Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαϊ-2022 09:20

  31η Μαΐου 2022: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

  31η Μαΐου 2022: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Το κάπνισμα είναι εδώ και έναν αιώνα μια πανδημική κρίση που κοστίζει ζωές, επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και τη δημόσια υγεία γενικότερα αλλά και το περιβάλλον. Η κινητοποίηση όλων μας για τον περιορισμό της, λοιπόν, είναι καίριας σημασίας. Γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την συνεχιζόμενη συνεργασία που έχουμε με την Ε.Κ.Ε., η οποία αποδεικνύει ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για την επίτευξη του σκοπού μας, που είναι ένας κόσμος ελεύθερος από καπνό", σχολίασε ο κ. Στυλιανός Λουκίδης, Πρόεδρος της Ε.Π.Ε, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ε.Κ.Π.Α, Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Π.Γ.Ν "ΑΤΤΙΚΟΝ", ανοίγοντας συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. 

  H Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε) συμμετέχει για άλλη μια χρονιά ενεργά στις ενημερωτικές δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, που έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους συνεργαζόμενους οργανισμούς, η 31η Μαΐου. Για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας, που έχει θέμα "Το Κάπνισμα Είναι Χρόνια Νόσος και του Πλανήτη" αλλά και για τα σημαντικά δεδομένα, που προέκυψαν από το πρόσφατο Σεμινάριο "Λοιμώξεις & Νεότερα Καπνικά Προϊόντα", πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, με την ευγενική χορηγία της Pfizer Hellas.

  Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κα. Μίνα Γκάγκα ενώ προβλήθηκε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο κ. Ιωάννης Κανακάκης, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής, Γ.Ν.Α "ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ" και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με την οποία η Ε.Π.Ε συνεργάζεται στενά από το 2021 για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. 

  Ο κ. Στυλιανός Λουκίδης, Πρόεδρος της Ε.Π.Ε, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ε.Κ.Π.Α, Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Π.Γ.Ν "ΑΤΤΙΚΟΝ", καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για συστράτευση όλων των φορέων με στόχο την καταπολέμηση του καπνίσματος. 

  Η επιστημονική κοινότητα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

  Η κα. Μάρθα Ανδρίτσου, Πνευμονολόγος, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Γ.Ν.A "Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ" και Συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της Ε.Π.Ε, αναφέρθηκε στην ομιλία της στα βασικά μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, που αυτή τη χρονιά εστιάζουν στους τρόπους με τους οποίους ο καπνός απειλεί το περιβάλλον καθώς στις προσπάθειες της καπνοβιομηχανίας να πείσει το κοινό πως η ίδια και τα προϊόντα της είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι "Ο στόχος των φετινών ενημερωτικών δράσεων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού στο περιβάλλον, όχι μόνο μέσω του καπνίσματος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αυτό προκαλεί, αλλά και ολόκληρου του κύκλου ζωής του - από την καλλιέργεια, την παραγωγή και τη διανομή του έως τα τοξικά απόβλητα που παράγει. Παράλληλα, συστήνεται στα κράτη η ενίσχυση της νομοθεσίας, που απαγορεύει πλήρως τη διαφήμιση και την προώθηση προϊόντων καπνού καθώς και δωρεών που χρηματοδοτούνται από την καπνοβιομηχανία". 

  Η κα. Άννα Καρακατσάνη, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Β’ Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Π.Γ.Ν "ΑΤΤΙΚΟΝ", επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο του καπνίσματος στο περιβάλλον, αναφέροντας ότι "Μέχρι σήμερα έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία των ανθρώπων, χωρίς να δίνεται ανάλογη έμφαση στις δραματικές επιπτώσεις, που έχει η συνήθεια αυτή στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή. Εκτός από τη ρύπανση που προκαλείται στον ατμοσφαιρικό αέρα κατά τη καύση του τσιγάρου ή στο περιβάλλον από τα αποτσίγαρα, οι μεγάλες εκτάσεις γης που αποψιλώνονται παγκοσμίως και δεσμεύονται για την καλλιέργεια του καπνού, οι ρύποι που εκλύονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των φύλλων του καπνού και της παραγωγής των καπνικών προϊόντων αλλά και κατά τις μεταφορές των πρώτων υλών και του τελικού προϊόντος από τις καπνοβιομηχανίες, αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την κλιματική αλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 για να παραχθούν 6 τρις. τσιγάρα από σχεδόν 500 βιομηχανίες, απαιτήθηκαν 32,4 μεγάτονοι φύλλων καπνού, προερχόμενοι από 125 κράτη, συμβάλλοντας τελικά στην κλιματική αλλαγή με 84 μεγάτονους εκπομπών ισοδύναμων με διοξείδιο του άνθρακα. Το πρόβλημα του καπνίσματος παύει πλέον να αφορά το άτομο και γίνεται "πρόβλημα υγείας” του πλανήτη".

  Η κα. Παρασκευή Κατσαούνου, Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, Μέλος ΔΣ Ε.Π.Ε, τ. Πρόεδρος της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Ιατρικής Εκπαίδευσης της E.R.S, κατά την ομιλία της αναφέρθηκε στα δεδομένα από το Horizon2020 EUREST-PLUS, που παρουσιάστηκαν κατά το τριήμερο σεμινάριο της ΕΠΕ για τα καπνικά προϊόντα και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που μόλις ολοκληρώθηκε. "Τα δεδομένα του Horizon2020 EUREST-PLUS δείχνουν ότι η χρήση του θερμαινόμενου τσιγάρου  στην Ελλάδα αυξήθηκε από το 2016(0.9%) στο 2018 (4%). Επίσης καταγράφηκε διπλή χρήση καπνικών προϊόντων και μειωμένη αντίληψη κινδύνου. Στα καινούργια καπνικά προϊόντα χρησιμοποιείται, όπως και στο κλασσικό τσιγάρο, η εισπνευστική οδός και άρα η πνευμονική κυκλοφορία, που οδηγεί σε ανάλογα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα και επομένως εξάρτησης.  Οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών είναι πιο πιθανό να αναφέρουν χρήση θερμαινόμενου τσιγάρου σε σχέση με τους άνω των 55 ετών. Επίσης,  οι νυν αλλά και οι πρώην καπνιστές έχουν υψηλότερη πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν θερμαινόμενο τσιγάρο, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Τέλος, η λήψη βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η οποία αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο για τη διακοπή, παρά το ότι τα οφέλη της διακοπής υπερτερούν κατά πολύ αυτά της πρόσληψης  βάρους για τους καπνιστές και κυρίως τις γυναίκες και τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, φαίνεται ότι πλέον μπορεί να ελεγχθεί. 

  Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν δεδομένα για τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία δείχνουν ότι διαταράχθηκε το πρόγραμμα εμβολιασμών στις ομάδες υψηλού κινδύνου και για το λόγο αυτό ο Π.Ο.Υ κρούει τον κώδωνα κινδύνου. Παράλληλα, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι και το long COVID είναι αυξημένο σε πιθανότητα να εμφανιστεί σε καπνιστές σε σχέση με μη καπνιστές". Κλείνοντας η κα. Κατσαούνου, τόνισε ότι "Είναι καλή ευκαιρία τώρα που η πανδημία είναι σε ύφεση και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μειωμένες σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες, να συνταγογραφήσουμε τα εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου και του κοκκύτη, σύμφωνα με τις προσταγές του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού και να θυμηθούμε ότι και οι καπνιστές αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου".

  Ο κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας, Γραμματέας Ε.Κ.Ε, Καθηγητής Καρδιολογίας Ε.Κ.Π.Α, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΑ "Ιπποκράτειο", αναφέρθηκε στην επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στα καρδιαγγειακά νοσήματα, τονίζοντας ότι "Από τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής από μελέτες cross-sectional, δεν μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρα συμπεράσματα για την καρδιαγγειακή ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ωστόσο, οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν παρόμοια στις περιπτώσεις οξεία επίδραση μετά από έκθεση σε ατμό από συσκευές με νικοτίνη σε παραμέτρους αγγειακής λειτουργίας, φλεγμονής, οξειδωτικούς στρες και θρόμβωσης. Αν και η αλλαγή από κανονικό σε ηλεκτρονικό τσιγάρο αμβλύνει τις περισσότερες από τις δυσμενείς βιολογικές επιδράσεις του καπνίσματος παραμένει άγνωστο μακροχρόνια, πόσο μπορεί να αποτελέσει ασφαλέστερο μέσο πρόσληψης νικοτίνης".

  Η κα. Ιωάννα Μητρούσκα, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η. με τη σειρά της ανέφερε ότι "Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το θήραμα στην πανδημία COVID-19 είναι οι πνεύμονες και γενικότερα το αναπνευστικό σύστημα. Η καπνοβιομηχανία με τις ενέργειές της κάνει το αναπνευστικό σύστημα πιο ευάλωτο στη λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Η όλη διαδικασία του καπνίσματος ή της χρήσης οποιουδήποτε σκευάσματος καπνού περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία που χρήζουν προσοχής στον έλεγχο της πανδημίας. Δηλαδή, μεγάλη χρήση χεριών, συνεχή επαφή χεριών με το στόμα, ακάλυπτο στόμα και μύτη, χρήση προϊόντων που αγγίζουν πολλοί άνθρωποι κλπ. Επιπλέον, η μέχρι τώρα έρευνα έδειξε ότι οι καπνιστές έχουν αυξημένη έκφραση των υποδοχέων, μέσω των οποίων ο κορωνοϊός μπαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό ενώ παράλληλα οι καπνιστές που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό έχουν περισσότερες πιθανότητες: να εμφανίσουν σοβαρή νόσο, να έχουν χειρότερη εξέλιξη της νόσου, να χρειαστούν νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να διασωληνωθούν καθώς και να έχουν πολύ κακή έκβαση λόγω COVID19. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:00 09/08

  Οι διατροφικές συμβουλές για τη χρόνια κόπωση

  Η έντονη ψυχολογική πίεση και "κακές" διατροφικές επιλογές είναι τα βασικά αίτια εμφάνισης.

  09:00 08/08

  Τέσσερα ρεαλιστικά tips για να παραμείνουμε fit στις διακοπές

  Δεν χρειάζεται να θυσιάσεις χρόνο από τις βουτιές σου για να ασκηθείς, παρά μόνο να κινηθείς έξυπνα μέσα στη μέρα.

  09:18 05/08

  Πότε είναι ασφαλές να τρώμε μύδια και άλλα όστρακα; Ο κανόνας του "ρ

  Όχι μόνο στη νηστεία αλλά όλο το καλοκαίρι, τα θαλασσινά "τραβιούνται". Τι να προσέχουμε όμως για να μην κινδυνεύσουμε από τροφική δηλητηρίαση;

  11:36 04/08

  Ο παράγοντας που μπορεί να καθυστερεί τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

  Η σύγχυσή του με άλλα προβλήματα του ουροποιητικού είναι ένα σοβαρό θέμα, όπως επισημαίνουν βρετανοί επιστήμονες.

  08:48 04/08

  Συμπτώματα πολλαπλής σκλήρυνσης που δεν θα υποψιαζόσασταν

  Έντονη κόπωση, δυσκολία στο βάδισμα, τσιμπήματα και μουδιάσματα στα άκρα… αυτά συγκαταλέγονται στα γνωστά πρώτα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης.

  08:46 04/08

  Είστε παντρεμένος και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο; Καλά τα νέα για εσάς!

  Οι άνδρες, ιδίως οι παντρεμένοι και μορφωμένοι, έχουν μεγάλη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο από τις γυναίκες, δείχνει διεθνής μελέτη.

  10:26 03/08

  Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού μετά από ουρική αρθρίτιδα

  Τη σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο καταστάσεων επεσήμανε βρετανική έρευνα.

  09:30 03/08

  Απώλεια όσφρησης μετά από COVID-19: Με τι άλλο μπορεί να συνδέεται;

  Συχνότερα τα προβλήματα μνήμης μετά από Covid-19 στους ανθρώπους με συνεχιζόμενη απώλεια όσφρησης, σύμφωνα με αργεντίνικη μελέτη.

  09:23 03/08

  Οι μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19

  Νέα μελέτη ανέδειξε σημαντικές πτυχές της αρνητικής επίπτωσης της λοίμωξης COVID-19 στον καρδιαγγειακό κίνδυνο έως και ένα έτος μετά τη νόσηση.

  17:27 02/08

  Τα απαραίτητα για το "φαρμακείο των διακοπών"

  Για όσους δεν έχουν φτιάξει ακόμη βαλίτσες, οι συμβουλές για το "φαρμακείο των διακοπών" είναι χρήσιμες.

  09:50 02/08

  Κλιματική αλλαγή: Ας μην υποτιμάμε την επίδρασή της

  Η κλιματική αλλαγή μπορεί να φέρει ακόμη και το καταστροφικό τέλος της ανθρωπότητας, προειδοποιούν επιστήμονες. Προλαβαίνουμε, άραγε, να κάνουμε "επανορθωτικές κινήσεις";

  09:28 02/08

  Tιρζεπατίδη κατά της παχυσαρκίας: Νέα μελέτη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της

  Η τιρζεπατίδη, ένας νέος εβδομαδιαίος ενέσιμος παράγοντας, μειώνει το σωματικό βάρος κατά 20% σε ασθενείς με παχυσαρκία.

  23:59 01/08

  Μη φτύνετε τα κουκούτσια από το καρπούζι!

  Ξέρετε πως τα κουκούτσια είναι ένα πραγματικό superfood που συμβάλει στην υγεία του καρδιαγγειακού και στον έλεγχο του διαβήτη;

  15:20 01/08

  Covid: "Ζώντας με τον κορονοϊό": Πώς μπορεί να εξελιχθεί η πανδημία

  Με τον τρίτο χειμώνα πανδημίας στον ορίζοντα, οι επιστήμονες προειδοποιούν να προετοιμαζόμαστε για περισσότερα κύματα κορονοϊού.

  14:12 01/08

  Ένας χρόνος λειτουργίας για το παγκόσμιο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών & Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

  Πάνω από 300 εργαζόμενοι, με υψηλή εξειδίκευση και εκπαίδευση, απασχολούνται ήδη στο Κέντρο και θα φτάσουν τους 360 μέχρι το τέλος του 2022 (+30% έναντι του αρχικού σχεδιασμού).