Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Μαϊ-2022 13:41

  Εξελίξεις στην παρακολούθηση και θεραπεία του κληρονομικού καρκίνου του νεφρού VHL

  Εξελίξεις στην παρακολούθηση και θεραπεία του κληρονομικού καρκίνου του νεφρού VHL
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Οικογενειακή Συμμαχία κατά της νόσου V.H.L Ελλάδος διοργάνωσε την Τετάρτη 25 Μαΐου ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στην παρακολούθηση και τη θεραπεία του κληρονομικού καρκίνου του νεφρού, δηλαδή της νόσου VHL. Κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από όλα τα συναφή με τη νόσο ζητήματα.

  Την εκδήλωση άνοιξε η κα Αθηνά Αλεξανδρίδου, Πρόεδρος της VHL Family Alliance Greece, η οποία ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες ομιλητές και συντονιστές για την εθελοντική στήριξη τους στο έργο του Σωματείου και στην συνέχεια τους προλόγισε. Ο πρώτος χαιρετισμός δόθηκε από την κα. Chandra Clark, διευθύντρια της VHL Alliance στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ). Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Bryan Lewis, αντιπρόεδρος της IKCC παγκοσμίως, ο οποίος μέσα από τη σύντομη παρουσίαση του εστίασε στη διεθνή παρουσία της IKCC, ως συνασπισμού για τον καρκίνο του νεφρού. Τέλος, το λόγο πήρε η κα. Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.)

  Ξεκινώντας την ενότητα των ομιλιών την οποία συντόνιζε ο Δρ. Άρης Μπάμιας, Καθηγητής Θεραπευτικής-Παθολογίας-Ογκολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Παν. Αθηνών & Διευθυντής 2ης Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ ΑΤΤΙΚΟΝ Παν. Νοσοκομείο, τον λόγο πήρε ο Δρ. Όθων Ηλιόπουλος, MD, στο Massachusetts General Hospital Cancer Center & ΜΑ, Harvard Medical School ο οποίος μέσα από την αναλυτική του παρουσίαση μίλησε για τις νεώτερες εξελίξεις στη συστηματική θεραπεία της νόσου VHL. Έπειτα, ο Δρ. Douglas Dahl, MD στο Massachusetts General Hospital & ΜΑ, Harvard Medical School επικεντρώθηκε στις χειρουργικές προκλήσεις σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού και σε έδαφος VHL. Έπειτα, το λόγο είχε ο ΔΡ. Adam Feldman, MD στο Massachusetts General Hospital & ΜΑ, Harvard Medical School, ο οποίος εστίασε στη κρυοπηξία και στο καυτηριασμό ως μεθόδους αντιμετώπισης του εντοπισμένου καρκίνου του νεφρού.

  Συνεχίζοντας με συντονιστή τον Δρ. Άρη Μπάμια, την ενημέρωση συνέχισε ο Δρ. Richard Lee, MD, PhD στο Massachusetts General Hospital, MA, Harvard, Medical School, o οποίος έκανε εκτενή αναφορά στις νέες εξελίξεις στις θεραπείες του μεταστατικού καρκίνου του νεφρού. Ολοκληρώνοντας με τους ξένους ομιλητές, στο προσκήνιο εμφανίστηκε ο Δρ. Brian Nahed, MD στο Massachusetts General Hospital & MA, Harvard Medical School, ο οποίος μίλησε για το ζήτημα των χειρουργικών προσεγγίσεων των αιμαγγειοβλαστωμάτων. 

  Συνεχίζοντας, λόγος έγινε πιο στοχευμένα στην ελληνική εμπειρία για την αντιμετώπιση των αιμαγγειοβλαστωμάτων από τον Κωνσταντίνο Μπάρκα, Επιμελητή Α’ στο Γενικό νοσοκομείο Νίκαιας, Αγ. Παντελεήμων. Αξιοσημείωτη ήταν αργότερα και η δήλωση του Δρ. Γρηγόρη Κάλτσα στην ενδοκρινολογική Μονάδα, στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στην Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με αναλυτική αναφορά του στους νευροενδοκρινούς όγκους παγκρέατος. Από τις ομιλίες δεν θα μπορούσε φυσικά να απουσιάζει η Δρ. Φλωρεντία Φωστήρα, Ερευνητικό Ινστιτοὐτο "Δημόκριτος”, η οποία εστίασε στον γενετικό έλεγχο και στο καρκίνο VHL. Ύστερα, το λόγο της κας Φωστήρα συμπλήρωσε η Δρ. Χριστίνα Βρεττού, η οποία αποτελεί μέρος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, με PhD στη Μοριακή Γενετική, Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η οποία συγκεκριμενοποιήθηκε στον προεμφυτευτικό και προγεννητικό έλεγχο. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο τον ομιλιών και τις θεματικές ενότητες, ο Δρ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, Βιοκλινική Θεσσαλονίκης, εστίασε την ομιλία του παραθέτοντας και σχολιάζοντας περιστατικά με κληρονομικό καρκίνο του νεφρού VHL.

  Κλείνοντας, η κα. Αθηνά Αλεξανδρίδου, Πρόεδρος της VHL Alliance Greece, δήλωσε: "Ευχαριστώ ειλικρινά όλους όσοι τίμησαν τη σημερινή μας εκδήλωση με την παρουσία και τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους. Ακούσαμε και συζητήσαμε πραγματικά ενδιαφέροντα και καινούργια πράγματα γύρω από τον καρκίνο του νεφρού. Αυτό άλλωστε είναι και το κεντρικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας του Καρκίνου του Νεφρού που πλησιάζει: "Πρέπει να μιλήσουμε για τις θεραπευτικές επιλογές"! Αυτό ακριβώς κάναμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε κάθε ευκαιρία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:02 24/06

  Υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον: Τι σημαίνουν για την πανδημία

  Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για τις δύο νέες πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές της Όμικρον.

  09:30 24/06

  Στέλεχος Όμικρον: Πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο και η φυσική νόσηση

  Η επίδραση της προηγούμενης λοίμωξης και του εμβολιασμού COVID-19 στη συμπτωματική λοίμωξη από Όμικρον.

  09:21 24/06

  Τέταρτη δόση για το εμβόλιο του κορονοϊού: Διχασμένη η επιστημονική κοινότητα

  Παρότι χθες ανακοινώθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους άνω των 30 ετών, οι ειδικοί δεν συμφωνούν στο εάν υπάρχει όφελος από μία επόμενη αναμνηστική δόση για τις ηλικίες 30-59 ετών.

  08:02 24/06

  Philip Morris: Η επιστήμη πίσω από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος χωρίς καύση

  Στο επίκεντρο η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα αλλά και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα επιστημονικά τεκμηριωμένα προϊόντα χωρίς καύση, συμπληρώνοντας τα μέτρα ελέγχου του καπνίσματος.

  16:03 23/06

  ΙΟΒΕ - ΣΦΕΕ: "Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021"

  Στην ετήσια αυτή έκθεση παρουσιάζονται τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία, οι εξελίξεις και οι τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον χώρο του φαρμάκου και το ευρύτερο οικοσύστημα της υγείας.

  11:02 23/06

  Κοιμάστε με αναμμένο φως; Θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία σας!

  Η έκθεση σε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και υπέρτασης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με έρευνα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να μας...

  08:43 23/06

  Μετάλλαξη Όμικρον: Ο Ηλίας Μόσιαλος για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 στη Νότια Αφρική

  Οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον μας απασχολούν ήδη και έχει ενδιαφέρον η σχετική ανάλυση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου.

  16:13 22/06

  Νευρολογικά νοσήματα: "Πολύτιμη" η άσκηση

  Τα ευεργετικά οφέλη της κίνησης για ασθενείς με νόσο Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας αναδεικνύονται όλο και περισσότερο.

  09:28 22/06

  "Γενναιόδωρος" ηλικιωμένος ή αρχή Ατσχάιμερ;

  Πιθανή πρώιμη ένδειξη Αλτσχάιμερ αν ένας ηλικιωμένος είναι πρόθυμος να δώσει γενναιόδωρα τα χρήματα του, υποστηρίζει αμερικανική έρευνα.

  08:34 22/06

  "Έξυπνο" βραχιολάκι με αισθητήρα και τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει την Covid-19 πριν από τα συμπτώματα

  Η χρήση των δεδομένων από τα wearable health trackers σε συνδυασμό με την "εκπαίδευση" της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να κάνουν σε λίγο διάστημα διαθέσιμη αυτή τη νέα τεχνολογία.

  08:15 22/06

  Διεθνής ιατρική επιτυχία στο Ιατρικό με αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας διαδερμικά

  Πρόκειται για καινοτόμο επέμβαση για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και βεβαρημένη υγεία.

  12:22 21/06

  Προδιαβήτης: Αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος

  Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος και για τους ανθρώπους με προδιαβήτη, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  09:18 21/06

  Πιο πιθανό οι γυναίκες να αναπτύξουν long Covid

  Νέα διεθνής μελέτη υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες των γυναικών για long covid είναι πολλαπλάσιες συγκριτικά με των ανδρών που έχουν νοσήσει με κορονοϊό.

  08:48 21/06

  Μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα;

  Σε έρευνα βρέθηκε ότι αυτό το τεστ της ισορροπίας αποκαλύπτει σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτιο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια για όποιον δεν το καταφέρει.

  07:04 21/06

  Καρκίνος του πνεύμονα: "Το ταξίδι του ασθενούς: Βιοδείκτες – Μοριακό προφίλ – Εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές"

  Τα παραπάνω θα συζητηθούν σε διαδικτυακή ημερίδα στις 24 Ιουνίου στις 18.00 μ.μ.

  07:00 21/06

  "Οδηγός για την ασφαλή χρήση των φαρμάκων": Ένα νέο portal για την ορθή χρήση φαρμάκων

  Ο νέος ιστότοπος φιλοδοξεί να γίνει ένας ψηφιακός χώρος ενημέρωσης για την κατανόηση των θεμάτων που μπορεί να προβληματίζουν και να απασχολούν έναν ασθενή.