Τρίτη, 14-Ιουν-2022 12:33
Αιμοδοσία: Μία πράξη αλληλεγγύης

Η αιμοδοσία ως πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης είναι το μήνυμα που απευθύνουν από κοινού το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Με αφορμή τα πρόσφατα αποτελέσματα έρευνας σε ενεργούς αιμοδότες και ένα σχετικό βίντεο παρουσίασής τους, τονίζεται η ανάγκη συστηματικής προσφοράς (3-4 φορές το χρόνο), καθώς το προσδόκιμο ζωής του αίματος κυμαίνεται από 35 σε 42 ημέρες, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσής του.
H λανθασμένη αντίληψη από ένα 30% των τακτικών αιμοδοτών ότι το αίμα μπορεί να φυλάσσεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις Τράπεζες Αίματος, αποτελεί το βασικό ανασταλτικό παράγοντα της συνεχούς προσφοράς. Κατά συνέπεια, και παρά τα οφέλη της κλινικής αξιολόγησης αίματος στα οποία υπόκειται ένας τακτικός αιμοδότης, το σύνολο των ετήσιων εθελοντικών αιμοδοσιών εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από έντονη αποσπασματικότητα.
Ο Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας δήλωσε: "Το βέβαιον είναι ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής και με συνέπεια. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να στοχεύσουμε γιατί έτσι μόνο θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον επιθυμητό σκοπό, που είναι η εξασφάλιση επάρκειας αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και για τα επόμενα πολλά χρόνια".
Εκ μέρους της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, ο Πρόεδρος ΔΣ κ. Νίκος Δέδες ανέφερε ότι: "Η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού, σε απλή και κατανοητή γλώσσα, θα δώσει την ευκαιρία σε όλους μας να κατανοήσουμε την ανάγκη και τα οφέλη της αιμοδοσίας. Οφείλουμε όλοι οι φορείς που ασχολούμαστε με την Υγεία και φυσικά η Πολιτεία να προάγουμε και να καταστήσουμε σαφή την ανάγκη ανάλογων δράσεων, στις οποίες παραμένουμε πάντοτε συνεργάτες".
Στο πλαίσιο του φετινού μηνύματος, οι δύο πλευρές εξετάζουν μια κοινή καμπάνια ευαισθητοποίησης για την εθελοντική αιμοδοσία από το προσεχές Φθινόπωρο.
Η παρακάτω συμπτωματολογία "αποκαλύπτει" κάποια από τα βασικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όλοι στο αναπνευστικό μας σύστημα.
Μειωμένος ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ για όσους ηλικιωμένους έχουν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.
Περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, έχουν όσοι νόσησαν από COVID-19 -αλλά και από γρίπη-, σύμφωνα με νέα μελέτη από τη Δανία.
Αποκαλυπτικά στοιχεία από έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Με το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων να γιγαντώνεται, η εφαρμογή λύσης με τη χρήση υπερσύγχρονης ρομποτικής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών εξασφαλίζει την...
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για τις δύο νέες πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές της Όμικρον.
Παρότι χθες ανακοινώθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους άνω των 30 ετών, οι ειδικοί δεν συμφωνούν στο εάν υπάρχει όφελος από μία επόμενη αναμνηστική δόση για τις ηλικίες 30-59 ετών.
Στο επίκεντρο η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα αλλά και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα επιστημονικά τεκμηριωμένα προϊόντα χωρίς καύση, συμπληρώνοντας τα μέτρα ελέγχου του καπνίσματος.
Στην ετήσια αυτή έκθεση παρουσιάζονται τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία, οι εξελίξεις και οι τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον χώρο του φαρμάκου και το ευρύτερο οικοσύστημα της υγείας.
Η έκθεση σε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και υπέρτασης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με έρευνα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να μας...
Οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον μας απασχολούν ήδη και έχει ενδιαφέρον η σχετική ανάλυση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου.
Τα ευεργετικά οφέλη της κίνησης για ασθενείς με νόσο Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας αναδεικνύονται όλο και περισσότερο.
Πιθανή πρώιμη ένδειξη Αλτσχάιμερ αν ένας ηλικιωμένος είναι πρόθυμος να δώσει γενναιόδωρα τα χρήματα του, υποστηρίζει αμερικανική έρευνα.
Η χρήση των δεδομένων από τα wearable health trackers σε συνδυασμό με την "εκπαίδευση" της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να κάνουν σε λίγο διάστημα διαθέσιμη αυτή τη νέα τεχνολογία.
Πρόκειται για καινοτόμο επέμβαση για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και βεβαρημένη υγεία.