Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Δεκ-2022 12:30

  5 πιθανά συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη

  5 πιθανά συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άντρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επηρεάζει περίπου έναν στους οχτώ άντρες στην πορεία της ζωής τους. Ο Alan Doherty, είναι σύμβουλος ουρολόγος στο Νοσοκομείο Spire Parkway στη Βρετανία και αναφέρει τα κύρια πρώτα συμπτώματα που θα μπορούσαν να συνηγορούν σε καρκίνο του προστάτη. "Όλα σχετίζονται με την ούρηση. Μπορεί να δυσκολεύεστε να ουρήσετε, να χρειάζεται να ουρείτε πιο συχνά (συχνά περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας), να έχετε αδύναμη ροή ούρων και να νιώθετε ότι η κύστη σας δεν αδειάζει ποτέ εντελώς. 

  Μια αίσθηση καύσου κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτιση, καθώς και η παρουσία αίματος στα ούρα ή το σπέρμα, θα μπορούσε επίσης να συνδέεται με καρκίνο του προστάτη. Εάν ο καρκίνος αυτός περάσει απαρατήρητος, μπορεί να εξαπλωθεί και συχνά επηρεάζει τα γειτονικά οστά, προκαλώντας πόνο και ευαισθησία". 

  Ωστόσο ο ουρολόγος είναι καθησυχαστικός. "Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα παραπάνω πιθανά συμπτώματα καρκίνου του προστάτη μπορεί να παρουσιαστούν σε πολλές άλλες, λιγότερο σοβαρές, καταστάσεις του προστάτη. Για παράδειγμα, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, συχνή σε άντρες άνω των 60 ετών, μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα". 

  Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη

  Τα αίτια για τον καρκίνο αυτό δεν είναι γνωστά, εξηγεί ο ουρολόγος, υπάρχουν όμως ορισμένες συνθήκες που αυξάνουν τις πιθανότητες. Ανάμεσά τους είναι η ηλικία άνω των 50 ετών, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη και η παχυσαρκία. 

  Η θεραπεία και η πρόληψη


  Τα καλά νέα είναι ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να θεραπευτεί, ωστόσο η αποτελεσματικότητα των θεραπειών εξαρτάται από το πόσο έγκαιρα εντοπίστηκε. Όπως είναι λογικό, όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο αποτελεσματικές θα είναι η θεραπείες. 

  Αναφορικά με την πρόληψη, συζητήστε με τον ουρολόγο ή τον παθολόγο σας για το πόσο είναι χρήσιμη για εσάς, ανάλογα με τα προσωπικά σας δεδομένα, μια ετήσια εξέταση του προστάτη καθώς και οι αντίστοιχες συμπληρωματικές αιματολογικές εξετάσεις. Άλλωστε, όπως σε κάθε νόσημα, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:47 26/01

  Καρκίνος του τραχήλου: Τα βασικά για την πρόληψη και εξάλειψη της νόσου

  Ο Ιανουάριος θεωρείται μήνας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου της μήτρας και οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας σημαντικές πληροφορίες πρόληψης.

  10:45 26/01

  Η πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος επιδεινώνει την υγεία του νου και του εγκεφάλου στη μέση ηλικία

  Στον παραπάνω συσχετισμό κατέληξε νέα αμερικανική έρευνα.

  09:11 26/01

  Έρευνα: Οι παράγοντες για πιο γερή μνήμη μεγαλώνοντας

  Βραδύτερη η απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους που κάνουν υγιεινή ζωή και πάνω από όλα υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με κινεζική μελέτη.

  11:46 25/01

  Οι μορφές καρκίνου που "απειλούν" περισσότερο όσους έχουν διαβήτη

  Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου για τους διαβητικούς, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η οποία προσδιορίζει συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

  10:01 25/01

  Τα καλά νέα από την εξασθένιση της "τριπλής απειλής" των ιών

  Η εξασθένιση της τριπλής απειλής Covid, γρίπης και RSV οδηγεί σε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, επισημαίνει νέα έρευνα.

  08:59 25/01

  Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.): Νέος επιστημονικός φορέας στον χώρο της Υγείας

  Στόχος του νέου φορέα είναι να συμβάλλει μέσω εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενεργειών, στη διαθεσιμότητα των νέων αλλά και των υπαρχουσών θεραπειών στους ασθενείς.

  09:23 24/01

  Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου: Oι προκλήσεις για την Ελλάδα

  Ίσως για πρώτη φορά οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακοβιομηχανίας, συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

  08:55 24/01

  ΠΟΥ: Στο μικροσκόπιο εταιρείες που παρασκευάζουν συγκεκριμένα σιρόπια για το βήχα

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν σιρόπια για το βήχα, τα οποία φέρονται να ευθύνονται για θανάτους παιδιών.

  16:23 23/01

  Ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο και ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας

  Η ψηφιακή τεχνολογία βελτιώνει τις πιθανότητες για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και ενισχύει τη γνώση για καλύτερη θεραπεία.

  12:15 23/01

  Τι είναι καλό να κάνουμε πριν το ραντεβού με το γιατρό – και τι όχι!

  Έχετε προγραμματίσει ραντεβού με το γιατρό σας; Οι παρακάτω "καλές" και "κακές" συνήθειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάγνωση.

  09:19 23/01

  Έρευνα: Η προστασία από προηγούμενη λοίμωξη από COVID-19 και η υβριδική ανοσία προ την Όμικρον

  Η μεταδοτικότητα της Όμικρον και των υποπαραλλαγών θέτει ουσιαστικά την ερώτηση πόσο και για πόσο διάστημα διαρκεί η ανοσία μετά από νόσηση ή/και εμβολιασμό.

  10:09 20/01

  Έρευνα: Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μικροβίωμα

  Είναι ίσως η πρώτη έρευνα, που βρίσκει μια τόσο σαφή συσχέτιση ανάμεσα στο εν λόγω σύνδρομο και στο μικροβίωμα του εντέρου.

  09:20 20/01

  Γιατί πονάνε οι αρθρώσεις και τα κόκαλα όταν βρέχει;

  Παρότι αυτή μπορεί να είναι μια κοινή διαπίστωση, η ιατρική επιστήμη δεν έχει τεκμηριώσει ακόμη απάντηση.

  08:04 20/01

  Συνεργασία Euromedica -  Alfa Life

  O Όμιλος Euromedica προχώρησε σε συνεργασία με την ιατρική εταιρία Alfa Life, πάροχο υγείας των πολυϊατρείων του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank.

  10:26 19/01

  Τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα τείνουν να έχουν χειρότερους βαθμούς στο σχολείο

  Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα έρευνα από τη Δανία.

  09:42 19/01

  Χρόνια νεφρική νόσος: Αυτή είναι η διατροφή που μπορεί να μας προστατεύει

  Μικρότερος ο κίνδυνος νεφρικής νόσου για όσους τρώνε συχνά λιπαρά ψάρια με πολλά ωμέγα-3, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.