Παρασκευή, 25-Νοε-2022 17:51
Πως επηρεάζει η καισαρική και ο θηλασμός την απόκριση του μωρού σε δύο βασικά εμβόλια

Τα μωρά που γεννήθηκαν φυσιολογικά είχαν περισσότερα αντισώματα σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν με καισαρική τομή, μετά τον εμβολιασμό τους για τις πνευμονικές λοιμώξεις και τη μηνιγγίτιδα.
Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ των μικροβίων του εντέρου και των επιπέδων αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό σε μια ομάδα 120 μωρών, τα οποία εμβολιάστηκαν την 8η και 12η εβδομάδα κατά των πνευμονικών λοιμώξεων και της μηνιγγίτιδας.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την ανάπτυξη του μικροβιώματος του εντέρου (της ομάδας μικροβίων που υπάρχουν στο έντερο) τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού και την ανοσολογική του απόκριση στα εμβόλια εξετάζοντας δείγματα σάλιου στον 12ο και 18ομήνα της ζωής του.
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, του Νοσοκομείο Spaarne, το Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου στην Ουτρέχτη και το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος στην Ολλανδία.
Στα 101 μωρά που ελέγχθηκαν για αντισώματα μετά το εμβόλιο που προστατεύει από πνευμονικές λοιμώξεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν φυσιολογικά είχαν διπλάσια επίπεδα αντισωμάτων σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή.
Ο θηλασμός συνδέθηκε με 3,5 φορές υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε σύγκριση με τα μωρά που είχαν γεννηθεί με φυσιολογικό τρόπο και τρέφονταν με γάλα σε σκόνη.
Τα επίπεδα αντισωμάτων μετά το εμβόλιο που προστατεύει από τη μηνιγγίτιδα ελέγχθηκαν σε 66 μωρά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν 1,7 φορές υψηλότερα στα μωρά που γεννήθηκαν φυσιολογικά, ανεξάρτητα από το θηλασμό, σε σύγκριση με αυτά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή.
Το μικροβίωμα του εντέρου δημιουργείται κατά τη γέννηση, αναπτύσσεται γρήγορα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής και επηρεάζεται κυρίως από τον τρόπο που γεννήθηκε το μωρό, τον θηλασμό και τη χρήση αντιβιοτικών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει μία σαφής σχέση μεταξύ των μικροβίων στο έντερο αυτών των μωρών και των επιπέδων αντισωμάτων.
Για παράδειγμα, ανάμεσα σε πλήθος βακτηρίων που υπάρχουν στο έντερο, τα υψηλά επίπεδα δύο συγκεκριμένων (Bifidobacterium και E. Coli) συσχετίστηκαν με την ύπαρξη πολλών αντισωμάτων μετά το εμβόλιο που προστατεύει από λοιμώξεις των πνευμόνων.
Τα υψηλά επίπεδα E. Coli συνδέθηκαν επίσης με την ύπαρξη πολλών αντισωμάτων στο εμβόλιο που προστατεύει από τη μηνιγγίτιδα.
Το μωρό αποκτά τα βακτήρια Bifidobacterium και E.coli όταν γεννιέται φυσιολογικά, αλλά και από το μητρικό γάλα που είναι απαραίτητο καθώς παρέχει τα σάκχαρα για να ευδοκιμήσουν αυτά τα βακτήρια.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μικροβίωμα των μωρών στην αρχή της ζωής τους, παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα εμβόλια και καθορίζει το επίπεδο προστασίας έναντι ορισμένων λοιμώξεων στην παιδική ηλικία.
Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι στο μέλλον τα προγράμματα εμβολιασμού θα μπορούσαν να προσαρμοστούν βάσει του τρόπου που γεννήθηκε το μωρό (φυσιολογικά ή με καισαρική) ή μετά από ανάλυση του μικροβιώματος του μωρού.
Η καθηγήτρια Debby Bogaert, επικεφαλής της μελέτης και του τμήματος Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: "Πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι εντοπίσαμε πολλά ευεργετικά μικρόβια που συνδέουν τον τρόπο γέννησης με την ανταπόκριση στο εμβόλιο. Στο μέλλον, μπορεί να καταφέρουμε να "δίνουμε" αυτά τα βακτήρια σε παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή λίγο μετά τη γέννηση, πχ μέσω "μεταμόσχευσης κοπράνων" από τη μητέρα σε μωρό ή με χρήση ειδικά σχεδιασμένων προβιοτικών".
Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της μελέτης εδώ
Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.
Οι βασικοί πυλώνες και προτάσεις με στόχο την συνέχιση του εθνικού διαλόγου για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αμερικανο-σουηδική έρευνα, ενώ όπως επισήμαναν οι ειδικοί ο κίνδυνος μπορεί να είναι υπαρκτός χρόνια μετά.
Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, βρήκε νέα έρευνα.
Τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόθεση των ευπαθών ομάδων να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης εξέτασε μελέτη από το τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ.
Πιθανή επίδραση στη συμπεριφορά όσων παίρνουν πολύ ευρέως χορηγούμενα φάρμακα, τους β-αναστολείς, επισημαίνει νέα μελέτη.
Αυξημένος μπορεί να είναι ο κίνδυνος καρκίνου από τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.
Το αλάτι νοστιμίζει μεν το φαγητό μας, μπορεί όμως να γίνει αιτία για σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.
Για όλο τον Φεβρουάριο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, μπορούμε να κάνουμε τις παραπάνω δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μέσω των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων.
Η Lidl υιοθετεί μια διεθνή σειρά μέτρων που έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη της συνειδητής διατροφής.
Ο αμερικανικός οργανισμός υγείας FDA ενέκρινε τη βεξαγλιφλοζίνη για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
H All.Can Greece, εκπροσωπώντας την ογκολογική κοινότητα της χώρας μας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης "Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής".
Στις μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις που μπορεί να ενσκήψουν, παράλληλα με φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, εφιστά την προσοχή όλων μας ο Ερυθρός Σταυρός.
Πόσοι από τους ασθενείς με διαγνωσμένη ψωρίαση δεν προσπαθούν να κάνουν οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να διαχειριστούν τα εμφανή σημάδια της νόσου;
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ υποστηρίζει τη χορήγηση ετησίου εμβολίου για τον SARS-CoV-2.
Η δυσοσμία του κόλπου είναι ένα "καμπανάκι" που σας ειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.