Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Μαϊ-2022 09:37

  Ευρωκλινική: Κολεκτομή χωρίς τομή στην κοιλιά

  Ευρωκλινική: Κολεκτομή χωρίς τομή στην κοιλιά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε στην Ευρωκλινική Αθηνών από την  MD, PhD, FRCS, Χειρουργό, Εξειδικευμένη στη Ρομποτική & Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Κατωτέρου Πεπτικού, Θάλεια Πετροπούλου και την ομάδα της, Ρομποτική Κολεκτομή δια φυσικών οπών (Ρομποτική ΝΟΤΕS), δηλαδή χωρίς τομή στην κοιλιά. Η ασθενής, ανένηψε ομαλά και κινητοποιήθηκε μόλις 2 ώρες μετά το χειρουργείο, ενώ πήρε εξιτήριο την επόμενη ημέρα σε πολύ καλή κλινική κατάσταση. 

  Όπως εξηγούν σε ανακοίνωσή τους οι υπεύθυνοι της Ευρωκλινικής Αθηνών, η τεχνική αυτή αποτελεί μια πολύ εξειδικευμένη επέμβαση η οποία μέχρι σήμερα, λόγω της εξαιρετικής τεχνικής δυσκολίας της, πραγματοποιούταν μόνο σε λίγα κέντρα υψηλής εξειδίκευσης των ΗΠΑ και της Κορέας, ενώ δεν έχει

  πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ευρώπη.
  Πρόκειται, ουσιαστικά για αφαίρεση τμήματος ή όλου του εντέρου, δια των φυσικών οπών του σώματος, χωρίς τη δημιουργία κοιλιακής τομής. Ενώ στη Ρομποτική Κολεκτομή, που ήταν μέχρι πρότινος η πιο εξελιγμένη μέθοδος Κολεκτομής, η χειρουργική επέμβαση γίνεται μέσω 4 οπών λίγων χιλιοστών και μιας τομής 6-7 εκ. για έξοδο του παρασκευάσματος και δημιουργία της αναστόμωσης, στην Κολεκτομή ΝΟΤΕS, δεν γίνεται καθόλου τομή στην κοιλιά.

  Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολύ σημαντικά, καθώς, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος, η νοσηλεία ελάχιστη, οι μετεγχειρητικές κήλες εξαφανίζονται και η πιθανότητα για λοιμώξεις τραύματος είναι μηδενικές, αφού δεν υπάρχει χειρουργικό τραύμα.

  Η ρομποτική NOTES μπορεί να πραγματοποιηθεί σε παθήσεις του παχέος εντέρου ή/και του ορθού που χρήζουν χειρουργικής παρέμβασης. 

  Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στο συγκεκριμένο χειρουργείο είναι πρωτοποριακή, καθώς πραγματοποιήθηκαν παραλλαγές των τεχνικών που ήδη εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, και αναμένεται σύντομα η δημοσίευσή της, σε έγκριτο χειρουργικό περιοδικό, ώστε να κατοχυρωθεί η πατέντα στους χειρουργούς της.

  Ο  Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευρωκλινικής, Αντώνης Βουκλαρής, δήλωσε: "Στην Ευρωκλινική έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, εφαρμόζουμε τις πιο σύγχρονες και καινοτόμες πρακτικές. Σε μία εποχή γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες, συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε δυναμικά με γνώμονα την ποιότητα και την πρωτοπορία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο".

  Η MD, PhD, FRCS, Χειρουργός, Υπεύθυνη του Κέντρου Ρομποτικής Χειρουργικής Κατωτέρου Πεπτικού, Θάλεια Πετροπούλου, ανέφερε: "Βρισκόμαστε στην εποχή της υψηλής εξειδίκευσης και της ύπαρξης προηγμένης τεχνολογίας, που μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε επεμβάσεις, που μέχρι πρότινος φάνταζαν αδύνατες. Με τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών βελτιώνεται και αναβαθμίζεται και η ποιότητα ζωής των ασθενών μας, που είναι και ο πρωταρχικός μας στόχος".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:24 29/06

  Ηλίας Μόσιαλος: Χρειαζόμαστε πλέον καλύτερα εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Στην Ελλάδα προέχει να αυξηθούν οι εμβολιασθέντες άνω των 60 ετών με τέταρτη δόση, τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας.

  11:41 29/06

  Μυασθένεια Gravis: Μήνας ενημέρωσης και εγρήγορσης για τη νόσο

  Η μυασθένεια Gravis (MG), είναι μια χρόνια νευρολογική αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από πολλαπλών βαθμών αδυναμία των σκελετικών μυών του σώματος.

  11:27 29/06

  Ασθενείς με LONG COVID: Ένα καινούργιο πρότυπο διεπιστημονικό κέντρο αναφοράς

  Το κέντρο θα λειτουργεί στο ΓΝΑ "Ευαγγελισμός" και πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από καινούργια ή εμμένοντα συμπτώματα ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της αρχικής...

  08:50 29/06

  H ευλογιά των πιθήκων: Δεδομένα και χρήσιμες πληροφορίες

  Η μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων, τα συμπτώματα, ο εμβολιασμός και η απάντηση στο αν κινδυνεύουμε από μία νέα πανδημία.

  10:50 28/06

  Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι: Ποιος μήνας είναι πιο επικίνδυνος για αποβολή;

  Ο κίνδυνος αποβολής μιας εγκύου φαίνεται να αυξάνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού, βρήκε νέα αμερικανική μελέτη.

  10:40 28/06

  Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου: Βοηθούν οι βιταμίνες;

  Φορείς υγείας στις ΗΠΑ εξετάζουν τον συσχετισμό σχετικά με τη λήψη βιταμινούχων συμπληρωμάτων για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

  08:55 28/06

  Καρκίνος του Πνεύμονα: Χρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες για ασθενείς

  Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως σε άνδρες και γυναίκες.

  15:35 27/06

  Παθήσεις και συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος

  Η παρακάτω συμπτωματολογία "αποκαλύπτει" κάποια από τα βασικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όλοι στο αναπνευστικό μας σύστημα.

  10:55 27/06

  Εμβόλιο γρίπης vs Αλτσχάιμερ

  Μειωμένος ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ για όσους ηλικιωμένους έχουν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  09:01 27/06

  Νέα έρευνα: Η νόσηση από COVID-19 μας κάνει ευάλωτους σε νευροεκφυλιστικές νόσους

  Περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, έχουν όσοι νόσησαν από COVID-19 -αλλά και από γρίπη-, σύμφωνα με νέα μελέτη από τη Δανία.

  08:57 27/06

  Πρωταθλήτρια η Ελλάδα  στους θανάτους από ναρκωτικά

  Αποκαλυπτικά στοιχεία από έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

  08:08 27/06

  Λύση για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Αυτόνομο Ρομποτικό Σύστημα Απολύμανσης Robotsafe με Τεχνολογία UV-C

  Με το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων να γιγαντώνεται, η εφαρμογή λύσης με τη χρήση υπερσύγχρονης ρομποτικής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών εξασφαλίζει την...

  10:02 24/06

  Υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον: Τι σημαίνουν για την πανδημία

  Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για τις δύο νέες πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές της Όμικρον.

  09:30 24/06

  Στέλεχος Όμικρον: Πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο και η φυσική νόσηση

  Η επίδραση της προηγούμενης λοίμωξης και του εμβολιασμού COVID-19 στη συμπτωματική λοίμωξη από Όμικρον.

  09:21 24/06

  Τέταρτη δόση για το εμβόλιο του κορονοϊού: Διχασμένη η επιστημονική κοινότητα

  Παρότι χθες ανακοινώθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους άνω των 30 ετών, οι ειδικοί δεν συμφωνούν στο εάν υπάρχει όφελος από μία επόμενη αναμνηστική δόση για τις ηλικίες 30-59 ετών.

  08:02 24/06

  Philip Morris: Η επιστήμη πίσω από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος χωρίς καύση

  Στο επίκεντρο η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα αλλά και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα επιστημονικά τεκμηριωμένα προϊόντα χωρίς καύση, συμπληρώνοντας τα μέτρα ελέγχου του καπνίσματος.