Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 19-Ιουν-2022 00:05

  Μεταµοσχεύσεις από όργανα ζώων σε ανθρώπους γίνονται πραγµατικότητα

  Μεταµοσχεύσεις από όργανα ζώων σε ανθρώπους γίνονται πραγµατικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη Βίκυ Κουρλιµπίνη vicky.kourlibini@capital.gr

  Πριν από µερικά χρόνια ένα τέτοιο ιατρικό επίτευγµα θα αποτελούσε ίσως σενάριο επιστηµονικής φαντασίας. Η ιατρική έρευνα στον τοµέα των µεταµοσχεύσεων, εντούτοις, προχωρά µε ιλιγγιώδεις ρυθµούς.

  Φέτος τον Ιανουάριο ο Ντέιβιντ Μπένετ στις ΗΠΑ έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσµο στον οποίο έγινε ξενοµεταµόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιηµένο χοίρο. Η κατάσταση του ασθενούς εξελίχθηκε οµαλά, έπειτα από επτάωρη επέµβαση που πραγµατοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστηµίου του Μέριλαντ στη Βαλτιµόρη.

  Οι ξενοµεταµοσχεύσεις, δηλαδή οι µεταµοσχεύσεις οργάνων από ζώα σε ανθρώπους, θεωρείται πως είναι ένα τεράστιο βήµα για τη µείωση της λίστας αναµονής, δίνοντας ελπίδα σε εκατοµµύρια ασθενείς που περιµένουν το πολυπόθητο µόσχευµα. Ξενοµεταµόσχευση (αγγλ. xenotransplantation), ή ετερόλογη µεταµόσχευση, είναι η µεταµόσχευση ζωντανών κυττάρων, ιστών ή οργάνων από ένα είδος σε άλλο. Τέτοια κύτταρα, ιστοί ή όργανα ονοµάζονται ξενοµοσχεύµατα.

  Στις 13 Ιανουαρίου ειδικοί του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστηµίου του Μέριλαντ µε επικεφαλής τον καθηγητή Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά παγκοσµίως µεταµόσχευσαν σε άνθρωπο την καρδιά ενός γενετικώς τροποποιηµένου χοίρου. Λήπτης ήταν ο 57χρονος Ντέιβιντ Μπένετ, ο οποίος έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου, και το ξενοµόσχευµα ήταν η τελευταία του λύση για να παραµείνει ζωντανός. Το εγχείρηµα ήταν τόσο υποσχόµενο, που ο  FDA χορήγησε ειδική άδεια για να γίνει η πρωτοποριακή αυτή µεταµόσχευση.

  Ο χοίρος από τον οποίο ελήφθη η καρδιά είχε προηγουµένως τροποποιηθεί γενετικώς από την αµερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Revivicor, έτσι ώστε να αποσιωπηθούν ορισµένα γονίδιά του τα οποία µπορεί να είχαν οδηγήσει σε απόρριψη του µοσχεύµατος από τον οργανισµό του λήπτη.

  Περίπου 5.500 µεταµοσχεύσεις καρδιάς πραγµατοποιούνται σήµερα σε παγκόσµια κλίµακα, ωστόσο οι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναµονής εκτιµώνται περί τους 50.000.


  Μπορεί ο ασθενής τελικά να µην επιβίωσε, αφού έπειτα από δύο µήνες εµφάνισε σοβαρές επιπλοκές, όµως το όλο εγχείρηµα είναι πρωτοποριακό και ανοίγει τον δρόµο στο µέλλον των µεταµοσχεύσεων. Ο χειρουργός του Μπένετ, κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεµιναρίου που διοργάνωσε η Αµερικανική Εταιρεία Μεταµοσχεύσεων, αποκάλυψε την αιτία θανάτου λέγοντας πως ένας ιός που προσβάλλει τους χοίρους (κυτταροµεγαλοϊός των χοίρων) ήταν αυτός που επέφερε τον θάνατο του 57χρονου ασθενή. 

  Στα τέλη του Ιανουαρίου επιστήµονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά στον κόσµο µεταµόσχευσαν µε επιτυχία δύο νεφρούς γενετικώς τροποποιηµένου χοίρου σε άνθρωπο που ήταν εγκεφαλικά νεκρός – η µεταµόσχευση πραγµατοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021, ωστόσο η σχετική δηµοσίευση στο "American Journal of Transplantation" έγινε τρεις µήνες αργότερα. Λήπτης ήταν ο 57χρονος Τζιµ Πάρσονς, ο οποίος υπήρξε υποψήφιος δωρητής οργάνων όσο ζούσε, αλλά τα όργανά του δεν ήταν κατάλληλα για δωρεά. Η οικογένειά του έδωσε την άδεια να διατηρηθεί το σώµα του εγκεφαλικά νεκρού ασθενούς µε µηχανική υποστήριξη, προκειµένου να διεξαχθεί η δοκιµαστική µεταµόσχευση των νεφρών του χοίρου.

  Οι νεφροί του χοίρου είχαν τροποποιηθεί γενετικώς µέσω της αποσιώπησης τεσσάρων χοίριων γονιδίων και της προσθήκης 10 ανθρώπινων γονιδίων ώστε να µην απορριφθούν από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστηµα. Η γενετική τροποποίηση πραγµατοποιήθηκε από τη Revivicor, την ίδια δηλαδή εταιρεία από την οποία προήλθε και η γενετικώς τροποποιηµένη καρδιά.

  Οι µεταµοσχευµένοι νεφροί του χοίρου φίλτραραν το αίµα, παρήγαγαν ούρα και δεν απορρίφθηκαν τις πρώτες 77 ώρες από την επέµβαση.

  Η µεγαλύτερη πρόκληση όσον αφορά τις ξενοµεταµοσχεύσεις είναι το πώς θα αντιδράσει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς µπορεί να επιτεθεί σε ξένα κύτταρα και να απορρίψει το µεταµοσχευµένο όργανο ή ιστό.

  Σύµφωνα µε τον Εθνικό Οργανισµό Μεταµοσχεύσεων, περίπου 5.500 µεταµοσχεύσεις καρδιάς πραγµατοποιούνται σήµερα σε παγκόσµια κλίµακα, ωστόσο οι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναµονής για καρδιακό µόσχευµα εκτιµώνται περί τους 50.000. Η µεταµόσχευση καρδιάς αποτελεί θεραπεία εκλογής για πολλούς ασθενείς µε καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι παραµένουν συµπτωµατικοί παρά τη βέλτιστη αγωγή που τους έχει παρασχεθεί. Ο υποψήφιος για µεταµόσχευση καρδιάς ασθενής παραπέµπεται σε ειδικό µεταµοσχευτικό κέντρο, όπου και σταδιοποιείται η βαρύτητα της καρδιακής του ανεπάρκειας, ενώ παράλληλα ελέγχονται τα κριτήρια αλλά και οι πιθανές αντενδείξεις προκειµένου ο ασθενής να ενταχθεί σε µητρώο αναµονής για λήψη καρδιακού µοσχεύµατος. 

  Η µεταµόσχευση νεφρού, παράλληλα, κατέχει την υψηλότερη θέση σε ποσοστά επιτυχίας σε σύγκριση µε τη µεταµόσχευση άλλων οργάνων. Η επιβίωση των νεφρικών µοσχευµάτων από ζώντα δότη είναι 98,7% στους 6 µήνες και 65,8% στη δεκαετία, ενώ η επιβίωση των µοσχευµάτων από αποβιώσαντα δότη είναι 97,4% και 48,4% αντίστοιχα. Με τη χρήση των νεότερων ανοσοκατασταλτικών φαρµάκων, τα ποσοστά οξείας απόρριψης έχουν µειωθεί σε µεγάλο βαθµό. 

  Στη µεταµόσχευση πνευµόνων, η έλλειψη µοσχευµάτων αποτελεί τον κύριο και καθοριστικό περιοριστικό παράγοντα. Πνευµονικά µοσχεύµατα λαµβάνονται µόνο στο 15% των περιπτώσεων δωρεάς (το αντίστοιχο ποσοστό για τους νεφρούς είναι 88%), λόγω της αυξηµένης ευπάθειας και ευαισθησίας του οργάνου του δότη.

  Η µεταµόσχευση του ήπατος, τέλος, αποτελεί µια από τις πιο δύσκολες και περίπλοκες χειρουργικές πράξεις σε όλη την ιατρική. Στην επέµβαση µπορεί να απαιτηθεί µεγάλος αριθµός µονάδων αίµατος και παραγώγων του. Αφαιρείται το πάσχον ήπαρ και αντικαθίσταται µε το µόσχευµα. Η επέµβαση διαρκεί συνήθως γύρω στις 6 ώρες. Πριν από τη µεταµόσχευση οι ασθενείς µε προχωρηµένη ηπατική ανεπάρκεια πέθαιναν µέσα σε µήνες ή λίγα χρόνια. Σήµερα το 80%-90% των ασθενών που µεταµοσχεύονται επιβιώνει τον πρώτο χρόνο, ενώ η 5ετής και η 10ετής επιβίωση ανέρχονται στο 70% και 65%, µε εξαιρετική ποιότητα ζωής.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:05 27/06

  Η επόμενη μεγάλη θεραπεία κατά του εθισμού

  Πώς ψυχεδελικά φάρμακα έχουν αποδειχθεί πολλά υποσχόμενα για την καταπολέμηση εθιστικών ουσιών.

  Αρθρο του Brendan Borrell

  08:00 26/06

  Πώς μεταμορφώνεται το σύγχρονο χειρουργείο

  Τεχνολογία και χρήση διαφόρων μηχανημάτων και ρομπότ καθιστούν τον ανασχεδιασμό των χειρουργείων επιβεβλημένο.

  Αρθρο της Ellen Rosen

  13:43 25/06

  Θ. Ζαούτης: Διεθνές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ξεκινά σε τρία ελληνικά νοσοκομεία

  "Πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε γιατί δεν έχει τελειώσει η πανδημία", τονίζει.

  08:00 25/06

  Μπορεί η παρακολούθηση των εγκεφαλικών κυμάτων να ενισχύσει την ψυχική υγεία;

  Όπως με την επανάληψη μαθαίνουμε να κάνουμε ποδήλατο, ο εγκέφαλός μας μπορεί να μάθει να είναι λιγότερο καταθλιπτικός.

  Αρθρο του David Dodge

  10:02 24/06

  Υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον: Τι σημαίνουν για την πανδημία

  Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για τις δύο νέες πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές της Όμικρον.

  09:30 24/06

  Στέλεχος Όμικρον: Πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο και η φυσική νόσηση

  Η επίδραση της προηγούμενης λοίμωξης και του εμβολιασμού COVID-19 στη συμπτωματική λοίμωξη από Όμικρον.

  09:21 24/06

  Τέταρτη δόση για το εμβόλιο του κορονοϊού: Διχασμένη η επιστημονική κοινότητα

  Παρότι χθες ανακοινώθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους άνω των 30 ετών, οι ειδικοί δεν συμφωνούν στο εάν υπάρχει όφελος από μία επόμενη αναμνηστική δόση για τις ηλικίες 30-59 ετών.

  08:02 24/06

  Philip Morris: Η επιστήμη πίσω από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος χωρίς καύση

  Στο επίκεντρο η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα αλλά και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα επιστημονικά τεκμηριωμένα προϊόντα χωρίς καύση, συμπληρώνοντας τα μέτρα ελέγχου του καπνίσματος.

  00:05 24/06

  Πώς τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν μαθητές με αναπηρίες

  Η συναισθηματική νοημοσύνη "μεταφράζεται" σε αλγόριθμους και βοηθά παιδιά με αυτισμό να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους.

  Αρθρο της Alina Tugend

  16:03 23/06

  ΙΟΒΕ - ΣΦΕΕ: "Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021"

  Στην ετήσια αυτή έκθεση παρουσιάζονται τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία, οι εξελίξεις και οι τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον χώρο του φαρμάκου και το ευρύτερο οικοσύστημα της υγείας.

  11:02 23/06

  Κοιμάστε με αναμμένο φως; Θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία σας!

  Η έκθεση σε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και υπέρτασης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με έρευνα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να μας...

  10:27 23/06

  Κορονοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια Covid-19 για τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο

  Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα από το Χονγκ Κονγκ.

  10:10 23/06

  Κορονοϊός: Και τα παιδιά έως 14 ετών παθαίνουν μακρά Covid-19

  Σύμφωνα με μεγάλη δανική μελέτη.

  08:43 23/06

  Μετάλλαξη Όμικρον: Ο Ηλίας Μόσιαλος για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 στη Νότια Αφρική

  Οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον μας απασχολούν ήδη και έχει ενδιαφέρον η σχετική ανάλυση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου.

  00:05 23/06

  Εμφύτευμα δίνει ελπίδα σε ασθενείς με Πάρκινσον για καλύτερη ποιότητα ζωής

  Επαναστατική επέμβαση εμποδίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα που υποφέρουν από τη νόσο να στείλουν εντολές στους μυς.

  16:13 22/06

  Νευρολογικά νοσήματα: "Πολύτιμη" η άσκηση

  Τα ευεργετικά οφέλη της κίνησης για ασθενείς με νόσο Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας αναδεικνύονται όλο και περισσότερο.