Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Σεπ-2022 09:50

  5 μηνύματα από τα νεφρά μας ότι κάτι δεν πάει καλά

  5 μηνύματα από τα νεφρά μας ότι κάτι δεν πάει καλά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα νεφρά είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό για την απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών του μεταβολισμού όπως της ουρίας, της κρεατινίνης και των τοξικών προϊόντων μεταβολισμού. Όταν  τα νεφρά δε λειτουργούν σωστά, προκαλούνται μεταξύ άλλων κατακράτηση υγρών, διαταραχές της ούρησης, υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα στην καρδιά, επώδυνες μυϊκές συσπάσεις. Ευτυχώς, μία πάθηση των νεφρών εντοπίζεται εύκολα από τον γιατρό με βάση την κλινική εικόνα, τις εξετάσεις αίματος και το υπερηχογράφημα ή μαγνητική νεφρών, ενώ τα νεφρά συχνά "προειδοποιούν" με συγκεκριμένα συμπτώματα όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά. 
  Οι πέντε παρακάτω καταστάσεις μπορεί όπως αναφέρει ο αμερικανικός Εθνικός Φορέας για τα Νεφρά να συνδέονται με πρόβλημα στα νεφρά, αν και μόνο ο γιατρός σας είναι σε θέση να τις αξιολογήσει. 

  Είστε συνέχεια κουρασμένος 

  Τα νεφρά συμβάλουν στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό. Όταν δεν λειτουργούν αποδοτικά, οι τοξίνες συσσωρεύονται και μία κοινή "παρενέργεια" αυτού είναι η κόπωση. Μπορεί να νιώθετε εξάντληση, αλλαγές στην ενεργητικότητα και τη διάθεσή σας ή ακόμη και δυσκολία στη συγκέντρωση. Μία άλλη επιπλοκή της νεφρικής νόσου είναι η αναιμία η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αδυναμία και αίσθημα κόπωσης.

  Δεν κοιμάστε καλά

  Μελέτες δείχνουν μια πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην άπνοια ύπνου και τη χρόνια νεφρική νόσο, η οποία με τον καιρό βλάπτει τα όργανα και μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Η υπνική άπνοια μπορεί να βλάψει τα νεφρά μέσω της μειωμένης οξυγόνωσης του οργανισμού που συνεπάγεται.  Υπάρχει επίσης συσχετισμός ανάμεσα στη χρόνια νεφρική νόσο και την παχυσαρκία, και με τη σειρά της η υπνική άπνοια είναι πιο συνηθισμένη σε ανθρώπους με αυξημένο σωματικό βάρος.

  Φαγούρα στο δέρμα

  Εάν τα νεφρά δεν αποβάλουν τις τοξίνες αυτές μπορεί να συσσωρεύονται στο αίμα, δυσκολεύοντας τον οργανισμό να διατηρήσει ισορροπία στα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά. Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι εξάνθημα και φαγούρα σε όλο το σώμα. 

  Πρησμένο πρόσωπο και πόδια

  Όταν τα νεφρά δεν μπορούν να αποβάλουν το νάτριο που παίρνουμε από τη διατροφή, προκαλείται κατακράτηση υγρών στο σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα, πρήξιμο, στο πρόσωπο και τα άκρα (χέρια και πόδια). Επίσης, τα πρησμένα μάτια μπορεί επίσης να σχετίζονται με χρόνια νεφρική νόσο. Η πρωτεΐνη στα ούρα είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα μιας νεφρικής νόσου και σχετίζεται με το οίδημα στην περιοχή των ματιών. 

  Έχετε συχνά κράμπες

  Εάν τώρα τελευταία αρχίσατε να παθαίνετε κράμπες στα άκρα ίσως ο "ένοχος" να είναι τα νεφρά σας. Εάν εξαιτίας ενός προβλήματος τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά δημιουργείται ανισορροπία στα επίπεδα του νατρίου, του ασβεστίου, του καλίου και άλλων ηλεκτρολυτών που μπορεί να εμποδίσει τη λειτουργία των μυών και των νεύρων στο σώμα σας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Τελευταία άρθρα

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:04 02/12

  Ταχίνι: Πιθανές παρενέργειες από την μεγάλη κατανάλωσή του

  Το ταχίνι το αγαπάμε αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μας προκαλέσει ενοχλήσεις, ειδικά εάν το παρακάνουμε με την ποσότητα που καταναλώνουμε.

  11:20 02/12

  Novartis Hellas: Το αποτύπωμα στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία

  Ο ασθενής στο επίκεντρο, η ευθύνη προς την κοινωνία και η βιωσιμότητα παραμένουν ανάμεσα στις βασικές δεσμεύσεις της Novartis Hellas.

  11:14 02/12

  Το στρες της πανδημίας φαίνεται να γέρασε πρόωρα τους εγκεφάλους των εφήβων

  Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα αμερικανική έρευνα.

  09:49 02/12

  Το 1555 απαντά στις ερωτήσεις σας για την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας

  "Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας; Πώς μπορώ να την αποκτήσω; Πώς και πού την χρησιμοποιώ;" Αυτές είναι κάποιες από τις απορίες που μπορούμε να λύσουμε καλώντας στο 1555.

  08:21 02/12

  Η σωματική άσκηση μειώνει τη θνητότητα σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

  Ενώ είναι γνωστό ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, νέα δημοσίευση παρέχει δεδομένα ότι συμβάλει και στη μείωση της θνητότητας.

  11:42 01/12

  Έλενα Χουλιάρα: "Στήριξη της καινοτομίας στο φάρμακο και ουσιαστική συνεργασία, κλειδί για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας"

  Όσα επισήμανε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου Έλενα Χουλιάρα, από το βήμα του "Sixth Sustainability Summit for south-east Europe and the Mediterranean" του...

  11:37 01/12

  Δημιουργείται για πρώτη φορά Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV - Ηλεκτρονική η συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων

  Οι ασθενείς με HIV λοίμωξη εντάσσονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων.

  10:08 01/12

  Έλεγχος αντισωμάτων για κορονοϊό: Ποια η αξία τους την εποχή της μεταλλαγής Οmicron;

  Στην εποχή της πανδημίας της νόσου COVID-19, o προσδιορισμός των αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί ένα σημαντικό εργαλείο με ορισμένους όμως περιορισμούς.

  08:38 01/12

  1η Δεκεμβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα AIDS: "Δεν είμαστε όλοι εδώ, αλλά είμαστε ακόμη εδώ"

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου) ο Σύλλογος Οροθετικών "Θετική Φωνή" στέλνει ένα μήνυμα μνήμης αλλά και διεκδικήσεων.

  08:35 01/12

  Πιστοποιημένα cruelty free & ethically sourced προϊόντα για το σπίτι, τον άνθρωπο, το κατοικίδιο

  Η Dendron συστήνεται στο κοινό μέσα από μία μεγάλη γκάμα προϊόντων για το σπίτι, την προσωπική φροντίδα, το παιδί και το κατοικίδιο.

  18:08 30/11

  Special Olympics Hellas: Ξεκινά το έργο "Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas"

  Το έργο "Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund.

  14:13 30/11

  Ηowden Hellas: Με τους Δρομείς Ελπίδας δεν μένει κανένας πίσω!

  Ένα υψηλών προδιαγραφών αμαξίδιο πρόσφεραν από κοινού εργαζόμενοι και διοίκηση της Howden Hellas στο Σύλλογο "Δρομείς Ελπίδας", με στόχο τη συμπερίληψη των πιλότων-ΑΜΕΑ σε αθλητικούς αγώνες.

  09:35 30/11

  Τεστ ούρων μπορεί να δίνει ενδείξεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ σε αρχικό στάδιο

  Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν έναν ευαίσθητο βιοδείκτη στα ούρα, ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει τη νόσο Αλτσχάιμερ αρχικού σταδίου.

  09:30 30/11

  Μπορεί να συνδέονται οι θεραπείες υπογονιμότητας με τον καρκίνο;

  Το σημαντικό αυτό ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν ειδικοί που συμμετέχουν στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο "Καρκίνος - Υπογονιμότητα & Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Μύθος και πραγματικότητα".

  08:30 30/11

  Ρεδεμσιβίρη: Ο ρόλος της στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19

  Περίπου 3 χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας, μία ανασκόπηση της δράσης της ρεδεμσιβίρης μας δίνει μια συνολική εικόνα για τα όπλα που υπάρχουν πλέον για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης.

  15:57 29/11

  Καρδιολογικές εξετάσεις μετά από ιογενείς λοιμώξεις: Πότε είναι απαραίτητες

  Ο Πρόεδρος της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ εξηγεί ποιες εξετάσεις και σε ποιες περιπτώσεις είναι καλό να γίνονται μετά από μία ίωση ή λοίμωξη.