Πέμπτη, 26-Μαϊ-2022 12:05
Πανελλαδικό Συνέδριο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

H Διεθνής Ομοσπονδία Πολλαπλής Σκλήρυνσης (Multiple Sclerosis International Federation) έχει θεσπίσει την 30η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής (World MS Day) με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των αρμόδιων κρατικών οργάνων για τη χρόνια αυτή πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) επέλεξε να τιμήσει την φετινή World MS Day με την διοργάνωση ενός διήμερου Πανελλαδικού υβριδικού Συνεδρίου, στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα στις 28 & 29 Μαΐου 2022, με θέμα: "Ο ρόλος των συνδέσεων στο Ταξίδι του Ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση: Nέα δεδομένα - προκλήσεις - προοπτικές".
Η θεματολογία του Συνεδρίου θα κινηθεί γύρω από τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στην ολιστική αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και με τη βοήθεια έγκριτων επιστημόνων θα συζητήσουμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες - ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία - στη διαχείριση των συμπτωμάτων, την φροντίδα και την αποκατάσταση. Ξεχωριστή ενότητα του Συνεδρίου έχει αφιερωθεί σε θέματα γονιμότητας, σεξουαλικών διαταραχών και ορθοκυστικών προβλημάτων των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Έχουν προγραμματιστεί επίσης συνεδρίες για να ενημερώσουν για τις προοπτικές που φέρνουν ελπίδα στα άτομα με ΠΣ και τους φροντιστές τους όπως είναι τα Δίκτυα Πολλαπλής Σκλήρυνσης και ο Ρόλος των Συλλόγων Ασθενών στη διαμόρφωση Πολιτικής Υγείας. Σήμερα στην Ελλάδα πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση περίπου 21.500 άτομα, κι έχει αλλάξει τόσο η θεραπευτική προσέγγιση της νόσου όσο και η διαχείρισή της από τον ίδιο τον πάσχοντα. Οι περισσότεροι ασθενείς, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα, ζουν μια σχεδόν φυσιολογική ζωή, όταν ακολουθούν πιστά τη θεραπευτική τους αγωγή και συμμορφώνονται με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού τους και της υπόλοιπης ομάδας επαγγελματιών υγείας που τον βοηθούν στην διαχείριση της ΠΣ . Το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στη συμμόρφωση του ασθενή, στην διατήρηση της καλής ψυχολογίας και της ευεξίας του.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, η ΠΟΑμΣΚΠ ευελπιστεί το Συνέδριο να αποτελέσει την αρχή για την εδραίωση ενός θεσμού διάδρασης μεταξύ των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση, της Πολιτείας, των Κοινωνικών Φορέων και των εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας. Σ΄ αυτό το ταξίδι δεν είναι κανείς μόνος…. Σας προσκαλούμε στην έναρξη των εργασιών του Πανελληνίου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, καταλήγει η πρόεδρος του Συλλόγου Βάσω Μαράκα.
"Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με μάσκες και αντισηπτικά".
Προειδοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες.
Το λεγόμενο "αντίστροφο εμβόλιο", το οποίο έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής μόνο σε ποντίκια, αφαιρεί τη μνήμη ενός μορίου από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η Ιατρική Επιστήμη έχει να παρατάξει ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο από επαναστατικές θεραπείες για την υγεία της καρδιάς.
Ο Δρ. Αντώνιος Πίτσης, παραθέτει τα μοναδικά πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής.
Συνέντευξη με τον Δρ. Βλάση Νινιό, Επεμβατικό Καρδιολόγο, Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής, επεμβατικός ηλεκτροφυσιολόγος εξηγεί τι είναι οι υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες και τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπισή τους.
Ο καρδιολόγος – αρρυθμιολόγος, Δρ. Απόστολος Κατσίβας, αναλύει τα πλεονεκτήματα της μεθόδου.
Τι θα ισχύσει φέτος.
Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται διαδικτυακά στο περιοδικό "Nature Cardiovascular Research".
Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για όλους μας να σταματήσουμε για λίγο αυτό που κάνουμε και να ασχοληθούμε με τη φροντίδα της καρδιάς μας.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας "Neurology".
Από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ 2023.
Η αρχαία πρακτική που βοηθά το πνεύμα και το σώμα, φαίνεται, σύμφωνα με την έρευνα, ότι έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιακή λειτουργία.