Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιουλ-2022 10:11

  Δήμος Αθηναίων: Σε εφαρμογή το δωρεάν πρόγραμμα "Διατροφή και Υγεία" στα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία

  Δήμος Αθηναίων: Σε εφαρμογή το δωρεάν πρόγραμμα "Διατροφή και Υγεία" στα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας -που εδώ και δεκαετίες αποτελεί συχνότατη πάθηση σε όλες τις ηλικίες με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία- αλλά και την ενίσχυση της σωστής διατροφής, ο Δήμος Αθηναίων ενεργοποιεί, μέσα από τα Δημοτικά Ιατρεία του, το δωρεάν πρόγραμμα "Διατροφή και Υγεία". Το νέο πρόγραμμα, το οποίο εμπλουτίζει τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες των Δημοτικών Ιατρείων, υλοποιείται από σήμερα στα τρία Πολυδύναμα Κέντρα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη και στον Νέο Κόσμο, δίνοντας τη δυνατότητα σε ενήλικους δημότες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας ή άλλα ζητήματα υγείας να κάνουν ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της διατροφής, αλλά και της σωματικής και ψυχικής τους κατάστασης.

  Η δράση τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού, και Ιατρικής Ακριβείας και του επικεφαλής της, ομότιμου Καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, κ. Γεωργίου Χρούσου.

  Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τονίζει: "Οι πρωτοποριακές δράσεις στον τομέα της υγείας αποτελούν βασική μας μέριμνα και τα τελευταία 2,5 χρόνια το έχουμε αποδείξει αναβαθμίζοντας σημαντικά όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα έξι Δημοτικά μας Ιατρεία προς όφελος των Αθηναίων. Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα νέο πρόγραμμα, "σύμμαχο" στη σωστή διατροφή και την υγεία, μέσω του οποίου ευελπιστούμε να βοηθηθούν εκατοντάδες ενήλικες συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν υποκείμενες παθήσεις. Ευχαριστούμε θερμά τον ομότιμο Καθηγητή Ιατρικής κ. Χρούσο, καθώς και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού, και Ιατρικής Ακριβείας για αυτή την πολύτιμη συνεργασία".

  Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων, Μανόλης Καλαμπόκας, ανέφερε: "Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι μια μικρή απώλεια βάρους της τάξεως του 10% σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία τους. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την υγεία των συμπολιτών μας, αναδεικνύοντας τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά τους. Η αρχική σύλληψη του προγράμματος έγινε μετά από συνεργασία μας με τον προσφάτως εκλιπόντα, αγαπημένο Καθηγητή, Γιάννη Κυριόπουλο, και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα σήμερα να ανακοινώσουμε την έναρξή του".

  Από την πλευρά του, ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Χρούσος, ο οποίος έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με το στρες και τις επιπτώσεις του στον οργανισμό, σε δήλωσή του, αναφέρει: "Ανάμεσα στις επιπτώσεις τους στρες είναι βεβαίως η παχυσαρκία, αλλά και οι παθήσεις που τη συνοδεύουν, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα, και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και το άγχος, η κατάθλιψη, τα αυτοάνοσα νοσήματα, και ο καρκίνος. Η συνεργασία μας με τον Δήμο Αθηναίων είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που έχει χαρακτηριστεί από έντονο και παρατεταμένο στρες. Η μεγάλη επίδραση του χρόνιου στρες στον άνθρωπο, άλλωστε, αποδείχθηκε πρόσφατα στην πανδημία Covid, κατά την οποία οι πλέον ευάλωτοι στη λοίμωξη και στο θάνατο ήταν εκείνοι που είχαν υποστεί χρόνιο στρες στην προηγούμενη ζωή τους. Μέσω αυτού του προγράμματος του Δήμου, θα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε τις νοσηρές επιπτώσεις του στρες στους δημότες και να παρέμβουμε συμβουλευτικά στην αντιμετώπισή τους".

  Σε ποιους απευθύνονται και τι αφορούν τα εξειδικευμένα προγράμματα του Δήμου Αθηναίων

  Τα εξειδικευμένα προγράμματα διατροφής και συμβουλευτικής υγείας απευθύνονται σε ενήλικες (άνω των 18) και ιδιαίτερα σε άτομα για τα οποία απαιτείται ειδικό διατροφολόγιο, εξαιτίας παραγόντων, όπως η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση, τα νοσήματα καρδιαγγειακού συστήματος (αθηρωμάτωση, στεφανιαία νόσος), η καρδιακή ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου I και II, οι υπερλιπιδαιμίες (αυξημένη χοληστερίνη, τριγλυκερίδια), οι δυσανεξίες, οι γαστρεντερικές νόσοι, το μεταβολικό σύνδρομο, κ.ά.

  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξετάσεις μέτρησης κρίσιμων δεικτών, δημιουργία πλάνου διατροφής με τη βοήθεια εξειδικευμένου διαιτολόγου - διατροφολόγου, βασισμένου στις ανάγκες κάθε πάσχοντα, καθώς και τον καθορισμό των στόχων που θα τεθούν μέσα από τις τακτικές συναντήσεις. Σκοπός, είναι η εξατομικευμένη συμβουλευτική για την επίτευξη και διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος, αλλά και η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών και φυσικής δραστηριότητας μέσα από τακτικές συναντήσεις με τους διατροφολόγους των Δημοτικών Ιατρείων.
  Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα "Διατροφή και Υγεία" παρέχει:
  -Λήψη ιατρικού, διατροφικού ιστορικού, καθώς και ιστορικού φυσικής δραστηριότητας
  -Διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων
  -Μέτρηση σακχάρου
  -Σωματομετρικές/λιπομετρικές μετρήσεις - ατομική κάρτα δείκτη μάζας σώματος
  -Παρακολούθηση από Διατροφολόγο του Δημοτικού Ιατρείου
  -Διαμόρφωση εξατομικευμένου διαιτολογίου και φυσικής δραστηριότητας
  -Δεκαπενθήμερη ατομική παρακολούθηση

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν καθημερινά (08:00-20:00) για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους, στα παρακάτω τηλέφωνα:
  1ο Πολυδύναμο Κέντρο - Δημοτικό Ιατρείο - Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο - (Σόλωνος 78, Αθήνα): 210 3626587
  2ο Πολυδύναμο Κέντρο - Δημοτικό Ιατρείο Νέου Κόσμου (Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ): 210 9239865
  6ο Πολυδύναμο Κέντρο - Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης (Χανίων 4Β): 210 8836200

  Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.  Κατά την προσέλευση στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Τελευταία άρθρα

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:08 06/10

  Το "μυστικό" για πιο υγιή εγκέφαλο μετά τα 40

  Ο σολομός, η σαρδέλα και άλλα ψάρια με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κάνουν καλό στο μυαλό ενός μεσήλικα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  08:40 06/10

  Καρκίνος του προστάτη: Οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπισή του με τη μέθοδο FOCAL ONE HIFU

  Η εστιακή θεραπεία του καρκίνου του προστάτη κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος διεθνώς και τα νεότερα συστήματα υπερήχων υψηλής έντασης συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.

  08:09 06/10

  Δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και γυναικολογικούς καρκίνους

  Το Σπίτι του ΜΑΝΑ εμπλουτίζει την προσφορά του με δωρεάν γονιδιακό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού και κάθε γυναικολογικό καρκίνο, βάσει ιατρικής ένδειξης, σε γυναίκες.

  11:12 03/10

  Νέα έρευνα σχετίζει το διαβήτη με τη μοναξιά

  Η μοναξιά σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, μας λένε Νορβηγοί ερευνητές, ρίχνοντας το βάρος στο χρόνιο στρες που προκαλεί αυτή η συναισθηματική κατάσταση.

  09:04 03/10

  Η άσκηση που βελτιώνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου

  Η σωματική άσκηση επηρεάζει θετικά την υγεία μας και νέα έρευνα υποστηρίζει ότι είναι ευεργετική σε σε ασθενείς με στάδιο ΙΙΙ καρκίνο του παχέος εντέρου.

  08:02 03/10

  Ένα ακόμη "όπλο" στη μάχη για τον καρκίνο του δέρματος στο "Ανδρέας Συγγρός"

  Ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα χαρτογράφησης στη μάχη για τον καρκίνο του δέρματος απέκτησε το νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός", αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση.

  14:10 30/09

  Κρούσματα πανομοιότυπα ή στενά συγγενικά στελεχών της ηπατίτιδας Α διερευνά το ECDC

  Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ουγγαρία, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

  10:55 30/09

  Άγχος, κούραση, κατάθλιψη: Η "απάντηση" είναι η άσκηση

  Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά γνωρίζουν ότι η άσκηση είναι συνδεδεμένη με την σωματική και ψυχική ευεξία.

  09:00 30/09

  Η εξέλιξη της νευροδιέγερσης στη χειρουργική του θυρεοειδούς

  Η διαρκής εκπαίδευση των Ελλήνων χειρουργών στη σύγχρονη τεχνολογία επιφέρει θεαματικές αλλαγές στις επεμβάσεις θυρεοειδεκτομής.

  11:47 29/09

  H Teleperformance Greece ξανά στον αγώνα για τον καρκίνο του μαστού, Greece Race for the Cure®

  Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Teleperformance Greece στηρίζει ενεργά ως Επίσημος Χορηγός Εθελοντών τον Συμβολικό Αγώνα Δρόμου & Περιπάτου Greece Race for the Cure®.

  11:06 29/09

  Έρευνα: Εμβόλιο για την COVID-19 και έμμηνος ρύση

  Νέα διεθνής μελέτη επιβεβαιώνει τη σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και τις αλλαγές στον έμμηνο κύκλο.

  08:19 29/09

  Καρδιολογία: Το παρόν και το μέλλον - όλες οι βασικές εξελίξεις

  Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, οι εξελίξεις στην καρδιολογία στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα.

  08:12 29/09

  Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τι αλλάζει στους προληπτικούς ελέγχους ελέγχους για τον καρκίνο

  Για ποιες επιπλέον μορφές καρκίνου συστήνεται η δημιουργία προγραμμάτων συμπτωματικού ελέγχου;

  12:20 28/09

  Εγκαίνια νέων γραφείων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

  Ο ρόλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας έχει αναγνωριστεί και πλέον "συνομιλεί" επί ίσοις όροις με την Πολιτεία προς όφελος του ευρύτερου διαλόγου και της βελτίωσης της φροντίδας και των παροχών υγείας.

  12:08 28/09

  Ένας καλός λόγος να... πιάσουμε τα βαράκια

  Η τακτική άσκηση με βαράκια μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμη περισσότερο αν συνδυάζεται με αεροβική, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:40 28/09

  Δύο vs τρεις δόσεις για την αποφυγή νοσηλείας από COVID-19

  Ο εμβολιασμός με τις τρεις αντί για δύο δόσεις έναντι του SARS-CoV-2 μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας λόγω COVID-19, είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας.