Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Μαϊ-2022 10:51

  Τα υπέρβαρα κορίτσια έχουν πιο συχνά προβλήματα στην περίοδο όταν μεγαλώσουν

  Τα υπέρβαρα κορίτσια έχουν πιο συχνά προβλήματα στην περίοδο όταν μεγαλώσουν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το αυξημένο σωματικό βάρος στην παιδική ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για προεμμηνορροϊκές διαταραχές στην ενήλικη ζωή των γυναικών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

  Οι ιατροί πρέπει να γνωρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προεμμηνορροϊκών διαταραχών σε παιδιά με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και να ενημερώνουν τα κορίτσια και τους γονείς τους για τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα όπως εναλλαγές διάθεσης, υπερευαισθησία, αϋπνία, κόπωση και μεγάλη όρεξη, είπε ο επικεφαλής της μελέτης.
   
  Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τη σχέση που έχει ο δείκτης μάζας σώματος με τις προεμμηνορροϊκές διαταραχές, δεν ήταν ξεκάθαρος ο μηχανισμός σύνδεσής τους.
   
  Υποθέταμε ότι οι προεμμηνορροϊκές διαταραχές συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, επειδή το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο συνήθως περιλαμβάνει μεγάλη όρεξη και αλλαγές στη διάθεση.

  Με στόχο να εξετάσουν τη σύνδεση του αυξημένου ΔΜΣ στην παιδική ηλικία και του κινδύνου για προεμμηνορροϊκές διαταραχές στη νεαρή ενήλικη ζωή, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 6.524 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, που συμμετείχαν στη μελέτη Growing Up Today (GUTS), η οποία περιλαμβάνει παιδιά συμμετεχόντων στην περίφημη μελέτη Nurses' Health Study II. 
   
  Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία για 16.800 παιδιά ηλικίας 9-14 ετών στην πρώτη φάση της μελέτης GUTS το 1996. Σε μια δεύτερη φάση το 2004, οι ερευνητές είχαν τη συμμετοχή σχεδόν 11.000 άλλων παιδιών ηλικίας 9-16 ετών. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν το ύψος και το βάρος τους και το 2013 συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.

  Περίπου το 15% είχε προεμμηνορροϊκές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και της προεμμηνορροϊκής δυσφορικής διαταραχής, μιας δύσκολης κατάστασης στην οποία κυριαρχούν τα ψυχολογικά συμπτώματα και δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα του κοριτσιού.
   
  Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε μέση ηλικία 12,7 ετών, συσχετίστηκε με τον κίνδυνο για προεμμηνορροϊκές διαταραχές όταν το κορίτσι είχε γίνει πια γυναίκα και είχε φθάσει στα 26 της χρόνια. Η αναλογία κινδύνου ήταν 1,09 για κάθε μονάδα του δείκτη μάζας σώματος υψηλότερο του φυσιολογικού. 

  Η παχυσαρκία συσχετίστηκε με μεγαλύτερη σοβαρότητα των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων σε σύγκριση με τον φυσιολογικό ΔΜΣ.

  Οι γυναίκες με προεμμηνορροϊκές διαταραχές παρουσίασαν εμμηναρχή (εμφάνιση πρώτης περιόδου) ελαφρώς νωρίτερα από τις γυναίκες χωρίς τις παθήσεις (12,7 έναντι 12,8 ετών). 
   
  Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ του λίπους και των ορμονών του φύλου θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου. Μια άλλη πιθανότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι μια φλεγμονώδης αντίδραση στην παχυσαρκία πυροδοτεί κατά κάποιο τρόπο την ανάπτυξη προεμμηνορροϊκών διαταραχών.

  Πολλές γυναίκες όμως που είχαν προεμμηνοροϊκές διαταραχές είχαν φυσιολογική μάζα σώματος ως παιδιά. Όπως είπαν οι ερευνητές, "φυσικά, δεν πιστεύουμε ότι το αυξημένο σωματικό μέγεθος είναι ο μόνος παράγοντας". 
   
  Διαβάστε περισσότερα εδώ

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:18 26/05

  Καρκίνος του προστάτη και θρόμβωση

  Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές θρομβώσεις στο αίμα, σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη.

  12:05 26/05

  Πανελλαδικό Συνέδριο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

  Με θέμα "Ο ρόλος των συνδέσεων στο Ταξίδι του Ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση: Nέα δεδομένα - προκλήσεις – προοπτικές" θα πραγματοποιηθεί το πανελλαδικό συνέδριο για τη νόσο στις 28 και 29 Μαΐου.

  12:00 26/05

  Η Αγγελική Καραβά Γενική Διευθύντρια στο ISLE Academy του Ομίλου  SOFMEDICA

  Ο Όμιλος έχει ήδη επενδύσει 6 εκατ. ευρώ στην εκπαίδευση των Επαγγελματιών Υγείας, ενώ προγραμματίζει να διπλασιάσει το ύψος της επένδυσής του, εντός της επόμενης τριετίας.

  08:28 26/05

  Ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να εμφανίσουν μακρά Covid-19

  Το παραπάνω συμπέρασμα αναφορικά με την long covid προκύπτει από νέα αμερικανική έρευνα.

  08:26 26/05

  Οι ηλικιακές ομάδες που μπορεί να έχουν προστασία από την ευλογιά των πιθήκων

  Τι αναφέρει σχετικά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) μετά τη χθεσινή της συνεδρίαση όπου εξέτασε τα υπάρχοντα δεδομένα αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων.

  15:50 25/05

  Γιατί δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε με την ευλογιά των πιθήκων

  Ίσως η πανδημία που έχουμε βιώσει μας έχει επηρεάσει, οι επιστήμονες όμως είναι καθησυχαστικοί αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και...

  10:57 25/05

  Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς: Άνοδο παρουσιάζουν μορφές θυρεοειδοπάθειας

  Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση ως επακόλουθο της συνεχούς επιρροής διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων στη γενετική προδιάθεση των ασθενών.

  08:45 25/05

  Αρτηριακή υπέρταση: Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία

  Σύμφωνα με στοιχεία, το 40% των ενηλίκων έχουν υπέρταση, με το 32% των υπερτασικών να είναι αδιάγνωστοι και 35% να είναι διαγνωσμένοι αλλά χωρίς καλή ρύθμιση της πίεσής τους.

  08:23 25/05

  Γιατί, πού και πότε καλεί το CDC Αμερικανούς πολίτες να χρησιμοποιούν ξανά μάσκα

  Οι βασικοί λόγοι είναι η αύξηση των νέων κρουσμάτων COVID-19 αλλά η σύσταση γίνεται κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των νοσηλευόμενων σε περιοχές των ΗΠΑ.

  08:19 25/05

  ROSA® Knee System: Το πιο εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα για την αρθροπλαστική γόνατος

  Οι εξελίξεις στην ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι σημαντικές καθώς οι νέες χειρουργικές τεχνικές με τη βοήθεια ρομποτικών συστημάτων επιτρέπουν τον ακριβέστερο σχεδιασμό των επεμβάσεων.

  18:52 24/05

  Τα ανακαινισμένα παιδιατρικά νοσοκομεία μέσα από τα μάτια των παιδιών

  Διαδικτυακή ξενάγηση στις σύγχρονες και φιλόξενες εγκαταστάσεις που παρέδωσε ο ΟΠΑΠ.

  13:24 24/05

  Τα νεότερα δεδομένα για την ψωριασική αρθρίτιδας

  Το 73% των ασθενών με ψωρίαση έχουν τουλάχιστον µία συννοσηρότητα, υποστήριξαν οι ομιλητές του webinar που πραγματοποίησε το Σωματείο " ΚΑΛΥΨΩ".

  08:25 24/05

  Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας σε ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας

  Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία έχει ως στόχο να βελτιστοποιήσει την ευημερία και την ενδυνάμωση του ατόμου, συνδυάζοντας σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά.

  08:17 24/05

  Ηλ. Μόσιαλος για ευλογιά πιθήκων: Να μη στιγματίζουμε τους ασθενείς, δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος

  "Ο ιός που προκαλεί την "ευλογιά των πιθήκων" είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικός από τον κορονοϊό".

  13:59 23/05

  Έχετε στο μπράτσο σας σημάδι από εμβόλιο - μπορεί να είναι το εμβόλιο της ευλογιάς;

  Πολλοί ενήλικες, περισσότερο άνω των 45 ετών, έχουν στο μπράτσο ή στο μηρό τους ένα στρογγυλό σημάδι από εμβόλιο. Ποιο εμβόλιο, όμως, είναι αυτό που έχουν κάνει;

  12:34 23/05

  Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών: 40 χρόνια φροντίδας και αγκαλιάς για τα παιδιά

  Το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, αποτελεί μία ολοκληρωμένη νοσοκομειακή δομή, η οποία λειτουργεί παράλληλα με τη Γενική Κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, στο Μαρούσι.