Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2022 11:42

  Έλενα Χουλιάρα: "Στήριξη της καινοτομίας στο φάρμακο και ουσιαστική συνεργασία, κλειδί για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας"

  Έλενα Χουλιάρα: "Στήριξη της καινοτομίας στο φάρμακο και ουσιαστική συνεργασία, κλειδί για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιστήμονες, κυβερνήσεις και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, παγκοσμίως, ένωσαν τις δυνάμεις τους, με κοινό σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Στην Ελλάδα, οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει σε σημαντικά βήματα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αναδείχθηκαν εντονότερα στον τομέα της Υγείας. Και θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε εξασφαλισμένη τη σταθερή πρόσβαση όλων των ασθενών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και στις βέλτιστες καινοτόμες θεραπείες. Αυτό επεσήμανε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου Έλενα Χουλιάρα, από το βήμα του "Sixth Sustainability Summit for south-east Europe and the Mediterranean” του Economist, που διεξήχθη στην Αθήνα, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022.

  "Σήμερα, σε μία από τις λίγες φορές στην ιστορία του ΕΣΥ που υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, βλέπουμε το Υπουργείο Υγείας να τα αξιοποιεί και να προχωρά προγραμματίζοντας εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, με σχέδια για την Πρωτοβάθμια, τη Δημόσια & την Ψυχική Υγεία, καθώς και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και τη διαχείριση και την μέτρηση της αποδοτικότητας των νοσοκομειακών υπηρεσιών", επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην ενότητα "Sustainability And Public Health”. Προσθέτοντας: "Μπορούμε ωστόσο να κάνουμε πολλά ακόμα για να συνεχίσουμε να έχουμε εξασφαλισμένη την απρόσκοπτη και έγκαιρη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και κατ’ επέκταση στις βέλτιστες καινοτόμες θεραπείες όταν τις χρειαζόμαστε. Ο τομέας του φαρμάκου και ιδίως του καινοτόμου φαρμάκου αντιμετωπίζει πολλές στρεβλώσεις και επιβαρύνεται με υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις. Για να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές προκλήσεις του τομέα της Υγείας οφείλουμε να ενισχύσουμε την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Απαιτείται κοινή στόχευση κυβερνήσεων και νομοθετών, επιστήμης και ακαδημαϊκών, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, παρόχων υπηρεσιών υγείας και φορέων ασφάλισης και φυσικά των ασθενών".

  Αναφερόμενη ειδικότερα στην ανάγκη να επιτευχθεί εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης και διασφάλιση της βιωσιμότητας του καινοτόμου φαρμάκου χωρίς να επιβαρύνεται μονόπλευρα ο τομέας της καινοτομίας, τόνισε: "Η επιβάρυνση των καινοτόμων φαρμάκων από περίπου 49% το 2021, αναμένεται για το 2022 θα φτάσει κοντά στο 70% της τιμής τους. Αυτό σημαίνει ότι το 2021, ένα στα δύο σκευάσματα διατέθηκε δωρεάν, ενώ το 2022 για κάθε τρία σκευάσματα, μόνο το ένα θα πληρώνεται. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για την καινοτόμο βιομηχανία όταν η επιβάρυνση φτάνει σε τέτοια επίπεδα".

  Η ανάγκη για κοινή στόχευση και το PHSSR

  Η κα Χουλιάρα ανέδειξε την ανάγκη συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που -αν και προϋπήρχαν- εμφανίστηκαν με εντονότερο τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19. Όπως είπε, βασικό μάθημα της πανδημίας είναι η εκ νέου διαπίστωση ότι στον κλάδο της Υγείας απαιτούνται άμεσα λύσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις, την ώρα που τα εγχώρια συστήματα υγείας έχουν τοπικά χαρακτηριστικά. 

  Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον εποικοδομητικό ρόλο της AstraZeneca μέσα από τη στήριξη της πρωτοβουλίας του PHSSR: "Το 2020 -αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας- αποφασίσαμε μαζί με το London School of Economics και το World Economic Forum να ιδρύσουμε τη διεθνή συνεργασία PHSSR, αρχικά του "Partnership for Health System Sustainability and Resilience”. Σκοπός της είναι να εντοπίσει και να αναδείξει αδυναμίες και να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχει τρόπος -και ποιος- να αναδιαρθρώσουμε καλύτερα τα συστήματα υγείας των χωρών μας για να αντέχουν κλυδωνισμούς και να ανακάμπτουν γρήγορα. Η Ελλάδα, βρίσκεται ανάμεσα στις 20 χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή με επικεφαλής της μελέτης τον Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας κ. Αθανασάκη από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής πλαισιωμένο από την ομάδα του και επιπλέον 20 κορυφαίους εκπροσώπους από τον τομέα της υγείας".

  Καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία και πανδημία

  Αναφερόμενη, μάλιστα, στη συνεισφορά της κοινής προσπάθειας και της συγκέντρωσης δυνάμεων της επιστήμης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η κα Χουλιάρα απέδωσε έμφαση στον καθοριστικό ρόλο της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας η οποία και πρωτοστάτησε στην παγκόσμια πρόσφατη μάχη έναντι της Covid-19. "Η συνδυασμένη προσπάθεια ήταν αυτό που μας έκανε να φτάσουμε γρηγορότερα από ποτέ στην παρασκευή και τη διάθεση εμβολίων που έσωσαν ζωές. Στην AstraZeneca για παράδειγμα έχουμε έως σήμερα προμηθεύσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δόσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη χωρίς κέρδος για την εταιρία. Υπολογίζεται ότι μόνο στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του, το εμβόλιό μας, έσωσε πάνω από 6 εκατομμύρια ζωές. Ταυτόχρονα πετύχαμε την ανάπτυξη και διάθεση μονοκλωνικών αντισωμάτων, που αποτελούν τη μόνη λύση για την προστασία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού που δεν ανταποκρίνονται στον εμβολιασμό και είναι από τον Ιούνιο διαθέσιμα και στη χώρα μας".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:41 03/02

  ΠΙΣ: Οφείλουμε να επενδύσουμε σε πρόληψη και θεραπεία για τον καρκίνο

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει την ανάγκη επίλυσης των όποιων προβλημάτων προκύπτουν με τα καινοτόμα φάρμακα για "δύσκολα"...

  09:37 03/02

  Έρευνα: Πόσο αποτελεσματική είναι η αναμνηστική δόση κατά της COVID-19

  Την προστασία που προσφέρει το δισθενές εμβόλιο κατά της σοβαρής νόσησης σε όσους έχουν κολλήσει κορονοϊό εξετάζει νέα μελέτη.

  16:00 02/02

  Συμμαχία φορέων για την αντιμετώπιση του καρκίνου ως πρώτη προτεραιότητα για τη Δημόσια Υγεία

  Οι βασικοί πυλώνες και προτάσεις με στόχο την συνέχιση του εθνικού διαλόγου για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.

  10:37 02/02

  Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

  Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αμερικανο-σουηδική έρευνα, ενώ όπως επισήμαναν οι ειδικοί ο κίνδυνος μπορεί να είναι υπαρκτός χρόνια μετά.

  10:13 02/02

  Οι δύο παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με καρδιακή ανεπάρκεια

  Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, βρήκε νέα έρευνα.

  09:42 02/02

  Ελληνική μελέτη: Γιατί δεν εμβολιάζονται για τη γρίπη οι ευπαθείς ομάδες

  Τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόθεση των ευπαθών ομάδων να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης εξέτασε μελέτη από το τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ.

  11:41 01/02

  Παίρνετε β-αναστολείς; Η μελέτη αυτή μπορεί να σας ενδιαφέρει

  Πιθανή επίδραση στη συμπεριφορά όσων παίρνουν πολύ ευρέως χορηγούμενα φάρμακα, τους β-αναστολείς, επισημαίνει νέα μελέτη.

  09:25 01/02

  Ο πιθανός κίνδυνος υγείας από τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα

  Αυξημένος μπορεί να είναι ο κίνδυνος καρκίνου από τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

  08:15 01/02

  Αλγόριθμο για την Εμφύτευση Γενιών FUE παρουσίασε ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής στο Συνέδριο IMCAS 2023

  Σήμερα, η τεχνική FUE είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών και ο αλγόριθμος αυτός που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ένα τόσο σημαντικό ιατρικό συνέδριο, θα συμβάλλει σημαντικά στην...

  23:59 31/01

  Πώς θα μειώσουμε -εύκολα- το αλάτι από τη διατροφή μας

  Το αλάτι νοστιμίζει μεν το φαγητό μας, μπορεί όμως να γίνει αιτία για σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.

  13:06 31/01

  Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου και του προστάτη

  Για όλο τον Φεβρουάριο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, μπορούμε να κάνουμε τις παραπάνω δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μέσω των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων.

  11:19 31/01

  Η Lidl προωθεί τη συνειδητή διατροφή

  Η Lidl υιοθετεί μια διεθνή σειρά μέτρων που έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη της συνειδητής διατροφής.

  08:58 31/01

  FDA: Έγκριση νέας, από του στόματος, θεραπείας για το διαβήτη

  Ο αμερικανικός οργανισμός υγείας FDA ενέκρινε τη βεξαγλιφλοζίνη για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

  15:50 30/01

  All.Can Greece: Πρόταση για σχέδιο δράσης για τον καρκίνο

  H All.Can Greece, εκπροσωπώντας την ογκολογική κοινότητα της χώρας μας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης "Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής".

  14:58 30/01

  Ερυθρός Σταυρός: Ο κόσμος είναι "επικίνδυνα απροετοίμαστος" για την επόμενη πανδημία

  Στις μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις που μπορεί να ενσκήψουν, παράλληλα με φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, εφιστά την προσοχή όλων μας ο Ερυθρός Σταυρός.