Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουν-2022 08:45

  Πρόσθια Αστάθεια του Ώμου: Αντιμετώπιση με επέμβαση "Latarjet"

  Πρόσθια Αστάθεια του Ώμου: Αντιμετώπιση με επέμβαση "Latarjet"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Αχιλλέας Μπουτσιάδης, MD, PhD, Χειρουργός Ώμου και Γόνατος, Διδάκτωρ ΑΠΘ, Υπεύθυνος Ιατρείου Ώμου Βιοκλινικής Αθηνών (Bioclinic Advanced Shoulder Service), Υπεύθυνος έρευνας Centre Ostéo-Articulaire des Cèdres, Grenoble, France

  Το πρόσθιο εξάρθρημα του ώμου είναι συνήθως αποτέλεσμα ενός σημαντικού τραυματισμού και η ανάταξή του γίνεται από ιατρικό προσωπικό. Σε μικρότερης ηλικίας ασθενείς και σε άτομα υψηλών απαιτήσεων, όπως είναι οι αθλητές, η υποτροπή του εξαρθρήματος και η μετάπτωσή του σε συστηματική πρόσθια αστάθεια του ώμου είναι πολύ συχνή. Μάλιστα μπορεί να φτάσει και στο 100% των περιπτώσεων. Μετά το πρώτο συμβάν, τα υποτροπιάζοντα (2ο, 3ο ή και περισσότερα) εξαρθρήματα γίνονται συνήθως με μικρότερης βίας τραυματισμούς. Τελικά οι ασθενείς αναφέρουν εξαρθρήματα μετά από μια απλή ή απότομη κίνηση και συνακόλουθη ανάταξη που μπορεί να γίνεται από τους ίδιους. Η υποτροπή των εξαρθρημάτων σε έναν ασθενή οδηγεί συνήθως σε σταδιακή φθορά  τόσο των μαλακών μορίων όσο και των οστικών δομών στην περιοχή του ώμου.

  Επέμβαση αποκατάστασης για το εξάρθρημα του ώμου

  Σε περιπτώσεις που το εξάρθρημα του ώμου έχει γίνει "χρόνιο", η επέμβαση Latarjet, δηλαδή η οστεοτομία και μεταφορά της κορακοειδούς απόφυσης του ώμου μαζί με τους συνυπάρχοντες τένοντες στο πρόσθιο χείλος τoυ ώμου αποτελεί ίσως την πιο αποτελεσματική θεραπεία. Το 1954 στην Lyon της Γαλλίας παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της επέμβασης Latarjet από τον συνώνυμο εφευρέτη της και σήμερα θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις της πρόσθιας αστάθειας του ώμου. Πρόσφατες διεθνείς μελέτες υποστηρίζουν την ανωτερότητα της συγκεκριμένης τεχνικής.

      • Μελέτη από την Ελβετία καταδεικνύει ότι σε μακροχρόνια παρακολούθηση ασθενών (> 6έτη), η επέμβαση Latarjet παρείχε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα και υποτροπή  μόνο στο 3% των περιπτώσεων σε σύγκριση με την αρθροσκοπική επέμβαση Bankart (28.4% των περιπτώσεων). 
  Long-Term Restoration of Anterior Shoulder Stability: A Retrospective Analysis of Arthroscopic Bankart Repair Versus Open Latarjet Procedure 
  Stefan M Zimmermann , Max J Scheyerer, Mazda Farshad, Sabrina Catanzaro, Stefan Rahm, Christian Gerber.

      • Μελέτη από τη Lyon, αποδεικνύει πως η επέμβαση Latarjet είναι ιδιαίτερα επιτυχής ακόμη και σε εφήβους υψηλών αθλητικών απαιτήσεων που δεν  έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους. 
  Clinical and Radiographic Outcomes of the Open Latarjet Procedure in Skeletally Immature Patients
  Peter Domos, Mikaël Chelli , Enricomaria Lunini, Francesco Ascione, Michael J Bercik, Lionel Neyton, Arnaud Godeneche, Gilles Walch.

      • Επίσης μελέτη από την Grenoble της Γαλλίας, δείχνει πως οι υψηλού απαιτήσεων αθλητές επέστρεψαν στις δραστηριότητές τους στο 100% των περιπτώσεων μετά από mini-open Latarjet. Η συγκεκριμένη επέμβαση προτείνεται από τους συγγραφείς ως η πρώτη επιλογή μετά από εξάρθρημα ώμου. 
  Open Latarjet Procedures Produce Better Outcomes in Competitive Athletes Compared With Recreational Athletes: A Clinical Comparative Study of 106 Athletes Aged Under 30 Years.
  Laurent Baverel, MD, Pierre-Emmanuel Colle, PhD, Mo Saffarini, MEng, MBA, Guillaume Anthony Odri, MD, Johannes Barth, MD

      •  Από την ομάδα του κ. Αχιλλέα Μπουτσιάδη και του Ιατρείου Ώμου της Βιοκλινικής Αθηνών (Bioclinic Advanced Shoulder Service) πραγματοποιήθηκε πτωματική μελέτη στον ελληνικό πληθυσμό. Με βάση τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων με την επέμβαση Latarjet μπορούν να  καλυφθούν οστικά ελείμματα μέχρι 30%. 
  Best Implant Choice for Coracoid Graft Fixation During the Latarjet Procedure Depends on Patients' Morphometric Considerations
  Achilleas Boutsiadis, Ioannis Bampis, John Swan, Johannes Barth

      •  Σε μελέτη του ο κ. Μπουτσιάδης σε συνεργασία με εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς στη χειρουργική ώμου από τη Γαλλία, έχει δημοσιεύσει καλύτερα αποτελέσματα της επέμβασης Latarjet μετά τη χρήση ειδικού οδηγού 
  Can a Drill Guide Improve the Coracoid Graft Placement During the Latarjet Procedure? A Prospective Comparative Study With the Freehand Technique. 
  Barth J, Boutsiadis A, Neyton L, Lafosse L, Walch G.

      • Επιπλέον στην περίοδο της πανδημίας COVID-19  στρατιωτικοί ασθενείς υψηλών απαιτήσεων ακολούθησαν μετά από επέμβαση Latarjet αποκλειστικά πρόγραμμα αυτοφυσικοθεραπείας.  Αξιοσημείωτο είναι πως όλοι επέστρεψαν στις υποχρεώσεις τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:02 24/06

  Υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον: Τι σημαίνουν για την πανδημία

  Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για τις δύο νέες πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές της Όμικρον.

  09:30 24/06

  Στέλεχος Όμικρον: Πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο και η φυσική νόσηση

  Η επίδραση της προηγούμενης λοίμωξης και του εμβολιασμού COVID-19 στη συμπτωματική λοίμωξη από Όμικρον.

  09:21 24/06

  Τέταρτη δόση για το εμβόλιο του κορονοϊού: Διχασμένη η επιστημονική κοινότητα

  Παρότι χθες ανακοινώθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους άνω των 30 ετών, οι ειδικοί δεν συμφωνούν στο εάν υπάρχει όφελος από μία επόμενη αναμνηστική δόση για τις ηλικίες 30-59 ετών.

  08:02 24/06

  Philip Morris: Η επιστήμη πίσω από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος χωρίς καύση

  Στο επίκεντρο η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα αλλά και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα επιστημονικά τεκμηριωμένα προϊόντα χωρίς καύση, συμπληρώνοντας τα μέτρα ελέγχου του καπνίσματος.

  16:03 23/06

  ΙΟΒΕ - ΣΦΕΕ: "Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021"

  Στην ετήσια αυτή έκθεση παρουσιάζονται τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία, οι εξελίξεις και οι τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον χώρο του φαρμάκου και το ευρύτερο οικοσύστημα της υγείας.

  11:02 23/06

  Κοιμάστε με αναμμένο φως; Θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία σας!

  Η έκθεση σε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και υπέρτασης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με έρευνα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να μας...

  08:43 23/06

  Μετάλλαξη Όμικρον: Ο Ηλίας Μόσιαλος για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 στη Νότια Αφρική

  Οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον μας απασχολούν ήδη και έχει ενδιαφέρον η σχετική ανάλυση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου.

  16:13 22/06

  Νευρολογικά νοσήματα: "Πολύτιμη" η άσκηση

  Τα ευεργετικά οφέλη της κίνησης για ασθενείς με νόσο Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας αναδεικνύονται όλο και περισσότερο.

  09:28 22/06

  "Γενναιόδωρος" ηλικιωμένος ή αρχή Ατσχάιμερ;

  Πιθανή πρώιμη ένδειξη Αλτσχάιμερ αν ένας ηλικιωμένος είναι πρόθυμος να δώσει γενναιόδωρα τα χρήματα του, υποστηρίζει αμερικανική έρευνα.

  08:34 22/06

  "Έξυπνο" βραχιολάκι με αισθητήρα και τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει την Covid-19 πριν από τα συμπτώματα

  Η χρήση των δεδομένων από τα wearable health trackers σε συνδυασμό με την "εκπαίδευση" της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να κάνουν σε λίγο διάστημα διαθέσιμη αυτή τη νέα τεχνολογία.

  08:15 22/06

  Διεθνής ιατρική επιτυχία στο Ιατρικό με αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας διαδερμικά

  Πρόκειται για καινοτόμο επέμβαση για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και βεβαρημένη υγεία.

  12:22 21/06

  Προδιαβήτης: Αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος

  Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος και για τους ανθρώπους με προδιαβήτη, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  09:18 21/06

  Πιο πιθανό οι γυναίκες να αναπτύξουν long Covid

  Νέα διεθνής μελέτη υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες των γυναικών για long covid είναι πολλαπλάσιες συγκριτικά με των ανδρών που έχουν νοσήσει με κορονοϊό.

  08:48 21/06

  Μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα;

  Σε έρευνα βρέθηκε ότι αυτό το τεστ της ισορροπίας αποκαλύπτει σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτιο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια για όποιον δεν το καταφέρει.

  07:04 21/06

  Καρκίνος του πνεύμονα: "Το ταξίδι του ασθενούς: Βιοδείκτες – Μοριακό προφίλ – Εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές"

  Τα παραπάνω θα συζητηθούν σε διαδικτυακή ημερίδα στις 24 Ιουνίου στις 18.00 μ.μ.

  07:00 21/06

  "Οδηγός για την ασφαλή χρήση των φαρμάκων": Ένα νέο portal για την ορθή χρήση φαρμάκων

  Ο νέος ιστότοπος φιλοδοξεί να γίνει ένας ψηφιακός χώρος ενημέρωσης για την κατανόηση των θεμάτων που μπορεί να προβληματίζουν και να απασχολούν έναν ασθενή.