Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Σεπ-2022 10:25

  Γκ. Μαγιορκίνης στο TheTOC: Βέβαιη νέα έξαρση της πανδημίας μέσα στον χειμώνα - Ποιο εμβόλιο να επιλέξουμε

  Γκ. Μαγιορκίνης στο TheTOC: Βέβαιη νέα έξαρση της πανδημίας μέσα στον χειμώνα - Ποιο εμβόλιο να επιλέξουμε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Εδώ και δύο εβδομάδες γίνονται αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Ο1, σύμφωνα όμως με το υπουργείο Υγείας από τις αρχές του Οκτωβρίου εκτιμάται πως θα είναι στη διάθεσή μας και τα εμβόλια κατά της Ο4 και Ο5.

  Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί στο TheTOC ποιο εμβόλιο να επιλέξουμε ανάλογα με το πότε νοσήσαμε, αλλά και πόσο κρατά η ανοσία.

  Όπως αναφέρει επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει μία έξαρση της πανδημίας μέσα στον χειμώνα και πιθανότατα θα συνδεθεί με την έλευση ενός υποστελέχους της Όμικρον.

  Σύντομα θα παραλάβουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την Όμικρον 4 και 5.

  Ερ: Ποιο εμβόλιο να κάνουμε τελικά, ποιοι να το κάνουν και για πόσο διάστημα μπορεί να κρατήσει η ανοσία;

  Απ: Οι οδηγίες για το ποιοι να κάνουν την επικαιροποιημένη δόση δίνονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Σε γενικές γραμμές και με απλά λόγια, θα πρέπει να την κάνουν οι άνω των 60 και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αρκεί βέβαια να έχουν κάνει το βασικό σχήμα εμβολιασμού.

  Όσοι νόσησαν μέσα στο καλοκαίρι, λογικά έχουν εκτεθεί σε στελέχη O4 ή Ο5, οπότε η καλύτερη θεωρητικά λύση για αυτούς θα ήταν να κάνουν το επικαιροποιημένο της Ο1 που ήδη κυκλοφορεί για να έχουν πιο διευρυμένη ανοσολογική απάντηση. Τα εμβόλια των Ο4 και Ο5 είναι τα βέλτιστα για όσους νόσησαν πριν το καλοκαίρι.

  Γενικά οι οδηγίες λένε ότι την επικαιροποιημένη δόση την κάνουμε 3 μήνες μετά από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό. Η αποστειρωτική ανοσία κρατά για μικρό χρονικό διάστημα (γύρω στους 2-3 μήνες) αλλά η ανοσία από σοβαρή νόσο διατηρείται για περισσότερο από 6 μήνες.

  Ερ: Πόσο πιθανό είναι ένα νέο κύμα πανδημίας τους επόμενους μήνες ή μια νέα μετάλλαξη;

  Απ: Θεωρούμε βέβαιο ότι θα υπάρξει μία έξαρση της πανδημίας μέσα στον χειμώνα και πιθανότατα θα συνδεθεί με την έλευση ενός υποστελέχους της Όμικρον.

  Το ερώτημα είναι η χρονική στιγμή της έξαρσης. Λογικά θα δούμε μία πρώτη αύξηση της μεταδοτικότητας τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου που πιθανόν να μην συνοδεύεται με την έλευση ενός νέου στελέχους.

  Το πιο πιθανό σενάριο για την έλευση μίας νέας διεισδυτικής μετάλλαξης της Όμικρον τοποθετεί την έξαρση στα μέσα προς τέλη Δεκεμβρίου.

  Ερ: Ανησυχείτε για άνοδο των σκληρών δεικτών μέσα στο χειμώνα;

  Απ: Έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία με βάση τα στοιχεία που είδαμε το καλοκαίρι, όπου μολύνθηκε περισσότερο από το 50% του πληθυσμού, ότι η πίεση στα νοσοκομεία δεν θα αυξηθεί σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα, ή σε επίπεδα που θα χρειαστεί να λάβουμε οριζόντια μέτρα.

  Ερ: Σας προβληματίζει η "Κένταυρος";

  Απ: Η Κένταυρος είναι μία υποπαραλλαγή της Ο2 που προκάλεσε την θερινή έξαρση στην Ινδία.

  Ωστόσο, στην Ινδία οι υπο-παραλλαγές Ο4 και Ο5 δεν είχαν προλάβει να επικρατήσουν, συνεπώς αυτό που συνέβη ήταν ότι η έλευση της υπο-παραλλαγής Κένταυρος πρόλαβε να επικρατήσει πριν προλάβουν οι άλλες υπο-παραλλαγές.

  Αν και η Κένταυρος έχει εμφανισθεί από τα μέσα Ιουλίου σε αρκετές χώρες εκτός της Ινδίας, δεν φαίνεται να συνδέεται με έξαρση επιπλέον αυτής των Ο4 και Ο5 που βιώσαμε μέσα στο καλοκαίρι. Συνεπώς προς το παρόν, δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι η Κένταυρος θα μπορούσε να γίνει υπεύθυνη για μία νέα έξαρση στην Ελλάδα.

  Ερ: Πιστεύετε πως θα πρέπει ίσως να επανέλθουν κάποια προστατευτικά μέτρα, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους;

  Απ: Δεν θεωρώ ότι σε αυτή την φάση όπου τα νοσοκομεία δεν δέχονται σημαντική πίεση (λόγω εμβολιασμών και φυσικής ανοσίας) και έχουμε πλέον αποδεχθεί ότι θα συμβιώσουμε με τον ιό, η επαναφορά οριζόντιων προστατευτικών μέτρων έχει κάποιον σημαντικό ρόλο. Αν και εφόσον δούμε να αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία, τότε θα μπορούσαμε να ξαναδούμε την επαναφορά κάποιων ήπιων μέτρων. Ωστόσο, θεωρώ ότι αυτό το σενάριο έχει εξαιρετικά μικρή πιθανότητα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Τελευταία άρθρα

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:42 01/12

  Έλενα Χουλιάρα: "Στήριξη της καινοτομίας στο φάρμακο και ουσιαστική συνεργασία, κλειδί για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας"

  Όσα επισήμανε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου Έλενα Χουλιάρα, από το βήμα του "Sixth Sustainability Summit for south-east Europe and the Mediterranean" του...

  11:37 01/12

  Δημιουργείται για πρώτη φορά Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV - Ηλεκτρονική η συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων

  Οι ασθενείς με HIV λοίμωξη εντάσσονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων.

  10:08 01/12

  Έλεγχος αντισωμάτων για κορονοϊό: Ποια η αξία τους την εποχή της μεταλλαγής Οmicron;

  Στην εποχή της πανδημίας της νόσου COVID-19, o προσδιορισμός των αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί ένα σημαντικό εργαλείο με ορισμένους όμως περιορισμούς.

  08:38 01/12

  1η Δεκεμβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα AIDS: "Δεν είμαστε όλοι εδώ, αλλά είμαστε ακόμη εδώ"

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου) ο Σύλλογος Οροθετικών "Θετική Φωνή" στέλνει ένα μήνυμα μνήμης αλλά και διεκδικήσεων.

  08:35 01/12

  Πιστοποιημένα cruelty free & ethically sourced προϊόντα για το σπίτι, τον άνθρωπο, το κατοικίδιο

  Η Dendron συστήνεται στο κοινό μέσα από μία μεγάλη γκάμα προϊόντων για το σπίτι, την προσωπική φροντίδα, το παιδί και το κατοικίδιο.

  18:08 30/11

  Special Olympics Hellas: Ξεκινά το έργο "Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas"

  Το έργο "Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund.

  14:13 30/11

  Ηowden Hellas: Με τους Δρομείς Ελπίδας δεν μένει κανένας πίσω!

  Ένα υψηλών προδιαγραφών αμαξίδιο πρόσφεραν από κοινού εργαζόμενοι και διοίκηση της Howden Hellas στο Σύλλογο "Δρομείς Ελπίδας", με στόχο τη συμπερίληψη των πιλότων-ΑΜΕΑ σε αθλητικούς αγώνες.

  09:35 30/11

  Τεστ ούρων μπορεί να δίνει ενδείξεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ σε αρχικό στάδιο

  Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν έναν ευαίσθητο βιοδείκτη στα ούρα, ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει τη νόσο Αλτσχάιμερ αρχικού σταδίου.

  09:30 30/11

  Μπορεί να συνδέονται οι θεραπείες υπογονιμότητας με τον καρκίνο;

  Το σημαντικό αυτό ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν ειδικοί που συμμετέχουν στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο "Καρκίνος - Υπογονιμότητα & Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Μύθος και πραγματικότητα".

  08:30 30/11

  Ρεδεμσιβίρη: Ο ρόλος της στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19

  Περίπου 3 χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας, μία ανασκόπηση της δράσης της ρεδεμσιβίρης μας δίνει μια συνολική εικόνα για τα όπλα που υπάρχουν πλέον για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης.

  15:57 29/11

  Καρδιολογικές εξετάσεις μετά από ιογενείς λοιμώξεις: Πότε είναι απαραίτητες

  Ο Πρόεδρος της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ εξηγεί ποιες εξετάσεις και σε ποιες περιπτώσεις είναι καλό να γίνονται μετά από μία ίωση ή λοίμωξη.

  10:12 29/11

  Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρδιαγγειακά, καρκίνο του εντέρου και του τραχήλου: Ποιοι τις δικαιούνται

  Το νέο αυτό πρόγραμμα αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, οι οποίοι θα λάβουν το σχετικό SMS για τις προληπτικές εξετάσεις που δικαιούνται λόγω ηλικίας και φύλου.

  09:16 29/11

  Έρευνα: Η φυτοφαγική διατροφή φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

  Η νέα έρευνα βρήκε ότι τα οφέλη της φυτοφαγικής διατροφής ως προς την προστασία από τον καρκίνο του εντέρου αφορούν ουσιαστικά τους άντρες, όχι τις γυναίκες.

  14:05 28/11

  Να βάλουμε φέτος χριστουγεννιάτικα φωτάκια ή καλύτερα όχι;

  Εάν μέσα στην ενεργειακή κρίση το σκέφτεστε να στολίσετε το σπίτι σας με φωτάκια, αξίζει να διαβάσετε τα σχόλια των ψυχολόγων για το εάν και πώς μας επηρεάζουν.

  09:50 28/11

  Νέα μελέτη βρίσκει αποτελεσματικό αντιπηκτικό φάρμακο ως μετα-Covid θεραπεία

  Νέα βρετανική κλινική δοκιμή καταλήγει για την αποτελεσματικότητα της απιξαμπάνης για ασθενείς με Covid-19.

  09:04 28/11

  Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

  Το κάπνισμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τα περισσότερα νεοπλάσματα αλλά βέβαια και για καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα.