Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Ιουν-2022 08:00

  Πώς μεταμορφώνεται το σύγχρονο χειρουργείο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
                                                                                                             Sarah Pack/MUSC μέσω των The New York Times

  Aν ρωτήσει κανείς τον Δρα Scott Reeves, τα χειρουργεία μοιάζουν μάλλον με πιλοτήριο αεροπλάνου. Υπάρχει εξελιγμένος εξοπλισμός, στενοί χώροι, φώτα τα οποία αναβοσβήνουν και ένας ορυμαγδός ήχων.

  Επιπλέον, "συχνά είναι ακατάστατα, οι άνθρωποι σκοντάφτουν, οι χειρουργοί και οι νοσοκόμες τρυπιούνται κατά λάθος με βελόνες, ενώ οι παράπλευρες μολύνσεις από σκόνη και άλλου είδους τέτοια φαινόμενα είναι ένα διογκούμενο πρόβλημα", αναφέρει ο Reeves, πρόεδρος του τμήματος Αναισθησιολογίας και Περιεγχειρητικής Ιατρικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.

  Όταν ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό των χειρουργικών αιθουσών στο ιατρικό περίπτερο R. Keith Summey, μέρος του νοσοκομείου Παίδων του πανεπιστημίου, ο Reeves επικεντρώθηκε στο πώς να κάνει τις χειρουργικές αίθουσες πιο ευεπίφορες στη χρήση τεχνολογίας –συμπεριλαμβανομένων μηχανημάτων απεικόνισης και ρομπότ–, αλλά και σε ό,τι αφορά το προσωπικό και τους ασθενείς.

  Οι ενέργειες του Reeves αποτελούν μέρος μιας ολοένα και αυξανόμενης αναγνώρισης ότι τα νοσοκομεία είναι "ανθρωποκεντρικές" οντότητες, δηλώνει ο Anjali Joseph, διευθυντής του Κέντρου Σχεδιασμού και Δοκιμών Εγκαταστάσεων Υγείας στο Πανεπιστήμιο Clemson, ο οποίος εργάστηκε στον σχεδιασμό για το Κέντρο Εξωνοσοκομειακής Φροντίδας, το οποίο εγκαινιάστηκε εκεί το 2019. "Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε την ασφάλεια των ασθενών χωρίς να σκεφτόμαστε την υγεία όλων στην αίθουσα. Είναι αλληλένδετα".

  Στόχος της ομάδας είναι να υπάρξει αναστοχασμός επάνω στη διάταξη και το σχέδιο για το μέλλον – και η ομάδα της Νότιας Καρολίνας δεν είναι μόνη σε αυτό. Το πρόβλημα του συνωστισμού ανθρώπων και διαφόρων μηχανημάτων –για να μην αναφέρουμε τα ρομπότ– σε χειρουργικές αίθουσες που σχεδιάστηκαν πριν από δεκαετίες επιβάλλει μια αλλαγή.

  Από την αύξηση του μεγέθους έως τον ανασχεδιασμό της διάταξης, τα νοσοκομεία –ειδικά αυτά που αποτελούν μέρος μεγάλων πανεπιστημιακών ιατρικών κέντρων– φέρνουν κοντά χειρουργούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές  με αρχιτέκτονες, μηχανικούς και διοικητικό προσωπικό ώστε να αναστοχαστούν πάνω στο σύγχρονο χειρουργείο. Ακόμα, όμως, και τα παλαιότερα επαρχιακά νοσοκομεία, με πιο περιορισμένους προϋπολογισμούς, γίνονται πιο δημιουργικά, καθώς οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων.

  Ενώ η νέα κατασκευή είναι πιο απλή από την εκ των υστέρων αναδιάταξη ενός παλαιότερου κτιρίου, δεν έχει κάθε νοσοκομείο τη χρηματοδότηση ή τον χώρο για να ξεκινήσει από την αρχή. Η κατασκευή ενός νέου χειρουργείου μπορεί να κοστίσει από 1 έως 3 εκατομμύρια δολάρια ανά χειρουργικό θάλαμο, λέει ο Reeves. Το κόστος ενός νέου νοσοκομείου μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια. Η διαμόρφωση νέων χειρουργικών αιθουσών σε υπάρχοντα κτίρια απαιτεί δημιουργικότητα, δηλώνει η Joan Saba, αρχιτέκτονας υγειονομικής περίθαλψης και συνεργάτης της NBBJ, εταιρείας αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού.

  Για παράδειγμα, τα παλαιότερα χειρουργεία πιθανόν να έχουν ύψος οροφής έως και 3 μέτρα, ενώ πλέον τα 3,6 έως 4,8 μέτρα θεωρούνται βέλτιστα, προκειμένου να στεγαστούν ηλεκτρονικός εξοπλισμός, καλώδια και αγωγοί, σημειώνει. Μερικά έχουν "κλέψει" χώρο από το πάτωμα του πάνω ορόφου προκειμένου να αποκτήσουν το επιπλέον ύψος. Όταν αυτό δεν καθίσταται εφικτό, ορισμένα νοσοκομεία επαναπροσδιορίζουν τις χρήσεις παρακείμενων αιθουσών προκειμένου να στεγάσουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό και υποδομές.

  πιν
                                                                                                               Sarah Pack/MUSC μέσω των The New York Times

   

  Ο νέος εξοπλισμός και οι νέες χειρουργικές τεχνικές καθοδηγούν σε μεγάλο βαθμό τους επανασχεδιασμούς. Όσοι σχεδίαζαν χειρουργεία ακόμα και πριν από 20 χρόνια, δεν μπορούσαν να προβλέψουν την έκρηξη της τεχνολογίας, η οποία συχνά απαιτεί περισσότερο χώρο. Η "διαχείριση απεικόνισης" είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν τα χειρουργεία, αναφέρει η Mary Hawn, πρόεδρος του τμήματος Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το οποίο εγκαινίασε ένα νέο νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 (το νέο νοσοκομείο Παίδων του Στάνφορντ άνοιξε το 2017). "Πριν από 20 χρόνια χειρουργούσαμε ακριβώς αυτό που βλέπαμε ή έστω εκείνο που μεγεθύναμε" με τα εξειδικευμένα γυαλιά που αυξάνουν την όραση ενός χειρουργού. Πλέον οι οθόνες παρέχουν υψηλή ευκρίνεια ώστε να καθοδηγούν τον χειρουργό.

  Επιπλέον, για πολύ περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, τα νοσοκομεία ελπίζουν να διαθέτουν εξοπλισμό όπως αξονικούς τομογράφους και άλλα μηχανήματα απεικόνισης εντός χειρουργείου. Αυτό όχι μόνο εξοικονομεί χρόνο, αλλά μειώνει και τον κίνδυνο μόλυνσης.

  "Οι ασθενείς δεν χρειάζεται να κλείνονται, να εξέρχονται για απεικόνιση, να βλέπει κανείς ότι έχασε κάτι και μετά να τους φέρνει πίσω στο χειρουργείο ώστε να τους ανοίξει ξανά", λέει η Saba.

  Από όλο τον εξοπλισμό απεικόνισης, το κομμάτι που γενικά είναι ακατάλληλο για το χειρουργείο είναι ο μαγνητικός τομογράφος, λόγω του μεγέθους του. Ως αποτέλεσμα, σημειώνει η Saba, ορισμένα νοσοκομεία ουσιαστικά τους τοποθετούν δίπλα σε χειρουργεία, σε περίπτωση που χρειαστεί μαγνητική τομογραφία. Ένας ξεχωριστός χώρος έχει πρόσθετο πλεονέκτημα αποτελεσματικότητας, επειδή ο εξοπλισμός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ασθενείς που δεν χρειάζονται εγχείρηση.

  Τα ταβάνια δεν παραβλέπονται. Απελευθερώνοντας πολύτιμο χώρο στο δάπεδο, οι οθόνες τοποθετούνται συχνά σε βραχίονες που τοποθετούνται στην οροφή, οι οποίοι μπορούν να έχουν πολλούς υποβραχίονες και επίσης να χρησιμεύουν ως αγωγοί για τα αέρια που χρειάζονται για την αναισθησία. Τα συστήματα καθαρισμού με υπεριώδη ακτινοβολία, τα οποία εξαλείφουν τα βακτήρια και τους ιούς, μπορούν να στερεωθούν στις οροφές για να βοηθούν στην απολύμανση. Ο δε χώρος πάνω από την οροφή είναι συχνά μεγαλύτερος προκειμένου να φιλοξενεί μια σειρά από καλώδια και άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μαζί με αγωγούς εξελιγμένων συστημάτων φιλτραρίσματος αέρα.

  Η πρόσβαση στον χώρο πάνω από την οροφή και πίσω από τους τοίχους έχει γίνει σημαντική, έτσι ώστε τυχόν τεχνικά προβλήματα να μπορούν να διορθωθούν μέσα σε λίγες ώρες, αντί να κλείνουν έναν χώρο για μακροχρόνιες επισκευές. Ορισμένα νοσοκομεία, για παράδειγμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης προκατασκευασμένων συστημάτων από ανοξείδωτο ατσάλι στους τοίχους για τις χειρουργικές τους αίθουσες, καθώς καθαρίζονται και αφαιρούνται ευκολότερα εάν υπάρξει ζημιά στα ηλεκτρονικά στοιχεία που είναι κρυμμένα πίσω τους, τονίζει η Saba.

  Αλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι ο φωτισμός και ο θόρυβος. Όταν πρόκειται για την ολοένα και πιο συνηθισμένη λαπαροσκοπική χειρουργική, οι οθόνες που καθοδηγούν τους χειρουργούς είναι αναμμένες, ωστόσο τα φώτα από πάνω τους μπορεί να είναι σβηστά για να μειώνουν τη λάμψη, σημειώνει η Hawn.

  Αυτό "μπορεί να είναι κάπως επικίνδυνο επειδή μπορεί το περιβάλλον να γίνεται αρκετά σκοτεινό και οι άνθρωποι να πέφτουν πάνω σε πράγματα και να σκοντάφτουν", λέει. "Τώρα έχουμε πράσινο φωτισμό, που μας επιτρέπει να βλέπουμε μια ευκρινή εικόνα στις οθόνες χωρίς τη λάμψη που λαμβάνει κανείς από το λευκό φως".

  Ο θόρυβος το λιγότερο αποσπά την προσοχή, μπορεί όμως επίσης να προκαλέσει σωματικές επιπτώσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά για το προσωπικό που εκτίθεται σε αυτόν για μεγάλες περιόδους. Τα υψηλά επίπεδα ντεσιμπέλ "συσχετίζονται με αυξημένη δυσκολία στην επικοινωνία, η οποία είναι η μεγαλύτερη πηγή σφαλμάτων που μπορούν να αποφευχθούν στο νοσοκομειακό περιβάλλον", λέει σε email του ο John Medina, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Βιο-Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

  Στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Loma Linda της Καλιφόρνιας, το οποίο αναμένεται να ανοίξει ένα νέο νοσοκομείο μέσα στην πανεπιστημιούπολη φέτος, οι τοίχοι του χειρουργείου είναι κατασκευασμένοι για να μετριάζουν τον εξωτερικό θόρυβο, καθώς και τους κραδασμούς, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης σιγαστήρες αεραγωγών, αναφέρει η Allison Ong, επικεφαλής μετασχηματισμού της πανεπιστημιούπολης.

  Η κατασκευή νοσοκομείων –είτε μιλούμε για νέα κτίρια είτε ακόμα και για ανακαινισμένους προϋπάρχοντες χώρους– διαρκεί χρόνια από την έναρξή της έως τα εγκαίνια και μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Προτού τεθούν σε χρήση οι χώροι, όλα τα στελέχη του προσωπικού –από χειρουργούς μέχρι υπαλλήλους– πρέπει να εξασκηθούν στη νέα διαμόρφωση. Οι πρόβες είναι συνηθισμένες σε χώρους όπως αποθήκες ή ακόμα και πάρκινγκ που "ντύνονται" με τοίχους από χαρτόνι για να μοιάζουν με την ολοκληρωμένη νέα χειρουργική αίθουσα.

  Μια τέτοια πρόβα μπορεί να είναι περίπλοκη, φέρνοντας σε επαφή χειρουργούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές. Αρκετές ημέρες νοσοκομειακών προβών, για παράδειγμα, είναι στα σκαριά στο ιατρικό κέντρο Loma Linda. Ο προγραμματισμός για τα 500 ή περισσότερα άτομα που θα βρίσκονται εκεί κάθε μέρα χρειάστηκε μήνες, τονίζει η Ong.

  Η αξιολόγηση του έτοιμου χώρου πριν από την άφιξη του πρώτου ασθενή μπορεί επίσης να βοηθήσει το ιατρικό προσωπικό να κάνει σημαντικές επιλογές. Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας εξέταζε ένα εξειδικευμένο είδος εξοπλισμού απεικόνισης για το παιδιατρικό του νοσοκομείο, ο οποίος θα επέτρεπε την ακτινοσκόπηση κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, αναφέρει ο Reeves. Ωστόσο το μηχάνημα είχε μεγάλο αποτύπωμα, όπως φάνηκε στην πρόβα.

  "Εκείνο που καταλάβαμε κάνοντας το πείραμα ήταν ότι μείωνε σημαντικά τη λειτουργικότητα του δωματίου για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις ρουτίνας", λέει. "Ήταν υπέροχο για τους 10-15 ασθενείς τον χρόνο για τους οποίους θα το χρειαζόμασταν δυνητικά, ουσιαστικά όμως θα γινόταν βάρος για όλους τους υπόλοιπους". Το νοσοκομείο αποφάσισε να μην εγκαταστήσει τον εξοπλισμό μέσα στην αίθουσα του χειρουργείου.

  Συνολικά, ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα σε αυτές τις ανακαινίσεις είναι πώς θα προετοιμάσει κανείς καλύτερα το μέλλον των χειρουργείων, σε συνδυασμό με εκείνο ολόκληρου του νοσοκομείου. Με την τεχνολογία να αλλάζει τόσο γρήγορα, μια τέτοια άσκηση ενέχει μεγάλες προκλήσεις.

  Από τη Loma Linda, η Ong υπογραμμίζει: "Έπρεπε να αποφασίσουμε πολύ νωρίς για το πώς θα είναι το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης. Πόσα κρεβάτια ΜΕΘ, πόσα ιατροχειρουργικά κρεβάτια και πόσες χειρουργικές αίθουσες. Κάνεις την καλύτερη εικασία που μπορείς".

  Μέρος αυτής της διαδικασίας είναι η υιοθέτηση μιας πιο "αρθρωτής" προσέγγισης, για να επιτραπεί ευελιξία για την προσθήκη νέου εξοπλισμού.

  Όπως αναφέρει ο Reeves: "Το συμπέρασμα από την COVID και μετά είναι το πόσο άκαμπτα είναι πολλά χειρουργεία. Νομίζω ότι θα δείτε πολλές εταιρείες αρχιτεκτονικής να γίνονται πιο ευκίνητες στα σχέδιά τους. Και ενώ αυτό συνοδεύεται από αυξημένο κόστος, τελικά το θέμα είναι εάν κανείς θα πληρώσει τώρα ή θα αναγκαστεί να πληρώσει αργότερα".

  * H Ellen Rosen είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος.

  Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 5 Μαΐου 2021,  στους "The New York Times". 

  © 2022 The New York Times Company
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Τελευταία άρθρα

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:08 06/10

  Το "μυστικό" για πιο υγιή εγκέφαλο μετά τα 40

  Ο σολομός, η σαρδέλα και άλλα ψάρια με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κάνουν καλό στο μυαλό ενός μεσήλικα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  09:02 06/10

  Συναγερμός για τη γρίπη στα παιδιά - Αυξάνονται τα περιστατικά στα παιδιατρικά νοσοκομεία

  Τα περιστατικά γρίπης στα παιδιά, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν και όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες ανιχνεύονται σε παιδιά που προσέρχονται στα επείγοντα.

  08:40 06/10

  Καρκίνος του προστάτη: Οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπισή του με τη μέθοδο FOCAL ONE HIFU

  Η εστιακή θεραπεία του καρκίνου του προστάτη κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος διεθνώς και τα νεότερα συστήματα υπερήχων υψηλής έντασης συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.

  08:09 06/10

  Δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και γυναικολογικούς καρκίνους

  Το Σπίτι του ΜΑΝΑ εμπλουτίζει την προσφορά του με δωρεάν γονιδιακό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού και κάθε γυναικολογικό καρκίνο, βάσει ιατρικής ένδειξης, σε γυναίκες.

  09:49 05/10

  Οι ανοσολογικές αντιδράσεις στη σοβαρή Covid μπορεί να πυροδοτήσουν νευρολογικά προβλήματα στον εγκέφαλο

  Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής μελέτης.

  09:46 05/10

  Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει σε ένα λεπτό πρόγνωση του καρδιαγγειακού κινδύνου από τα μάτια

  Τα ευρήματα αποτελούν ένα χρήσιμο "παράθυρο" για την καρδιαγγειακή υγεία.

  17:21 04/10

  IQVIA: Οι νέες θεραπείες που έρχονται και τα εμπόδια της καινοτομίας

  Τι δείχνει η έκθεση ανασκόπησης φαρμακευτικού pipeline 2022.

  14:21 04/10

  ΕΟΔΥ: Συνολικά 268 κρούσματα και 26 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου από την αρχή της χρονιάς

  Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2022, έως τις 28/09/2022, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ιταλία, Αυστρία, Σλοβακία,...

  13:33 04/10

  Καρκίνος του μαστού: Γιατί πρέπει να τρώμε μόνο ολικής άλεσης δημητριακά

  Τι έδειξε νέα μελέτη με τη συμμετοχή γυναικών που είχαν διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο του μαστού.

  07:54 04/10

  Προσωπικός γιατρός: Πότε μπαίνουν νέες ειδικότητες και ανοίγουν τα ραντεβού

  Ξεπέρασαν τα 4,2 εκατ. οι εγγραφές. Από την επόμενη εβδομάδα η ενίσχυση με ειδικότητες παθολογίας.

  17:48 03/10

  1,3 δισεκατομμύριο άτομα εξακολουθούν ακόμη να καπνίζουν

  Τι ειπώθηκε στο 5ο επιστημονικό συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό.

  11:12 03/10

  Νέα έρευνα σχετίζει το διαβήτη με τη μοναξιά

  Η μοναξιά σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, μας λένε Νορβηγοί ερευνητές, ρίχνοντας το βάρος στο χρόνιο στρες που προκαλεί αυτή η συναισθηματική κατάσταση.

  09:04 03/10

  Η άσκηση που βελτιώνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου

  Η σωματική άσκηση επηρεάζει θετικά την υγεία μας και νέα έρευνα υποστηρίζει ότι είναι ευεργετική σε σε ασθενείς με στάδιο ΙΙΙ καρκίνο του παχέος εντέρου.

  08:11 03/10

  Αρχίζουν σήμερα οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια ΒΑ.4 και ΒΑ.5

  Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση.

  08:02 03/10

  Ένα ακόμη "όπλο" στη μάχη για τον καρκίνο του δέρματος στο "Ανδρέας Συγγρός"

  Ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα χαρτογράφησης στη μάχη για τον καρκίνο του δέρματος απέκτησε το νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός", αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση.