Παρασκευή, 04-Νοε-2022 11:04
Σταυρόλεξο vs videogames: Τι μπορεί να βοηθάει περισσότερο τον εγκέφαλο;

Το λύσιμο σταυρόλεξων πλεονεκτεί σε σχέση με το παίξιμο βιντεοπαιχνιδιών σε υπολογιστή ή κινητό, αναφορικά με την προστασία της μνήμης των ηλικιωμένων με ήπια γνωστική εξασθένηση ή διαταραχή, μια κατάσταση που μπορεί -αλλά όχι κατ' ανάγκη- να εξελιχθεί σε άνοια και Αλτσχάιμερ, δείχνει μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κολούμπια της Νέας Υόρκης και Ντιουκ της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Ντ. Ντεβανάντ του πρώτου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "NEJM Evicence", πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κλινική μελέτη 107 ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένηση με μέση ηλικία 71 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία συμπλήρωνε σταυρόλεξα και η άλλη έπαιζε βιντεοπαιχνίδια συστηματικά επί 12 εβδομάδες και πιο περιστασιακά για άλλες 78 εβδομάδες.
Οι εξετάσεις μετά το πείραμα έδειξαν ότι η ομάδα του σταυρόλεξου είχε καλύτερες γνωστικές και μνημονικές επιδόσεις, τόσο μετά από 12 όσο και μετά από 78 εβδομάδες. Επιπλέον, η μαγνητική απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου τους έδειξε μικρότερη συρρίκνωση κατά μέσο όρο σε όσους έλυναν σταυρόλεξα. Γενικότερα, τα μέλη της ομάδας του σταυρόλεξου είχαν καλύτερη λειτουργία στις καθημερινές δραστηριότητές τους.
"Είναι η πρώτη μελέτη που επιβεβαιώνει τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα πιο μακροπρόθεσμα οφέλη των σταυρόλεξων σε σύγκριση με κάποια άλλη παρέμβαση. Τα ευρήματα είναι σημαντικά λαμβανομένης υπόψη της δυσκολίας να υπάρξει βελτίωση μέσω παρεμβάσεων στις περιπτώσεις ήπιας γνωστικής διαταραχής", δήλωσε ο δρ Ντεβανάντ.
Οι ερευνητές τόνισαν πάντως την ανάγκη να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα μέσω μιας μεγαλύτερης έρευνας, με τη συμπερίληψη μιας ομάδας ελέγχου που δεν θα κάνει καμία γνωστική εξάσκηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η βουβωνοκήλη είναι η συχνότερη μορφή κήλης. Ο ειδικός μας ενημερώνει για τα βασικά αίτια, τα συμπτώματα και τις επιλογές στην αντιμετώπισή της.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας, μια ανατρεπτική, εύκολη, γρήγορη και νόστιμη τριώροφη πίτσα. Το σκέφτεστε ακόμη;
Οι στατίνες είναι ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης.
Η φτώχεια, η ανεργία και η έλλειψη μόρφωσης αυξάνουν την πιθανότητα ψυχικής διαταραχής αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με φινλανδική έρευνα.
Η Μαριάντζελα Οικονομοπούλου, Γενική Διευθύντρια PhARMA Innovation Forum (PIF) Greece μιλά για την ευκαιρία για εξορθολογισμό στον τομέα της Υγείας μέσα από τις προκλήσεις της εποχής.
Αφήνοντας στην άκρη τα... ευφυολογήματα, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι παντρεμένοι και όσοι συζούν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φυσιολογικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους.
Η ιατρός βιοπαθολόγος Δρ. Μαρία Ψωμά μας προτείνει μια νόστιμη και θερμαντική σούπα τραχανά.
Νέα δημοσιευμένη έρευνα επισημαίνει τους παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν ώστε να μην νοσήσουμε με παρατεταμένα συμπτώματα.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που έχει υποβληθεί σε επεμβάσεις για καρκίνο μαστού, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ή έχει ενδείξεις παρουσίας λεμφοιδήματος και περιλαμβάνει ατομικό ραντεβού...
Με επιστολή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος απευθύνεται στον Πρωθυπουργό και σε κορυφαίους υπουργούς αναφορικά με προκείμενη αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τη...
Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).
Η έγκυρη ενημέρωση στους ασθενείς με καρκίνο και τους φροντιστές τους είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση της νόσου.
Τα παιδιά εξωσωματικής δεν έχουν χειρότερη καρδιομεταβολική υγεία, "καθησυχάζει" νέα μεγάλη διεθνής έρευνα.
Χειμώνας είναι, το κρύο και το χιόνι είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά, κάποιες μέρες όμως τα φαινόμενα είναι πιο έντονα. Πώς επηρεάζουν το σώμα μας οι χαμηλές θερμοκρασίες και ποια σημεία του σώματος...
Το χιόνι είναι πανέμορφο, ενώ πέφτει, αλλά κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά προσπαθώντας να το καθαρίσουν από τις αυλές ή τα αυτοκίνητά τους.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει την ανάγκη επίλυσης των όποιων προβλημάτων προκύπτουν με τα καινοτόμα φάρμακα για "δύσκολα"...