Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιουν-2022 00:05

  Εμφύτευμα δίνει ελπίδα σε ασθενείς με Πάρκινσον για καλύτερη ποιότητα ζωής

  Εμφύτευμα δίνει ελπίδα σε ασθενείς με Πάρκινσον για καλύτερη ποιότητα ζωής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη Βίκυ Κουρλιμπίνη vicky.kourlibini@capital.gr

  Oι χειρουργοί του νοσοκομείου Southmead στο Bristol του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποίησαν μια μικροσκοπική συσκευή διέγερσης στον εγκέφαλο (DBS) για να παρακάμψουν τη μη φυσιολογική πυροδότηση των εγκεφαλικών κυττάρων που προκαλούνται από τη νόσο του Πάρκινσον. Το νοσοκομείο είναι το πρώτο στον κόσμο που κάνει εμφύτευση της μικρότερης μέχρι σήμερα συσκευής στον εγκέφαλο για να αντιστρέψει τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος.

  Είκοσι πέντε ασθενείς έχουν επιλεγεί για τη δοκιμή που ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες. Ο Tony Howells ήταν το πρώτο άτομο που έλαβε τη θεραπεία ως μέρος μιας δοκιμής και είπε ότι ο αντίκτυπος ήταν "εκπληκτικός". Περιγράφοντας την εμπειρία του, είπε πως πριν από την πιλοτική επέμβαση δεν μπορούσε να περπατήσει πάνω από 200 μέτρα και 12 μήνες μετά κατάφερε να περπατήσει για περίπου 4 χιλιόμετρα.

  Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον, η οποία οδηγεί σε βλάβες σε μέρη του εγκεφάλου με την πάροδο των ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν συμπτώματα όταν είναι άνω των 50 ετών, αλλά περίπου το 5% των πασχόντων εμφανίζουν για πρώτη φορά συμπτώματα όταν είναι κάτω των 40 ετών.

  Η επέμβαση με τη χρήση αυτού του μικρού εμφυτεύματος θεωρείται καινοτόμος, καθώς οι παραδοσιακές επεμβάσεις για τη νόσο του Πάρκινσον περιλαμβάνουν την εμφύτευση μιας αρκετά μεγάλης μπαταρίας στο στήθος με καλώδια που περνούν κάτω από το δέρμα μέχρι την κορυφή του κεφαλιού.

  Το νέο σύστημα DBS, το μικρότερο που δημιουργήθηκε ποτέ, περιλαμβάνει ένα μικροσκοπικό σύστημα μπαταρίας για τη συσκευή που εμφυτεύεται στο κεφάλι. Στη συνέχεια παρέχει ηλεκτρικούς παλμούς απευθείας σε στοχευμένες περιοχές του εγκεφάλου. Για να γίνει αυτό, ηλεκτρικοί ανιχνευτές τοποθετούνται μέσα από το κρανίο και βαθιά στο κέντρο του εγκεφάλου, στους υποθαλαμικούς πυρήνες.

  Η όλη επέμβαση κρατάει μόλις 3 ώρες και υπόσχεται να κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή των ασθενών. 

  Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή, όπως αναφέρει η Ακαδημία Νευροεπιστημών, η δεύτερη πιο συχνή μετά τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οφείλεται στην απώλεια νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, που μπορεί να συμβαίνει σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Κατά βάση, όμως, αφορά μια συγκεκριμένη ομάδα νευρικών κυττάρων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία. Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι μια πολύ σημαντική ουσία για τα κυκλώματα των νευρικών κυττάρων που σχετίζονται με τις ακούσιες κινήσεις, καθώς εξασφαλίζει την ισορροπία του συστήματος. Η απώλειά της συνεπάγεται την απώλεια της ισορροπίας του συστήματος και την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον.

  Το "τρέμουλο" (τρόμος) είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου, όμως ούτε είναι απαραίτητο να το έχει κάποιος για να διαγνωσθεί με τη νόσο του Πάρκινσον ούτε όποιος τρέμει πάσχει απαραίτητα από τη νόσο του Πάρκινσον.

  Από τη νόσο υπολογίζεται ότι πάσχουν περισσότεροι από 6 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως, με τους άνδρες να προσβάλλονται λίγο συχνότερα από ό,τι οι γυναίκες. Πάνω από 1,2 εκατ. άνθρωποι ζουν με Πάρκινσον στην Ευρώπη σήμερα, ενώ ο αριθμός αυτός προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030. 

  Το πιο συχνό σύμπτωμα της νόσου σε σχέση με την κινητικότητα είναι η βραδυκινησία, δηλαδή η προοδευτική μείωση της ταχύτητας ή/και του εύρους της κίνησης, όσο αυτή εξελίσσεται. Άλλο συχνό κινητικό σύμπτωμα είναι η δυσκαμψία, εξαιτίας της οποίας οι αρθρώσεις είναι δύσκολο να καμφθούν, λόγω του αυξημένου τόνου των μυών που τις περιβάλλουν. Κατά την πρόοδο της νόσου εγκαθίστανται και άλλα συμπτώματα, όπως η απώλεια των αντανακλαστικών στάσης και θέσης, με αποτέλεσμα την απώλεια της ισορροπίας και τις συχνές πτώσεις. Υπάρχουν και μη κινητικά συμπτώματα, όπως οι διαταραχές μνήμης και διάθεσης, η πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά την έγερση σε όρθια θέση, η διαταραχή συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM. 

  Τα αίτια της νόσου παραμένουν άγνωστα. Όμως υπάρχει συστηματική έρευνα για την ανακάλυψη της αιτίας, όπως επίσης και για τη συσχέτισή της με περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες. Η διάγνωση της νόσου γίνεται μόνο με την κλινική εξέταση, ενώ δεν υπάρχει καμία εργαστηριακή εξέταση που να επιβεβαιώνει τη νόσο.

  Ακόμη δεν έχει ανευρεθεί τρόπος για να σταματήσει ή να αναστραφεί η απώλεια των κυττάρων της μέλαινας ουσίας. Όλες οι θεραπείες που διαθέτουμε έχουν ως στόχο την ανάκτηση της ισορροπίας του κυκλώματος των εκουσίων κινήσεων. 

  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω της εξωγενούς χορήγησης ντοπαμίνης ή ουσιών με παρόμοια δράση, σε μορφή χαπιού, ενέσιμη ή μέσω συνεχούς αντλίας έγχυσης, είτε μέσω άμεσης ηλεκτρικής διέγερσης του κυκλώματος μέσω τεχνικών εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης. Αν και οι θεραπείες αυτές δεν μπορούν να αναστείλουν την εξέλιξη της νόσου, μπορούν να παρατείνουν σημαντικά την πορεία της, αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

  Η φαρμακευτική θεραπεία για τα κινητικά συμπτώματα περιλαμβάνει φάρμακα που τονώνουν το ντοπαμινεργικό σύστημα. Έπειτα από μια πρώτη περίοδο καλής ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή, περίοδο που διαρκεί κατά κανόνα πολλά χρόνια, οι ασθενείς μεταπίπτουν στην προχωρημένη μορφή της νόσου, όπου συσσωρεύονται και τα κινητικά και τα μη κινητικά προβλήματα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:01 27/06

  Νέα έρευνα: Η νόσηση από COVID-19 μας κάνει ευάλωτους σε νευροεκφυλιστικές νόσους

  Περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, έχουν όσοι νόσησαν από COVID-19 -αλλά και από γρίπη-, σύμφωνα με νέα μελέτη από τη Δανία.

  08:57 27/06

  Πρωταθλήτρια η Ελλάδα  στους θανάτους από ναρκωτικά

  Αποκαλυπτικά στοιχεία από έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

  00:05 27/06

  Η επόμενη μεγάλη θεραπεία κατά του εθισμού

  Πώς ψυχεδελικά φάρμακα έχουν αποδειχθεί πολλά υποσχόμενα για την καταπολέμηση εθιστικών ουσιών.

  Αρθρο του Brendan Borrell

  08:00 26/06

  Πώς μεταμορφώνεται το σύγχρονο χειρουργείο

  Τεχνολογία και χρήση διαφόρων μηχανημάτων και ρομπότ καθιστούν τον ανασχεδιασμό των χειρουργείων επιβεβλημένο.

  Αρθρο της Ellen Rosen

  13:43 25/06

  Θ. Ζαούτης: Διεθνές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ξεκινά σε τρία ελληνικά νοσοκομεία

  "Πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε γιατί δεν έχει τελειώσει η πανδημία", τονίζει.

  08:00 25/06

  Μπορεί η παρακολούθηση των εγκεφαλικών κυμάτων να ενισχύσει την ψυχική υγεία;

  Όπως με την επανάληψη μαθαίνουμε να κάνουμε ποδήλατο, ο εγκέφαλός μας μπορεί να μάθει να είναι λιγότερο καταθλιπτικός.

  Αρθρο του David Dodge

  10:02 24/06

  Υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον: Τι σημαίνουν για την πανδημία

  Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για τις δύο νέες πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές της Όμικρον.

  09:30 24/06

  Στέλεχος Όμικρον: Πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο και η φυσική νόσηση

  Η επίδραση της προηγούμενης λοίμωξης και του εμβολιασμού COVID-19 στη συμπτωματική λοίμωξη από Όμικρον.

  09:21 24/06

  Τέταρτη δόση για το εμβόλιο του κορονοϊού: Διχασμένη η επιστημονική κοινότητα

  Παρότι χθες ανακοινώθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους άνω των 30 ετών, οι ειδικοί δεν συμφωνούν στο εάν υπάρχει όφελος από μία επόμενη αναμνηστική δόση για τις ηλικίες 30-59 ετών.

  08:02 24/06

  Philip Morris: Η επιστήμη πίσω από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος χωρίς καύση

  Στο επίκεντρο η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα αλλά και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα επιστημονικά τεκμηριωμένα προϊόντα χωρίς καύση, συμπληρώνοντας τα μέτρα ελέγχου του καπνίσματος.

  00:05 24/06

  Πώς τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν μαθητές με αναπηρίες

  Η συναισθηματική νοημοσύνη "μεταφράζεται" σε αλγόριθμους και βοηθά παιδιά με αυτισμό να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους.

  Αρθρο της Alina Tugend

  16:03 23/06

  ΙΟΒΕ - ΣΦΕΕ: "Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021"

  Στην ετήσια αυτή έκθεση παρουσιάζονται τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία, οι εξελίξεις και οι τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον χώρο του φαρμάκου και το ευρύτερο οικοσύστημα της υγείας.

  11:02 23/06

  Κοιμάστε με αναμμένο φως; Θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία σας!

  Η έκθεση σε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και υπέρτασης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με έρευνα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να μας...

  10:27 23/06

  Κορονοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια Covid-19 για τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο

  Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα από το Χονγκ Κονγκ.

  10:10 23/06

  Κορονοϊός: Και τα παιδιά έως 14 ετών παθαίνουν μακρά Covid-19

  Σύμφωνα με μεγάλη δανική μελέτη.

  08:43 23/06

  Μετάλλαξη Όμικρον: Ο Ηλίας Μόσιαλος για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 στη Νότια Αφρική

  Οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον μας απασχολούν ήδη και έχει ενδιαφέρον η σχετική ανάλυση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου.