξουµε, όµως, σε λύσεις, απαιτείται κοινή αντίληψη και κοινή στόχευση από όλους. Χρειάζεται η συνεργασία κυβερνήσεων και νοµοθετών, επιστήµης και ακαδηµαϊκών, παρόχων υπηρεσιών υγείας και φορέων ασφάλισης και, φυσικά, των ασθενών. Όλων των εµπλεκοµένων στην Υγεία.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει ορισµένα βήµατα που αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Και η AstraZeneca πρωταγωνιστεί και σε αυτόν τον τοµέα. Από το 2020 −µε το ξέσπασµα της πανδηµίας− ξεκινήσαµε µε το London School of Economics και το World Economic Forum τη διεθνή συνεργασία "Partnership for Health System Sustainability and Resilience" (PHSSR). Η πρωτοβουλία αυτή προχωρά ανάµεσα σε 20 χώρες και στην Ελλάδα µε επικεφαλής της σχετικής µελέτης τον επίκουρο καθηγητή Οικονοµικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας κ. Αθανασάκη από το Πανεπιστήµιο Δυτικής Αττικής, πλαισιωµένο από την οµάδα του και επιπλέον 20 κορυφαίους εκπροσώπους από τον τοµέα της υγείας.
Για να απαντήσει κάποιος καταφατικά στην ερώτηση αν κάθε ασθενής θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στις βέλτιστες καινοτόµες θεραπείες, πρέπει να εξασφαλίσουµε ότι συνεργασίες όπως αυτή του PHSSR θα προχωρήσουν µέχρι την πλήρη εφαρµογή τους. Είναι ο µόνος τρόπος προκειµένου να αξιοποιήσουµε αποτελεσµατικά όσα η επιστήµη µπορεί να κάνει για εµάς. Όσα η επιστήµη µπορεί να κάνει για τους ασθενείς, για τις κοινωνίες, για τον πλανήτη".
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που έχει υποβληθεί σε επεμβάσεις για καρκίνο μαστού, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ή έχει ενδείξεις παρουσίας λεμφοιδήματος και περιλαμβάνει ατομικό ραντεβού...
Με επιστολή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος απευθύνεται στον Πρωθυπουργό και σε κορυφαίους υπουργούς αναφορικά με προκείμενη αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τη...
Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).
Η έγκυρη ενημέρωση στους ασθενείς με καρκίνο και τους φροντιστές τους είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση της νόσου.
Τα παιδιά εξωσωματικής δεν έχουν χειρότερη καρδιομεταβολική υγεία, "καθησυχάζει" νέα μεγάλη διεθνής έρευνα.
Χειμώνας είναι, το κρύο και το χιόνι είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά, κάποιες μέρες όμως τα φαινόμενα είναι πιο έντονα. Πώς επηρεάζουν το σώμα μας οι χαμηλές θερμοκρασίες και ποια σημεία του σώματος...
Το χιόνι είναι πανέμορφο, ενώ πέφτει, αλλά κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά προσπαθώντας να το καθαρίσουν από τις αυλές ή τα αυτοκίνητά τους.
Ένα βίντεο με τίτλο "καταστροφή Ρώσων με ακτίνα θανάτου" έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στο Twitter.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει την ανάγκη επίλυσης των όποιων προβλημάτων προκύπτουν με τα καινοτόμα φάρμακα για "δύσκολα"...
Αναμένονται κατευθυντήριες οδηγίες έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα και η υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής για το screening του καρκίνου του πνεύμονα.
Την προστασία που προσφέρει το δισθενές εμβόλιο κατά της σοβαρής νόσησης σε όσους έχουν κολλήσει κορονοϊό εξετάζει νέα μελέτη.
Οι βασικοί πυλώνες και προτάσεις με στόχο την συνέχιση του εθνικού διαλόγου για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αμερικανο-σουηδική έρευνα, ενώ όπως επισήμαναν οι ειδικοί ο κίνδυνος μπορεί να είναι υπαρκτός χρόνια μετά.
Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, βρήκε νέα έρευνα.
Τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόθεση των ευπαθών ομάδων να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης εξέτασε μελέτη από το τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ.
Πιθανή επίδραση στη συμπεριφορά όσων παίρνουν πολύ ευρέως χορηγούμενα φάρμακα, τους β-αναστολείς, επισημαίνει νέα μελέτη.