Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 01-Σεπ-2022 11:30

    Καρκίνος του εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα: Οι διατροφικές επιλογές που επηρεάζουν τον κίνδυνο

    Καρκίνος του εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα: Οι διατροφικές επιλογές που επηρεάζουν τον κίνδυνο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Οι άνθρωποι, ιδίως οι άνδρες, που καταναλώνουν συχνά πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικού), καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου, δείχνoυν δύο νέες μεγάλες επιστημονικές έρευνες, μια αμερικανική και μία ιταλική.

    Οι "ένοχες" τροφές

    Τα άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν τα συσκευασμένα ψημένα τρόφιμα και σνακ, τα αεριούχα/ανθρακούχα ποτά, τα δημητριακά με ζάχαρη, τα έτοιμα φαγητά και όσα θέλουν μόνο ζέσταμα, τα οποία συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης, λιπών και αλατιού, ενώ αντίθετα έχουν ανεπαρκείς βιταμίνες και ίνες. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα με μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη και μερικούς καρκίνους.

    Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές των πανεπιστημίων Ταφτς και Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη δρ Λου Γουάνγκ της Σχολής Επιστημών Υγείας του πρώτου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal"(BMJ), ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μεγάλες έρευνες σε βάθος 25ετίας, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περίπου 206.000 άτομα, στα οποία στην πορεία διαγνώστηκαν 1.294 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου σε άνδρες και 1.922 σε γυναίκες.

    Η μελέτη συμπέρανε ότι οι άνδρες που έτρωγαν πολλές άκρως επεξεργασμένες τροφές, είχαν κατά μέσο όρο 29% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν στο μέλλον με καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σχέση με τους άνδρες που κατανάλωναν πολύ λιγότερες ποσότητες τέτοιων τροφίμων. Δεν διαπιστώθηκε όμως -για λόγους που δεν είναι σαφείς- ανάλογη συσχέτιση στις γυναίκες που έτρωγαν πολλά άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα.

    "Τα επεξεργασμένα κρέατα, τα περισσότερα από τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία των άκρως επεξεργασμένων τροφών, αποτελούν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για ορθοκολικό καρκίνο. Οι άκρως επεξεργασμένες τροφές γενικότερα έχουν άφθονα σάκχαρα και λίγες φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της συνιστά αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου γι' αυτόν τον καρκίνο", δήλωσε η Γουάνγκ.

    Η πιο έντονη συσχέτιση μεταξύ ορθοκολικού καρκίνου στους άνδρες και άκρως επεξεργασμένων τροφίμων βρέθηκε στα έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα που βασίζονται στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά και στα ψάρια. Επίσης αυξημένος είναι ο κίνδυνος λόγω μεγάλης κατανάλωσης διαφόρων ποτών και χυμών με ζάχαρη. Από την άλλη, βρέθηκε μείωση του κινδύνου για τον εν λόγω καρκίνο, ιδίως στις γυναίκες, που συχνά έτρωγαν άκρως επεξεργασμένα γαλακτοκομικά, όπως γιαούρτι.

    Στη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε επίσης στο περιοδικό BMJ, οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Μαριαλάουρα Μπονάτσιο του ιατρικού ινστιτούτου IRCCS NEUROMED, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 23.000 άτομα με μέση ηλικία 55 ετών. Τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα του φαγητού και των ποτών που κατανάλωναν κατά τα τελευταία 14 χρόνια, συσχετίστηκε με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας ή καρκίνου.

    Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν τη λιγότερο υγιεινή διατροφή, με περισσότερα άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν κατά μέσο όρο 19% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 32% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

    Οι δύο μελέτες ενισχύουν το επιχείρημα ότι είναι θέμα δημόσιας υγείας ο περιορισμός ορισμένων τουλάχιστον τύπων άκρως επεξεργασμένων τροφίμων, ώστε να βελτιωθεί η υγεία του πληθυσμού. Η βασική εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η προώθηση και η ευκολότερη πρόσβαση σε τροφές φρέσκες και με τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία.

    Η ευκολία των προμαγειρευμένων και γρήγορων φαγητών έχει αυξήσει τους κινδύνους για καρκίνο του εντέρου. Οι ερευνητές τόνισαν ότι "τα επεξεργασμένα με χημικό τρόπο τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο στο ράφι, αλλά πολλά από αυτά είναι λιγότερο υγιεινά συγκριτικά με τις μη επεξεργασμένες εναλλακτικές λύσεις. Πρέπει οι καταναλωτές να αποκτήσουν επίγνωση για τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ανθυγιεινών τροφίμων και, στη θέση τους, να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    12:46 05/10

    ΕΛΣΤΑΤ: Μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής για το 6% του πληθυσμού το 2021

    Το 6,0% του πληθυσμού αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής το 2021, έναντι 6,1% το 2020 και 8,0% το 2019, σύμφωνα με την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (SILC) της...

    11:12 03/10

    Νέα έρευνα σχετίζει το διαβήτη με τη μοναξιά

    Η μοναξιά σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, μας λένε Νορβηγοί ερευνητές, ρίχνοντας το βάρος στο χρόνιο στρες που προκαλεί αυτή η συναισθηματική κατάσταση.

    09:04 03/10

    Η άσκηση που βελτιώνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου

    Η σωματική άσκηση επηρεάζει θετικά την υγεία μας και νέα έρευνα υποστηρίζει ότι είναι ευεργετική σε σε ασθενείς με στάδιο ΙΙΙ καρκίνο του παχέος εντέρου.

    08:02 03/10

    Ένα ακόμη "όπλο" στη μάχη για τον καρκίνο του δέρματος στο "Ανδρέας Συγγρός"

    Ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα χαρτογράφησης στη μάχη για τον καρκίνο του δέρματος απέκτησε το νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός", αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση.

    14:10 30/09

    Κρούσματα πανομοιότυπα ή στενά συγγενικά στελεχών της ηπατίτιδας Α διερευνά το ECDC

    Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ουγγαρία, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

    10:55 30/09

    Άγχος, κούραση, κατάθλιψη: Η "απάντηση" είναι η άσκηση

    Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά γνωρίζουν ότι η άσκηση είναι συνδεδεμένη με την σωματική και ψυχική ευεξία.

    09:00 30/09

    Η εξέλιξη της νευροδιέγερσης στη χειρουργική του θυρεοειδούς

    Η διαρκής εκπαίδευση των Ελλήνων χειρουργών στη σύγχρονη τεχνολογία επιφέρει θεαματικές αλλαγές στις επεμβάσεις θυρεοειδεκτομής.

    11:47 29/09

    H Teleperformance Greece ξανά στον αγώνα για τον καρκίνο του μαστού, Greece Race for the Cure®

    Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Teleperformance Greece στηρίζει ενεργά ως Επίσημος Χορηγός Εθελοντών τον Συμβολικό Αγώνα Δρόμου & Περιπάτου Greece Race for the Cure®.

    11:06 29/09

    Έρευνα: Εμβόλιο για την COVID-19 και έμμηνος ρύση

    Νέα διεθνής μελέτη επιβεβαιώνει τη σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και τις αλλαγές στον έμμηνο κύκλο.

    08:19 29/09

    Καρδιολογία: Το παρόν και το μέλλον - όλες οι βασικές εξελίξεις

    Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, οι εξελίξεις στην καρδιολογία στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα.

    08:12 29/09

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τι αλλάζει στους προληπτικούς ελέγχους ελέγχους για τον καρκίνο

    Για ποιες επιπλέον μορφές καρκίνου συστήνεται η δημιουργία προγραμμάτων συμπτωματικού ελέγχου;

    12:20 28/09

    Εγκαίνια νέων γραφείων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

    Ο ρόλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας έχει αναγνωριστεί και πλέον "συνομιλεί" επί ίσοις όροις με την Πολιτεία προς όφελος του ευρύτερου διαλόγου και της βελτίωσης της φροντίδας και των παροχών υγείας.

    12:08 28/09

    Ένας καλός λόγος να... πιάσουμε τα βαράκια

    Η τακτική άσκηση με βαράκια μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμη περισσότερο αν συνδυάζεται με αεροβική, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

    08:40 28/09

    Δύο vs τρεις δόσεις για την αποφυγή νοσηλείας από COVID-19

    Ο εμβολιασμός με τις τρεις αντί για δύο δόσεις έναντι του SARS-CoV-2 μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας λόγω COVID-19, είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας.

    08:33 28/09

    Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρα Καρδιάς και η παρουσίαση του Μουσείου Καρδιολογίας

    Σε μία λαμπρή συνάντηση με δημοσιογράφους, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία παρουσίασε το καινούργιο αυτό μουσείο.