Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 30-Νοε-2022 09:35

    Τεστ ούρων μπορεί να δίνει ενδείξεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ σε αρχικό στάδιο

    Τεστ ούρων μπορεί να δίνει ενδείξεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ σε αρχικό στάδιο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν έναν ευαίσθητο βιοδείκτη στα ούρα, ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει τη νόσο Αλτσχάιμερ αρχικού σταδίου, ανοίγοντας έτσι πιθανώς τον δρόμο για ένα νέο φθηνό και γρήγορο τεστ ούρων. Η ανίατη νευροεκφυλιστική πάθηση συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, γι' αυτό αναζητούνται νέοι τρόποι έγκαιρης διάγνωσής της.

    Οι ερευνητές του Τμήματος Γεροντολογίας του Έκτου Λαϊκού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης και του Ινστιτούτου Βιοφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα νευροεπιστήμης της γήρανσης "Frontiers in Aging Neuroscience", μελέτησαν συνολικά 574 ανθρώπους. Επρόκειτο για μια ομάδα ασθενών με Αλτσχάιμερ σε διαφορετικά στάδια της νόσου, καθώς και μια ομάδα ελέγχου υγιών ατόμων, προκειμένου να εντοπισθούν διαφορές στους βιοδείκτες των ούρων τους. Τελικά βέθηκε ότι το μυρμηκικό οξύ συνιστά έναν καλό δείκτη γνωστικής εξασθένησης που μπορεί να φέρει έγκαιρα στο φως τα πρώτα στάδια της νόσου.

    Οι επιστήμονες τόνισαν ότι "η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να αναπτυχθεί και να διαρκέσει επί πολλά χρόνια προτού γίνει φανερή η γνωστική έκπτωση. Τα αρχικά στάδια της νόσου συμβαίνουν πριν το στάδιο της μη αναστρέψιμης άνοιας και αυτό είναι το "παράθυρο ευκαιρίας" για παρεμβάσεις και πρόληψη. Συνεπώς είναι αναγκαίο να υπάρχει ένας ευρείας κλίμακας διαγνωστικός έλεγχος των ηλικιωμένων για τη διάγνωση Αλτσχάιμερ αρχικού σταδίου".

    Μέχρι σήμερα οι διαγνωστικές μέθοδοι είναι δαπανηρές, επεμβατικές και ακατάλληλες για μαζικούς ελέγχους. Περιλαμβάνουν την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) στον εγκέφαλο, η οποία εκθέτει τον εξεταζόμενο σε ακτινοβολία και έχει υψηλό κόστος, καθώς και τεστ αίματος που λαμβάνεται από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, μια δύσκολη διαδικασία.

    Ένα τεστ τεστ ούρων θα ήταν η ιδανική εναλλακτική λύση για τον έλεγχο μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ στα ούρα, όμως κανένας δεν ήταν κατάλληλος ως δείκτης των αρχικών σταδίων της νόσου, κάτι που όμως φαίνεται να συμβαίνει με το μυρμηκικό οξύ, ένα προϊόν μεταβολισμού της φορμαλδεΰδης.

    Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα του μυρμηκικού οξέος είναι σημαντικά αυξημένα σε όλους τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, σε όλα τα στάδια της νόσου, ακόμη και στο πρώιμο. Όταν μάλιστα ο εν λόγω βιοδείκτης στα ούρα συνδυάζεται με άλλους βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ που προκύπτουν από τεστ αίματος, τότε γίνεται πιο ακριβής η πρόβλεψη του σταδίου της νόσου. Οι Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν ότι πλέον θα εστιάσουν την προσοχή τους στο μυρμηκικό οξύ και στη σχέση του με το Αλτσχάιμερ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    09:02 27/03

    4th SGS Family and Pet Festival

    Για 4η χρόνια η Save a Greek Stray (SGS) διοργανώνει το SGS Family and Pet Festival την Κυριακή, 2 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

    12:07 24/03

    Πολλαπλή σκλήρυνση: Μπορεί το ελαιόλαδο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών;

    Κρητικό λάδι συμμετείχε σε κλινική μελέτη σε ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

    12:00 24/03

    ΠΟΥ: Ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται στην Ευρώπη

    Έπειτα από δύο δεκαετίες συνεχούς υποχώρησης, ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη.

    10:08 24/03

    Κορονοϊός στην εγκυμοσύνη: Οι πιθανές συνέπειες στο έμβρυο

    Ο κορονοϊός κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα αρσενικά βρέφη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    08:46 24/03

    Τεστ κοπώσεως: Ερωτήσεις και απαντήσεις

    Ο καρδιολόγος μπορεί να συστήσει για πολλούς λόγους ένα τεστ κόπωσης, όπως για να ελέγξει ένα στοιχείο που βρήκε στην κλινική εξέταση ή επειδή κάποιος γυμνάζεται έντονα.

    16:29 23/03

    Μείωση της θετικότητας για τον SARS-CoV2, αύξηση για την γρίπη - 75 θάνατοι από covid-19

    Η εξέλιξη στο πεδίο των ιώσεων στη χώρα μας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.

    11:53 23/03

    Υπέρταση: Ο απρόσμενος παράγοντας που μας... ανεβάζει την πίεση

    Ο θόρυβος είναι εκνευριστικός για τους περισσότερους από εμάς. Νέα έρευνα τον συνδέει με την πιθανότατα υπέρτασης.

    11:25 23/03

    Μάρτιος, μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Πολλαπλό Μυέλωμα

    Για το πολλαπλό μυέλωμα, είναι αρκετές οι θεραπευτικές επιλογές, και είναι σημαντικό να προσαρμόζονται ανάλογα με την κατάσταση υγείας του κάθε ασθενή.

    09:05 23/03

    Δωρεάν επισκέψεις σε διαιτολόγους - Ποιοι τις δικαιούνται και πότε ξεκινά το πρόγραμμα

    Το πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης της Παχυσαρκίας Ενηλίκων αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

    08:29 23/03

    Η παρουσία της Puma στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

    Την Κυριακή 19 Μαρτίου, οι τρεις αθλητές της PUMA, Παναγιώτης Καραΐσκος, Γιώργος Σταμούλης και Παναγιώτης Πετρουλάκης, διακρίθηκαν για άλλη μία φορά στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

    09:55 22/03

    Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ

    Για πρώτη φορά το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας απονέμει ύψιστη διάκριση σε ιατρικό ιδιωτικό φορέα για την κοινωνική του προσφορά.

    16:05 21/03

    Έρευνα: Ένας "άγνωστος" παράγοντας παχυσαρκίας

    Τα κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες με παχυσαρκία μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο να αποκτήσουν το ίδιο υψηλό σωματικό λίπος, επισημαίνει νέα έρευνα.

    12:33 21/03

    Nέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας: Οι βασικοί άξονες δράσης

    Βασικός στόχος του νέου Δ.Σ. είναι η εξωστρέφεια της εταιρείας και η περαιτέρω διεύρυνση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των κοινωνικών δράσεων.

    10:00 21/03

    Βουβωνοκήλη: Τι έχει αλλάξει στην αντιμετώπισή της

    Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή κήλης στην περιοχή της κοιλιάς.

    09:30 21/03

    Καρκίνος του πνεύμονα: Πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να γνωρίζουμε

    Συχνά συνδέουμε τον καρκίνο του πνεύμονα με συμπτώματα όπως βήχα, αιμόπτυση και δύσπνοια, υπάρχουν όμως κι άλλα πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να έχουμε υπόψη μας.

    13:55 20/03

    4 μετρήσεις για υγιή καρδιά – που μπορούμε να κάνουμε όλοι

    Κάποιες απλές και καθημερινές καταστάσεις και συνήθειες θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς.