Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 29-Νοε-2022 10:12

    Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρδιαγγειακά, καρκίνο του εντέρου και του τραχήλου: Ποιοι τις δικαιούνται

    Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρδιαγγειακά, καρκίνο του εντέρου και του τραχήλου: Ποιοι τις δικαιούνται
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Μετά το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" για δωρεάν μαστογραφία, ανοίγει η "βεντάλια" των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για γυναίκες και άντρες διαφόρων ηλικιακών ομάδων. Το νέο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου "Σπύρος Δοξιάδης" αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο του εντέρου και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

    Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρδιά, καρκίνο του παχέος εντέρου και HPV: Ποιοι θα λάβουν SMS

    Μετά το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών για δωρεάν μαστογραφία, παίρνουν σειρά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας.

    Στην πρώτη φάση του προγράμματος εντάσσονται οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με εξέταση για τον HPV. Το δωρεάν τεστ Παπ θα μπορούν αρχικά να κάνουν γυναίκες από 21 έως 65 ετών και οι περαιτέρω δωρεάν εξετάσεις θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τα ευρήματα του Παπ και την ηλικία.

    Στην επόμενη φάση, οι προληπτικές εξετάσεις θα αφορούν την καρδιαγγειακή υγεία και τον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου. Δικαιούχοι των δωρεάν εξετάσεων θα είναι άντρες 50 έως 70 ετών και γυναίκες 40-70 ετών.

    Η τρίτη φάση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα θα αφορά την πρόληψη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, περίπου 4 εκατομμύρια γυναίκες και άντρες από 50 έως 70 ετών θα λάβουν SMS για δωρεάν κολονοσκόπηση.

    Όπως αναφέραμε, τα προγράμματα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά", το οποίο όπως δήλωσε και πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημόσιο μήνυμά του Facebook, έχει εντοπίσει τους τελευταίους μήνες πάνω από 3.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο. Τη δωρεάν προληπτική μαστογραφία στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος δικαιούνται γυναίκες από 50 έως 69 ετών.

    SMS και άυλη συνταγογράφηση ή παραπεμπτικό

    Τα SMS για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις θα στέλνονται σταδιακά και όσοι δικαιούχοι έχουν άυλη συνταγογράφηση θα λαμβάνουν παραπεμπτικό στο κινητό ή στο email τους, ενώ όσοι δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να πάρουν το παραπεμπτικό επισκεπτόμενοι οποιονδήποτε γιατρό ή μονάδα υγείας.

    Πηγή Shape.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    09:02 27/03

    4th SGS Family and Pet Festival

    Για 4η χρόνια η Save a Greek Stray (SGS) διοργανώνει το SGS Family and Pet Festival την Κυριακή, 2 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

    12:07 24/03

    Πολλαπλή σκλήρυνση: Μπορεί το ελαιόλαδο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών;

    Κρητικό λάδι συμμετείχε σε κλινική μελέτη σε ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

    12:00 24/03

    ΠΟΥ: Ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται στην Ευρώπη

    Έπειτα από δύο δεκαετίες συνεχούς υποχώρησης, ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη.

    10:08 24/03

    Κορονοϊός στην εγκυμοσύνη: Οι πιθανές συνέπειες στο έμβρυο

    Ο κορονοϊός κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα αρσενικά βρέφη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    08:46 24/03

    Τεστ κοπώσεως: Ερωτήσεις και απαντήσεις

    Ο καρδιολόγος μπορεί να συστήσει για πολλούς λόγους ένα τεστ κόπωσης, όπως για να ελέγξει ένα στοιχείο που βρήκε στην κλινική εξέταση ή επειδή κάποιος γυμνάζεται έντονα.

    16:29 23/03

    Μείωση της θετικότητας για τον SARS-CoV2, αύξηση για την γρίπη - 75 θάνατοι από covid-19

    Η εξέλιξη στο πεδίο των ιώσεων στη χώρα μας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.

    11:53 23/03

    Υπέρταση: Ο απρόσμενος παράγοντας που μας... ανεβάζει την πίεση

    Ο θόρυβος είναι εκνευριστικός για τους περισσότερους από εμάς. Νέα έρευνα τον συνδέει με την πιθανότατα υπέρτασης.

    11:25 23/03

    Μάρτιος, μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Πολλαπλό Μυέλωμα

    Για το πολλαπλό μυέλωμα, είναι αρκετές οι θεραπευτικές επιλογές, και είναι σημαντικό να προσαρμόζονται ανάλογα με την κατάσταση υγείας του κάθε ασθενή.

    09:05 23/03

    Δωρεάν επισκέψεις σε διαιτολόγους - Ποιοι τις δικαιούνται και πότε ξεκινά το πρόγραμμα

    Το πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης της Παχυσαρκίας Ενηλίκων αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

    08:29 23/03

    Η παρουσία της Puma στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

    Την Κυριακή 19 Μαρτίου, οι τρεις αθλητές της PUMA, Παναγιώτης Καραΐσκος, Γιώργος Σταμούλης και Παναγιώτης Πετρουλάκης, διακρίθηκαν για άλλη μία φορά στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

    09:55 22/03

    Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ

    Για πρώτη φορά το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας απονέμει ύψιστη διάκριση σε ιατρικό ιδιωτικό φορέα για την κοινωνική του προσφορά.

    16:05 21/03

    Έρευνα: Ένας "άγνωστος" παράγοντας παχυσαρκίας

    Τα κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες με παχυσαρκία μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο να αποκτήσουν το ίδιο υψηλό σωματικό λίπος, επισημαίνει νέα έρευνα.

    12:33 21/03

    Nέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας: Οι βασικοί άξονες δράσης

    Βασικός στόχος του νέου Δ.Σ. είναι η εξωστρέφεια της εταιρείας και η περαιτέρω διεύρυνση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των κοινωνικών δράσεων.

    10:00 21/03

    Βουβωνοκήλη: Τι έχει αλλάξει στην αντιμετώπισή της

    Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή κήλης στην περιοχή της κοιλιάς.

    09:30 21/03

    Καρκίνος του πνεύμονα: Πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να γνωρίζουμε

    Συχνά συνδέουμε τον καρκίνο του πνεύμονα με συμπτώματα όπως βήχα, αιμόπτυση και δύσπνοια, υπάρχουν όμως κι άλλα πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να έχουμε υπόψη μας.

    13:55 20/03

    4 μετρήσεις για υγιή καρδιά – που μπορούμε να κάνουμε όλοι

    Κάποιες απλές και καθημερινές καταστάσεις και συνήθειες θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς.