Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Σεπ-2022 08:50

  Πολλαπλό μυέλωμα: Δεδομένα και πληροφορίες για τη νόσο με το "σιωπηλό προφίλ"

  Πολλαπλό μυέλωμα: Δεδομένα και πληροφορίες για τη νόσο με το "σιωπηλό προφίλ"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με δεδομένο ότι το πολλαπλό μυέλωμα είναι η 2η πιο συχνή αιματολογική κακοήθεια και τα συμπτώματά του μπορεί να μας "αποπροσανατολίζουν" καθώς είναι μη ειδικά, η ενημέρωση για τη νόσο είναι πολύ σημαντική. Και γίνεται ακόμη πιο σημαντική εάν αναλογιστούμε ότι η έγκαιρη διάγνωση παίζει ζωτικό ρόλο στην παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης και την ποιότητα ζωής των ασθενών. 

  Αυτή την υπαρκτή ανάγκη έρχεται να καλύψει η νέα εκστρατεία ενημέρωσης για το Πολλαπλό Μυέλωμα με τίτλο "Μαζί στη ζωή". Η εκστρατεία, την οποία υποστηρίζει ως πρεσβευτής ο γνωστός ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών "Κ.Ε.Φ.Ι." Αθηνών και υλοποιείται από τη φαρμακευτική εταιρεία Sanofi Ελλάδας.

  Όπως αναφέρθηκε στη Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της εκστρατείας, μολονότι το Πολλαπλό Μυέλωμα αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως, παραμένει μία άγνωστη στο ευρύ κοινό νόσος. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί δεν αναγνωρίζουν εγκαίρως τα συμπτώματα και λαμβάνουν καθυστερημένη διάγνωση, μειώνοντας τις πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό, η εκστρατεία στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για τη νόσο, αποκαλύπτοντας το "σιωπηλό" προφίλ της και τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη στους ασθενείς και τους φροντιστές τους, ανατρέποντας αποθαρρυντικά στερεότυπα γύρω από τη νόσο και τεκμηριώνοντας τις ελπίδες για ποιοτική ζωή, υπογραμμίζοντας τις θεαματικές εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση. 

  Βασικά δεδομένα για τη νόσο, τα συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος, η διάγνωση 

  - Πρόκειται για τη 2η σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως.
  - Κάθε χρόνο γίνονται πάνω από 130.000 νέες διαγνώσεις.
  - Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 3.200 ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα.
  - Έχει 1,5 φορά μεγαλύτερη συχνότητα προσβολής στους άντρες. 

  Τα βασικά συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος είναι αυτό που οι γιατροί ονομάζουν μη ειδικά και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνους στα οστά, εύκολα κατάγματα, επίμονη κόπωση που δεν υποχωρεί με την ξεκούραση, εύκολες και πολλές λοιμώξεις ιογενείς και βακτηριακές και νευρολογικές διαταραχές. 

  Η διαγνωστική προσέγγιση απαιτεί ανάλυση δείγματος αίματος και ούρων, αξιολόγηση δείγματος μυελού των οστών και απεικονιστικές εξετάσεις. Η ακριβής διάγνωση και σταδιοποίηση της νόσου είναι σημαντική για την αντιμετώπισή της και η διερεύνηση σε ένα εξειδικευμένο αιματολογικό κέντρο μπορεί να είναι απαραίτητη.

  Υπάρχει θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα;

  Η ριζική θεραπεία της νόσου δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, χάρη όμως στις εξελίξεις στη φαρμακολογία υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμες θεραπείες -οι οποίες όλες τους στη χώρα μας καλύπτονται από το Δημόσιο- οι οποίες προσφέρουν στον ασθενή παράταση του χρόνου μέχρι την επόμενη υποτροπή της νόσου, παράταση του χρόνου συνολικής επιβίωσης, ανακούφιση από τα συμπτώματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

  Και παρότι σήμερα υπάρχουν πολύ σημαντικές θεραπείες, είναι επείγουσα ανάγκη η διερεύνηση νέων θεραπευτικών παραγόντων που θα προσφέρουν αποτελεσματική αντιμετώπιση των υποτροπών και της ανθεκτικότητας ενώ είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση όλων ώστε να υπάρχει έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό, σωστή διάγνωση και έναρξη της θεραπείας. 

  Αυτό το σκοπό επιθυμεί να εξυπηρετήσει η εκστρατεία που προαναφέραμε η οποία έχει ως κύριο όχημά της το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους "Πολλαπλό Μυέλωμα – Μαζί στη ζωή", το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της Sanofi Ελλάδας (www.sanofi.gr). Η ταινία αποτυπώνει την πολύπλευρη επίπτωση της νόσου μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες τεσσάρων ανθρώπων: μίας ασθενούς, της συζύγου/φροντιστή ενός ασθενούς, μίας ιατρού-αιματολόγου και ενός ψυχολόγου. Στο ρόλο του αφηγητή είναι ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Τελευταία άρθρα

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:08 06/10

  Το "μυστικό" για πιο υγιή εγκέφαλο μετά τα 40

  Ο σολομός, η σαρδέλα και άλλα ψάρια με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κάνουν καλό στο μυαλό ενός μεσήλικα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  08:40 06/10

  Καρκίνος του προστάτη: Οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπισή του με τη μέθοδο FOCAL ONE HIFU

  Η εστιακή θεραπεία του καρκίνου του προστάτη κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος διεθνώς και τα νεότερα συστήματα υπερήχων υψηλής έντασης συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.

  08:09 06/10

  Δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και γυναικολογικούς καρκίνους

  Το Σπίτι του ΜΑΝΑ εμπλουτίζει την προσφορά του με δωρεάν γονιδιακό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού και κάθε γυναικολογικό καρκίνο, βάσει ιατρικής ένδειξης, σε γυναίκες.

  11:12 03/10

  Νέα έρευνα σχετίζει το διαβήτη με τη μοναξιά

  Η μοναξιά σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, μας λένε Νορβηγοί ερευνητές, ρίχνοντας το βάρος στο χρόνιο στρες που προκαλεί αυτή η συναισθηματική κατάσταση.

  09:04 03/10

  Η άσκηση που βελτιώνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου

  Η σωματική άσκηση επηρεάζει θετικά την υγεία μας και νέα έρευνα υποστηρίζει ότι είναι ευεργετική σε σε ασθενείς με στάδιο ΙΙΙ καρκίνο του παχέος εντέρου.

  08:02 03/10

  Ένα ακόμη "όπλο" στη μάχη για τον καρκίνο του δέρματος στο "Ανδρέας Συγγρός"

  Ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα χαρτογράφησης στη μάχη για τον καρκίνο του δέρματος απέκτησε το νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός", αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση.

  14:10 30/09

  Κρούσματα πανομοιότυπα ή στενά συγγενικά στελεχών της ηπατίτιδας Α διερευνά το ECDC

  Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ουγγαρία, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

  10:55 30/09

  Άγχος, κούραση, κατάθλιψη: Η "απάντηση" είναι η άσκηση

  Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά γνωρίζουν ότι η άσκηση είναι συνδεδεμένη με την σωματική και ψυχική ευεξία.

  09:00 30/09

  Η εξέλιξη της νευροδιέγερσης στη χειρουργική του θυρεοειδούς

  Η διαρκής εκπαίδευση των Ελλήνων χειρουργών στη σύγχρονη τεχνολογία επιφέρει θεαματικές αλλαγές στις επεμβάσεις θυρεοειδεκτομής.

  11:47 29/09

  H Teleperformance Greece ξανά στον αγώνα για τον καρκίνο του μαστού, Greece Race for the Cure®

  Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Teleperformance Greece στηρίζει ενεργά ως Επίσημος Χορηγός Εθελοντών τον Συμβολικό Αγώνα Δρόμου & Περιπάτου Greece Race for the Cure®.

  11:06 29/09

  Έρευνα: Εμβόλιο για την COVID-19 και έμμηνος ρύση

  Νέα διεθνής μελέτη επιβεβαιώνει τη σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και τις αλλαγές στον έμμηνο κύκλο.

  08:19 29/09

  Καρδιολογία: Το παρόν και το μέλλον - όλες οι βασικές εξελίξεις

  Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, οι εξελίξεις στην καρδιολογία στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα.

  08:12 29/09

  Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τι αλλάζει στους προληπτικούς ελέγχους ελέγχους για τον καρκίνο

  Για ποιες επιπλέον μορφές καρκίνου συστήνεται η δημιουργία προγραμμάτων συμπτωματικού ελέγχου;

  12:20 28/09

  Εγκαίνια νέων γραφείων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

  Ο ρόλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας έχει αναγνωριστεί και πλέον "συνομιλεί" επί ίσοις όροις με την Πολιτεία προς όφελος του ευρύτερου διαλόγου και της βελτίωσης της φροντίδας και των παροχών υγείας.

  12:08 28/09

  Ένας καλός λόγος να... πιάσουμε τα βαράκια

  Η τακτική άσκηση με βαράκια μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμη περισσότερο αν συνδυάζεται με αεροβική, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:40 28/09

  Δύο vs τρεις δόσεις για την αποφυγή νοσηλείας από COVID-19

  Ο εμβολιασμός με τις τρεις αντί για δύο δόσεις έναντι του SARS-CoV-2 μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας λόγω COVID-19, είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας.