Τετάρτη, 11-Μαϊ-2022 09:28
Η εποχική γρίπη Η1Ν1 μπορεί να είναι "απόγονος" της "ισπανικής" γρίπης του 1918

Ο ιός της εποχικής γρίπης Η1Ν1 πιθανότατα αποτελεί άμεσο "απόγονο" του στελέχους της γρίπης που προκάλεσε την παγκόσμια πανδημία της λεγόμενης "ισπανικής" γρίπης του 1918-19, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Ευρωπαίων επιστημόνων.
Η μελέτη βασίζεται στη γενετική ανάλυση δειγμάτων που είχαν συλλεχθεί στην Ευρώπη στη διάρκεια εκείνης της πανδημίας, η οποία εκτιμάται ότι είχε οδηγήσει στον θάνατο 50 έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς (έναντι τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων στην πανδημία Covid-19, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).
Τα ιστορικά και ιατρικά αρχεία δείχνουν ότι η κορύφωση της μυστηριώδους πανδημίας γρίπης είχε συμβεί το φθινόπωρο του 1918 εν μέσω του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και συνεχίστηκε έως τον χειμώνα του 1919. Ήταν όμως αργότερα, στη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, που επιβεβαιώθηκε ότι η αιτία της ήταν ένας ιός, ενώ πολύ πιο πρόσφατα η επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για γρίπη Α του υποτύπου Η1Ν1.
Οι ερευνητές από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τους δρες Σεμπαστιέν Καλβινιάκ-Σπένσερ και Θόρστεν Βολφ του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", ανέλυσαν 13 σπάνια δείγματα που είχαν ληφθεί από πνεύμονες ανθρώπων, τα οποία είχαν συλλεχθεί μεταξύ 1901-1931 και φυλάσσονταν σε μουσεία στη Γερμανία και στην Αυστρία. Έξι από τα δείγματα προέρχονταν από την περίοδο 1918-19 και από αυτά οι επιστήμονες κατάφεραν να "διαβάσουν" (αλληλουχίσουν) ένα πλήρες γονιδίωμα (από το Μόναχο του 1918) και δύο μερικά γονιδιώματα (από το Βερολίνο του 1918).
Η γενετική ανάλυση συγκριτικά με δείγματα από σύγχρονα στελέχη της εποχής γρίπης οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η σύγχρονη γρίπη Η1Ν1 "κατάγεται" κατά πάσα πιθανότητα από το αρχικό πανδημικό στέλεχος του 1918. Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την έως τώρα επικρατούσα θεωρία ότι ο εποχικός ιός Η1Ν1 έχει προκύψει μέσω γενετικού ανασυνδυασμού από τμήματα γονιδιωμάτων διαφορετικών ιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εάν βιαστείτε να απαντήσετε "η Ελλάδα", η παρακάτω έρευνα θα σας φανεί ενδιαφέρουσα – και αποκαλυπτική.
Η ιστιοπλοΐα φαίνεται πως αποτελεί ένα μέσο για τις θεραπευτικές τεχνικές ψυχικής ενδυνάμωσης και σωματικής ευεξίας για τους ασθενείς.
Νέα εποχή στην αποκατάσταση του υπερακανθίου μυός, με βιολογική ενίσχυση από τοπικό αυτόλογο μόσχευμα.
Το "εργαλείο" για την βελτίωση των αποτελεσμάτων των χειρουργικών επεμβάσεων.
Θρεπτικές ουσίες σε λαχανικά βρέθηκαν ότι μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα των δερματικών αλλεργιών, βρήκε νέα έρευνα.
Αναγνώριση της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων με πεδίο την Αμυλοείδωση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, οι ειδικοί έχουν ορίσει τον Μάιο ως Μήνα Μέτρησης.
Για 9η συνεχή χρονιά και έχοντας κερδίσει χιλιάδες οπαδούς, το Spetsathlon επέστρεψε το τριήμερο 12-14 Μαΐου στο νησί των Σπετσών.
Με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες της Μητέρας στις 14 Μαΐου και του Πατέρα στις 18 Ιουνίου, η METRO σχεδίασε και υλοποιεί μία κίνηση με μεγάλη σημασία και με υψηλό συμβολισμό, υποστηρίζοντας το σωματείο...
Μελέτες ανά τον κόσμο αποδεικνύουν συνεχώς την αξία του σωστού ύπνου, ποιοτικά και ποσοτικά, για όλο το φάσμα της υγείας μας, σωματικά και ψυχολογικά.
Υπάρχουν οι πρωινοί και οι βραδινοί τύποι στην άσκηση. Είναι όμως κάποια ώρα της ημέρας καλύτερη επιλογή για να κάνουμε την προπόνησή μας;
Η Dport Family Day είχε και άλλες εκπλήξεις όπως η παρουσία σε αυτή του γνωστού θρύλου της Εθνικής ομάδας μπάσκετ και αρχηγού του Ολυμπιακού, Γιώργου Πρίντεζη.
Οι ερευνητές καλούνται να χαρτογραφήσουν τους μηχανισμούς που οδηγούν στην ανοσολογική βλάβη σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στην βιολογία και την...
Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα περισσότερα από 30.000 άτομα ζουν με Ελκώδη Κολίτιδα ή Νόσο Crohn, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Στις Η.Π.Α. ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά συνέδρια ιατρών.
Στη στέψη του λίγες ημέρες νωρίτερα, ο βασιλιάς -πλέον- Κάρολος εμφανίστηκε ευθυτενής και υγιής. Κατά καιρούς έχει αποκαλύψει τις συνήθειές του που συμβάλουν στην καλή υγεία και ευεξία.