Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Δεκ-2022 16:20

  Καλοήθης υπερπλασία προστάτη: Τρόποι αντιμετώπισης

  Καλοήθης υπερπλασία προστάτη: Τρόποι αντιμετώπισης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη, γνωστή και ως καλοήθης υπερτροφία του προστάτη, είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο αδένας του προστάτη διευρύνεται. Ο προστάτης περνά από δύο κύριες περιόδους ανάπτυξης, με την πάροδο του χρόνου. Η πρώτη ξεκινά νωρίς στην εφηβεία, οπότε ο προστάτης διπλασιάζεται σε μέγεθος. Η δεύτερη φάση της ανάπτυξης ξεκινά γύρω στην ηλικία των 25 ετών και συνεχίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής ενός άνδρα. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη εμφανίζεται συχνά με τη δεύτερη περίοδο ανάπτυξης.

  Καθώς ο προστάτης μεγαλώνει πιέζει την ουρήθρα. Το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης γίνεται παχύτερο. Σαν αποτέλεσμα, η κύστη μπορεί να εξασθενήσει και να χάσει την ικανότητά της να αδειάζει εντελώς. Η στένωση της ουρήθρας και η κατακράτηση ούρων προκαλεί πολλά από τα προβλήματα που σχετίζονται με την καλοήθη υπερπλασία προστάτη.

  Ο Δρ. Λέκας σημειώνει πως η καλοήθης υπερπλασία προστάτη δεν είναι καρκίνος, όμως μπορεί να εμφανιστούν καρκινικές αλλοιώσεις στην περιοχή, για αυτό και τονίζει τη σημασία του προληπτικού ελέγχου. 

  Καλοήθης υπερπλασία προστάτη: Αίτια.

  Η αιτία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη δεν είναι απολύτως κατανοητή. Εμφανίζεται όμως κυρίως σε ηλικιωμένους άνδρες. Επιπλέον, μεταξύ των επιβαρυντικών παραγόντων που ενισχύουν την πιθανότητα εμφάνισης καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, αναφέρονται οι εξής:

  • Παχυσαρκία

  • Στυτικά προβλήματα

  • Καθιστική ζωή

  • Κληρονομικότητα

  Ωστόσο, περιπτώσεις ανδρών με υπογοναδισμό (έλλειψη τεστοστερόνης), φαίνεται πως δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα από την εμφάνιση της πάθησης, καθώς η σχέση τεστοστερόνης και προστάτη είναι ευθέως ανάλογη.

  Καλοήθης υπερπλασία προστάτη: Συμπτώματα.

  Τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος που υποδηλώνουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Συχνουρία (ούρηση σε χρονικό διάστημα λιγότερο από 2 ώρες)

  • Επιτακτική ούρηση 

  • Αδυναμία έναρξη ούρησης

  • Αδύναμη ή διακοπτόμενη ροή ούρων

  • Νυκτουρία 

  • Κατακράτηση ούρων

  • Ακράτεια ούρων 

  Πως γίνεται η διάγνωση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη;

  Υπεύθυνος για τη διάγνωση είναι ο Ανδρολόγος - Ουρολόγος. Η διάγνωση ξεκινά με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την αξιολόγηση των συμπτωμάτων. Ακολουθεί η κλινική εξέταση η οποία περιλαμβάνει και τη δακτυλική εξέταση του προστάτη. Ασφαλώς θα διενεργηθούν αιματολογικές εξετάσεις, ουρολογικός και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί ακόμα και νευρολογικός έλεγχος.

  Εάν τώρα ο ιατρός κρίνει απαραίτητο, ενδεχομένως να διενεργηθούν και επιπλέον εξετάσεις που περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα νεφρών, βιοψία προστάτη, ουροδυναμικό έλεγχο, κυστεοσκόπηση ή πυελογραφία. Επίσης, μπορεί να ζητηθεί από των ασθενή να καταγράφει την ούρησή του επί 24ώρου βάσεως. Ουροροομετρία και έλεγχος λειτουργίας της κύστης και της ουρήθρας μπορεί επίσης να διενεργηθούν.

  Καλοήθης υπερπλασία προστάτη: Τρόποι αντιμετώπισης

  Επί του παρόντος, οι επιλογές της θεραπείας έχουν να κάνουν με το πόσο ήπια είναι τα συμπτώματα. Στο ενδεχόμενο ήπιων συμπτωμάτων που δεν επιβαρύνουν τον πάσχοντα, συστήνεται προσεκτική παρακολούθηση. Ενημέρωση, εφησυχασμός, περιοδική παρακολούθηση καθώς και αλλαγές του τρόπου ζωής, έχει παρατηρηθεί πως βοηθούν αρκετά την κατάσταση, η οποία δεν δείχνει να επιδεινώνεται υπό τις παρούσες συνθήκες. Η φαρμακευτική αγωγή επικεντρώνεται στους α-αποκλειστές (a-blockers), στους αναστολείς της 5α-ρεδουκτάσης, στη συνδυαστική θεραπεία, στους ανταγωνιστές των μουσκαρινικών υποδοχέων, και στους αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5. 

  Στην περίπτωση που το χειρουργείο κριθεί απαραίτητο, υπάρχουν ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις που ενδείκνυνται ανά περίπτωση. Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη όταν τα φάρμακα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά. Οι ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες μπορούν να καταστρέψουν τον διευρυμένο προστατικό ιστό ή να διευρύνουν την ουρήθρα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την απόφραξη και την κατακράτηση ούρων που προκαλείται από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

  Οι ουρολόγοι εκτελούν ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις χρησιμοποιώντας τη διουρηθρική μέθοδο, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός λεπτού, εύκαμπτου σωλήνα - ή κυστεοσκοπίου μέσω της ουρήθρας για να φτάσει στον προστάτη. Αυτές οι διαδικασίες μπορεί να απαιτούν τοπική, ραχιαία, επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία. Με την εξάχνωση του προστατικού ιστού ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τα συμπτώματα με αποτέλεσμα την ΑΜΕΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ . Ένας ουρολόγος θα αποφασίσει ποια διαδικασία θα πραγματοποιήσει με βάση τα συμπτώματα και τη γενική υγεία του ασθενούς.

  Ο Δρ. Λέκας είναι Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος. Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει μετεκπαιδευτεί στην Γερμανία όπου και εξειδικεύτηκε στη σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων του προστάτη, στην ανδρολογία καθώς επίσης και στην ακράτεια ούρων σε γυναίκες και άνδρες αλλά και στον ουροδυναμικό έλεγχο. Διακρίνεται για τη συμμετοχή του σε πληθώρα συνεδρίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αλλά και τις δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:29 30/01

  Εξέλιξη: Ο FDA για το ετήσιο εμβόλιο για COVID-19

  Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ υποστηρίζει τη χορήγηση ετησίου εμβολίου για τον SARS-CoV-2.

  20:20 29/01

  Βακτηριακή κολπίτιδα και άλλες λοιμώξεις: που οφείλονται

  Η δυσοσμία του κόλπου είναι ένα "καμπανάκι" που σας ειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

  09:27 28/01

  Ιώσεις του αναπνευστικού: Πότε και πώς μπορεί να επηρεάσουν το καρδιαγγειακό σύστημα

  Οι εποχικές ιώσεις μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα.

  16:42 27/01

  Απάντηση ΣΦΕΕ στις ανακοινώσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων

  Αναφορικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα, ο ΣΦΕΕ απαντά σε κατηγορίες για μέλη του που διατυπώθηκαν από πλευράς του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.

  12:57 27/01

  Η καλή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο για άνοια

  Μικρότερος ο κίνδυνος άνοιας για τις ηλικιωμένες που περπατάνε περισσότερο και είναι πιο δραστήριες σωματικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  12:19 27/01

  Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στο μέλλον

  Πολύ αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού, ακόμη και 20 χρόνια μετά τον τοκετό, για τις γυναίκες που είχαν προεκλαμψία, δείχνει δανική μελέτη.

  11:00 27/01

  Νέο τεστ εντοπίζει το Αλτσχάιμερ χρόνια πριν τη διάγνωση

  Το νέο τεστ είναι αιματολογικό και σύμφωνα με έρευνα μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο Αλτσχάιμερ έως 3,5 χρόνια πριν την κλινική διάγνωσή της.

  10:59 27/01

  Πύργος, η επόμενη πόλη ανάπτυξης των Special Olympics Hellas

  Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκινούν προπονήσεις για άτομα με νοητική αναπηρία σε 2 αθλήματα.

  09:35 27/01

  Το αλκοολούχο ποτό που ίσως είναι λιγότερο βλαβερό για το συκώτι μας

  Εάν θέλουμε υγιές συκώτι, το ιδανικό είναι να αποφεύγουμε εντελώς το αλκοόλ, εάν όμως θέλουμε να έχουμε μια επιλογή, υπάρχει κάποιο ποτό που μπορούμε να πίνουμε με μέτρο.

  14:47 26/01

  Καρκίνος του τραχήλου: Τα βασικά για την πρόληψη και εξάλειψη της νόσου

  Ο Ιανουάριος θεωρείται μήνας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου της μήτρας και οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας σημαντικές πληροφορίες πρόληψης.

  10:45 26/01

  Η πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος επιδεινώνει την υγεία του νου και του εγκεφάλου στη μέση ηλικία

  Στον παραπάνω συσχετισμό κατέληξε νέα αμερικανική έρευνα.

  09:11 26/01

  Έρευνα: Οι παράγοντες για πιο γερή μνήμη μεγαλώνοντας

  Βραδύτερη η απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους που κάνουν υγιεινή ζωή και πάνω από όλα υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με κινεζική μελέτη.

  11:46 25/01

  Οι μορφές καρκίνου που "απειλούν" περισσότερο όσους έχουν διαβήτη

  Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου για τους διαβητικούς, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η οποία προσδιορίζει συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

  10:01 25/01

  Τα καλά νέα από την εξασθένιση της "τριπλής απειλής" των ιών

  Η εξασθένιση της τριπλής απειλής Covid, γρίπης και RSV οδηγεί σε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, επισημαίνει νέα έρευνα.

  08:59 25/01

  Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.): Νέος επιστημονικός φορέας στον χώρο της Υγείας

  Στόχος του νέου φορέα είναι να συμβάλλει μέσω εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενεργειών, στη διαθεσιμότητα των νέων αλλά και των υπαρχουσών θεραπειών στους ασθενείς.