Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιουν-2022 00:05

  Τα εµβόλια για την Covid και η µάχη κατά του καρκίνου

  Τα εµβόλια για την Covid και η µάχη κατά του καρκίνου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη Βίκυ Κουρλιµπίνη vicky.kourlibini@capital.gr

  Μόλις πριν από λίγες εβδοµάδες ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Pfizer, Άλµπερτ Μπουρλά, µιλώντας στο φόρουµ των Δελφών είπε πως µέσα στα επόµενα λίγα χρόνια –ίσως τρία– θα µπορούσαµε να έχουµε ένα εµβόλιο που θα νικήσει τον καρκίνο.

  Πώς θα γίνει αυτό; Με την εκµετάλλευση της γνώσης που έχει ήδη αποκτηθεί τα δύο αυτά χρόνια της πανδηµίας, και πιο συγκεκριµένα µέσω της τεχνολογίας mRNA που χρησιµοποιήθηκε για την παραγωγή των εµβολίων για την καταπολέµηση του κορονοϊού.

  "Μόνο στην τεχνολογία mRNA σε δύο χρόνια αποκτήσαµε εµπειρία δεκαετίας, γεγονός που θα αποτελέσει εφαλτήριο για νέες εφαρµογές", είχε πει τότε ο Άλµπερτ Μπουρλά, επισηµαίνοντας τις "αλλαγές που σηµειώθηκαν στον τρόπο που πραγµατοποιούνται οι κλινικές έρευνες".

  Οι εξελίξεις τρέχουν. Με τη σειρά τους οι Ουγκούρ Σαχίν και Οζλέµ Τουρετσί, ιδρυτές της BioNTech που δηµιούργησαν το εµβόλιο της Pfizer, θεωρούν ζήτηµα χρόνου την παραγωγή εµβολίων που θα αποτρέπουν την επανεµφάνιση καρκίνων. Ξεκίνησαν να εργάζονται πάνω στην τεχνολογία mRNA στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και από το 2012 άρχισαν να υποβάλλουν καρκινοπαθείς σε θεραπεία µε εµβόλιο mRNA. 

  Η µεγάλη διαφορά είναι πως τα εµβόλια δεν έχουν να κάνουν µε την πρόληψη, όπως στην περίπτωση ενός ιού. Τα εµβόλια mRNA που σχεδιάζονται στοχεύουν στην αντιµετώπιση του καρκίνου, δηλαδή στην πυροδότηση ανοσοποιητικής αντίδρασης έναντι του όγκου που ήδη υπάρχει και όχι στην πρόληψη της δηµιουργίας του. Οι ιδρυτές της BioNTech εργάστηκαν ώστε να φτιάξουν ένα πολύ ισχυρό εµβόλιο για να διεγείρουν ανοσολογικές αποκρίσεις υψηλής ακρίβειας.

  Όπως τα εµβόλια για τον κορονοϊό, έτσι και τα πειραµατικά εµβόλια για τον καρκίνο εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα να στοχεύει συγκεκριµένα αντιγόνα, εν προκειµένω στον όγκο του ασθενούς. Το ιδανικό θα ήταν να σταµατήσει και η πιθανή υποτροπή του καρκίνου. 

  Αντί να περιέχουν πρωτεΐνες, τα εµβόλια mRNA και ιικού φορέα περιέχουν οδηγίες για τα ανθρώπινα κύτταρα που τους υποδεικνύουν πώς να παράγουν µια πρωτεΐνη αντιγόνου. 

  Το εµβόλιο στοχεύει σε συγκεκριµένες µεταλλάξεις, οι οποίες ανιχνεύονται µε τη γενετική ανάλυση τµήµατος του όγκου που αφαιρείται µε βιοψία. Στη συνέχεια αλγόριθµοι προβλέπουν ποιες πρωτεΐνες θα πυροδοτήσουν την ισχυρότερη ανοσοποιητική αντίδραση. Αυτές κωδικοποιούνται σε ένα µόριο mRNA ώστε να ετοιµαστεί το εµβόλιο. Στη συνέχεια οι πληροφορίες του εµβολίου mRNA βάζουν τα κύτταρα να παρασκευάσουν πρωτεΐνες που κατόπιν κάνουν το ανοσοποιητικό να "βλέπει" ως ξένους εισβολείς τις µεταλλάξεις του καρκινικού όγκου και να τις καταστρέφει. 

  Ήδη έχουν υπάρξει αποτελέσµατα σε ποντίκια, µε σηµαντική µείωση των καρκινικών όγκων, και ξεκίνησαν δοκιµές σε ανθρώπους. 

  Και δεν είναι µόνο ο καρκίνος που θα µπορούσε να αντιµετωπιστεί µε τη γνώση που έχει αποκοµιστεί από τα mRNA. Αυτή η τεχνολογία, όπως λένε οι ειδικοί, θα µπορούσε να χρησιµοποιηθεί ακόµα και για τον έλεγχο της χοληστερίνης και των καρδιαγγειακών νοσηµάτων. Κλινικές δοκιµές για πιθανά εµβόλια θα µπορούσαν να αναπτυχθούν κατά της γρίπης και  των µεταλλάξεών της, της µαλάριας, του HIV.

  Στην περίπτωση της θεραπείας για τον καρκίνο, στόχος είναι η δηµιουργία κυτοκινών, µιας πρωτεΐνης που µπορεί να µειώσει ή ακόµα και να εξαφανίσει τους καρκινικούς όγκους

   

  Το mRNA είναι µια γενετική ακολουθία η οποία κωδικοποιεί µία πρωτεΐνη που αποτελεί µέρος ενός ιού, βακτηρίου ή όγκου. Η κατασκευή του mRNA επιτυγχάνεται µε µια σύνθεση του µορίου σε νανοσωµατίδια λιπιδίων τα οποία προστατεύουν τη δοµή του RNA και βοηθούν την απορρόφησή τους από τα κύτταρα. Μόλις εισχωρήσει στα κύτταρά µας, η γενετική ακολουθία µεταφράζεται από τα ριβοσώµατα και παράγει την επιθυµητή πρωτεΐνη. Αυτά τα πρωτεϊνικά µόρια διεγείρουν την προσαρµοστική ανοσοαπόκριση που διδάσκει στον οργανισµό πώς να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα αντίστοιχα παθογόνα ή καρκινικά κύτταρα.

  Η αντιδραστικότητα, δηλαδή η ιδιότητα ενός εµβολίου να είναι σε θέση να παράγει κοινές, "αναµενόµενες" ανεπιθύµητες ενέργειες, είναι παρόµοια µε εκείνη των συµβατικών, µη RNA, εµβολίων. 

  Στην περίπτωση της θεραπείας για τον καρκίνο, στόχος είναι η δηµιουργία κυτοκινών, µιας πρωτεΐνης που µπορεί να µειώσει ή ακόµα και να εξαφανίσει τους καρκινικούς όγκους. Μέχρι σήµερα τo πρόβληµα µε τη χρήση των κυτοκινών για την αντιµετώπιση του καρκίνου εντοπιζόταν στο µικρό διάστηµα ζωής της εν λόγω πρωτεΐνης, καθώς "χανόταν" µετά τη χορήγηση, πριν επηρεάσει τα καρκινικά κύτταρα. 

  Μια νέα κλινική δοκιµή πρώιµου σταδίου επικεντρώνεται σε µια καινοτόµο ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου, σε συνδυασµό µε ένα εµβόλιο mRNA. Τα ευρήµατα της µελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αµερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο (American Association of Cancer Research- AACR). Τα αποτελέσµατα της κλινικής δοκιµής Φάσης 1 σε ανθρώπους έδειξαν ότι η πειραµατική αυτή θεραπεία φαίνεται να είναι ασφαλής και δυνητικά αποτελεσµατική σε ασθενείς µε συµπαγείς όγκους. Στην πρώτη κλινική δοκιµή της πειραµατικής θεραπείας συµµετείχαν 16 ασθενείς. Η πλειονότητα των ασθενών έπασχε από καρκίνο των όρχεων ή των ωοθηκών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:05 27/06

  Η επόμενη μεγάλη θεραπεία κατά του εθισμού

  Πώς ψυχεδελικά φάρμακα έχουν αποδειχθεί πολλά υποσχόμενα για την καταπολέμηση εθιστικών ουσιών.

  Αρθρο του Brendan Borrell

  08:00 26/06

  Πώς μεταμορφώνεται το σύγχρονο χειρουργείο

  Τεχνολογία και χρήση διαφόρων μηχανημάτων και ρομπότ καθιστούν τον ανασχεδιασμό των χειρουργείων επιβεβλημένο.

  Αρθρο της Ellen Rosen

  13:43 25/06

  Θ. Ζαούτης: Διεθνές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ξεκινά σε τρία ελληνικά νοσοκομεία

  "Πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε γιατί δεν έχει τελειώσει η πανδημία", τονίζει.

  08:00 25/06

  Μπορεί η παρακολούθηση των εγκεφαλικών κυμάτων να ενισχύσει την ψυχική υγεία;

  Όπως με την επανάληψη μαθαίνουμε να κάνουμε ποδήλατο, ο εγκέφαλός μας μπορεί να μάθει να είναι λιγότερο καταθλιπτικός.

  Αρθρο του David Dodge

  10:02 24/06

  Υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον: Τι σημαίνουν για την πανδημία

  Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για τις δύο νέες πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές της Όμικρον.

  09:30 24/06

  Στέλεχος Όμικρον: Πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο και η φυσική νόσηση

  Η επίδραση της προηγούμενης λοίμωξης και του εμβολιασμού COVID-19 στη συμπτωματική λοίμωξη από Όμικρον.

  09:21 24/06

  Τέταρτη δόση για το εμβόλιο του κορονοϊού: Διχασμένη η επιστημονική κοινότητα

  Παρότι χθες ανακοινώθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους άνω των 30 ετών, οι ειδικοί δεν συμφωνούν στο εάν υπάρχει όφελος από μία επόμενη αναμνηστική δόση για τις ηλικίες 30-59 ετών.

  08:02 24/06

  Philip Morris: Η επιστήμη πίσω από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος χωρίς καύση

  Στο επίκεντρο η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα αλλά και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα επιστημονικά τεκμηριωμένα προϊόντα χωρίς καύση, συμπληρώνοντας τα μέτρα ελέγχου του καπνίσματος.

  00:05 24/06

  Πώς τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν μαθητές με αναπηρίες

  Η συναισθηματική νοημοσύνη "μεταφράζεται" σε αλγόριθμους και βοηθά παιδιά με αυτισμό να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους.

  Αρθρο της Alina Tugend

  16:03 23/06

  ΙΟΒΕ - ΣΦΕΕ: "Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021"

  Στην ετήσια αυτή έκθεση παρουσιάζονται τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία, οι εξελίξεις και οι τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον χώρο του φαρμάκου και το ευρύτερο οικοσύστημα της υγείας.

  11:02 23/06

  Κοιμάστε με αναμμένο φως; Θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία σας!

  Η έκθεση σε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και υπέρτασης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με έρευνα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να μας...

  10:27 23/06

  Κορονοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια Covid-19 για τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο

  Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα από το Χονγκ Κονγκ.

  10:10 23/06

  Κορονοϊός: Και τα παιδιά έως 14 ετών παθαίνουν μακρά Covid-19

  Σύμφωνα με μεγάλη δανική μελέτη.

  08:43 23/06

  Μετάλλαξη Όμικρον: Ο Ηλίας Μόσιαλος για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 στη Νότια Αφρική

  Οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον μας απασχολούν ήδη και έχει ενδιαφέρον η σχετική ανάλυση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου.

  00:05 23/06

  Εμφύτευμα δίνει ελπίδα σε ασθενείς με Πάρκινσον για καλύτερη ποιότητα ζωής

  Επαναστατική επέμβαση εμποδίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα που υποφέρουν από τη νόσο να στείλουν εντολές στους μυς.

  16:13 22/06

  Νευρολογικά νοσήματα: "Πολύτιμη" η άσκηση

  Τα ευεργετικά οφέλη της κίνησης για ασθενείς με νόσο Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας αναδεικνύονται όλο και περισσότερο.