Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Μαρ-2022 17:24

  Ειδική συσκευή βοηθά την επικοινωνία ασθενών με νόσο του κινητικού νευρώνα

  98047337
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η νόσος του κινητικού νευρώνα είναι μία προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση που προσβάλλει τους κινητικούς νευρώνες στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Σταδιακά ο ασθενής που πάσχει από αυτή τη νόσο χάνει την ικανότητα για βάδιση, σίτιση, ομιλία και, στα τελικά στάδια, αναπνοή. Έως τώρα, η επιστήμη έχει δώσει τη δυνατότητα σε ασθενείς με προχωρημένη μυϊκή παράλυση να επικοινωνούν μέσω των κινήσεων των οφθαλμών που μπορεί να διατηρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όταν οι ασθενείς χάσουν και τον έλεγχο των οφθαλμικών κινήσεων, μεταπίπτουν σε μία κατάσταση πλήρους εγκλεισμού (complete locked-in syndrome) που έως τώρα απέκλειε την κάθε είδους επικοινωνία.


  Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Tübingen της Γερμανίας υπό τον συντονισμού του μεταδιδακτορικού ερευνητού Ujwal Chaudhary & του Καθηγητού Niels Birbaumer ανακοίνωσε πρόσφατα το πρώτο περιστατικό με νόσο του κινητικού νευρώνα και πλήρη σύνδρομο εγκλεισμού που κατάφερε να επικοινωνήσει με τη βοήθεια ειδικής συσκευής που εμφυτεύτηκε στον εγκέφαλο. Το άρθρο των ερευνητών δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications (με δείκτη απήχησης 14,9). Την εν λόγω εργασία σχολιάζουν ο Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Τσιβγούλης και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.

  Ο 36χρονος ασθενής είχε λάβει τη διάγνωση της νόσου του κινητικού νευρώνα πριν από 7 χρόνια, ενώ μπορούσε να επικοινωνήσει μέσω των οφθαλμικών κινήσεων έως το Φεβρουάριο του 2019, οπότε και η προοδευτική εκφύλιση των κινητικών κυττάρων τον οδήγησε στην κατάσταση πλήρους μυϊκής παράλυσης. Έπειτα από τη συγκατάθεση της οικογένειας του ασθενή, οι ερευνητές προχώρησαν στη νευροχειρουργική τοποθέτηση ειδικής συστοιχίας ηλεκτροδίων στον κινητικό και προκινητικό φλοιό του εγκεφάλου του ασθενούς. 

  Τους επόμενους 3 μήνες μετά την εμφύτευση της συσκευής, ακολούθησε η εκπαίδευση του υπολογιστικού συστήματος με τη βοήθεια ακουστικών ερεθισμάτων και βίο-ανατροφοδότησης. Με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου, ασθενής και συσκευή "συνεργάστηκαν" ώστε να αυξομειώνεται ο τόνος του ηχητικού ερεθίσματος αναλόγως της πυροδότησης των νευρώνων που βρίσκονταν κοντά στο εμφύτευμα. Έως τη 12η μέρα από την έναρξη της εκπαίδευσης, ο ασθενής πλέον μπορούσε να πυροδοτήσει ένα συγκεκριμένο ηχητικό τόνο στον υπολογιστή.

  Μέσω των ηχητικών τόνων και της αύξησης ή μείωσης αυτών, ο ασθενής μπορούσε αποτελεσματικά να υποδείξει "ναι" ή "όχι" σε μεμονωμένα γράμματα και στη συνέχεια σε φράσεις, ενώ τελικά κατάφερε να σχηματίσει ολοκληρωμένες προτάσεις, με τις οποίες μπορούσε να επικοινωνήσει με τους φροντιστές και την οικογένειά του. 

  Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό που δημοσιεύεται στην ιατρική βιβλιογραφία, παρέχοντας στοιχεία ότι η εκούσια επικοινωνία ακόμα και στην κατάσταση πλήρους εγκλεισμού, χωρίς καμία υπολειπόμενη οφθαλμοκινητικότητα, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διενεργηθούν περαιτέρω μελέτες και σε άλλους ασθενείς για να επιβεβαιωθούν αυτά τα πρώιμα, ωστόσο ελπιδοφόρα, αποτελέσματα.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:10 30/09

  Κρούσματα πανομοιότυπα ή στενά συγγενικά στελεχών της ηπατίτιδας Α διερευνά το ECDC

  Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ουγγαρία, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

  10:55 30/09

  Άγχος, κούραση, κατάθλιψη: Η "απάντηση" είναι η άσκηση

  Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά γνωρίζουν ότι η άσκηση είναι συνδεδεμένη με την σωματική και ψυχική ευεξία.

  09:00 30/09

  Η εξέλιξη της νευροδιέγερσης στη χειρουργική του θυρεοειδούς

  Η διαρκής εκπαίδευση των Ελλήνων χειρουργών στη σύγχρονη τεχνολογία επιφέρει θεαματικές αλλαγές στις επεμβάσεις θυρεοειδεκτομής.

  11:47 29/09

  H Teleperformance Greece ξανά στον αγώνα για τον καρκίνο του μαστού, Greece Race for the Cure®

  Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Teleperformance Greece στηρίζει ενεργά ως Επίσημος Χορηγός Εθελοντών τον Συμβολικό Αγώνα Δρόμου & Περιπάτου Greece Race for the Cure®.

  11:06 29/09

  Έρευνα: Εμβόλιο για την COVID-19 και έμμηνος ρύση

  Νέα διεθνής μελέτη επιβεβαιώνει τη σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και τις αλλαγές στον έμμηνο κύκλο.

  08:19 29/09

  Καρδιολογία: Το παρόν και το μέλλον - όλες οι βασικές εξελίξεις

  Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, οι εξελίξεις στην καρδιολογία στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα.

  08:12 29/09

  Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τι αλλάζει στους προληπτικούς ελέγχους ελέγχους για τον καρκίνο

  Για ποιες επιπλέον μορφές καρκίνου συστήνεται η δημιουργία προγραμμάτων συμπτωματικού ελέγχου;

  12:20 28/09

  Εγκαίνια νέων γραφείων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

  Ο ρόλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας έχει αναγνωριστεί και πλέον "συνομιλεί" επί ίσοις όροις με την Πολιτεία προς όφελος του ευρύτερου διαλόγου και της βελτίωσης της φροντίδας και των παροχών υγείας.

  12:08 28/09

  Ένας καλός λόγος να... πιάσουμε τα βαράκια

  Η τακτική άσκηση με βαράκια μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμη περισσότερο αν συνδυάζεται με αεροβική, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:40 28/09

  Δύο vs τρεις δόσεις για την αποφυγή νοσηλείας από COVID-19

  Ο εμβολιασμός με τις τρεις αντί για δύο δόσεις έναντι του SARS-CoV-2 μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας λόγω COVID-19, είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας.

  08:33 28/09

  Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρα Καρδιάς και η παρουσίαση του Μουσείου Καρδιολογίας

  Σε μία λαμπρή συνάντηση με δημοσιογράφους, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία παρουσίασε το καινούργιο αυτό μουσείο.

  13:02 27/09

  Έγκριση νέας θεραπείας για το μεταστατικό μελάνωμα

  Η έγκριση αφορά το ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα. Γενικά, το μελάνωμα είναι ιάσιμο εάν βρεθεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο.

  12:08 27/09

  Τεστ ανιχνεύει αμέσως έμβρυα με γενετικές ανωμαλίες

  Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί η αιτία μίας αποβολής, αλλά και να βελτιωθούν τα αποτελέσματα της εξωσωματικής.

  16:53 26/09

  Εγκαινιάστηκε το διαγνωστικό κέντρο "Εγκέφαλος Χαλανδρίου" του ομίλου Euromedica

  Μετά από ολική ανακαίνιση του κτιρίου και την εγκατάσταση καινούργιου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

  11:26 26/09

  Γιατί ειδικοί σε θέματα υγείας προτείνουν φορολόγηση των προϊόντων νικοτίνης με βάση το πόσο βλαβερά είναι

  Οι απόψεις που παρατέθηκαν στο συνέδριο 5ο Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction.