Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Νοε-2022 09:04

  Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

  Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο μαστού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κάπνισμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τα περισσότερα νεοπλάσματα αλλά βέβαια και για καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως ιατρεία διακοπής του καπνίσματος και γίνονται εκστρατείες ενημέρωσης για την αποτροπή έναρξης ή τη διακοπή αυτής της βλαβερής για την υγεία συνήθειας. 
  Ειδικά για τους ασθενείς με καρκίνο μαστού είναι γνωστό ότι η θνητότητα όσων καπνίζουν κατά τη διάγνωση είναι περίπου 25% μεγαλύτερη έναντι των μη καπνιστών. Τα δεδομένα όμως για το όφελος από τη διακοπή του καπνίσματος μετά τη διάγνωση της νόσου δεν είναι ισχυρά. 

  Όπως όμως αναφέρουν οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια), Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής), Φλώρα Ζαγουρή (Καθηγήτρια) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής και Πρύτανης ΕΚΠΑ), πρόσφατη μελέτη από την Ασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancers καταδεικνύει ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο κατά περισσότερο από 50% έναντι όσων συνεχίζουν το κάπνισμα. 

  Συγκεκριμένα, πρόκειται για αναδρομική πληθυσμιακή μελέτη από την Ταϊβάν που ενέταξε το διάστημα 2011-2017 περισσότερες από 54.000 γυναίκες με νεοδιάγνωση καρκίνου μαστού. Στη μελέτη αυτή καταγράφηκαν χαρακτηριστικά της νόσου και των διατροφικών συνηθειών των ασθενών όπως και η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η συνολική θνητότητα όπως και η ειδική από τη νόσο θνητότητα ήταν αυξημένες κατά 22% και 25% αντίστοιχα στους καπνιστές έναντι των μη καπνιστών μετά από την προσαρμογή των δεδομένων για μια σειρά παραγόντων όπως η ηλικία, το στάδιο, ο δείκτης μάζας σώματος, η συνύπαρξη άλλων χρονίων νοσημάτων και το είδος της θεραπείας που έλαβαν. Ο κίνδυνος μάλιστα αύξανε ιδιαίτερα για τις γυναίκες άνω των 55 ετών. Ειδικά βέβαια για την υποομάδα των ασθενών με προχωρημένη νόσο (στάδια ΙΙΙ και IV) δεν φάνηκε να υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών. Τέλος, όταν συγκρίθηκαν οι ασθενείς που συνέχιζαν να καπνίζουν μετά τη διάγνωση έναντι όσων σταμάτησαν το κάπνισμα, οι καπνιστές είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, ιδίως οι γυναίκες ηλικίας 45-64 ετών. 

  Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι επάγει μεταλλάξεις του γονίδιου TP53 που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, πρόσφατη δημοσίευση της Κας Ζαγουρή στο περιοδικό Oncotarget κατέδειξε ότι οι γυναίκες με καρκίνο μαστού που φέρουν μεταλλάξεις στο γονίδιο αυτό έχουν και χειρότερη πρόγνωση. Επιπλέον όμως, το κάπνισμα σε ασθενείς με καρκίνο μαστού σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης δεύτερων νεοπλασμάτων κυρίως στον πνεύμονα αλλά και επιπλοκών κατά τη διάρκεια της αντινεοπλασματικής θεραπείας. 

  Συνεπώς, τα δεδομένα της μελέτης επιβεβαιώνουν και για τον καρκίνο του μαστού τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος τόσο για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου, όσο και μεταξύ αυτών που θα διαγνωσθούν με τη νόσο για την αύξηση της επιβίωσής τους. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:43 06/02

  Μετά από επέμβαση στο μαστό: Πρόγραμμα Ενημέρωσης & Πρόληψης Λεμφοιδήματος

  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που έχει υποβληθεί σε επεμβάσεις για καρκίνο μαστού, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ή έχει ενδείξεις παρουσίας λεμφοιδήματος και περιλαμβάνει ατομικό ραντεβού...

  12:49 06/02

  ΣΦΕΕ: Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό για την ανταγωνιστικότητα και τη μεταρρύθμιση της φαρμακοβιομηχνίας

  Με επιστολή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος απευθύνεται στον Πρωθυπουργό και σε κορυφαίους υπουργούς αναφορικά με προκείμενη αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τη...

  12:40 06/02

  Τιμητική διάκριση της Famar για τη συμβολή της στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία

  Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).

  11:47 06/02

  "Mαθαίνω για τον καρκίνο": 17 ενημερωτικά βίντεο με ερωτήσεις και απαντήσεις για τον καρκίνο

  Η έγκυρη ενημέρωση στους ασθενείς με καρκίνο και τους φροντιστές τους είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση της νόσου.

  09:47 06/02

  Παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση - κινδυνεύουν περισσότερο από τα άλλα;

  Τα παιδιά εξωσωματικής δεν έχουν χειρότερη καρδιομεταβολική υγεία, "καθησυχάζει" νέα μεγάλη διεθνής έρευνα.

  23:59 05/02

  Χιονιάς και έντονο κρύο: Πώς αντιδρά το σώμα μας στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

  Χειμώνας είναι, το κρύο και το χιόνι είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά, κάποιες μέρες όμως τα φαινόμενα είναι πιο έντονα. Πώς επηρεάζουν το σώμα μας οι χαμηλές θερμοκρασίες και ποια σημεία του σώματος...

  23:55 05/02

  Πώς καθαρίζουμε το χιόνι με ασφάλεια;

  Το χιόνι είναι πανέμορφο, ενώ πέφτει, αλλά κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά προσπαθώντας να το καθαρίσουν από τις αυλές ή τα αυτοκίνητά τους.

  11:41 03/02

  ΠΙΣ: Οφείλουμε να επενδύσουμε σε πρόληψη και θεραπεία για τον καρκίνο

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει την ανάγκη επίλυσης των όποιων προβλημάτων προκύπτουν με τα καινοτόμα φάρμακα για "δύσκολα"...

  09:37 03/02

  Έρευνα: Πόσο αποτελεσματική είναι η αναμνηστική δόση κατά της COVID-19

  Την προστασία που προσφέρει το δισθενές εμβόλιο κατά της σοβαρής νόσησης σε όσους έχουν κολλήσει κορονοϊό εξετάζει νέα μελέτη.

  16:00 02/02

  Συμμαχία φορέων για την αντιμετώπιση του καρκίνου ως πρώτη προτεραιότητα για τη Δημόσια Υγεία

  Οι βασικοί πυλώνες και προτάσεις με στόχο την συνέχιση του εθνικού διαλόγου για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.

  10:37 02/02

  Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

  Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αμερικανο-σουηδική έρευνα, ενώ όπως επισήμαναν οι ειδικοί ο κίνδυνος μπορεί να είναι υπαρκτός χρόνια μετά.

  10:13 02/02

  Οι δύο παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με καρδιακή ανεπάρκεια

  Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, βρήκε νέα έρευνα.

  09:42 02/02

  Ελληνική μελέτη: Γιατί δεν εμβολιάζονται για τη γρίπη οι ευπαθείς ομάδες

  Τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόθεση των ευπαθών ομάδων να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης εξέτασε μελέτη από το τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ.

  11:41 01/02

  Παίρνετε β-αναστολείς; Η μελέτη αυτή μπορεί να σας ενδιαφέρει

  Πιθανή επίδραση στη συμπεριφορά όσων παίρνουν πολύ ευρέως χορηγούμενα φάρμακα, τους β-αναστολείς, επισημαίνει νέα μελέτη.

  09:25 01/02

  Ο πιθανός κίνδυνος υγείας από τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα

  Αυξημένος μπορεί να είναι ο κίνδυνος καρκίνου από τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.