Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Σεπ-2022 08:37

  Η "πανδημία" της άνοιας και πώς μπορούμε να την προλάβουμε

  Η "πανδημία" της άνοιας και πώς μπορούμε να την προλάβουμε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έρευνα του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας έδειξε ότι, με βάση στοιχεία του 2019, περίπου 206.366 άτομα ζουν με άνοια στην Ελλάδα, αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε 298.617, έως το 2050, μια εκπληκτική αύξηση 45%. Αν και αυτοί οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, είναι πιθανό να υποτιμούν την πραγματική κλίμακα του προβλήματος, με στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η νόσηση με COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας αργότερα στη ζωή, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά διάγνωσης της άνοιας σε πολλές χώρες. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. 

  Η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Alzheimer (ADI), κα Paola Barbarino, υπογραμμίζει ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν είναι προετοιμασμένες και παρόλο που ο χρόνος τελειώνει, υπάρχει ακόμη περιθώριο για δράση. "Εμπειρογνώμονες της άνοιας σε όλο τον κόσμο έχουν αποδείξει ότι βρισκόμαστε σε τροχιά για μια εκπληκτική αύξηση του επιπολασμού της άνοιας τα επόμενα χρόνια. Γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, η οποία θα είχε πρόβλεψη αύξησης 45% σε λιγότερο από 30 χρόνια, σίγουρα θα τύγχανε της προσοχής των κυβερνήσεων. Ωστόσο, οι περισσότερες κυβερνήσεις εξακολουθούν να μην έχουν εφαρμόσει σχέδια για την άνοια, παρά τη δέσμευσή τους να τα αναπτύξουν ως το 2017. Και δυστυχώς γνωρίζουμε ότι το στίγμα και οι διακρίσεις, που εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω από την άνοια, οδηγούν πολλούς ανθρώπους να εξακολουθούν να μην επιδιώκουν να λάβουν διάγνωση της κατάστασής τους, αποκλείοντας έτσι εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τη λήψη ζωτικής θεραπείας και υποστήριξης.

  Ο Σεπτέμβριος ως Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ είναι μια ετήσια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που ενώνει ανθρώπους από όλες τις γωνιές του κόσμου για να ευαισθητοποιήσουν και να αμφισβητήσουν το στίγμα που επιμένει γύρω από τη νόσο Αλτσχάιμερ και όλους τους τύπους άνοιας. Το θέμα του φετινού Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ είναι "Γνωρίστε την άνοια, Γνωρίστε το Αλτσχάιμερ” και βασίζεται στη δύναμη της γνώσης, με ιδιαίτερη έμφαση στη μετα-διαγνωστική θεραπεία και υποστήριξη για όσους ζουν με άνοια. 

  Στην Ελλάδα, η μετα-διαγνωστική υποστήριξη λείπει σε μεγάλο βαθμό, καθώς πολλά άτομα που έχουν διαγνωστεί με την νόσο, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία και την υποστήριξη που χρειάζονται κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά μας.

  Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, κα Μάγδα Τσολάκη, υπογραμμίζει ότι: "Στόχος μας στην Ελλάδα είναι η πρόληψη, κυρίως, αλλά και η φροντίδα των ασθενών, οι περισσότεροι των οποίων ζουν στα σπίτια τους, να είναι ολοκληρωμένη. Οι περιθάλποντες επίσης να είναι όλοι ενημερωμένοι για τις καινοτόμες παρεμβάσεις που έχουν προκύψει από όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα για κάθε στάδιο της νόσου. Αυτόν τον σκοπό τον πετυχαίνουμε με τα εβδομαδιαία ωριαία μαθήματα που στοχεύουν στην ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, κάθε Πέμπτη και ώρα 19:30 και τα οποία αναρτώνται στο Youtube (λογαριασμός: Alzheimer Hellas). Επίσης, υπάρχει πρόγραμμα εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών υγείας και των νοσηλευτών που πραγματοποιούνται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer".

  Η κα Barbarino αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν στη διάθεσή τους τα εργαλεία για να μετριάσουν αυτήν την κρίση δημόσιας υγείας και να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη σε όσους ζουν με άνοια, ωστόσο πολλές κυβερνήσεις εξακολουθούν να αρνούνται να δράσουν: "Το 2017, και τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ δεσμεύτηκαν να ευαισθητοποιήσουν και να εφαρμόσουν μέτρα μείωσης του κινδύνου για την άνοια μέσω του παγκόσμιου σχεδίου δράσης του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της άνοιας, ωστόσο μέχρι στιγμής μόνο 39 κράτη μέλη από τα 194 έχουν ακολουθήσει το σχέδιο. Τα στοιχεία και οι προβλέψεις είναι σαφείς και οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν δύο επιλογές: να ενεργήσουν σύμφωνα με τη δέσμευσή τους ή να βρεθούν εσκεμμένα μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις δημόσιας υγείας της εποχής μας".

  12 παράγοντες κινδύνου για την άνοια

  H γνώση και η αποφυγή ή πρόληψη των παραγόντων αυτών θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη υγεία και λειτουργίες του εγκεφάλου.

  • Σωματική αδράνεια
  • Κάπνισμα
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Τραυματισμός στο κεφάλι
  • Κοινωνική απομόνωση 
  • Χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης
  • Παχυσαρκία
  • Υπέρταση
  • Διαβήτης 
  • Κατάθλιψη
  • Απώλεια ακοής

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:12 03/10

  Νέα έρευνα σχετίζει το διαβήτη με τη μοναξιά

  Η μοναξιά σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, μας λένε Νορβηγοί ερευνητές, ρίχνοντας το βάρος στο χρόνιο στρες που προκαλεί αυτή η συναισθηματική κατάσταση.

  09:04 03/10

  Η άσκηση που βελτιώνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου

  Η σωματική άσκηση επηρεάζει θετικά την υγεία μας και νέα έρευνα υποστηρίζει ότι είναι ευεργετική σε σε ασθενείς με στάδιο ΙΙΙ καρκίνο του παχέος εντέρου.

  08:02 03/10

  Ένα ακόμη "όπλο" στη μάχη για τον καρκίνο του δέρματος στο "Ανδρέας Συγγρός"

  Ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα χαρτογράφησης στη μάχη για τον καρκίνο του δέρματος απέκτησε το νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός", αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση.

  14:10 30/09

  Κρούσματα πανομοιότυπα ή στενά συγγενικά στελεχών της ηπατίτιδας Α διερευνά το ECDC

  Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ουγγαρία, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

  10:55 30/09

  Άγχος, κούραση, κατάθλιψη: Η "απάντηση" είναι η άσκηση

  Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά γνωρίζουν ότι η άσκηση είναι συνδεδεμένη με την σωματική και ψυχική ευεξία.

  09:00 30/09

  Η εξέλιξη της νευροδιέγερσης στη χειρουργική του θυρεοειδούς

  Η διαρκής εκπαίδευση των Ελλήνων χειρουργών στη σύγχρονη τεχνολογία επιφέρει θεαματικές αλλαγές στις επεμβάσεις θυρεοειδεκτομής.

  11:47 29/09

  H Teleperformance Greece ξανά στον αγώνα για τον καρκίνο του μαστού, Greece Race for the Cure®

  Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Teleperformance Greece στηρίζει ενεργά ως Επίσημος Χορηγός Εθελοντών τον Συμβολικό Αγώνα Δρόμου & Περιπάτου Greece Race for the Cure®.

  11:06 29/09

  Έρευνα: Εμβόλιο για την COVID-19 και έμμηνος ρύση

  Νέα διεθνής μελέτη επιβεβαιώνει τη σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και τις αλλαγές στον έμμηνο κύκλο.

  08:19 29/09

  Καρδιολογία: Το παρόν και το μέλλον - όλες οι βασικές εξελίξεις

  Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, οι εξελίξεις στην καρδιολογία στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα.

  08:12 29/09

  Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τι αλλάζει στους προληπτικούς ελέγχους ελέγχους για τον καρκίνο

  Για ποιες επιπλέον μορφές καρκίνου συστήνεται η δημιουργία προγραμμάτων συμπτωματικού ελέγχου;

  12:20 28/09

  Εγκαίνια νέων γραφείων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

  Ο ρόλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας έχει αναγνωριστεί και πλέον "συνομιλεί" επί ίσοις όροις με την Πολιτεία προς όφελος του ευρύτερου διαλόγου και της βελτίωσης της φροντίδας και των παροχών υγείας.

  12:08 28/09

  Ένας καλός λόγος να... πιάσουμε τα βαράκια

  Η τακτική άσκηση με βαράκια μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμη περισσότερο αν συνδυάζεται με αεροβική, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:40 28/09

  Δύο vs τρεις δόσεις για την αποφυγή νοσηλείας από COVID-19

  Ο εμβολιασμός με τις τρεις αντί για δύο δόσεις έναντι του SARS-CoV-2 μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας λόγω COVID-19, είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας.

  08:33 28/09

  Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρα Καρδιάς και η παρουσίαση του Μουσείου Καρδιολογίας

  Σε μία λαμπρή συνάντηση με δημοσιογράφους, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία παρουσίασε το καινούργιο αυτό μουσείο.

  13:02 27/09

  Έγκριση νέας θεραπείας για το μεταστατικό μελάνωμα

  Η έγκριση αφορά το ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα. Γενικά, το μελάνωμα είναι ιάσιμο εάν βρεθεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο.

  09:50 27/09

  5 μηνύματα από τα νεφρά μας ότι κάτι δεν πάει καλά

  Τα νεφρά είναι τα "φίλτρα" του οργανισμού μας και είναι καλό να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να μας στείλουν.