Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Δεκ-2022 15:06

  Εφαρμογή ερευνητικής θεραπευτικής στρατηγικής παρουσιάζει οφέλη σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια

  Εφαρμογή ερευνητικής θεραπευτικής στρατηγικής παρουσιάζει οφέλη σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, που είχαν στενή και συχνή παρακολούθηση μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας ή επανεισαγωγής για καρδιακή ανεπάρκεια στις 180 ημέρες, σε σχέση με τους ασθενείς στη συνήθη φροντίδα, σύμφωνα με τη μελέτη STRONG-HF (Safety, Tolerability and Efficacy of Rapid Optimization of Heart Failure). Επιπλέον, οι ασθενείς παρουσίασαν βελτιωμένα συμπτώματα της νόσου και καλύτερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με τις τρέχουσες πρακτικές διαχείρισης ασθενών, σε αξιολόγηση μετά από έξι μήνες.

  Η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια συμβάλλει σημαντικά στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια ενώ οι ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επανεισαγωγής ή θανάτου, ειδικά τους πρώτους μήνες μετά την έξοδο τους. Μια πρόσφατη ανάλυση από τις ΗΠΑ, παράλληλα, κατέδειξε ότι μόνο το 1% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης λαμβάνει τη βέλτιστη δόση ιατρικής θεραπείας, όπως ορίζεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες.

  Στη μελέτη STRONG-HF, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Late-Breaking Scientific Session της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) και ταυτοχρόνως στο Lancet, συμμετείχαν 1.078 από τους αρχικά προγραμματισμένους 1.800 ασθενείς διότι τερματίστηκε νωρίτερα λόγω μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στο ενεργό σκέλος της μελέτης καθώς θεωρήθηκε αντιδεοντολογικό να υπάρξει συνέχεια με τη συνήθη φροντίδα.

  Η εξέταση για το βιοδείκτη NT-proBNP,  ένα ειδικό καρδιακό πεπτίδιο που απελευθερώνεται στο αίμα όταν τα τοιχώματα της καρδιάς στρεσάρονται, αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής στρατηγικής της μελέτης, η οποία περιελάμβανε τιτλοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών και στενή παρακολούθησή τους μετά από εισαγωγή με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Η εξέταση NT-proBNP προσφάτως αποζημιώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ6 .

  "Είμαστε ενθουσιασμένοι για τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης STRONG-HF, την οποία υποστηρίξαμε ως Roche Diagnostics, καθώς έχει τη δυνατότητα να επιφέρει μια αλλαγή στο υπόδειγμα  διαχείρισης των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Η μελέτη έδειξε ότι οι διαγνωστικές λύσεις, όπως το Elecsys® NT-proBNP, αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των καρδιολόγων και μπορούν να ενσωματωθούν στη θεραπευτική στρατηγική προς όφελος των ασθενών και του συστήματος υγείας", δήλωσε ο Αθανάσιος Ακάλεστος, Head of Medical Scientific Affairs & Healthcare Development της Roche Diagnostics Hellas.

  Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι οι θεραπείες, που συστήνονται από τις κατευθυντήριες οδηγίες για την καρδιακή ανεπάρκεια, μπορούν να ρυθμιστούν με ασφάλεια τόσο κατά τη διάρκεια της εισαγωγής ασθενούς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια όσο και μετά το εξιτήριο, έπειτα από αυστηρή παρακολούθηση και αξιολόγηση των σημείων και συμπτωμάτων της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, της νεφρικής λειτουργίας, της τιμής του καλίου και των μετρήσεων του βιοδείκτη NT-proBNP. 

  Πριν από αυτή τη μελέτη, υπήρχαν ελάχιστα δεδομένα σχετικά με τη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών μετά από εισαγωγή στο νοσοκομείο με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που πρέπει να συνταγογραφούνται, σε ποιες δόσεις, και βάσει ποιων δεδομένων ακολουθείται η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση. Αυτό οδήγησε τους κλινικούς ιατρούς να είναι προσεκτικοί με την ταχεία αύξηση της δοσολογίας όταν δεν είναι σίγουροι για το πώς μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να επηρεάσει τους ασθενείς τους.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:06 31/01

  Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου και του προστάτη

  Για όλο τον Φεβρουάριο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, μπορούμε να κάνουμε τις παραπάνω δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μέσω των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων.

  11:19 31/01

  Η Lidl προωθεί τη συνειδητή διατροφή

  Η Lidl υιοθετεί μια διεθνή σειρά μέτρων που έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη της συνειδητής διατροφής.

  08:58 31/01

  FDA: Έγκριση νέας, από του στόματος, θεραπείας για το διαβήτη

  Ο αμερικανικός οργανισμός υγείας FDA ενέκρινε τη βεξαγλιφλοζίνη για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

  15:50 30/01

  All.Can Greece: Πρόταση για σχέδιο δράσης για τον καρκίνο

  H All.Can Greece, εκπροσωπώντας την ογκολογική κοινότητα της χώρας μας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης "Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής".

  14:58 30/01

  Ερυθρός Σταυρός: Ο κόσμος είναι "επικίνδυνα απροετοίμαστος" για την επόμενη πανδημία

  Στις μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις που μπορεί να ενσκήψουν, παράλληλα με φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, εφιστά την προσοχή όλων μας ο Ερυθρός Σταυρός.

  12:24 30/01

  Ψωρίαση και στρες: Γιατί είναι σημαντικό να σπάσει ο φαύλος κύκλος

  Πόσοι από τους ασθενείς με διαγνωσμένη ψωρίαση δεν προσπαθούν να κάνουν οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να διαχειριστούν τα εμφανή σημάδια της νόσου;

  09:29 30/01

  Εξέλιξη: Ο FDA για το ετήσιο εμβόλιο για COVID-19

  Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ υποστηρίζει τη χορήγηση ετησίου εμβολίου για τον SARS-CoV-2.

  09:27 28/01

  Ιώσεις του αναπνευστικού: Πότε και πώς μπορεί να επηρεάσουν το καρδιαγγειακό σύστημα

  Οι εποχικές ιώσεις μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα.

  16:42 27/01

  Απάντηση ΣΦΕΕ στις ανακοινώσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων

  Αναφορικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα, ο ΣΦΕΕ απαντά σε κατηγορίες για μέλη του που διατυπώθηκαν από πλευράς του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.

  12:57 27/01

  Η καλή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο για άνοια

  Μικρότερος ο κίνδυνος άνοιας για τις ηλικιωμένες που περπατάνε περισσότερο και είναι πιο δραστήριες σωματικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  12:19 27/01

  Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στο μέλλον

  Πολύ αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού, ακόμη και 20 χρόνια μετά τον τοκετό, για τις γυναίκες που είχαν προεκλαμψία, δείχνει δανική μελέτη.

  11:00 27/01

  Νέο τεστ εντοπίζει το Αλτσχάιμερ χρόνια πριν τη διάγνωση

  Το νέο τεστ είναι αιματολογικό και σύμφωνα με έρευνα μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο Αλτσχάιμερ έως 3,5 χρόνια πριν την κλινική διάγνωσή της.

  10:59 27/01

  Πύργος, η επόμενη πόλη ανάπτυξης των Special Olympics Hellas

  Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκινούν προπονήσεις για άτομα με νοητική αναπηρία σε 2 αθλήματα.

  09:35 27/01

  Το αλκοολούχο ποτό που ίσως είναι λιγότερο βλαβερό για το συκώτι μας

  Εάν θέλουμε υγιές συκώτι, το ιδανικό είναι να αποφεύγουμε εντελώς το αλκοόλ, εάν όμως θέλουμε να έχουμε μια επιλογή, υπάρχει κάποιο ποτό που μπορούμε να πίνουμε με μέτρο.

  14:47 26/01

  Καρκίνος του τραχήλου: Τα βασικά για την πρόληψη και εξάλειψη της νόσου

  Ο Ιανουάριος θεωρείται μήνας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου της μήτρας και οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας σημαντικές πληροφορίες πρόληψης.

  10:45 26/01

  Η πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος επιδεινώνει την υγεία του νου και του εγκεφάλου στη μέση ηλικία

  Στον παραπάνω συσχετισμό κατέληξε νέα αμερικανική έρευνα.