Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιουλ-2022 08:39

  Πρόληψη καρκίνου: Ο εμβολιασμός κατά του HPV είναι αποτελεσματικό μέσο πρόληψης για άντρες και γυναίκες

  Πρόληψη καρκίνου: Ο εμβολιασμός κατά του HPV είναι αποτελεσματικό μέσο πρόληψης για άντρες και γυναίκες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το 80% των ανδρών και των γυναικών θα εκτεθούν στον ιό HPV κατά την διάρκεια της ζωής τους τόνισαν οι ομιλητές του webinar που οργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ)  για τα μέλη του. O εμβολιασμός κατά του HPV είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης έναντι των καρκίνων και άλλων καλοηθών νοσημάτων που προκαλεί ο ιός και πλέον είναι διαθέσιμος   σε αγόρια και κορίτσια χωρίς οικονομική επιβάρυνση και στη χώρα μας, επεσήμανε ο κος Γιώργος Τρίμης , Παιδίατρος, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, Medical Lead Vaccines/Infectious Diseases MSD Greece.

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός  Υγείας (ΠΟΥ) με το σχέδιο εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου μήτρας και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου έχουν θέσει ως στόχο τον πλήρη έλεγχο των καρκίνων που προκαλεί ο ιός HPV, συνέχισε ο κος Τρίμης,  προτρέποντας τον πλήρη εμβολιασμό ως το 2030 του 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών και τη όσο δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη και των αγοριών ίδιας ηλικίας. 
  Παγκόσμιας εμβέλειας Οργανισμοί, όπως ο ΠΟΥ και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δηλώνουν ότι  ο εμβολιασμός έναντι του HPV έχει καλό προφίλ ασφάλειας, όπως έχει διαπιστωθεί μετά τη διανομή στον πληθυσμό πάνω από 270 εκατομμυρίων  δόσεων εμβολίων παγκοσμίως. 

  Ο εμβολιασμός για τους HPV ιούς ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια και όπου εφαρμόστηκε μαζικά έχει φέρει αποτελέσματα τόνισε η Δρ. Μαρία Σακουφάκη, Επισκέπτρια Υγείας, Πρόεδρος του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ.  "Σε χώρες όπου εφαρμόστηκε μαζικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία, όπως στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, η μείωση των γεννητικών κονδυλωμάτων είναι εντυπωσιακή και αφορά >90% του γενικού πληθυσμού. Οι έφηβες που εμβολιάστηκαν παρουσίασαν μηδενικά ποσοστά προκαρκινικών βλαβών και HPV σχετιζόμενων καρκίνων". Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 5%, όλων των καρκίνων παγκοσμίως προκλήθηκαν από HPV ενώ 87.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο στην Ευρώπη οφείλονται σε αυτόν. 

  Προστασία από μορφές καρκίνου για γυναίκες και άντρες

  Τα τακτικά προγράμματα εμβολιασμού παιδιών είναι από τις πιο σωτήριες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που είναι διαθέσιμες. Η προστασία των γυναικών με εμβολιασμό κατά του HPV, δεν θα πρέπει να είναι ο μοναδικός στόχος δημόσιας υγείας, τόνισε η κα Δέσποινα Τοπάλη, Επισκέπτρια Υγείας, Γενική Γραμματέας του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ. Οι άντρες κινδυνεύουν επίσης από καρκίνους που μπορούν να προληφθούν με το εμβόλιο. Σε παγκόσμιο επίπεδο το 2019 το 4% των αγοριών είχε λάβει το πλήρες εμβόλιο σε σύγκριση με το 15% των κοριτσιών.

  Ο εμβολιασμός των αγοριών θα βοηθήσει στην πρόληψη ενός αυξανόμενου αριθμού ασθενειών που σχετίζονται με τον HPV στον γενικό πληθυσμό ανέφερε η κα Χαρά Τσαγρή, Επισκέπτρια υγείας, MPH, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, ΤΟΜΥ Τριών Ναυάρχων Πατρών. Εμβολιάζοντας τα αγόρια θα επιτευχθεί ο στόχος να προστατεύσουν  τους άλλους και ταυτόχρονα να προστατέψουν τους εαυτούς τους από  καρκίνους σχετιζόμενους με τον ιό  HPV, π.χ. του πέους, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων, του στοματοφαρυγγικού κ.α.
  Ως εκ τούτου, η επέκταση του εμβολιασμού στα αγόρια διασφαλίζει τη μελλοντική υγεία αγοριών και κοριτσιών παρέχοντας τους ίσο δικαίωμα πρόσβασης.

  Αυξάνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού και στα δύο φύλα μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση των HPV-σχετιζόμενων νόσων και καρκίνων στη χώρα μας.
  Η ένταξη των αγοριών στις συστάσεις εμβολιασμού έναντι του HPV είναι απόλυτα σύμφωνη με τις διεθνείς στρατηγικές των Π.Ο.Υ. και Ε.Ε. για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των HPV σχετιζόμενων καρκίνων κατέληξε η κα Τσαγρή. 

  Η συνιστώμενη ηλικία για τον εμβολιασμό για τον HPV για αγόρια και κορίτσια ξεκινά πλέον από τα εννιά έτη -αντί για τα 11 που ήταν πριν- και φτάνει έως τα 18. Η σύσταση είναι ο εμβολιασμός να πραγματοποιείται στο "ηλικιακό παράθυρο" 9 έως 11 ετών.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:30 15/08

  Πρώτη χώρα που εγκρίνεται το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την Όμικρον η Βρετανία

  Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε επικαιροποιημένο εμβόλιο για την COVID-19.

  09:00 09/08

  Οι διατροφικές συμβουλές για τη χρόνια κόπωση

  Η έντονη ψυχολογική πίεση και "κακές" διατροφικές επιλογές είναι τα βασικά αίτια εμφάνισης.

  09:00 08/08

  Τέσσερα ρεαλιστικά tips για να παραμείνουμε fit στις διακοπές

  Δεν χρειάζεται να θυσιάσεις χρόνο από τις βουτιές σου για να ασκηθείς, παρά μόνο να κινηθείς έξυπνα μέσα στη μέρα.

  09:18 05/08

  Πότε είναι ασφαλές να τρώμε μύδια και άλλα όστρακα; Ο κανόνας του "ρ

  Όχι μόνο στη νηστεία αλλά όλο το καλοκαίρι, τα θαλασσινά "τραβιούνται". Τι να προσέχουμε όμως για να μην κινδυνεύσουμε από τροφική δηλητηρίαση;

  11:36 04/08

  Ο παράγοντας που μπορεί να καθυστερεί τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

  Η σύγχυσή του με άλλα προβλήματα του ουροποιητικού είναι ένα σοβαρό θέμα, όπως επισημαίνουν βρετανοί επιστήμονες.

  08:48 04/08

  Συμπτώματα πολλαπλής σκλήρυνσης που δεν θα υποψιαζόσασταν

  Έντονη κόπωση, δυσκολία στο βάδισμα, τσιμπήματα και μουδιάσματα στα άκρα… αυτά συγκαταλέγονται στα γνωστά πρώτα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης.

  08:46 04/08

  Είστε παντρεμένος και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο; Καλά τα νέα για εσάς!

  Οι άνδρες, ιδίως οι παντρεμένοι και μορφωμένοι, έχουν μεγάλη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο από τις γυναίκες, δείχνει διεθνής μελέτη.

  10:26 03/08

  Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού μετά από ουρική αρθρίτιδα

  Τη σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο καταστάσεων επεσήμανε βρετανική έρευνα.

  09:30 03/08

  Απώλεια όσφρησης μετά από COVID-19: Με τι άλλο μπορεί να συνδέεται;

  Συχνότερα τα προβλήματα μνήμης μετά από Covid-19 στους ανθρώπους με συνεχιζόμενη απώλεια όσφρησης, σύμφωνα με αργεντίνικη μελέτη.

  09:23 03/08

  Οι μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19

  Νέα μελέτη ανέδειξε σημαντικές πτυχές της αρνητικής επίπτωσης της λοίμωξης COVID-19 στον καρδιαγγειακό κίνδυνο έως και ένα έτος μετά τη νόσηση.

  17:27 02/08

  Τα απαραίτητα για το "φαρμακείο των διακοπών"

  Για όσους δεν έχουν φτιάξει ακόμη βαλίτσες, οι συμβουλές για το "φαρμακείο των διακοπών" είναι χρήσιμες.

  09:50 02/08

  Κλιματική αλλαγή: Ας μην υποτιμάμε την επίδρασή της

  Η κλιματική αλλαγή μπορεί να φέρει ακόμη και το καταστροφικό τέλος της ανθρωπότητας, προειδοποιούν επιστήμονες. Προλαβαίνουμε, άραγε, να κάνουμε "επανορθωτικές κινήσεις";

  09:28 02/08

  Tιρζεπατίδη κατά της παχυσαρκίας: Νέα μελέτη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της

  Η τιρζεπατίδη, ένας νέος εβδομαδιαίος ενέσιμος παράγοντας, μειώνει το σωματικό βάρος κατά 20% σε ασθενείς με παχυσαρκία.