Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Σεπ-2022 11:26

  Γιατί ειδικοί σε θέματα υγείας προτείνουν φορολόγηση των προϊόντων νικοτίνης με βάση το πόσο βλαβερά είναι

  Γιατί ειδικοί σε θέματα υγείας προτείνουν φορολόγηση των προϊόντων νικοτίνης με βάση το πόσο βλαβερά είναι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η δύσκολη "ισορροπία" ανάμεσα στα έσοδα που προκύπτουν για τα δημόσια ταμεία από τη φορολόγηση καπνικών προϊόντων και στο τεράστιο οικονομικό βάρος που σηκώνουν τα συστήματα περίθαλψης για την αντιμετώπιση νοσημάτων που σχετίζονται με τον καπνό ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης κατά τη διάρκεια του "5ου Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction" το οποίο διοργανώθηκε από το SCOHRE (International Association on Smoking Control & Harm Reduction) στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

  Όλο και περισσότεροι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας θεωρούν πλέον πως η φορολόγηση των προϊόντων καπνού δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια, αντίθετα μια προοπτική θα ήταν ο καθορισμός της τιμής με βάση το πόσο βλαβερά μπορεί να είναι για τον οργανισμό, αλλά και ανάλογα με το εάν αποτελούν εναλλακτική σε σύγκριση με το παραδοσιακό καπνό, μπορούν να μειώσουν το κάπνισμα ή και να οδηγήσουν στη διακοπή του.


  Οι προοπτικές των οικονομικών της Υγείας σε συνάρτηση με τη μείωση της βλάβης από τον καπνό συζητήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης σε ένα ενδιαφέρον πάνελ, με συμμετέχοντες τoυς Andrzej Fal, πρόεδρο του Πολωνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Arkadi Sharkov, σύμβουλο υγείας στη Βουλγαρία, Emanuele Bracco, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βερόνα στην Ιταλία και Yikai Wang, λέκτορα Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ.


  Όλοι τους συμφώνησαν πως λιγότερο βλαβερά προϊόντα θα πρέπει να φορολογούνται λιγότερο, όπως γίνεται άλλωστε και με άλλα προϊόντα που είναι βλαβερά και επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς της υγείας, όπως για το αλκοόλ και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Στοιχειοθετώντας την άποψή τους έφεραν ως παράδειγμα τα προϊόντα θέρμανσης-μη καύσης του καπνού, που μειώνουν κατά εκατό φορές τον κίνδυνο να προκληθεί καρκίνος του πνεύμονα σε σύγκριση με το τσιγάρο.

  Τα νούμερα

  Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην παρουσίασή του Andrzej Fal, 100 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν από το κάπνισμα τον 20 αιώνα. Τα δημόσια συστήματα υγείας επιβαρύνονται, όχι μόνο από το κόστος νοσηλειών, αλλά και από τις χαμένες εργατοώρες. Είναι χαρακτηριστικό πως 13 εκατομμύρια ημέρες εργασίας χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας παθήσεων που συνδέονται με το κάπνισμα, ενώ 2 εκατ. εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα. 


  Την ίδια ώρα, 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ  χάνεται λόγω ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα. Μόνο στις ΗΠΑ, το κάπνισμα έφερε απώλειες ύψους 600 εκατ. το 2018,, εκ των οποίων τα 240 εκατ. αφορούσαν σε έξοδα περίθαλψης.


  Λιγότερο βλαβερά προϊόντα θα πρέπει να φορολογούνται λιγότερο;
  Ναι είπαν οι συμμετέχοντες, εξηγώντας πως θα πρέπει να βρεθούν οι ανάλογοι φορολογικοί μηχανισμοί και για τη χρήση ασφαλέστερων προϊόντων νικοτίνης που θα μπορούσαν να μειώσουν ή να σταματήσουν το παραδοσιακό κάπνισμα.


  Οι πωλήσεις καπνού αυξάνονται, όπως εξήγησαν και μαζί με τη φορολόγηση θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και για τα πιο ασφαλή προϊόντα.


  Τόνισαν ακόμη πως η αύξηση της φορολόγησης μονόπλευρα μπορεί να ενισχύσει τη μαύρη αγορά.


  Μια νέα προοπτική

  τσιγαρα_φορος

  Όπως τονίστηκε στο πάνελ, οι  φόροι καπνού δημιουργούν πολλούς πόρους για το κράτος. Από δημοσιονομική άποψη, περισσότεροι καπνιστές σημαίνουν υψηλότερα φορολογικά έσοδα. Ωστόσο, από την άποψη της υγείας, περισσότεροι καπνιστές σημαίνουν επίσης αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα και συνεπώς μειωμένη υγεία. Νέα προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, προσθέτουν μια νέα προοπτική.

  Οι συμμετέχοντες είχαν ως κοινό σημείο αναφοράς πως επιβλαβή προϊόντα πρέπει να φορολογούνται ανάλογα με το επίπεδο βλάβης τους, προκρίνοντας το διαχωρισμό της αγοράς. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο βλαβερότητας, τόσο υψηλότερος είναι ο φόρος. Η φορολογική εναρμόνιση στα προϊόντα καπνού είναι απαραίτητη τόσο για τη διασφάλιση των φορολογικών εσόδων, αλλά και για τη μείωση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, συνεπαγόμενη επιβολή φορολογικών συντελεστών που είναι ανάλογοι με το επίπεδο της βλάβης.

  Οι ειδικοί σημείωσαν εντούτοις πως το ζητούμενο είναι τα προϊόντα που θα έχουν μικρότερη φορολόγηση, δηλαδή παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα, να προκαλούν μικρότερες βλάβες.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Τελευταία άρθρα

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:04 02/12

  Ταχίνι: Πιθανές παρενέργειες από την μεγάλη κατανάλωσή του

  Το ταχίνι το αγαπάμε αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μας προκαλέσει ενοχλήσεις, ειδικά εάν το παρακάνουμε με την ποσότητα που καταναλώνουμε.

  11:20 02/12

  Novartis Hellas: Το αποτύπωμα στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία

  Ο ασθενής στο επίκεντρο, η ευθύνη προς την κοινωνία και η βιωσιμότητα παραμένουν ανάμεσα στις βασικές δεσμεύσεις της Novartis Hellas.

  11:14 02/12

  Το στρες της πανδημίας φαίνεται να γέρασε πρόωρα τους εγκεφάλους των εφήβων

  Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα αμερικανική έρευνα.

  09:49 02/12

  Το 1555 απαντά στις ερωτήσεις σας για την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας

  "Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας; Πώς μπορώ να την αποκτήσω; Πώς και πού την χρησιμοποιώ;" Αυτές είναι κάποιες από τις απορίες που μπορούμε να λύσουμε καλώντας στο 1555.

  08:21 02/12

  Η σωματική άσκηση μειώνει τη θνητότητα σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

  Ενώ είναι γνωστό ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, νέα δημοσίευση παρέχει δεδομένα ότι συμβάλει και στη μείωση της θνητότητας.

  11:42 01/12

  Έλενα Χουλιάρα: "Στήριξη της καινοτομίας στο φάρμακο και ουσιαστική συνεργασία, κλειδί για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας"

  Όσα επισήμανε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου Έλενα Χουλιάρα, από το βήμα του "Sixth Sustainability Summit for south-east Europe and the Mediterranean" του...

  11:37 01/12

  Δημιουργείται για πρώτη φορά Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV - Ηλεκτρονική η συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων

  Οι ασθενείς με HIV λοίμωξη εντάσσονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων.

  10:08 01/12

  Έλεγχος αντισωμάτων για κορονοϊό: Ποια η αξία τους την εποχή της μεταλλαγής Οmicron;

  Στην εποχή της πανδημίας της νόσου COVID-19, o προσδιορισμός των αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί ένα σημαντικό εργαλείο με ορισμένους όμως περιορισμούς.

  08:38 01/12

  1η Δεκεμβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα AIDS: "Δεν είμαστε όλοι εδώ, αλλά είμαστε ακόμη εδώ"

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου) ο Σύλλογος Οροθετικών "Θετική Φωνή" στέλνει ένα μήνυμα μνήμης αλλά και διεκδικήσεων.

  08:35 01/12

  Πιστοποιημένα cruelty free & ethically sourced προϊόντα για το σπίτι, τον άνθρωπο, το κατοικίδιο

  Η Dendron συστήνεται στο κοινό μέσα από μία μεγάλη γκάμα προϊόντων για το σπίτι, την προσωπική φροντίδα, το παιδί και το κατοικίδιο.

  18:08 30/11

  Special Olympics Hellas: Ξεκινά το έργο "Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas"

  Το έργο "Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund.

  14:13 30/11

  Ηowden Hellas: Με τους Δρομείς Ελπίδας δεν μένει κανένας πίσω!

  Ένα υψηλών προδιαγραφών αμαξίδιο πρόσφεραν από κοινού εργαζόμενοι και διοίκηση της Howden Hellas στο Σύλλογο "Δρομείς Ελπίδας", με στόχο τη συμπερίληψη των πιλότων-ΑΜΕΑ σε αθλητικούς αγώνες.

  09:35 30/11

  Τεστ ούρων μπορεί να δίνει ενδείξεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ σε αρχικό στάδιο

  Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν έναν ευαίσθητο βιοδείκτη στα ούρα, ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει τη νόσο Αλτσχάιμερ αρχικού σταδίου.

  09:30 30/11

  Μπορεί να συνδέονται οι θεραπείες υπογονιμότητας με τον καρκίνο;

  Το σημαντικό αυτό ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν ειδικοί που συμμετέχουν στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο "Καρκίνος - Υπογονιμότητα & Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Μύθος και πραγματικότητα".

  08:30 30/11

  Ρεδεμσιβίρη: Ο ρόλος της στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19

  Περίπου 3 χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας, μία ανασκόπηση της δράσης της ρεδεμσιβίρης μας δίνει μια συνολική εικόνα για τα όπλα που υπάρχουν πλέον για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης.

  15:57 29/11

  Καρδιολογικές εξετάσεις μετά από ιογενείς λοιμώξεις: Πότε είναι απαραίτητες

  Ο Πρόεδρος της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ εξηγεί ποιες εξετάσεις και σε ποιες περιπτώσεις είναι καλό να γίνονται μετά από μία ίωση ή λοίμωξη.