Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 17:48

  1,3 δισεκατομμύριο άτομα εξακολουθούν ακόμη να καπνίζουν

  1,3 δισεκατομμύριο άτομα εξακολουθούν ακόμη να καπνίζουν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για περισσότερα από 70 χρόνια είναι γνωστό πως το κάπνισμα είναι καταστροφικό για την υγεία και ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι να μην ξεκινήσει ποτέ το κάπνισμα, με δεύτερη καλύτερη επιλογή τη διακοπή του καπνίσματος. Τι γίνεται όμως με τις εκατοντάδες εκατομμύρια καπνιστές ανά τον κόσμο που δεν κατορθώνουν να διακόψουν το κάπνισμα; 1,3 δισεκατομμύριο άτομα εξακολουθούν σήμερα να καπνίζουν


  Στο 5ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα τονίστηκε πως μία σημαντική πρόκληση σήμερα,  είναι η δημιουργία επαρκών και ισχυρών δεδομένων, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε έγκυρη πληροφόρηση σε καταναλωτές, ιατρούς, ρυθμιστικές αρχές και πολιτικούς σχετικά με όλα τα προϊόντα και τους συγκριτικούς κινδύνους τους.


  Το κύριο συμπέρασμα που εξήχθη από το συνέδριο σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου είναι η ανάγκη να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας υπερασπίζοντας τη στρατηγική της Μείωσης της Βλάβης από τον Καπνό. 

  Τα προϊόντα THR δεν έχουν μηδενικό κίνδυνο, σημειώθηκε, είναι σημαντικά ωστόσο μειωμένος κίνδυνος. Η SCOHRE, η Διεθνής Εταιρεία για τον Έλεγχο του Καπνίσματος & τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα, διεκδικεί την ευκαιρία για δημιουργία περισσότερων δεδομένων και για περαιτέρω συζήτηση και καλεί τους οργανισμούς και ειδικούς THR να συνεργασθούν για να συντάξουν μια κοινή δήλωση υπέρ της Μείωσης της Βλάβης από τον Καπνό, ως επιστέγασμα των εργασιών του Συνεδρίου.

  Ο Lion Shahab, στην κεντρική του ομιλία, κατέληξε πως υπάρχουν σαφή δεδομένα πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο (αλλά και το snus και άλλα προϊόντα μειωμένου κινδύνου από τον καπνό) είναι ευεργετικά για τους ήδη καπνιστές, ενώ τα στοιχεία ύπαρξης φαινομένου "πύλης εισόδου" στο κάπνισμα είναι ελάχιστα. Φυσικά, για την υιοθέτηση των καταλληλότερων προϊόντων από τους καπνιστές και τους νέους, χρειάζεται ακριβής πληροφόρηση και η σωστή νομοθεσία υπέρ του ηλεκτρονικού τσιγάρου (έναντι του συμβατικού), και παράλληλα μείωση της γοητείας που συνδέεται με μια μόδα "lifestyle".


  Η MarewaGlover, Director of the Centre of Research Excellence: Indigenous Sovereignty & Smoking, New Zealand, σε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, ανέφερε πως οι χώρες που επιθυμούν να μειώσουν τη βλάβη που σχετίζεται με το κάπνισμα θα κληθούν αναπόφευκτα να αντιμετωπίσουν τις ακόλουθες προκλήσεις: α) μία εκστρατεία παραπληροφόρησης για τον σχετικό κίνδυνο της νικοτίνης, β) την απώλεια της ακαδημαϊκής ελευθερίας, γ) την αύξηση του "φιλελεύθερου πατερναλισμού", και δ) τον περιορισμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων για αυτονομία, αξιοπρέπεια & συναίνεση του ατόμου, π.χ. σε ιατρικές πράξεις.

  Ο Fernando Fernández Bueno (Platform for the Reduction of HarmduetoTobaccoConsumption, Ισπανία) δήλωσε πως στην Ισπανία τα συμβατικά τσιγάρα και τα προϊόντα THR αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, η τρέχουσα κυβέρνηση της χώρας αρνείται να συνομιλήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ οι ιατροί και οι επιστήμονες που συνηγορούν υπέρ της THR υφίστανται παρενόχληση και πίεση από τις αρχές. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει: το κοινό και η ιατρική κοινότητα είναι αναγκαίο να μπορούν να λαμβάνουν έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τις πραγματικές διαφορές μεταξύ των προϊόντων.


  Ο Charles Gardner, Εκτελεστικός Διευθυντής του INNCO, ενός οργανισμού ο οποίος εκπροσωπεί 112 εκατομμύρια ενηλίκους παγκοσμίως που χρησιμοποιούν ασφαλέστερα προϊόντα νικοτίνης προκειμένου να αποφύγουν τις τοξικές μορφές του καπνού, τόνισε πως σήμερα, που υπάρχουν εναλλακτικές ασφαλέστερες από τα κλασικά τσιγάρα, το να μην συνιστώνται σε άτομα που τις έχουν ανάγκη αποτελεί ουσιαστικά "ανθρωποκτονία εξ αμελείας" ("negligenthomicide”). Όπως δήλωσε ο David Sweanor, "πριν από αρκετά χρόνια μηνύσαμε την καπνοβιομηχανία για ελλιπή ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος για την υγεία των χρηστών. Σήμερα, έχουμε τις κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές να απαγορεύουν την δημοσιοποίηση των πληροφοριών σχετικά με τα λιγότερο επιβλαβή ή δυνητικά λιγότερο επιβλαβή προϊόντα καπνού και νικοτίνης στο κοινό".


  Ο εκπρόσωπος της ETHRA (European Tobacco Harm Reduction Advocates), μιας Ευρωπαϊκής ομάδας πίεσης που εκπροσωπεί περίπου 27 εκατομμύρια χρήστες σε όλη την ΕΕ, στηρίζει την αύξηση της προσβασιμότητας των καπνιστών στα προϊόντα THR, τα οποία ενισχύουν σημαντικά τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος. Οι κανονιστικές ρυθμίσεις πρέπει να λαμβάνουν πάντα υπόψη ότι τα προϊόντα μειωμένης βλάβης συνοδεύονται από ελάχιστους κινδύνους συγκριτικά με τους μεγάλους κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων, εξήγησε ο Tom Gleeson, και είναι εξαιρετικά σημαντικό τα προϊόνταTHR να αξιολογούνται σε σύγκριση με τα συμβατικά τσιγάρα και όχι με τον καθαρό αέρα. 


  Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν μία ρεαλιστική οπτική στη δημόσια υγεία. Ενόσω παρακολουθούμε τη χρήση των νέων καπνικών προϊόντων και μελετάμε περαιτέρω τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους, δήλωσε, θα πρέπει παράλληλα να φροντίσουμε και όλους εκείνους που καπνίζουν και δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να διακόψουν τη χρήση νικοτίνης.


  "Οι καλύτερα ενημερωμένοι ιατροί οδηγούν σε καλύτερα θεραπευμένους ασθενείς", ανέφερε ο ManuelPais-Clemente, εκπρόσωπος του European Medical Association, και οEmilToldy-Schedel, (Hungarian Scientific Association for HarmReduction and EnvironmentalDiseases, Ουγγαρία)πρότεινε τη διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης σε όλες τις χώρες.


  Κοινός στόχος της SCOHRE και των οργανισμών Μείωσης της Βλάβης από τον Καπνό που συμμετείχαν στο 5ο Επιστημονικό Συνέδριο είναι να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο ώστε να βρεθεί μια καλύτερη προσέγγιση για τη μείωση της παγκόσμιας επιβάρυνσης που προκαλεί το κάπνισμα, να παρέχουν σε όλους του εμπλεκόμενους φορείς βασισμένη στην επιστήμη και ισορροπημένη πληροφόρηση σχετικά με τις επιδράσεις της νικοτίνης, να ενημερώνουν το ευρύτερο κοινό για τις διαθέσιμες γνώσεις σχετικά με τη Μείωση της Βλάβης, να αντλούν όφελος από την ήδη υπάρχουσα επιστημονική γνώση και εμπειρία σε πολλές χώρες και να θέσουν την THR υψηλότερα στην ατζέντα των πολιτικών και των ρυθμιστικών αρχών.

  Το Συνέδριο παρακολούθησαν με φυσική παρουσία 167 συμμετέχοντες και διαδικτυακά 127 συμμετέχοντες, από 43χώρες.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:58 08/12

  Έρευνα: Πόσο επηρεάζει το αλκοόλ και η καφεΐνη τα αποτελέσματα των θεραπειών γονιμότητας;

  Η πιθανότητα εγκυμοσύνης μειώθηκε κατά 7% στις γυναίκες που κατανάλωναν 84g αλκοόλ την εβδομάδα.

  10:25 08/12

  Ανεπάρκεια βιταμίνης Α: Τα συμπτώματα και τα πιθανά αίτια

  Ορισμένα νοσήματα και καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια βιταμίνης Α.

  09:20 08/12

  Μπορεί η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα μας να ρίξει σε… βαθύ ύπνο;

  Οι Αμερικανοί μιλάνε για το "turkey coma", μια κατάσταση υπνηλίας που προκύπτει μετά τη μεγάλη κατανάλωση γαλοπούλας και το συνδέουν με τη γιορτή των Ευχαριστιών.

  23:59 07/12

  Πρακτικές συμβουλές για time - management στον εργασιακό χώρο

  Για τους περισσότερους από εμάς, οι 24 ώρες δεν φτάνουν για να ολοκληρώσουμε τις εκκρεμότητές μας. Υπάρχει λύση;

  15:06 07/12

  Εφαρμογή ερευνητικής θεραπευτικής στρατηγικής παρουσιάζει οφέλη σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια

  Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από την ανάλυση της μελέτης STRONG-HF που δημοσιεύθηκε στο Late-Breaking Scientific Session της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

  14:30 07/12

  Ποιοι θα κάνουν δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο παχέος εντέρου, καρδιαγγειακά, HPV

  Τα προγράμματα πρόληψης που θα υλοποιηθούν στον πληθυσμό το επόμενο διάστημα.

  08:24 07/12

  Η διατροφή που μπορεί να είναι ευεργετική κατά τη χημειοθεραπεία

  Η κετογονική δίαιτα μπορεί να είναι ευεργετική σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, βρήκε νέα δημοσιευμένη μελέτη.

  08:18 07/12

  Δύο διακρίσεις για τη Λουξ στα Healthy Food Awards 2023

  Οι διακρίσεις αφορούν δύο κατηγορίες, την ανανεωμένη σειρά τσάι λουξ Tea και τη νέα μπλε πορτοκαλάδα λουξ free χωρίς ανθρακικό για όλη την οικογένεια.

  23:59 06/12

  Το μυστικό για να ελέγξουμε το βάρος μας αυτές τις γιορτές

  Η διαχείριση του βάρους μας είναι μάλλον θέμα οπτικής παρά διατροφής!

  16:17 06/12

  Στρεπτόκοκκος στα παιδιά: Ερωτήσεις και απαντήσεις

  Με αφορμή την αυξημένη ανησυχία για τα περιστατικά στρεπτόκοκκου στη Βρετανία, ο ΕΟΔΥ απαντά σε σημαντικές απορίες όλων μας.

  12:43 06/12

  Κουρκουμάς: Με ποιο συστατικό να τον συνδυάσουμε για περισσότερα οφέλη για την υγεία

  Ο συνδυασμός που ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης έως και 2.000%!

  12:01 06/12

  Μικρότερος ο κίνδυνος κατάθλιψης για όσους τηρούν τις ηθικές αρχές του Βουδισμού

  Νέα μικρή μελέτη κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα.

  09:56 06/12

  Αλτσχάιμερ: Ελπίδα για έγκαιρη διάγνωση

  Ένα νέο υπό ανάπτυξη τεστ αίματος μπορεί να ανιχνεύσει ίχνη Αλτσχάιμερ χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

  08:53 06/12

  Φάρμακο για το ήπαρ μπορεί να αξιοποιηθεί κατά της Covid-19

  Αυτό ανακάλυψε Έλληνας επιστήμονας στη Βρετανία και υπάρχει επιστημονική δημοσίευση στο Nature, ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η δράση του εν λόγω φαρμάκου.

  12:30 05/12

  5 πιθανά συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη

  Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια συχνή μορφή καρκίνου στους άντρες ωστόσο όταν βρεθεί νωρίς η πρόγνωση είναι θετική.

  08:53 05/12

  Post Covid μετά από Όμικρον vs Δέλτα: Υπάρχουν διαφορές;

  Νέα μεγάλη μελέτη εξετάζει τη συμπτωματολογία μετά από COVID-19 ασθενών που έχουν νοσήσει από το στέλεχος Όμικρον συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2.