Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Δεκ-2022 14:55

  Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην αρθροπλαστική του ισχίου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί την μοναδική οριστική θεραπεία για την προχωρημένη αρθρίτιδα του ισχίου και χαρακτηρίζεται από την αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης από μια τεχνητή πρόθεση. Παρά τα 60 έτη ιστορίας και εξέλιξης της σύγχρονης ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου, δεν έχει βρεθεί ακόμα η τέλεια τεχνική ή η ιδανική πρόθεση που θα  χρησιμοποιείται καθολικά σε όλους τους ασθενείς.

  Αν και η αρθροπλαστική του ισχίου θεωρείται μια απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση, και από το 2007 έχει χαρακτηριστεί ως η επέμβαση του αιώνα (Lancet), οι χειρουργοί προσπαθούν συνεχώς να εξελίξουν και να βελτιστοποιήσουν τα αποτελέσματά της. Επιπλέον, οι ασθενείς αναζητούν όλο και πιο γρήγορη ανάρρωση, με όσο το δυνατόν συντομότερη επιστροφή στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

  Σήμερα, μία σειρά από τεχνολογικά επιτεύγματα, με χαρακτηριστικότερα αυτά της ρομποτικής χειρουργικής, της χειρουργικής ελάχιστης επεμβατικότητας, καθώς και μια σειρά εξελίξεων στον τομέα της σχεδίασης και της κατασκευής των εμφυτευμάτων, έχουν μετασχηματίσει τον τρόπο που εκτελούνται οι αρθροπλαστικές του ισχίου.

  Νέα εποχή στον χώρο της αρθροπλαστικής: Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου MAKO®

  Σήμερα, η ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου MAKO® είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος αρθροπλαστικής. Η συγκεκριμένη ρομποτική τεχνολογία, η μοναδική με έγκριση  από το FDA των ΗΠΑ για χρήση στο ισχίο, δίνει στον χειρουργό τη δυνατότητα να σχεδιάσει σε 3D προεγχειρητικά και με μεγάλη ακρίβεια το χειρουργείο. 

  Έτσι, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός καθοδηγεί τον ρομποτικό βραχίονα σύμφωνα με  τον προεγχειρητικό σχεδιασμό. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η διατήρηση του υγιούς οστού και η τοποθέτηση του εμφυτεύματος με απόλυτη ακρίβεια. Όλα τα παραπάνω, συμβάλλουν στο καλύτερο εμβιομηχανικό αποτέλεσμα (σταθερότητα, μεγάλο εύρος κίνησης και εξισορρόπηση των σκελών) και στην μακροβιότητα της αρθροπλαστικής.

  Για μια επιτυχημένη Αρθροπλαστική Ισχίου, σημασία έχουν βεβαίως και τα υλικά…

  Τα τελευταία 15-20 χρονιά έχουν γίνει τεράστια άλματα εξέλιξης όσον αφορά στην σχεδίαση των προθέσεων (π.χ. microplasty stem, custom made προθέσεις). Επίσης, στην κατασκευή των εμφυτευμάτων χρησιμοποιούνται πλέον καινοτόμα μέταλλά (π.χ. ταντάλιο, τραϊτένιο), τα οποία μοιάζουν περισσότερο με το οστό και ενσωματώνονται από τον οργανισμό καλύτερα. 

  Τέλος, οι επιφάνειες στήριξης (επαφής) κατασκευάζονται από προηγμένα υλικά, όπως τα κεραμικά 2ης γενιάς και τα τελευταίας γενιάς πολυαιθυλένια, τα οποία έχουν μικρό συντελεστή φθοράς. Αν και όλα αυτά συντελούν στην μακροβιότητα της πρόθεσης, δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμα εκείνη η πρόθεση που θα ταιριάζει σε όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως

  Όπως επίσης και οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας αλλά και το πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης που θα χρησιμοποιηθούν…

  Μετά από μια περίοδο αμφισβήτησης την δεκαετία του 2000, οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας σταδιακά αντικατέστησαν τις κλασσικές χειρουργικές τεχνικές αρθροπλαστικής του ισχίου.

  Χάρη σε αυτές τις τεχνικές (π.χ. Direct Superior, AMIS, ASI, SUPERPATH), η επέμβαση πια πραγματοποιείται μέσα από μια μικρή τομή, τραυματίζοντας στο ελάχιστο τους μύες και τους τένοντες που περιβάλλουν την άρθρωση. Όταν αυτές συνδυάζονται και με τα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης (Fast Track), εξασφαλίζεται η μικρή παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο και ως εκ τούτου, γρήγορη επιστροφή του στην καθημερινότητα.

  Το τελευταίο επίτευγμα στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας είναι η τεχνική Direct Superior Plus, η μόνη που είναι συμβατική τόσο με το ρομποτικό σύστημα MAKO®, όσο και με όλα τα είδη των προθέσεων. 

  …αλλά ο εξειδικευμένος χειρουργός παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα άρτιο αποτέλεσμα!

  Πρέπει να γίνει κατανοητό πως καμία νέα τεχνολογία ή τεχνική δεν αντικαθιστά την εμπειρία και τη γνώση του ειδικού (fellowship trained) χειρουργού ισχίου, στοιχεία τα οποία κατακτά μέσα από ένα μακροχρόνιο (1-2 έτη) πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο ονομάζεται fellowship. Η ικανότητα του fellowship trained ιατρού να επιλέγει τα κατάλληλα για τον εκάστοτε ασθενή υλικά, και να τα συνδυάσει με την ρομποτική χειρουργική καθώς και με συμβατές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, είναι αυτή που καθορίζει το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

  Για να καταλήξει στην καλύτερη για τον ασθενή επιλογή, ο ιατρός θα πρέπει να συνθέσει ένα παζλ συνυπολογίζοντας πολλούς παράγοντες, όπως:

  • την ηλικία του ασθενούς

  • την γενικότερη κατάσταση του ασθενούς

  • την ανατομία του και την παθολογία του ισχίου

  • την ποιότητα του οστού, την τεχνική προσέγγισης του ισχίου κ.ά. 

  Το 2020 μια μελέτη από τα πανεπιστήμια του Bristol και του Exceter στην Μεγάλη Βρετανία (PLOS) επιβεβαίωσε ότι η επιλογή της σωστής πρόθεσης σχετίζεται άμεσα με την μακροβιότητα της αρθροπλαστικής.

  Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO®, το μόνο εγκεκριμένο για χρήση στο ισχίο, σε συνδυασμό με την τεχνική Direct Superior Plus, τη μόνη που είναι συμβατική με το ρομποτικό σύστημα MAKO® αλλά και με όλες τις προθέσεις, βοηθούν σημαντικά στην επιτυχία της αρθροπλαστικής ισχίου. Έτσι ο εξειδικευμένος χειρουργός ισχίου εξασφαλίζει ένα άρτιο αποτέλεσμα για τον ασθενή, που χαρακτηρίζεται από αντοχή των εμφυτευμάτων στο βάθος του χρόνου (που στους άνω των 65 συνήθως να είναι για μια ζωή), βραχεία νοσηλεία (που στους νέους ασθενείς μπορεί να είναι ακόμη και ημερήσια) και ταχύτερη ανάρρωση (που κυμαίνεται από 20 ημέρες έως ένα μήνα).

  Γράφει ο Κωνσταντίνος Ζάχος | Ορθοπαιδικός  – Ειδικός Χειρουργός Ισχίου
  τ.Αναπληρωτής Διευθυντής | AVON Orthopaedic Centre - North Bristol NHS Trust 
  Συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

  https://hiporthopaedics.gr/
  info@kostaszahos.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:47 26/01

  Καρκίνος του τραχήλου: Τα βασικά για την πρόληψη και εξάλειψη της νόσου

  Ο Ιανουάριος θεωρείται μήνας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου της μήτρας και οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας σημαντικές πληροφορίες πρόληψης.

  10:45 26/01

  Η πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος επιδεινώνει την υγεία του νου και του εγκεφάλου στη μέση ηλικία

  Στον παραπάνω συσχετισμό κατέληξε νέα αμερικανική έρευνα.

  09:11 26/01

  Έρευνα: Οι παράγοντες για πιο γερή μνήμη μεγαλώνοντας

  Βραδύτερη η απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους που κάνουν υγιεινή ζωή και πάνω από όλα υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με κινεζική μελέτη.

  11:46 25/01

  Οι μορφές καρκίνου που "απειλούν" περισσότερο όσους έχουν διαβήτη

  Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου για τους διαβητικούς, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η οποία προσδιορίζει συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

  10:01 25/01

  Τα καλά νέα από την εξασθένιση της "τριπλής απειλής" των ιών

  Η εξασθένιση της τριπλής απειλής Covid, γρίπης και RSV οδηγεί σε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, επισημαίνει νέα έρευνα.

  08:59 25/01

  Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.): Νέος επιστημονικός φορέας στον χώρο της Υγείας

  Στόχος του νέου φορέα είναι να συμβάλλει μέσω εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενεργειών, στη διαθεσιμότητα των νέων αλλά και των υπαρχουσών θεραπειών στους ασθενείς.

  09:23 24/01

  Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου: Oι προκλήσεις για την Ελλάδα

  Ίσως για πρώτη φορά οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακοβιομηχανίας, συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

  08:55 24/01

  ΠΟΥ: Στο μικροσκόπιο εταιρείες που παρασκευάζουν συγκεκριμένα σιρόπια για το βήχα

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν σιρόπια για το βήχα, τα οποία φέρονται να ευθύνονται για θανάτους παιδιών.

  08:37 24/01

  Καμπανάκι παιδιάτρων για τον κορονοϊό: Ο κίνδυνος για τα βρέφη και οι συστάσεις για εμβολιασμό

  Τι λένε οι παιδίατροι για τον εμβολιασμό εναντίον του κορονοϊού.

  16:23 23/01

  Ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο και ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας

  Η ψηφιακή τεχνολογία βελτιώνει τις πιθανότητες για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και ενισχύει τη γνώση για καλύτερη θεραπεία.

  12:15 23/01

  Τι είναι καλό να κάνουμε πριν το ραντεβού με το γιατρό – και τι όχι!

  Έχετε προγραμματίσει ραντεβού με το γιατρό σας; Οι παρακάτω "καλές" και "κακές" συνήθειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάγνωση.

  09:19 23/01

  Έρευνα: Η προστασία από προηγούμενη λοίμωξη από COVID-19 και η υβριδική ανοσία προ την Όμικρον

  Η μεταδοτικότητα της Όμικρον και των υποπαραλλαγών θέτει ουσιαστικά την ερώτηση πόσο και για πόσο διάστημα διαρκεί η ανοσία μετά από νόσηση ή/και εμβολιασμό.

  10:09 20/01

  Έρευνα: Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μικροβίωμα

  Είναι ίσως η πρώτη έρευνα, που βρίσκει μια τόσο σαφή συσχέτιση ανάμεσα στο εν λόγω σύνδρομο και στο μικροβίωμα του εντέρου.

  09:20 20/01

  Γιατί πονάνε οι αρθρώσεις και τα κόκαλα όταν βρέχει;

  Παρότι αυτή μπορεί να είναι μια κοινή διαπίστωση, η ιατρική επιστήμη δεν έχει τεκμηριώσει ακόμη απάντηση.

  08:04 20/01

  Συνεργασία Euromedica -  Alfa Life

  O Όμιλος Euromedica προχώρησε σε συνεργασία με την ιατρική εταιρία Alfa Life, πάροχο υγείας των πολυϊατρείων του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank.